OpenWRT, bufferbloat og Netgear N600

Denne artikel handler om router softwaren OpenWrt, og specifikt om at køre den på Netgears N600 router.

Der var for nyligt en nyhed på forsiden, hvor KanalTux reviewed router firmware. Podcasten er desværre så misinformerende, at det kalder på en uddybende artikel om OpenWrt.

OpenWrt
OpenWrt er en linux-baseret router distribution, som kan installeres på en meget bred vifte af routere. De nyere version af distributionen kræver dog efterhånden mere af hardwaren end f.eks. de gamle wrt54G.
Se listen af understøttede devices her: http://wiki.openwrt.org/toh/start

Distributionen kører sin egen letvægts-package manager "opkg", som kan bruges til at installere ekstra software på routeren efter den er flashet.
OpenWrt har et ganske fortrinligt web/gui interface "LuCI", der gør det nemt at konfigurere, overvåge og installere software på routeren.

Den nuværende stable version (10.03.1) udkom i december. Den kører med den lidt ældre kernel version 2.6.32.

Projektet er meget levende og der arbejdes flitigt på udviklingsversionen. Jeg har gode erfaringer med at køre builds fra trunken, hvilken kører den nyeste kernel version 3.3.1.

Netgear N600 (WNDR3800)
Netgear har lavet en udmærket router (N600), som har en ret kraftig hardware uden at koste alt for meget (ca. 770 på nettet).

Routeren har en Atheros AR7161 chip på 680MHz, 128mb ram og 16 mb flash. Specielt er størrelsen på flash vigtig, da OpenWrt i nyere udgaver kræver mere end 4mb som default og ekstra plads kræves hvis der skal installeres mere software.
Der kan køres 2.4 GHz og 5.0 GHz samtidigt og den har desuden en usb-port til f.eks. at share en usb-disk.
En vigtigt detalje er, at hvis en dårlig firmware uploades, så kan den nemt "unbrickes" over tftp.

OpenWrt på N600 (WNDR3800)
WNDR3800 og forgængeren WNDR3700 har specielt god support på OpenWrt. Der er et meget aktivt miljø bag disse modeller og der laves også nightly builds af udviklingsversionen til dem.
Der er desuden en entusiast der selv laver builds, hvor default settings er sat til at passe specifikt til dem. Nogle udvalgte highlights:
- Kernel 3.3.1
- IPv6 supported (6in4, 6to4, aiccu, radvd)
- Dynamic DNS
- Block-mount (auto mount USB storage)
- SFTP/FTP/NFS/SMB/AFP network filesystems
- NFS/SMB/FTP/AFP shares (af evt. disk i usb-stikket)
- Avahi/Bonjour service discovery
- UPNP/NAT-PMP port forwarding
- MiniDLNA for streaming media
- QoS

Builds fra trunk kan findes her: http://enduser.subsignal.org/~trondah/

CeroWrt / Bufferbloat
Som en lille sidebemærkning vil jeg lige nævne fænomenet bufferbloat (også kaldet "daddy, the internet is slow today" problemet) og distributionen CeroWrt.

Bufferbloat (bufferbloat.net) skyldes problemer i samspillet mellem den gængse tilpasning af transmissionshastighed og de stigende buffere der findes i netværksudstyret. Problemet viser sig f.eks. ved en forværring af latency, når der uploades eller downloades filer fra internettet.

CeroWrt er et projekt afledt af OpenWrt, hvor researcherne fra bufferbloat eksperimenterer med løsninger på problemet. De ting der udvikles upstreames til linux kernelen og til OpenWrt.
F.eks. er "byte queue limits" blevet udviklet i CeroWrt og nu inkluderet i kernel 3.3. Byte queue limits løser dog kun en del af problemet og der arbejdes videre på flere løsninger.
Læs mere om byte queue limits på lwn.net: https://lwn.net/Articles/454390/

CeroWrt bruger desuden også WNDR3800 som deres reference hardware i projektet. Det er naturligvis med til, at sikre den konstante support på den hardware.

bill gates
bill gates's picture
Antal: 3018
Tilmeldt:
25-06-2004
User is offline
Super skrevet. Jeg forstår

Super skrevet. Jeg forstår bare ikke det med wrt54G, jeg troede kun det var wrt54GL (L=Linux) der kunne bruges?


phomes
phomes's picture
Antal: 602
Tilmeldt:
24-12-2007
User is offline
Jeg har personligt kun

Jeg har personligt kun prøvet en wrt54gl'er, men openwrt har da alle modellerne listet op som supportet - komplet med hardware specs, installationsvejledning, osv.


the slayer
Antal: 317
Tilmeldt:
21-05-2005
User is offline
Det kunne være rigtig

Det kunne være rigtig interessant at vide, hvor du mener vi tager fejl?
Som jeg læser det, går du mere i dybden med OpenWrt, men hvis du mener vi tager fejl, ville det være super, hvis du ville smide din feedback ind på en kommentar til showet.
Så har vi bedre mulighed for at nævne rettelsen og de besøgende, kan også få den fulde kontekst.


phomes
phomes's picture
Antal: 602
Tilmeldt:
24-12-2007
User is offline
Problemet er, at i påstår

Problemet er, at i påstår at openWrt ikke har et grafisk (web) gui og at man skal kunne finde ud af kommando linien for at sætte det op. Det ville være sandt, hvis vi skruede tiden 4 år tilbage,men i dag kunne det ikke være nemmere. OpenWrt fremstilles som et fortidslevn og bliver stort set kun anbefalet for "nørd-faktoren".

Derimod hiver i dd-wrt og tomato frem. To projekter, som begge er stendøde. Dd-wrt havde deres sidste udgivelse i 2008 og tomato i 2010. Dvs, ingen sikkerhedsopdateringer i flere år, til et system der står direkte på internettet. Det ville jeg nok ikke anbefale nogen.

(showet som helhed er fint nok, men i kunne godt lige checke lidt mere op på tingene)


Lasse
Antal: 3
Tilmeldt:
15-02-2012
User is offline
Re: Problemet er, at i påstår

Tak for opklaringen!

Det vil jeg da kigge lidt på! og så må vi hellere komme med en rettelse! Tak for inputtet..

vh Lasse.


the slayer
Antal: 317
Tilmeldt:
21-05-2005
User is offline
Mange tak for dit input. Vi

Mange tak for dit input. Vi laver en rettelse omkring OpenWrt.

Ang Dd-wrt, er det muligt, at jeg ser forkert, men de har da næsten lige haft en preview udgivelse og dermed kan projektet vel ikke være død?

Ang. Tomato, har du helt ret, der er ikke sket meget i alt for lang tid. Den blev medtaget fordi den have et rigtig godt ry og fordi jeg ikke var bekendt med projektets manglende aktivitet.

Igen, tak for din kommentar, dog havde det været rart, hvis den (også) var blevet smidt ind på kanaltux:)


phomes
phomes's picture
Antal: 602
Tilmeldt:
24-12-2007
User is offline
Fair nok, dd-wrt er nok ikke

Fair nok, dd-wrt er nok ikke helt død så. Der er en preview på V24 SP2. Jeg kunne ikke finde frem til noget info om, hvilke ændringer SP2 indeholder. Ved i noget om det?


marlar
Antal: 3381
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
Interessant artikel.Hvad er

Interessant artikel.

Hvad er egentligt fordelen ved at installere sin egen routersoftware fremfor at bruge en stock router som fx Zyxel eller Cisco?


bill gates
bill gates's picture
Antal: 3018
Tilmeldt:
25-06-2004
User is offline
Afhjælpning af de problemer

Afhjælpning af de problemer der nævnes og linkes til i #0...


marlar
Antal: 3381
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
Det eneste jeg specifikt

#9:

Det eneste jeg specifikt kan se nævnt er bufferbloat.

Men det jeg tænker på er: Jeg har en router inde i skabet hvis eksistens jeg stort set ikke tænker over med mindre jeg fx vil oprette en NAT regel etc. Den gør hvad den skal.

Ville jeg så få noget ud af at installere min egen routersoftware eller er det mest hvis man har specielle behov?


bill gates
bill gates's picture
Antal: 3018
Tilmeldt:
25-06-2004
User is offline
Altså benchmarks der

Altså benchmarks der matcher din usecase og dit hardware? Tja det er der nok ikke. Så er der jo kun Geek-factoren tibage..


phomes
phomes's picture
Antal: 602
Tilmeldt:
24-12-2007
User is offline
Der er som nævnt

Der er som nævnt bufferbloat, men hvis du ikke har problemer med sløvt internet, så er det jo lige meget.

Der er også sikkerhed. Linux bliver jo løbende testet grundigt og hurtigt fixet. Situationen i de gængse router firmwares er mere ukendt og det er ikke altid at der kommer opdateringer.

Routerproducenterne laver ofte en række af produkter, hvor indmaden i routerne hovedsageligt er den samme. Forskellen ligger i casen og i softwaren. De billige modeller er såkaldt crippleware, hvor man fjerner funktionalitet i softwaren, for at have produkter i alle prisklasser. Med openwrt får du altid den bedste software. F.eks. vil der snart skulle skiftes en masse routere ud, når ipv6 en gang bliver normen, fordi softwaren ikke understøtter det.

Slutteligt er der som sagt en pakkemanager i openwrt. Det er derfor muligt at installere en masse ekstra funktionalitet. F.eks. kan jeg sætte min op som nas, webserver, osv osv.


phomes
phomes's picture
Antal: 602
Tilmeldt:
24-12-2007
User is offline
En anden ting, som bør

En anden ting, som bør være bedre, er hastigheden hvormed der forbindes til wifi efter suspend. Der kan gå lidt tid, fordi der ventes på dhcp til ipv6 timer ud. Med en router der er kan ipv6 bør det gå hurtigere. Jeg ville have testet det og målt forskellen, men jeg kan se at suspend desværre ikke virker på min computer pt.


SPAMMER (not verified)
Antal: 4294966362
Tilmeldt:
01-01-1970
User is offline
Spændende læsning, også

SPAM