Introduktion til installation af printer

Der findes et ufatteligt stort antal Linux-distributioner, og der findes et endnu større antal printere, hvoraf mange ikke har deres egen Linux-driver. Dette er et seriøst problem for alle, der ikke anvender Microsoft Windows. Imidlertid lærer nøden nørden at knække nøden. Grundlaget for denne artikel og grunden til den bliver skrevet, er det vrøvl, jeg havde med at installere min Konica Minolta Pagepro 1350w på mit Kubuntu 7.10 64-bit system. Det lykkedes ved at følge mange forskellige vejledninger på nettet.

Indhold
1) www.openprinting.org (OP)
2) Opslag i OP databasen
3) PPD
4) Home CUPS (http://localhost:631/)
5) Installer HP-printere

1. www.openprinting.org (OP)
OP er en hjemmeside med en driver og printerdatabase, hvor du kan finde drivere til mange printere. Disse drivere, om end ikke altid perfekte, gør det alligevel muligt for Linux-brugeren at få gang i Windows-printeren.

2. Opslag i OP databasen
For at du kan finde en driver, er det vigtigt, at du ved følgende om din printer:
1) Hvilket firma har produceret den?
2) Hvilken model er det?

Dernæst kan du gå over til at finde driveren i databasen. Som oftest vil det være et arkiv, du skal downloade. Dette arkiv skal kompileres. Såfremt du skal bruge en C-compiler, kan en sådan skaffes ved at skrive følgende i din terminal: sudo apt-get install build-essential (bemærk at dette er en specifik kommando for Ubuntu, Kubuntu o.l. distributioner).

3. PPD
Efterfølgende skal du eventuelt hente en PPD fil. PCMag definerer PPD som: PostScript Printer Description file eller en PostScript-fil, der beskriver egenskaber ved en printer. Muligheder som papirstørrelser, antal af papirbakker og duplexing er indeholdt i denne fil, og PostScript-driveren bruger disse data til at styre printeren ordentligt. [...] PPD-filen er en ASCII-fil, der kan overføres mellem Windows og Mac. PCMag PPD file definition. Denne fil er med andre ord et billede på, hvad din printer kan. Når du har hentet den, skal du i din browser skrive følgende: http://localhost:631/. Herfra kan du bringe din downloadede PPD-fil til anvendelse.

4. Home CUPS (http://localhost:631/)
Oversættelse af introduktionen til Common UNIX Printing System eller CUPS: Disse sider tillader dig at overvåge dine printere og dine udskriftsjob såvel som udføre administrative systemopgaver. Klik på en af disse tabs ovenover eller knapperne nedenunder for at udføre en opgave.

Bemærk: Det kan være du bliver spurgt om et brugernavn eller kodeord. Såfremt det er tilfældet, anvend da det brugernavn og kodeord, du oprettede da du installerede Linux. Dette kan også dreje sig om rootbrugeren.

CUPS bruger Internet Printing Protocal (IPP) som basis for administration af udskriftsjob og udskriftskøer samt tilføjelse af printerbrowsing og PPD-baseret udskrivning til at understøtte udskrivning.

Gør følgende:
1) Du vil, såfremt du har installeret driveren korrekt (jf. punkt 2), kunne finde driveren under fanebladet Administration.
2) Tryk på Find new printers
3) Såfremt der er nogle tilgængelige printere vil du kunne tilføje dem.
4) Dernæst skal du finde den på listen eller finde din PPD-fil, som du har downloadet. Dette gør du ved at trykke Gennemse og tage et kig efter den.

5)
Installer HP-printer

Hewlett-Packard's Linux billed- og printer-software er en brugergrænenseflade der er designet til HP-printere så det er nemmere at have styr på CUPS. Dog installeres alle HP's printerdrivere der understøtter Linux. De fleste funktioner fås også gennem CUPS. Men hvis printeren har en scanner med arkføder er det en fordel at have hplib installeret efter som hplib selv opdager at der er lagt papir i arkføderen og foreslår at scanne.

kme
Antal: 508
Tilmeldt:
08-01-2004
User is offline
Udmærket vejledning. Men

Udmærket vejledning.

Men moralen bør alligevel være: køb dog en postscript printer. Den koster få basører mere, men virker out-of-the-box med windows, linux, mac OS, *BSD og *NIX.


Slettet8
Antal: 106
Tilmeldt:
09-03-2008
User is offline
Enig...

Jeg kan kun være enig med dig i din antagelse, men for os "halv blods" brugere, der netop har forladt Windows og Microsoft, vi må "døje" med disse printere =).


patriak
patriak's picture
Antal: 379
Tilmeldt:
09-01-2008
User is offline
Re: Introduktion til installation af printer

Hvad skal jeg sige? Flot arbejde, Kim.

#1 Ja, køb altid en postscript-kompatibel printer. Denne regel har været kendt i de sidste 18 år.


Slettet8
Antal: 106
Tilmeldt:
09-03-2008
User is offline
Takker...

Jeg vil skrive en underside om Postscript printeren.


Skunk
Skunk's picture
Antal: 6666
Tilmeldt:
01-01-1970
User is offline
Re: Introduktion til installation af printer

Enig, flot guide. Og hvilken postscropt printer skal man så købe?


kme
Antal: 508
Tilmeldt:
08-01-2004
User is offline
Re: Re: Introduktion til installation af printer

"Enig, flot guide. Og hvilken postscropt printer skal man så købe?"

Det betyder ikke noget. Postscript er postscript. Personligt køber jeg altid HP, men det er bare mig.


Skunk
Skunk's picture
Antal: 6666
Tilmeldt:
01-01-1970
User is offline
Re: Introduktion til installation af printer

Er de begyndt at lave Linux drivere der kan lave talk back til systemet? Ligesom i Windows hvor de kan fortælle hvilken farve der er tom?


Slettet8
Antal: 106
Tilmeldt:
09-03-2008
User is offline
Hvis spørgsmålet er...

Hej Skunk

Hvis spørgsmålet er rettet til mig, så må jeg melde dig svar skyldig. Jeg har haft Kubuntu i nu godt tre dage, så jeg ved vitterligt ikke så meget om dette pragtfulde system (Linux i almindelighed). Jeg tror til gengæld at jeg som afdanket Windows bruger godt kunne bruge en udviklet side om printere, og det er det jeg har taget initiativ til. Hvis du finder ud af noget, må du meget gerne give lyd til mig eller poste det her.

Kim


kaj
kaj's picture
Antal: 468
Tilmeldt:
14-03-2004
User is offline
Re: Introduktion til installation af printer

Ja, så får vi igen at vide, at vi er idioter, hvis vi ikke køber en postscript printer.
Der følge anbefalinger på to HP printere, og en søgning i edbpriser.dk viser, at den ene koster 12.500 kr. og den anden 85.000 kr. Det holder vist ikke helt med nogle få hundrede kr. ekstra. Og så er de så store, at de nærmest skal have et værelse for sig selv. Det dur ikke til privat brug.

En søgning på postscript printere under 2000 kr. giver 1 resultat, og udvider vi prisgrænsen til 3000 kr., er der 11 printere, hvor det dog viser sig, at en del er for det amerikanske marked eller mellemøsten. Man kan selvfølgelig få monokrome laserprintere til billigere penge, men familiebillederne tager sig jo ikke så godt ud i gråtoner.

Jeg er selvfølgelig et skvadderhoved, for jeg købte en Canon iP1600 til 299 kr. og fik den til at virke i Ubuntu og andre Debian baserede distros. Den dækker mit begrænsede behov til en allround printer. Til gengæld kan jeg ikke få min gamle Canon i560 til at virke i Linux, selv om Ubuntu nu påstår at have driver til den. Den virker bare ikke.

Kaj


Slettet8
Antal: 106
Tilmeldt:
09-03-2008
User is offline
Til Kaj

Lad mig først have lov til at pointere, at dette kapitel i Ny til Linux? ikke skulle skabe splid, men blot gøre det lettere for andre Windowsbrugere som mig at finde hjælp til et vanskeligt problem. Printere og udskriftsjob er kerneområder, som afholder mange fra at anvende Linux. Jeg er ikke selv fuldt ud tilfreds med min situation. Jeg kan ikke se min toner status på min Konica Minolta printer, men så længe jeg kan udskrive, så går det nok.


FrugalMan
FrugalMan's picture
Antal: 1908
Tilmeldt:
18-12-2007
User is offline
Vælg Brother

Sort hvid Laser http://edbpriser.dk/Products/Listprices.asp?ID=176...
Pris 1400,- og det er postscript
Jeg har selv en Brither 5150D som er 3 1/2 år gammel, jeg gav 2700,- og det er postscript og den har spyttet over 40.000 sider ud uden problemer, så jeg synes at de penge er givet godt ud.

Her kan ses alle Brother printere der virker med Linux http://openprinting.org/printer_list.cgi?make=Brot...


kaj
kaj's picture
Antal: 468
Tilmeldt:
14-03-2004
User is offline
Til Kim. Det er en fin

Til Kim.
Det er en fin artikel, du har skrevet, og det var heller ikke dig, der startede med at sige postscript printere.
Og til alle:
Hvis jeg kun skulle bruge en kontorprinter, så ville jeg også købe en monokrom laser printer, men ens familiefotos og andre billeder ser nu alligevel bedst ud, når de bliver printet på en farveprinter, og Canon og HP laver nu de bedste printere til det brug. Nogle af dem printer endda direkte på cd-skiver.
Der er nu også en vis tilfredsstillelse ved at få en Canon til at virke i sin Linux, selv om det ved første øjekast forekommer umuligt.

Kaj


FrugalMan
FrugalMan's picture
Antal: 1908
Tilmeldt:
18-12-2007
User is offline
Til Kaj

Selvfølgelig, hvis det er til billeder er Hp jo de bedste. Og selvfølgelig er det en tilfredsstillelse at få noget til at virke som ellers ser umuligt ud. Jeg har selv flere gang prøvet at udbryde Yes, Yes, Yes når noget lykkedes :)


mixi
Antal: 273
Tilmeldt:
18-12-2007
User is offline
HP og linux

HP printer har linux driver : http://hplip.sourceforge.net/install/index.html
og på min HP PSC 1110 kan jeg fint se blæk status og osv. via HP toolbox.
Men jeg har dog problemer med at scanne, jeg kan ikke få opløsningen op og selve scanningen skal startes fra HP toolbox ellers virker det ikke. Hvis nogle ved hvordan det løses må i gerne skrive til mig


saxius
saxius's picture
Antal: 26
Tilmeldt:
31-12-2007
User is offline
Hvilken postscropt printer skal man så købe?

Du kan fint købe en Samsung CLP 650N

Hvis man vil kan man bruge en generix og vælge PS og angiv !P hvis den skal printe direkte på netværk eller du kan tilslutte den på USB eller LTP port.

Hvis du synes at man skal have lidt GUI admin setup, så download driveren fra Samsung til den.

Jeg fik at vide en gang på en messe at denne var alt compatibel. Det er den også der er understøttelse for alle slags sprog.

Smid noget gammel HP deskjet 560 color efter den og det kommer ud i farver. Dette virker fra GEOS


ricoris
Antal: 9
Tilmeldt:
01-08-2004
User is offline
HVorfor ikke blot "købe" en driver til linux's canon printere

Hejsa

Jeg har en trådløs Canon IP5200R printer, og kan derfor anbefale printer driveren fra http://www.turboprint.de/english.html istedet for at købe en ny "Dyr" printer.


summer
Antal: 21
Tilmeldt:
08-01-2005
User is offline
Rettelse

Jeg rettede blot et par stavefejl i artiklen og nu står der at den er skrevet af mig... Det var så sandelig ikke min hensigt at tage æren for denne udmærket artikel. Det må være en fejl i systemet!