Filstrukturen

  • strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client612/web794/web/modules/inline/inline.module on line 418.
  • strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client612/web794/web/modules/inline/inline.module on line 418.

Hvis du kun har erfaringer med Windows, kan filstrukturen i Linux virke meget fremmed på dig til at begynde med. Den er bygget på et helt andet koncept, der stammer fra UNIX. Den nemmeste måde at lære det at kende på er nok at bruge det. Her følger alligevel en forklaring af det grundlæggende, så du er lidt forberedt, inden du installerer Linux første gang.

I Linux starter filstrukturen altid med /, der til dels kan sammenlignes med "Denne computer" i Windows. Som du kan se af illustrationen, er der en række biblioteker (eller mapper) i roden af træstrukturen. Således følger, at hvis du skal bruge en fil der hedder test.txt fra biblioteket news på illustrationen, vil den absolutte sti være: /var/spool/news/test.txt.

hvelinux1a

I modsætning til i Windows findes betegnelserne C-drev og eller D-drev ikke. Et eksempel: Du har en maskine med en harddisk på 50 Gb. Du har nogle hjemmebiblioteker på din maskine og vil gerne afsætte 10 Gb til brugerenes egne filer. På Linux-systemer ligger hjemmebiblioteker i /home. Er der to brugere på maskinen, vil de hver især have deres egne filer og konfigurationsfiler i hver sit katalog; fx /home/bruger1 og /home/bruger2.
Så kan du gøre det at du partitionerer 40 Gb til din / partition og 10 Gb til /home. Så har brugerne 10 Gb til deling, og systemet bliver ikke påvirket af, at brugerne fylder /home op til randen.

En anden måde at forklare / opbygningen på er ved at forklare mountningen af et Cd-rom drev.
Når du vil hive fat i dit cd-rom drev skal du først mounte det, det gøres til et tomt bibliotek, normalt til /mnt/cdrom eller /media/cdrom, eksempelvis :

# mount /dev/cdrom /mnt/cdrom

Hvis der ligger en fil i roden af cd-romen der hedder test.txt er dens absolutte sti så /mnt/cdrom/test.txt

Mounte kan sammenlignes med at linke et filsystem til et tomt bibliotek, det betyder at man kan mounte hvad som helst til hvor som helst. Blande forskellige partitioner og filsystemer under /.

Når vi booter kan vi sætte Linux til at mounte ting automatisk det kan f. eks være et share til en filserver, en ny partition eller hvis du dual booter mellem Linux og Windows. Hvis du skal bruge dine mp3 filer på Windows partitionen kan du mounte den manuelt til f. eks /win når du skal bruge filerne, ellers kan det gøres automatisk ved opstart ved at editere konfigurations filen /etc/fstab.

Fleksibiliteten af en sådan filstruktur gør at brugeren f. eks slet ikke vil bemærke at han eller hun vil bevæge sig ind på en filserver.

Linux er altid case sensitiv dvs a og A er to forskellige bogstaver. Man bruger ikke fil extentions på tre karakterer, som i Windows, altså er * alle filer, ikke *.* som vi kender fra Windows.

unreals
Antal: 35
Tilmeldt:
29-03-2007
User is offline
hummmm

ok... forstod lidt af det
MEN ikke det hele... måske fordi jeg heller ikke er så meget inde i windows

ville ønske nogen kunne lave en lille NY-bruger guide.. hvor man faktisk blev guidet igemmen nogen ting som man også kunne bruge til noget..

eks.. installation..

lidt grundprincipper om alle de ting der bruges i terminalen osv...


Kristho
Kristho's picture
Antal: 1273
Tilmeldt:
21-02-2008
User is offline
#1 Det er bare svært at

#1
Det er bare svært at lave en guide til installation af Linux, fordi der findes så mange forskellige udgaver - men der findes en til openSUSE her www.suse.linuxin.dk f.eks


tuux
Antal: 274
Tilmeldt:
04-10-2004
User is offline
Re: Filstrukturen

Folk der har svært ved Linux skulle prøve, "Linux Cookbook" af Carla Schroder, der bl.a. også dækker dette.


ajbo
Antal: 898
Tilmeldt:
19-11-2005
User is offline
Re: Filstrukturen

Det er rigtig godt skrevet. Jeg tror bare, du forventer, at nybegynderen kan for meget.
Du skulle have skrevet det noget "bredere" - her for nylig så jeg ved et tilfælde, at jeg
havde Linux på en maskine første gang i 1998, så for mig er det en supergod forklaring du giver, men du er nok for dreven for begynderen :-)


tommyp
Antal: 1
Tilmeldt:
19-09-2008
User is offline
Re: Filstrukturen

Jeg tror jeg er ved at fatte det, men som helt ny i Linux, skal jeg også ind i sproget.


marx
marx's picture
Antal: 1799
Tilmeldt:
24-04-2006
User is offline
Re: Filstrukturen

lidt forsinket respons på #1, men jeg synes alligevel det er rart at få på plads:
lidt grundprincipper om alle de ting der bruges i terminalen osv...
At forstå/kende til mappestrukturen er det allermest basalt nødvendige for at kunne navigere i terminalen, så det er lige præcis det du har fået. At det så, det er jeg enig i, virker langhåret og avanceret, er et spørgsmål om formulering. :)


kop
Antal: 28
Tilmeldt:
26-02-2003
User is offline
Re: Filstrukturen

Det viste billede af filstrukturen ( hvelinux1a_0.jpg ) ser ud til at værre gammelt eller være fra en distribution der ikke følger FHS ( Filesystem Hierarchy Standard http://www.pathname.com/fhs/ )


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3506
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
#2 Det er da pænt af dig at

#2
Det er da pænt af dig at fremhæve min guide, men brug gerne en korrekt URL:
http://suse.linuxin.dk/


sol0
sol0's picture
Antal: 104
Tilmeldt:
16-03-2008
User is offline
Re: Filstrukturen

#3 Eller linuxreality podcast med Chess Griffin! Fin fyr :)

http://www.linuxreality.com