Ubuntu Begynder GuidenUbuntu Begynder Guiden

Index

Boot af cd
Installation
Kablet netværk
Tådløst netværk
Opdatering
Nvidia/Ati
Tilføj/Fjern
Java
Flash
Mp3/Wma
VideoLan
Synaptic

Browsing
E-mail
Messenger
Theming
Compiz
Styling
USB-sticks
USB-camera
CDbrænding
Musik-afsp.
Billed beh.
Diagrammer
Open Office
HTML editor
Vektor graf.
DTP
Bittorrent
Frostwire
DC++
Pan nyheslæser
Menueditering
Skype
Printer
Netværk
Skærm
Søgning
NTFS
Firewall
Efterskrift

Ubuntu 7.10 (Gutsy Gibbon) begynder guide

En dansk begynder guide til en af verdens største Linux distributioner Ubuntu.

Jeg har valgt at lave denne guide for nybegynderen. Der vil ikke forekomme ret mange terminal indtastninger, og den erfarne bruger vil sikkert syntes at jeg gør nogle af tingene ekstra besværlige, men jeg er af den mening at jo færre terminal indtastninger den nye og uerfarende bruger skal i gennem, jo lettere vil han/hende have på fornemmelsen, at det er. Misforstå mig ikke. Terminalen er et stærkt værktøj og med den kan man lave ting som slet ikke er muligt rent grafisk. Det hører bare ikke en begynder guide til.

Ubuntu er startet og støttet af den karismatiske Mark Shuttleworth og hans firma Canonical Ltd.

Mark Shuttleworth er en afrikansk iværksætter med forkærlighed for teknologi, innovation, forandring og rumfart. Mark tjente sin formue på salget af hans gamle virksomhed Thawte, som han solgte til Verisign i 1999 og oprettede Ubuntu projektet i 2004 med målet at alle mennesker skulle have lige tilgængelighed for software, uanset om man var rig eller fattig.


Ubuntus værdier kan skrives kort:
  1. Alle computer brugere skal have friheden til at downloade, køre, kopiere, distribuere, dele, ændre og forbedre deres software til ethvilket formål, uden at betale licens omkostninger.
  2. Alle computer brugere skal være i stand til at bruge deres software i deres eget foretrukne sprog.
  3. Alle computer brugere skal have muligheden for at bruge softwaren, selv hvis vedkommende skulle være handikappet.

Derudover er Ubuntus hovedmål at få gjort has på bug #1, i deres lunchpad bugtracing system :


Microsoft has a majority market share / Microsoft har størstedelen af markedet.


Målet er at man skulle kunne gå ned i den lokale computer butik og bestille en en computer med fri software og Ubuntu på.


Ubuntu kommer hvert halve år i flere versioner. En desktop version med Gnome brugerfladen, som denne guide handler om, en server version som er vidt brugt i virksomheder pga letheden i opsætning og vedligeholdelse (uden brugerflade, men med forskellige roller man kan vælge under installationen), en OEM version, samt diverse udgivelser med andre brugerflader; Kubuntu med KDE, en letvægts distribution kaldet Xubuntu med Xfce brugerfladen, samt flere andre.

Af disse udgivne versioner er der nogle som har ekstra lang support (kaldet LTS releases for Long Time Support). 3 år for desktop versionerne og 5 år for serverne. Disse er beregnet til virksomhederne som er interesseret i at maskinerne kører i lang tid, inden der igen skal pilles ved dem. Sidste LTS version var 6.06 og næste bliver Ubuntu 8.04. Udgivet i 2008, 4. måned. Jeg har IKKE valgt at skrive om LTS 6.06, da det er en forholdsvis ældre version og der er meget nyt kommet til i de senere versioner. Det er også blevet betydeligt lettere f.eks. at aktivere 3d brugerfladen i senere udgaver.

 

En af grundene til at jeg har valgt at skrive om Ubuntu er at den er en af de mest populære distributioner i verden, den har en utrolig stor brugerskare og support i mange communities/fora. Man kan altid finde programmer specielt lavet til Ubuntu pga den store brugerskare, og de har et godt samarbejde med DELL (som i udlandet sælger med preinstalleret Ubuntu) og andre hardware producenter.

Den understøtter Dansk, både system-mæssigt og i office pakken (Open Office). Den har dansk stavekontrol i bla browseren, og der findes flere support fora på både dansk og andre sprog. Derudover er det muligt at købe professionel support ved Canonical. Det er det firmaet lever af. De har også udviklet en slags System Managment Server til at styre større Ubuntu installationer med. Derudover har de udviklet flere andre teknologier i forbindelse med udviklingen af Ubuntu (Launchpad, Bazaar og Landscape).
Ubuntu, som er et åbent projekt, er støttet af Canonical Ltd. med egen bestyrelse og kapital (sponsoreret af Mark Shuttleworth), holder til her: http://www.ubuntu.comUbuntu desktop, både 32 og 64 bit findes her:
http://www.ubuntu.com/getubuntu


Det er muligt både at hente 6.04 LTS og 7.10 i både desktop og server version. Denne guide omhandler 7.10 desktop.

Det er også muligt på linket at bestille cder gratis som kommer med posten på dette link: https://shipit.ubuntu.com/
Man skal bare regne med at det tager lang tid inden man så modtager sin installations cd.Grunden til at Ubuntu fylder lidt (en cd) i forhold til til andre linux distributioner er, at den kun indeholder en desktop (Gnome) og at oversættelserne/sprogfilerne hentes fra nettet.
Efter download brændes ISO'en som image CD. Pas på i ikke har Winrar installeret i Windows, da den vil pakke ISO'en ud. Dette ødelægger dog at den kan bootes på, så brug et brænder program i stedt. I (Windows) Nero vælges i menuen ”Recorder” - ”Burn Image”. Fra en tidligere Ubuntu version højre-klikker man bare på ISO'en og vælger ”Skriv Til CD” (Write To CD) hvorefter man bliver bedt om at smide en tom CD i brænder drevet. Bruger man NeroLinux vælger man i menuen, ”Recorder” - ”Burn image” og så vælger man så den downloadede ubuntu-7.10-desktop-i386.iso fil.
Når man er klar til at installere, sætter man CD'en i drevet og genstarter. Husk at sikre at computeren starter op med at søge på Cdrom drevet først. Som regel er dette ikke noget problem, men skulle det være tilfældet, kan dette let ordnes fra bios.


Boot af Live cd

Når der startes fra CD'en er det første man ser en velkomst skærm, med muligheder for at vælge flere forskellige muligheder for opstart. Her vælger man den øverste mulighed "Start or install Ubuntu", trykker ”enter” og Ubuntu vil nu boote fra cden, og kan køre som en (næsten) fuld featured linux installation, omend langsommere eftersom alt skal hentes fra drevet. Med næsten menes at det er muligt at køre Ubuntu fra cdrommen uden at installere den, men det er ikke muligt at installere Nvidia og Ati drivere så den aktiverer 3d desktoppen. Skal man se 3d desktoppen Compiz Fusion fra live cden, skal man have et Intel grafikkort eller et ældre 3dfx kort som er fuldt understøttet af open Source drivere.

Ubuntu Boot menu

Det første man møder efter opstarten er en nøddebrun desktop med 2 ikoner på.
Det er nu muligt at teste Ubuntu Linux uden at man overskriver noget på ens computer. Dog vær opmærksom på at alt går langsommere pga at det loades fra et forholdsvist langsomt cd drev. Der kan bla startes Firefox browseren og se hvordan nettet ser ud med Linux "øjne".


Advarsel: Følgende er kun for dem der vil installere Ubuntu. Husk at tage sikkerheds kopier af vigtige filer, musik, billeder etc. Der er ingen garanti for at du ikke mister data under installationen.Inden du starter installationen, så sørg for at du har Internet forbindelsen op at køre. Dette giver det bedste resultat (nyoversættelser osv.). Har du normalt kablet netværk, så kører det sikkert af sig selv, har du trådløst, så kig på kapitlet: Tådløst netværkInstallation af Ubuntu 7.10


Vælger man ikonet "Install", fremkommer dette billede. Her kan man vælge hvilket sprog du vil bruge. Jeg har valgt "Dansk". Klik "Fremad".Det næste er at man skal vælge lokalitet. Jeg har valgt "Copenhagen" Danmark. Klik "Fremad".Det næste billede er tastatur layout. Jeg har valgt "Denmark". Klik "Fremad".Dernæst får du muligheden for at vælge hvilken partition du vil installere på. Som det ses på billedet skulle der være mulighed for at lave en Guidet - resizing af harddisken til flere partitioner. Dette er nyttigt hvis man i forvejen f.eks. har Windows på disken. Der har været forlydender om at folk har mistet data ved at bruge resizing under Ubuntu. Brug med omtanke og husk backup. Evt. undgå resizing og installer linux på en separat harddisk.Du kan også, som jeg har gjort på dette billede, vælge Guidet - Hele disken. Med denne mulighed mister du alt på disken. Husk bakup :)


Derudover er det også muligt at installere på den størtste partition samt Manuelt for eksperter. Har du aldrig installeret Linux før, kan den sidste mulighed ikke anbefales, da Linux' disk struktur samt filsystem er forskelligt fra andre systemer som f.eks. Windows. Klik "Fremad".Derefter skal du skrive dit navn, logins navn samt det passwort du vil bruge. Du skal også skrive hvad du vil have din computers navn skal være. Husk dit brugernavn og password. Du kan ikke bruge systemet uden.Klik "Fremad".Ubuntu installationen vil nu vise dig de oplysninger den har samlet sammen, og er nu klar til at installere. Kontroller at de er korekte, og klik "Installer".


Derefter kører installationen automatisk og du kan læne dig tilbage i stolen og slappe af. Hvis du er kaffedrikker har du ca 20 min til at lave en ny kande. Du kan også starte Firefox op og bruge tiden til at læse videre på denne guide på Linuxin.dkInstallationen formaterer.Og installerer.Og sætter de rigtige spejle "mirrors" op for hentning af opdateringer og yderligere programmer. Dette kræver selvfølgelig at computeren er forbundet til nettet.Hvorefter installationen ryddes op i filer der ikke skal bruges.Og til slut spørges om der skal genstartes.
Vælger du "Genstart nu", vil computeren øjeblikkelig lukke ned, spytte cden ud, og vente på at du er klar til genstart, med et tryk på en tast.Du er nu klar til at starte igen. Læg mærke til at det går væsentligt hurtigere med start af computeren nu, da den ikke loader fra cden, men fra den noget hurtigere harddisk.
Når du kommer til login prompten GDM, logger du ind med det oprettede brugernavn og password. Husk der er forskel på store og små bogstaver.

Efter login vil du nu se den samme desktop som før, bare uden ikoner (Ubuntu er jo installeret).
Desktoppen er præget af enkelhed, elegance og skønhed (alt efter visses øjne der ser). Themes, baggrunde og login prompt kan ændres hvis brunt ikke falder i din smag. Bla. findes et theme-sæt der hedder blubuntu-look som man kan installere for at få det hele mere blåt. Mere om dette senere.


Resten af guiden forudsætter at der er Internet på maskinen, så dette er det første der skal sættes op.


Kablet Netværk

Normalt kablet netværk er som regel ikke noget problem i Ubuntu. Systemet finder selv netkortet, og søger efter IP-adressen. Den går automatisk ud fra at man bruger dynamisk IP-adresser. Der er som regel ingen behov for yderligere drivere eller opsætning.
Det er dog også muligt selv at definere en fast IP. Dette gøres ved at klikke på de 2 computer skærme i højre hjørne ved siden af højttaleren og vælg manuel konfiguration eller i menuen; "System", "Administration", "Netværk". Klik på "Kabelforbindelse" og "Egenskaber".


Fravælg "Aktiver Roaming"  og opsæt selv dit netværk.
Dette er som sagt kun hvis du har specielle ønsker til dit netværk.Trådløst netværk

Ubuntu 7.10 er nok en af de letteste operativ systemer, når det drejer sig om opsætning af trådløse netværk.
Man klikker på de 2 computerskærme igen, og vælger det trådløse netværk (her er min Linksys router kaldet "Linuxrouter")I den efterfølgende popup skal du indtaste netværkets/routerens password, og vælge "Login to Network". En lille ting der mangler at blive oversat.
Programmet lægger derefter passwordet i Ubuntus krypterede nøglering så den fremover kan huske det og spørger derfor om et password til nøgleringen. Indtast dette og klik på "OK". Computeren logger derefter på det trådløse netværk og viser samtidigt signal styrken øverst i menuen til højre.Det bør nok lige oplyses at det trådløse netværk er afprøvet med en billig Level1 trådløst PCI netkort fra A-Z. Dette netkort virkede ikke i den gamle 7.04 version.Opdatering

Det er nu tid til at kigge lidt nærmere på systemet, men jeg syntes det er fornuftigt at opdatere systemet først. Dette kræver selvfølgelig at computeren er online på en fornuftig bredbåndsforbindelse. Flere steder skriver jeg at det kræver dit bruger password. Dette har Ubuntu og Linux/Unix i det hele taget som en sikkerheds foranstaltning mod uautoriseret anvendelse. Ubuntu bruger brugerens eget password til verifikation, men andre Linux distributioner bruger et separat Administrator password.I øverste højre hjørne er et orange ikon der prøver at tiltrække din opmærksomhed. Klikker du der, vil programmet "opdateringshåndtering" starte. Her er alle tilgængelige opdateringer markeret. Vælg; "Installer Opdatering" og programmet henter nu alle opdateringerne, og installerer dem på en gang. Bagefter vil du, hvis kernen er opdateret, blive bedt om at genstarte systemet. Dette er dog sjældent nødvendigt.Ubuntu har 2 programmer som kan bruges til at installere yderligere programmer med. Det ene går under det famøse navn: "Tilføj/Fjern" og det andet er Synaptic. Begge programmer opdaterer deres software repertoire via nettet, så netadgang er også her nødvendigt.
Nvidia og Ati samt 3d Compiz Fusion

Ubuntu er klar over at hvis man skal tage markeds andele fra Microsoft, skal sådan noget som installering af drivere til grafikkortet, være lettere end det har været de første 10 år af Linux levetid. Ubuntu kan ikke installere lukkede Nvidia eller Ati drivere i kernen, uden at rigtig mange brugere ville blive forarget over dette. Derfor har de valgt at lave lave "Restricted Drivers Manager" i Ubuntu 7.10 (kræver dit password).Programmet ligger i System, Administration, Restricted Drivers Manager.Her kan du aktivere din Nvidia eller Ati driver, og programmet spørger dig efter verifikation:Hvorefter den vil hente og installere driveren.Efter installering vil den bede om en genstart, så den kan aktivere hardware understøttelsen.
Gør dette.


Efter genstart vil du lægge mærke til at udseendet har ændret sig. Compiz Fusion er nu slået til. Som standard er det ikke de helt vilde effecter der er slået til.

Det mest tydelige er når du minimerer et åbent vindue.Det er forsøgt illustreret på dette billede.Billedet nedenunder er når man lukker et åbent program:

Der er flere effekter. Med Alt tasten og scroll med musen, er det muligt at gøre vinduerne transparente så man kan se bag dem og Alt/Tab er også peppet lidt op. Der er ikke overdrevet effekterne. Dette kan man sagtens gøre bagefter.

Ubuntu 7.10 i daglig brug

Det man oftest mangler på et nyinstalleret system er Java og flash understøttelse i browseren. Ubuntu har gjort det let, man skal nemlig kun vælge at installere en pakke (som er kaldet metapakke) kaldet "Ubuntu Restricted Extras" i Tilføj/Fjern.Programmet Tilføj/Fjern

og installering af mp3, flash, java og MS True Type fonte.
Tilføj/Fjern kan du finde nederst i "Programmer" menuen.Først melder programmet ud at det behøver at synkronisere med sine spejle/mirrors. Den beder derfor om dig password. Den går derefter i gang med at teste for installerede og tilgængelige programmer.Det er derefter muligt at søge efter hvilke programmer man ønsker, samt vælge hvilke mirrors man vil benytte sig af. Ved at vælge "All available Applications" søger man efter alt, inklusiv programmer som pga patent problemer, ikke er lovlige i bla. USA (de er til gengæld lovlige i EU så længe vi ikke har godkendt software patenter). Dette kan være simple codex til bla mp3 afspilning.Skriv nu "Ubuntu restricted Extras", tryk "enter" i søgefeltet og vælg pakken som fremkommer. Husk det skal være Ubuntu pakken, ikke Kubuntu*.

Klik på "Apply Changes" og den begynder at downloade Java, Flash, mp3-understøttese og msttcorefonts og sætte det op.Ved installering af Java skal man godkende SUNs Java licens, her klikkes på "Accepter ***" og "Fremad" og ved msttcorefonts kommer et spørgsmål om man vil installere en ekstra pakke til at sætte fontmanageren op, og her vælges bare "Fremad".


Når du møder denne besked, er de ønskede programmer installeret:Og du kan nu enten vælge "Luk" eller Add/Remove more software". Tag et kig i de forskellige kategorier af software inden du lukker programmet. Der er bla en reklame blocker til Firefox, ftp programmet Gftp og IRC programmet Xchat, brænderprogrammet GnomeBaker oma.


Hvis du er til multimedie, anbefaler jeg på det kraftigste at installere VLC (Video Lan Client). VLC er en medieafspiller som kan afspille ALT. Inkl. rippede film direkte i iso format, samtlige DivX formater, Microsofts WMV, samt selvfølgelig Linux' eget og frie OGG container format. Den kan tilføje undertekster i DVD film og endda i DivX film. Desuden kan den afspille DR Update og Windows formater direkte i browseren.Her er vist VLC install via "tilføj/Fjern" programmet, men skal du have fuld udnyttelse af VLC f.eks. i browseren med DR.dk tv, skal du også installere "vlc-plugin-esd" og "mozilla-plugin-vlc" via Synaptic som er vist nedenfor.

Vil du have flere specifikke programmer installeret er Synaptic: System, Administration, Synaptic - pakkehåndtering programmet du skal ty til (du vil blive bedt om dig bruger password når du starter Synaptic). Med det kan du hente næsten alt software til Ubuntu. Der er tilføjet Debian mirrors (som Ubuntu er bygget over), og hele Debians software kartotek er til rådighed. Alt lige fra RAR pakkeprogram til diverse programmer til at holde styr på dine musik cder og film DVDer.

For at tilføje "vlc-plugin-esd" og "mozilla-plugin-vlc" skal du først skrive et søgeord i søgefeltet. Klik "Søg" øverst som rammet ind i billedet.I det fremkomne søgefelt skriver du nu "vlc" og Synaptic vil nu søge efter pakker med der har noget med "vlc" at gøre.


Vælg nu "vlc-plugins-esd" og "mozilla-plugin-vlc" fra listen ved at højreklikke på pakkerne, og vælg "Marker til installation". Marker vlc også, hvis du ikke har installeret den via Tilføj/Fjern (dog finder Synaptic finder selv ud af at VLC ikke er valgt, og vil spørge om du vil installere dette program også).

Bagefter vælger du "Anvend":


og programmet vil oplyse dig om hvad du har valgt til installation, og om du vil godkende dette. Klik på "Anvend" og programmerne bliver downloadet og installeret for dig.

Du kan nu se alle dine film, se DR Update direkte i browseren og meget andet.
Jeg vil gerne lige understrege igen, at har du problemer med nogen form for multimedie afspilning i Linux, er VLC løsningen. Den er måske ikke så integreret i brugerfladen, men afspilleren kan alt.


Tilbage til Synaptic. Programmet er ikke så overskuelig for nybegyndere som f.eks. Tilføj/Fjern, da det kræver at man ved hvad programmet hedder som man vil have installeret. Da man ellers ikke kan søge efter det. Synaptic er dog et rigtig godt program til den avancerede bruger, da det giver mulighed for at installere mange flere programmer end der ligger i Tilføj/Fjern. Vi kan endda selv tilføje yderligere Softwarekilder (Arkiver, mirrors).Webbrowsing - Firefox

Ubuntu kommer med Firefox 2.0.0.6 som standard browser. Det er selvfølgelig muligt at installere andre, såsom Gnomes Epiphany.


Nedenfor ses Firefox:Firefox er den største Open Source browser i verden og tilmed en af de hurtigste. Den understøtter alle gangse plugins lige fra Java og Flash til Gmail plugin, så der burde være gode muligheder for at ens homebanking også virker. Se hvordan man installerer understøttelse for Java og flash i Firefox i sektionen "Programmet Tilføj/Fjern".
Email - Evolution


Evolution er i version 2.12.0. Evolution kan køre sammen med bla. Pidgin messengeren. Evolution integration aktiveres i Pidgins udvidelses moduler. Desuden har den Novell Groupwise understøttelse, Microsoft Exchange samt som noget nyt; News groups understøttelse.


Det første man støder på under opstarten er en guide til oprettelse af mail profilen.Hvis du ikke tidligere har oprettet en sikkerhedskopifil, klikker du bare "Fremad".Dernæst bliver du mødt med en Identitets box, hvor du skal skrive dit navn og din email adresse. Udfyld dette og klik "Fremad".Ved dette billede skal man vælge sin mail server type. Det mest normale er POP eller IMAP, men også Novell groupwise og Microsoft Exchange kan bruges.
Indtast ”Vært” og ”Brugernavn” som brugest til netop din konto, samt marker evt. ”Husk adgangskode”.Ved klik på næste kommer man til konfiguration for E-mail modtagelse. Jeg har markeret ”Hent automatisk beskeder hvert” 10 min, men det er valgfrit.

Man kan også markere "Behold beskeder på serveren" så bliver de på serveren, også selvom man har hentet dem.


Ved dette billede kan man vælge sin E-mail server type, altså den der sender beskederne videre. Det normale er at man har en SMTP server ved sin internet udbyder. Cybercity har en der hedder vip.cybercity.dk TDC har en anden.

Det kan også sættes op til Google Mail.


Ved tryk på fremad, skal man vælge et navn for ens E-mail konto. Det er ofte passende med email adressen.


Til sidst skal man vælge sin tidszone og det er færdigt.


Hvis du vil have at billeder inkluderet i mails skal vises, skal du klikke på; Rediger menuen, Indstillinger, vælge "E-post-indstillinger" og HTML-breve. Der skal du sætte flueben i "Indlæs altid billeder fra Internettet" som jeg har illustreret med en rød ring.

Messenger - Pidgin

Pidging (Messaging Client som tidligere hed Gaim) kommer i version 2.2.1 og kan som tidligere tage både Jabber, Gmail, ICQ, MSN, Yahoo, Myspace, AOL mm.


Pidgin finder du i Programmer, Internet, Pidtgin Internet Messenger.Som det kan ses af billedet er Pidgin og oprettelse af messenger kontoer ganske simpel.
For at få Pidgin til at starte automatisk næste gang man logger ind, skal man vælge menuen System, Indstillinger, Sessioner.


Dette kan selvfølgelig også bruges til andre programmer.
Ændring af desktop

Da vi alle er forskellige, er det ikke sikkert at brun falder i din smag. Derfor gennemgår jeg lige hvordan der ændres på desktoppen.

Ved højreklik på desktoppen, kan du vælge skrift baggrund (programmet hedder "Indstillinger for udseende"). Har du nogle gode baggrundsbilleder, kan du tilføje dem med knappen "Tilføj".


Det er også muligt at ændre themet. Dette gøre i fanebladet: Tema i samme program (dette er nyt for Ubuntu).


Det er også muligt at kombinere forskellige vindu rammer, med icon, knapper etc. etc. Kun fantasien sætter grænser.


Det er også muligt i "Indstillinger for udseende" at ændre på Compiz Fusions (3d brugerfladens) effekter. Som standard står den til normal effekt niveau. Men det er muligt at slå ekstra effekter til med valg af "Extra" i fanebladet "Visuelle Effekter". Med Extra aktiveret er der kommet yderligere "blæver" på vindu rammerne.Det er selvfølgelig også muligt at slå 3d fra.

Med forskellige taste kombinationer kan man med Compiz Fusion iværksætte forskellig grafik.
F.eks. kan man med Window tast + TAB, frembringe en overskuelig rotation af de opstartede programmer. Dette forudsætter dog at man har aktiveret Extra effekterne som beskrevet ovenfor.


 
Prøv dig frem, der er masser af muligheder.Emerald styling

Der findes et styling program kaldet Emerald. Med dette kan man aktivere forskellige vindow dekorationer, knapper, osv. Emerald ligger ikke i Tilføj/Fjern, så du skal installere det via Synaptic.

Nå Emerald er installeret, kan du finde den i System, Indstillinger, Emerald Theme Manager.


Emerald er bygget op med nogle skabeloner. Vælger du fanebladet "Edit Themes" og ud for "Select Engine" kan du på pull down menuen vælge hvilket udseende du vil have. Det aktiveres i det øjeblik du har valgt et theme, så det er let at lede det i gennem for at finde din favorit.

Du kan nu yderligere tilpasse dit theme med insdstillings mulighederme nedenunder. Kun fantasien sætter grænser.USB-sticks

Små USB sticks er en nyttig måde at transportere filer mellem computere og til at gemme vigtig data på. Ubuntu genkender en USB-stick ganske automatisk uden at nogle drivere skal installeres.


Sæt USB-sticken i og det tilføjede drev popper op, og det vil være synligt på skrivebordet. Efter endt brug, skal man lige huske at højreklikke på drevet igen, og vælge ”Afmontér arkiv”. Dette er vigtigt, da det ellers ikke er sikkert at alle data skrives/slettes på disken.
USB-Digital Kamera

USB kameraer der understøtter USB mass storage standarden er selvfølgelig også understøttet i Ubuntu som genkender kameraet når bare det tilsluttes. Der skal ingen ekstra drivere installeres.

Det nye er at gThumb popper op for fremvisning af billederne.


Man kan også vælge i gThumb at klikke på Filer, "Importér fotos" så vil gThumb starte en importerings guide og lægge dem i et album.

Du kan også dobbeltklikke på drevet som er fremkommet på dit skrivebord. Der kan filerne markeres, og trækkes ind på computeren.


Efter endt brug, skal man lige huske at højreklikke på drevet igen, og vælge ”Afmontér arkiv”.
Dette er vigtigt, da det ellers ikke er sikkert at alle data skrives/slettes på drevet.
CD-brænding

De fleste står og mangler et brænderprogram i Ubuntu. Folk spørger efter K3B og andre som sagtens kan installeres, men installeres ikke som standard. K3b er dog ikke nødvendigt i Ubuntu da man kan brænde via Nautilus. Hvis man smider en tom cd i brænder drevet popper Nautilus op, og er tom. Nu kan man bare smide de filer man vil have brændt over i mappen, og vælg menuen; Fil – Skriv på disk.


De fleste downloader linux installationer som iso filer. Disse kan Nautilus også brænde. Højreklik på en iso fil, og vælg ”Skriv på disk”, og skriveprocessen starter.


GnomeBaker er et brænder program lavet til Gnome og som er i Ubuntus Tilføj/Fjern. GnomeBaker har et velkendt og yderst intuitivt bruger interface, med guidet skrivning,  og det kan efterhånden det samme som Nero. Det skal dog lige for god ordens skyld oplyses at Nero også findes til Linux.


Musikafspiller - Rhythmbox

Musikafspiller (Rhythmbox) er Ubuntus (og GNOMEs) normale musik afspiller. Den har som der er vist på billedet, et logisk opbygget interface. Dette interface er bygget over iTunes til MAC.


Man kan hurtigt får overblik over større musik samlinger, og den kan opdateres med plugins så den også kan afspille mp3 og wma filer (standard er det kun de fri codec ogg og Flac der er understøttet).
I menuen "Rediger", "Moduler" kan man tilvælge online butikker som  f.eks. Magnatune og Jamendo, og se hele deres online musik kardotek. Man kan også spille hele deres musikkardotek, samt søge gennem det og afspille hvad man lyster. Det koster kun noget hvis man vil have deres albums på egen harddisk.
Se hvordan man installerer musik codecs med programmet Filføj/Fjern.
Billedebehandling - GIMP

GIMP'en er lige udkommet i version 2.4.0rc-3, og er inkluderet i Ubuntu.


GIMP er et fotobehandlings program fuldt på højde med kommercielle programmer bla. Adobe Photoshop. Der understøttes et hav af formater inkl. SVG, PNG, PSP, EPS, Postscript, JPEG, PNG, BMP, TIFF, PSD, PDF, nogle SGI formater samt formater fra SUN.
Der er som vist muligt, via en menu for oven, at komme ind og redigere i billedet. Dog er den gamle metode med at højre klikke på billedet dog stadig muligt.

Jeg vil senere tilføje guide i billede redigering med GIMP.


Diagrammering - Dia

Dia er et diagram/flow chart program magen til Microsoft Visio og lign. Dia kan installeres via Tilføj/Fjern.


Dia’s brugerflade minder en del om GIMP’s. I hovedprogrammet vælger man hvilken type diagram man vil lave. På billedet har jeg valgt UML (klasse diagrammer), men der er en lang liste af andre typer både til flow chat, netværks diagrammer, kredsløbs diagrammer og mange andre.

Office - Open Office

OpenOffice.org version 2.3 er en professionel office platform, ikke kun for den private bruger, men også for virksomheder og det offentlige.

Writer er et tekstbehandlings system på fuld højde med Microsoft Word 2003 og så er det tilmed Open Source og frit at bruge ligesom resten.


Calk er et regneark på fuld højde med Microsoft Excel 2003.
Open Office er blevet yderligere integreret i GNOME brugerfladen ved at have den standard GNOME fileselector. Altså det er den normale måde at gemme og åbne filer på som er gældende for hele GNOME brugerfladen.Ligesom MS Office og Access indeholder Open Office også et database værktøj. Base er et effektivt værktøj og kan også forbinde til virksomhedens SQL server.


Open Office indeholder også et præsentations program.Kompozer HTML WYSIWYG editor

Grafisk design af hjemmesider såsom denne guide (selvom det grafiske er absolut minimalt) kan laves med Kompozer. Kompozer er en opdateret/bugfixet version af det gammelkendte Nvu.


Kompozer sigter efter at lære en seriøs konkurrent til Adobe/Macromedia Dreamwiever. Det er muligt både at redigere grafisk, med HTML tags, Sourcekoder samt at Previewe designet. Alt via fanebladene for neden. Editoren er let og kræver ingen forkendskab til html og hjemmeside redigering. Man laver bare sit dokument som man vil have det skal se ud, og Kompozer laver det direkte i html. Editoren kan selvfølgelig både håndtere CSS, PHP og Xhtml også. Kompozer kan installeres via Tilføj/Fjern.

Vektor grafik - Inkscape

Inkscape er et tegneprogram på højde med Illustrator, Freehand og CorelDraw. Inkscape kan installeres via Tilføj/Fjern.


Inkscape bruger W3Cs standard ”scalable vector graphics” format (SVG). Nogle supporterede SVG features er; basic shapes, paths, text, markers, clones, alpha blending, transforms, gradients, og gruppering. Udover dette supporteres også Creative Commons meta-data, node-editing, layers, complex path operations, text-on-path og SVG XML editering. Det supporterer også adskillige formater som EPS, Postscript, JPEG, PNG, BMP, TIFF og exporterer PNG såvel som multi vector-baserede formater.

DTP - Scribus

Scribus er et professionelt DTP program. Scribus kan installeres via Tilføj/Fjern.


Scribus er magen til Adobe PageMaker, QuarkXPress og Adobe InDesign bortset fra at det er Open Source publiceret under GPL licensen. Scribus supporterer mange grafik formater, bla. SVG. Af andre features er support for CMYK farver, ICC farve managment og scripting gennem Python.

Bittorrent

Bittorrent er et meget brugt P2P program. Det bruges bla. til at hente nye Ubuntu cder og andet fra nettet. Bittorrent er standard installeret i Ubuntu.

Frostwire

Et andet populært download program er Frostwire. Frostwire er bygget over Limewire (gnutella netværket så vidt jeg husker). Frostwire er et Java program, så det er krævet at du har java installeret først. Se her hvordan dette lettest gøres i sektionen "Programmet Tilføj/Fjern".

Frostwire er Open Source og kan downloades fra deres hjemmeside: http://www.frostwire.com/
Når du er sikker på at din java installation virker, kan du installere Frostwire fra deres hjemmeside.


Frostwire ligger i menuen Programmer, Internet, Frostwire.
DC++

DC++ er et andet kendt download program.
Først skal man ind i "Indstillinger" og oprette et tilfældigt kaldenavn, skrive sin email, beskrivelse og vælge sin upload hastighed.


Dernæst skal man vælge "Sharing" hvis man har noget at dele ud af.
Derefter skal man klikke på knappen "Public Hubs" for at se en liste over tilgængelige hubs, eller hvis man kender en der ikke er åbne, altså private netværks, kan man vælge "Tilslut" og selv skrive IP adressen ind.


Når listen med Hubs er vist, vælges en og man vælger "Tilslut" nede i højre side af programmet.

Hvis du er så heldig at de godkender dig (oftest skal man have et vist antal delte data. 10 gb eller mere), vil du kunne se alle de brugere der er tilsluttet den pågældende hub. Der er ofte mange. Den jeg tilfældigt forbandt til, havde 6000+ brugere.

Det er nu muligt at søge på alle brugernes filer, chatte med dem, eller bare forbinde til dem, en af gangen, og kigge rundt på hvad de har delt ud.
DC++ kan installeres via Tilføj/Fjern.
PAN - Nyhedslæser

I linux findes flere nyhedslæsere. Et af de absolut bedste er Pan. Programmet kan installeres via Tilføj/Fjern.
Start programmet fra: Programmer, Internet, Pan - Nyhedsgruppelæser.

Det første du ser er en tak fordi du valgte Pan, og bagved en guide for tilslutning af nyheds server. En nyhedsserver (newsserver) er noget din Internet udbyder har. TDC, Cybercity og alle de store er så venlige at stille en til rådighed for deres brugere.
Desværre ser det elselskab, som jeg er koblet på, ikke behov for at stille en sådan til rådighed for deres kunder, så jeg har fundet ud af at Ålborg Universitet har en man frit kan bruge, så længe man er godkendt og oprettet på serveren. Dette kan gøres her: http://dotsrc.org/usenet/


Udfyld felterne med Adresse, Brugernavn og Password. TDC og Cybercity brugere behøver kun at taste Adressen (på henholdsvis TDC og Cybercitys nyheds server). Udbyderen ved godt hvem i er. Ved news.sunsite.dk, Giganews.com og Newsbin.com er det krævet at du skriver brugernavn og password.
Det er desværre stadigt ikke muligt at aktivere SSL kryptering i Pan. Dette kan dog omgås ved at bruge programmet "stunnel". Der er flere guider på nettet om hvordan man forbinder til giganews.com gennem SSL.


Det næste er at Pan downloader alle de kanal overskrifter som den kan finde. Og det er ofte mange tusine alt efter udbyderen.


For at finde de kanaler der interesserer dig, kan du søge efter dem i søgefeltet eller evt bare vælge "dk" for danske servere:

Og når du så klikker på en server vil den spørge om hvor mange overskrifter den skal hente. Normalt er de sidste 7 dages overskrifter rigeligt. Bare vælg "Udfør".

Hvis indholdet er tilfredsstillende kan du vælge at abonnere ved at højreklikke på gruppen, og vælg "Subscribe".
Gruppen vil nu ligge oppe under Subscribed Groups, i øverst venstre side og Other Groups kan du bare folde sammen så de ikke forvirer.


Pan er virkelig et godt nyhedslæser program, der selvom det kan importe filer og samle flere filer til en fil fra binære nyhedsgrupper, så mangler det som sagt stadig SSL kryptering.
Menu redigering

Menueditoren er også et velkendt program i Ubuntu. Programmet kan startes ved at højreklikke på menuen Programmer og vælg: "Rediger menu".
Skype

Skype er et VoIP (Voice over IP) program som bruges til samtale mellem 2 eller flere klienter på Internettet.


Det er logisk opbygget og nemt at starte med. Skype findes også til Ubuntu, og kan hentes her:
http://www.skype.com/intl/en/download/skype/linux/choose/
Den version der skal hentes er den hvor der står ”Feisty Fawn”. Der vil senere komme en 7.10 version.

Når du har hentet filen, klikker du på den og vælger OK til at fortsætte. Installationen vil kræve yderligere 2 programmer installeret, Qt-4 og libQT som du vil blive bedt om at godkende.

Skype er IKKE Open Source.

Printer

I menuen System – Administration,  findes nederst ”Udskrift”. Dette er opsætningsprogrammet for printeren. Der er faktisk intet der skal foretages her. Ubuntu har taget dette program fra Red Hat/Fedora og det virker lige så effektivt som i Fedora. Detfinder selv og opsætter printeren automatisk. Det eneste der skal gøres er, at hvis man har flere printere tilsluttet, skal man vælge en som standard printer (Make Default).


Er det en printer som skal deles ud på netværket, kan man højreklikke på printeren, og vælg ”Deling”. Den vil så være synlig både via Linux NFS netværket og via Windows SAMBA netværket hvis dette er opsat.Netværk

Netværk, kan let oprettes både til Windows og Linux (nfs). Windows SAMBA netværket er allerede installeret som klient. Dette kan ses ved klik på ”Steder”-menuen og ”Netværk”.

For netværks server opsætning af Ubuntu skal man vælger menuen "System", "Administration", "Delte Mapper" og indtaste sit password. Når du klikker på "Installer tjeneste" vil opsætningen hente og installere server programmerne.


SMB er for opsætning til Windows connectivity, og NFS er til andre linux maskiner samt UNIX og BSDerne (og vel også til MACer).


I Delte Mapper fanebladet kan du tilføje de mapper, og hvilket netværk der skal have adgang, samt om den skal være skrivebeskyttet.

Den sidste fanebla "Generelle egenskaber" skal man bare definere sin arbejdsgruppe. Oftest "MSHOME" eller "Workgroup".Display manager

Som noget nyt kommer Ubuntu 7.10 med et konfigurations program til skærmen og opløsning. Desværre har jeg ikke gode erfaringer med dette. Jeg tror ikke det er helt klart til brug. Endnu.

Meningen er at man kan sætte opløsningen og opdateringen på sin skærm med dette program, men desværre komme den ofte til at sætte view størrelsen mindre end skærmstørrelsen, så man skal rykke rundt på skrivebordet med musen for at overskue hele desktoppen. Dette er ikke værre end at man manuelt kan rette det til. Og går det helt galt og det grafiske slet ikke virker efter en genstart, går Ubuntu tilbage til standard ressolution. En smart feature som er længe ventet.

Desktop søgning

Som noget nyt har Ubuntu indbygget en søgning i desktoppen.


Ved klik på den orange applet, fremkommer en søgebox (Tracker). Skriver man sit søge ord finder programmet relevante dokumenter på computeren, mails, kontakter, billeder, Internettet alt der har med ordet at gøre.NTFS skrivning

(til windows partitioner)
Som noget nyt indeholder Ubuntu et plugin som gør det muligt at skrive til Windows ntfs partitioner. Hvis du i Synaptic søger efter ntfs-config og installerer programmet, kan det startes fra "Programmer", "Systemværktøjer", "NTFS Configurationer Tool".


ntfs-config har 2 valgmuligheder, enten skrivesupport for eksterne drev, eller for indterne drevs.


Jeg kan desværre ikke teste dette, da jeg ikke har windows på min maskine. Hvis nogen af jer læsere får det til at virke, vil jeg meget gerne have et prej om hvordan dette gøres.
Læs mere her: http://flomertens.free.fr/ntfs-config/Firewall

Firestarter 1.0.3 kan installeres via Tilføj/Fjern.
Første gang man starter Firewallen op skal man følge en guide. Firestarter ligger i menuen; Programmer – Internet – Firestarter


Firestarter ser således ud:


Under policy kan man tilføje ekstra politikker, f.eks. hvilke IP adresser der skal have adgang til maskinen mm. Under firestarter’s Præferancer, kan man sætte avancerede ting op som; Internet deling mellem flere maskiner, start firewall under dail out, ICMP filtrering, ToS (Type of Service) filtrering, samt meget andet.


Af nøglefeatures kan nævnes:

- Lækkert grafisk interface optimeret for GNOME 2
- Let opsættelig wizard til opsætning
- Real-time hits overvågning der viser fjentlige forsøg
- Åben og lukke porte med enkelte museklik
- Opsætning af NAT forwarding i hjemme eller virksomheds netværket
- Internet deling mellem computere
- Oversat til 25 sprog (dog ikke dansk)
- Mulighed for kernel-tuning
- Support for kernel versioner 2.6, 2.5, 2.4 og 2.2


Firestarter har et icon i Statusområdet (System tray). Det er den blå cirkel med pil i.

Hvis du vil have at den grafiske del af Firestarter skal starte næste gang du logger ind, så skal du tilføje den i sessioner, som foreskrevet i sektionen om Internetbeskeder med Pidgin. Dog vil den kræve at du skriver dit password under load, så det er ikke så hensigtsmæssigt.Efterskrift

Ubuntu er en yderst professionel og gennemført Linuxversion som fremgår som et helt produkt, i stedet for som nogle distributioner giver fornemmelsen af, at være sammensat af mindre dele. Selvfølgelig er Ubuntu også sammensat af forskellige projekter/teknologier, men dette er gjort så overbevisende og med ens brugerflader/guider at det føles meget mere gennemført.


Det er tydelige forbedringer i denne nye version af Ubuntu Linux, og med disse har Ubuntu teamet gjort et virkeligt godt forsøg på at indhente deres bug #1 i launcpad:

https://launchpad.net/ubuntu/+bug/1 :


Microsoft has a majority market share / Microsoft har størstedelen af markedet.Med denne version af Ubuntu fristes man også til at sige at Linux nu er kommet væk fra nørden, og ind i stuen til Hr. og Fru. Hansen.


Nu er der kun tilbage at ændre din desktop efter dine personlige behov med baggrundsbilleder mm.


Sidder du med spørgsmål som denne guide ikke har besvaret, er du velkommen til at skrive i forum eller kontakte mig på Jabber messenger: Bjorn.Ryborg_AT_gmail.com (husk at fjerne _AT_ og erstatte med @)
Der svares KUN spørgsmål som IKKE er beskrevet i guiden, så vær venlig at læse den først. :-)
Har jeg glemt nogle, så fang mig på Jabber...

Gode ideer, rettelser og tips og tricks modtages gerne!


Denne guide ligger på http://ubuntu.linuxin.dk hvor den vil blive yderligere udbygget med tiden. Du er velkommen til at linke til denne guide fra din egen hjemmeside, dog vil jeg gerne have besked herom.

Kommentarer til guiden kan postes på LinuxIN.dk's forum under artiklen:
http://www.linuxin.dk/node/285

Kontaktinfo:    Skype: Skunk2000      Jabber: Bjorn.Ryborg_AT_gmail.com                             © Bjørn Ryborg