Oplevelser med Mandriva 2008.0

nnjhuu

Da Mandriva 2008.0 udkom blev den meget rosende omtalt flere steder.
Mange påstod endda, at den var mere begyndervenlig end Ubuntu.

For efterhånden en del år siden, hvade jeg mine første Linux-oplevelser med Mandrake 8.1.
Den fungerede egentlig udmærket, men på et tidspunkt overskrev jeg den med en Mandrake 9.2, og så begyndte problemerne. Mandrake 9.2 var helt umulig at have med at gøre, og var en af de ringeste Linux distributioner, jeg har prøvet.

Da Mandrake så opslugte Conectiva og blev til Mandriva, blev jeg meget ked af det. Jeg var på det tidspunkt blevet Conectiva bruger og var meget glad for den. På min langsomme hardware blev Conectiva 10.0 installeret på bare 12 min. med en komplet KDE og helt fejlfri.

Siden da har jeg hovedsageligt brugt Ubuntu, men så her i foråret besluttede jeg mig så for at prøve Mandriva 2008.0 Jeg startede med en Mandriva One live-CD, men allerede under opstarten, da jeg skulle angive, hvor på jordkloden, jeg befandt mig, fik jeg den første negative oplevelse. Danmark eksisterede ikke I Mandriva One's univers. Jeg fandt en mængde små østater, endda Færøerne, men altså ingen Danmark. For overhovedet at kunne starte op måtte jeg vælge et andet land. Jeg valgte så Tyskland/Berlin for dog at være i samme tidszone.

Da Mandriva så var klar til brug, blev jeg til gengæld glædeligt overrasket. Ikke alene så den meget flot og professionel ud, den startede også programmerne hurtigt, selv fra CD. Firefox startede lige så hurtigt, som jeg var vant til fra en fast installation. Jeg besluttede så at installere den på en partition, hvor jeg i forvejen havde en noget forældet PCLinuxOS 0.92 liggende.

Mandriva 2008.0 Free
Jeg besluttede mig for Mandriva 2008.0 Free, da jeg forestillede mig, at fraværet af Danmark kun gjaldt live-CD'en. Der blev jeg dog skuffet. Heller ikke på Mandriva Free DVD'en kunne jeg finde Danmark. Jeg gennemførte installationen alligevel, og kunne da også efterfølgende installere de pakker, der skulle til for at få et dansk system. Der var dog en masse andre pakker, som jeg ønskede på min nye Mandriva, som jeg ikke umiddelbart kunne finde. Det var heller ikke så ligetil at finde flere softwaremedier. Til sidst måtte jeg spørge på et Mandriva forum, og fik at vide, at man kunne få hjælp til opsætning af medier fra et websted, der hed 'easyurpmi' http://easyurpmi.zarb.org/.

Jeg har siden fundet ud af, hvordan man tilføjer medier i Mandrivas urpmi-gui 'Tilføj og fjern programmel', men det er en meget langsommelig affære, hvor programmet bliver lukket ned og opdaterer for hver enkelt tilføjelse. Fordelen ved easyurpmi er, at man kan tilføje alle 16-20 softwaremedier på en gang, men det tager meget-meget-meget lang tid. Der skulle downloades mange MB fra hvert repository, men det var nu mere oprettelsen af medierne, der tog lang tid. Og så viste det sig, at de første to mirrors, jeg valgte, ikke var tilgængelige næste gang, jeg skulle bruge dem, så hele den langsommelige procedure måtte jeg igennem flere gange.

En ting, der generede mig meget ved Mandriva 2008.0, var det faktum, at der hverken i menulinien i bunden eller i selve menuen var et punkt, der gav adgang til en filemanager. På skrivebordet er der ikoner for 'Home' og for 'Opbevaringsmedier', men det er også de eneste muligheder, der er for at browse computerens indhold. Jeg har aldrig rigtig vænnet mig til at bruge flere skriveborde, så jeg installerede filemanageren Krusader og jeg oprettede menupunkter for Konqueror. Nybegyndere, der kommer lige fra Windows vil nok være noget frustrerede og blive tvunget til at rydde/flytte skrivebord ustandseligt, indtil de finder ud af at oprette et punkt for filemanageren i menuen.

Den besværlige softwarebehandling og den mangelfulde opbygning af menuerne er væsentlige grunde til, at jeg ikke finder, at Mandriva er særligt begyndervenlig.

Problemer med opgradering til Mandriva 2008.1
Nogle få dage efter, at jeg havde installeret Mandriva 2008.0 udkom så version 2008.1 Spring med en masse nye ting og fejlrettelser. Jeg kiggede dokumentationen for Urpmi igennem for at finde ud af, hvordan man opgraderede sin 2008.0 til 2008.1, men fandt hurtigt ud af, at det vist ikke umiddelbart var muligt. På Mandriva's hjemmeside fandt jeg ud af, at det, man normalt gjorde, var at overskrive fra en ny CD/DVD skive.

Jeg har lavet en ny live-CD med Mandriva 2008.1, og jeg har også konstateret, at Danmark er kommet på Mandriva's landkort, men jeg var nu mere optaget af at foretage en online opgtradering. Easyurpmi gav mig ikke lov til at vælge de nye medier, så jeg forsøgte mig med at rette versions nummeret direkte i medielisten, urpmi.cfg, men så meldte Urpmi fejl og nægtede fuldstændig at køre. Jeg var alligevel efterhånden så træt af Urpmi, at jeg legede med tanken om at installere apt-get/synaptic i stedet for.

Maandriva's repositories er ikke indrettet, så man kan bruge Apt/Synaptic.
Apt og synaptic viste sig at være tilgængelige i medierne og var lige til at installere. Problemet var at udforme medialisten 'sources.list', så den kunne bruges. Jeg fandt en vejledning skrevet af en forhenværende Conectiva instruktør: http://seerofsouls.com/wiki/How-Tos/AptGet, og så troede jeg, at det ville køre fint, når jeg lige fik rettet versionsnummeret, men den gik ikke. Det viser sig, at udformningen af Mandriva's repositories åbenbart bliver lavet om, når der kommer nye versioner. I hvert fald virker det ikke. Synaptic crasher simpelthen, og hvis man forsøger med apt-get i terminalen, får man at vide, at det ikke kan lade sig gøre.

Forespørgsler på Mandriva's forum viser bare, at man bliver betragtet som kætter og nærmest kriminel, hvis man tænker på at bruge andet end Urpmi, og der er i hvert fald ikke megen hjælp at hente.

Jeg har dog fundet ud af, at det alligevel godt kan lade sig gøre at opgradere med Urpmi, hvis man bruger kommandoen urpmi --auto-update -v. Dette prøvede jeg så for nogle dage siden, og det gik da også meget fint med at downloade en hel bunke pakker, og svare på nogle enktelte spørgsmål ind imellem. Da den så var færdig med at downloade, viste den en meget lang række af pakker i terminalen, og spurgte, om jeg ville fortsætte med at installere, Ja eller Nej?

Afbryde en opgradering, selv om man bliver tilbudt muligheden? Den går altså ikke.
Jeg kigge pakkerne igennem og så, at Grub var imellem dem, der ville blive installeret. Jeg havde slet ikke installeret nogen bootloader med Mandriva, da Ubuntu er den primære distribution på denne computer, og jeg har en sopeciel /boot partition. Jeg ønskede ikke, at Mandriva skulle overskrive MBR og lægge /boot på sda7, så derfor afbrød jeg opgraderingen. Jeg har før afbrudt en opgradering med enten Ubuntu eller Debian, og det var der ingen problemer i. Umiddelbart så det hele også fint ud, men det skulle snart vise sig, at jeg ikke kunne åbne hverken Urpmi eller nogen andre af Mandriva's konfigurationsprogrammer. Installationen virker stadigvæk, ja jeg sidder og arbejder i den nu, men det kan ikke lade sig gøre at lave nogen som helst ændringer i opsætningen. Men når systemet ikke kan tåle, at en opgradering bliver afbrudt, hvorfor pokker får man så muligheden som et helt legitimt udseende spørgsmål?

Nu ligger landet altså således, at hvis jeg skal opgradere til 2008.1, så bliver det alligevel en nyinstallation. Jeg er dog ikke længere så sikker på, at jeg ønsker det. Måske installerer jeg en ny PCLinuxOS igen, eller en helt tredie. Jeg har for nylig haft mulighed for at prøve Sidux, og jeg fandt den overraskende god. Jeg har ikke oplevet nogen anden Linux, der bootede så hurtigt.

Mange har ment, også her på Linuxin, at Mandriva skulle være en begyndervenlig distribution. Jeg er ikke helt enig. Mandriva er skam en fin Linux, hvis man vil bruge den, som den er uden at lave de store ændringer. Ønsker man derimod at rode lidt under overfladen, så finder man, at der er grobund for mange frustrationer. Jeg indrømmer, at jeg måske ikke er den store Linuxhaj, men jeg har efterhånden brugt Linux i 5 år, og hvis min dist. er Debian-baseret, så plejer det at gå meget godt.

Kaj Rasmussen

julemand101
julemand101's picture
Antal: 1706
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
Re: Oplevelser med Mandriva 2008.0

Er denne anmeldelse ikke på kanten til at være komplet ubrugelig når den er skrevet ud fra en ældre udgave af Mandriva og man må derfor gå ud fra at den nyeste udgave har rettet nogle af disse problemer. Jeg er sådan set ret ligeglad med hvilke problemer en ældre version har når der er kommet en ny og jeg tror at mange deler min holdning til det. Hvis jeg skulle installere Mandriva i dag så er det da 100% sikkert at jeg vælger nyeste udgivelse og er derfor ret ligeglad med anmeldelser af forrige udgaver.

Ellers er artiklen meget godt skrevet og fint opbygget så den er nem at overskue. Når der står at den installere pakken grub skal du lige tænke over at det ikke nødvendigvis betyder at den installere grub i din MBR men at den blot har pakken i systemet. Jeg kunne forestille mig at din Mandriva installation også har pakken grub.


orts (not verified)
Antal: 4294966363
Tilmeldt:
01-01-1970
User is offline
Re: Oplevelser med Mandriva 2008.0

Efter at have været Mandriva bruger i 4 år, kan jeg slet ikke følge dine konklusioner.

under en opgradering kan du til sidst bare vælge ikke at installere Grub.
Dansk kan da uden problemer vælges ved at trykke F2 i allerførste opstartbillede under installationen.
Nej, det er ikke nemt at ændre i urpmi og opgradere den vej, men det kan lade sig gøre, det er dog ikke anbefalings værdig. Hvad man så ikke kan anbefale er at begynde og bruger APT og Synaptic til Mandriva, URPMI er standard pakkemanager, og er stadig den mest stabile.
Og nej det er ikke ved hver ny version af Mandriva der bliver ændret i pakkesystemet, men der kom en stor ændring i forbindelse med udgivelsen af Mandriva 2008.0, og det kan også være det var med 2007.1, det kan jeg ikke huske på stående fod.

Installationen af repos i 2008.1 er blevet en hel del nemmere end det har været tidligere, nu installerer man faktisk kun gennem MCC.

At du ikke har fået genveje til konqueror undrer mig en hel del, men mon ikke det skyldes der er blevet lavet en fejl under installeringen af Mandriva. Der er genveje både på skrivebordet og på bundlinien efter en nyinstallering.

Og jo, der er mange muligheder for at lave ændringer i opsætningen, ligesom i mange andre Linux systemer.

Men skal vi ikke bare sige Mandriva nok ikke lige er noget for dig, ligesom jeg siger at Ubuntu ikke er noget for mig ;)


Kristho
Kristho's picture
Antal: 1271
Tilmeldt:
21-02-2008
User is offline
Re: Oplevelser med Mandriva 2008.0

Jeg kan heller ikke nikke genkendende til nogen af de problemer - jeg synes at Mandriva 2008.1 er den bedste distributionsudgivelse til en "ud-af-kassen" oplevelse jeg nogensinde har haft :)
Og så er jeg helt vild med Kontrolcentret - så simpelt og ligetil.


julemand101
julemand101's picture
Antal: 1706
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
#3 Lig mærke til

#3
Lig mærke til versionsnummeret i artiklen. Det er den gamle version 2008.0 der bliver anmeldt og ikke 2008.1 :)


kleve
kleve's picture
Antal: 125
Tilmeldt:
06-04-2005
User is offline
Kaj, prøv 2008.1

Jeg har lige her i pinsen prøvet den version fra klid med indbygget "dansk tale " og KDE.
Det er simpelt hen Distro nirvana. Prøv den istedet Kaj ;)

Frank


kaj
kaj's picture
Antal: 468
Tilmeldt:
14-03-2004
User is offline
Re: Oplevelser med Mandriva 2008.0

Jeg synes, at det fremgår tydeligt, at min artikel ikke er en anmeldelse af den pågældende distribution, men at jeg fortæller om mine oplevelser med den.
Jeg skriver om de fortrædeligheder, jeg havde, fordi jeg var uheldig at installere få dage før en ny udgivelse. Jeg har nok også lært at gå ind på en given distributions hjemmeside for at se en planlægningskalender for en anden gangs skyld.

Og jo, jeg er næsten sikker på, at min Grub på MBR ville være blevet overskrevet, da jeg har oplevet det før med PCLinuxOS, der jo er baseret på Mandriva. Faktisk har PCLinuxOS også det fremragende kontrolcanter, som Kristho er så glad for, og som jeg også selv sætter stor pris på.
Faktisk har jeg også en gang oplevet, at Vector Linux ved en opdatering lagde Lilo ind på min MBR, selv om jeg ikke havde installeret en bootloader derfra overhovedet. Det var før, jeg vidste, hvad jeg skulle gøre ved det, så jeg lavede en nyinstallering af den distribution, som jeg ønskede skulle indeholde bootloaderen.

Jeg ved godt, at man kan trykke F2 for at vælge sprog ved opstart, men det var ikke kun der, Danmark var fraværende. Længere inde i stallationen, hvor man kan vælge lokalitet, er der lang række af lande, hvor Danmark ikke er med. Lidt nede i boksen er der så en knap, hvor der står flere lande, men i den nye dialogboks var Danmark altså heller ikke med . Der var mindst hundrede små østater, heriblandt Færøerne, men altså ingen Danmark.
Men selvfølgelig kunne man vælge dansk lokalitet efter installationen, som jeg også har beskrevet.

Og igen nej, der var ingen filemanager genvej i hverken menu eller bundlinie i 2008.0. I 2008.1 har man oprettet en genvej til Konqueror i bundlinien, men der er stadigvæk ingen i menusystemet, men igen, som jeg har beskrevet kan man jo lave en. Det er bare den slags småting, der giver indtryk af en ikke ordentlig færdiggjort distribution. Ligesom situationen med opgraderingen: Vil du fortsætte? Ja eller nej! Nå, så du valgte nej! Æv bæv, det var da en rigtig dårlig ide, for nu er din Mandriva Linux ødelagt og ubrugelig.

Jeg skrev jo til sidst, at jeg finder, at Mandriva er en rigtig god Linux, og jeg er også overbevist om, at hvis jeg installerer 2008.1 som en ny ren installation, så vil de beskrevne problemer være fraværende, men jeg må konstatere, at jeg foretrækker Apt som packagemanager frem for Urpmi. Apt er mere ligefrem og nem at gå til og er først og fremmest meget hurtigere.

Kaj


Kristho
Kristho's picture
Antal: 1271
Tilmeldt:
21-02-2008
User is offline
Re: Oplevelser med Mandriva 2008.0

Kaj, så kan man bare konkludere at Mandriva ikke er til for dig ;) og fred være med det. Der er jo mange andre gode distro'er.
Forøvrigt er den version af kontrolcentret i PCLOS ved at være ret gammel - den er blevet opdateret en del siden den blev forkert :)


thn
thn's picture
Antal: 300
Tilmeldt:
19-12-2007
User is offline
Re: Oplevelser med Mandriva 2008.0

Hvorfor får udvalgte personer på linuxin.dk ikke bare hver deres egen lille klumme, hvor de kan komme af med deres agregrationer i? Lidt ligesom version2 hvor alle mulige skriver en gang i mellem.


kaj
kaj's picture
Antal: 468
Tilmeldt:
14-03-2004
User is offline
@thn Det har de da

@thn
Det har de da allerede. Det står vel enhver bruger frit for at skrive artikler på Linuxin. Jeg har gjort det to gange, og jeg har fået verbale tæv for det hver gang. Hvem er det lige, der kommer af med deres agressioner?

Kaj


miksi (not verified)
Antal: 4294966363
Tilmeldt:
01-01-1970
User is offline
#9Kaj, problemet er jo, at

#9

Kaj, problemet er jo, at du skriver en anmeldelse af 2008.0 på præcis samme tidspunkt som 2008.1 udkommer.

Alt andet lige må du da indrømme, at det havde været mere relevant med en anmeldelse af nyeste version.

Dine problemer med 2008.0 har jo ingen interesse eftersom de er løst i 2008.1,

Som Julemand lægger op til, burde du i stedet have lavet en anmeldelse af nyeste version og sammenlignet den med 2008.0. Da havde din artikel været mere interessant læsning.

I øvrigt kan jeg oplyse, at jeg trods diverse forsøg simpelthen ikke kan få fontene til at stå skarpt i 2008.1. De er uldne i alle programmer trods brug af "bitstream", "fuld hint-stil" osv, hvilket for mig er nok til at melde fra.
:-)


kaj
kaj's picture
Antal: 468
Tilmeldt:
14-03-2004
User is offline
Re: Oplevelser med Mandriva 2008.0

Jeg synes, at jeg tydeligt nok har gjort opmærksom på, at min Mandriva installation var en 2008.0 og ikke en 2008,1, eftersom det netop var et forsøg på opgradering det hele drejer sig om.
Jeg har jo også gjort opmærksom på, at de få øvrige problemer stort set var rettet i 2008.1 live-CD'en.

Med hensyn til en sammenligning mellem 2008.0 og 2008.1 så mente jeg, at det var en god ide, og eftersom den gamle alligevel var stort set ubrugelig, så satte jeg 2008.1 live-CD'en i og startede installationen.

Kopieringen af filer gik meget hurtigt, og så kom et vindue, hvor jeg kunne vælge bootloader, enten Grub på MBR, Grub på den partition, der indeholdt installationen eller Lilo på MBR. Ingen andre valgmuligheder, heller ikke at undlade at installere en bootloader. Kun to knapper, OK eller Cancel. Som jeg også har skrevet i artiklen, er jeg ikke interesseret i at få overskrevet min nuværende bootloader, så jeg valgte cancel.

Installationen blev afbrudt, men jeg bootede op i Ubuntu og konstaterede, at Mandrivas system så ud til at være komplet med undtagelse af opsætningen af konti, så jeg tilførte bootoplysningerne i min menu.lst og rebootede.

Det eneste, jeg fik ud af det, var en fejlmeddelelse: Error 2: Bad file or directory type.

Efter at have konstateret, at jeg ikke har skrevet forkert i menu.lst, må jeg jo erkende, at hvis man skal installere en Mandriva uden at installere en bootloader, så skal det foregå fra en af deres DVD versioner.

Jeg tror nu, at jeg stopper her.

Kaj


mhh
Antal: 40
Tilmeldt:
26-01-2004
User is offline
Tag Sidux

Hej Kaj

Jeg er tidligere Mandriva/Mandrake bruger. Særligt indtil 9.2. Jeg gik tilbage da 2008.0 kom på banen, men er efterfølgende gået til Sidux. Den er hurtig, den er debian med Apt, den er edge (for det meste uden bleeding).

Den har nogle gode værktøjer (smxi til installation af non-free + grafik drivere mm.), en god manual, et aktivt forum. Dette kombineret med debians apt gør alene udslaget for mig.

Derudover er den flot, hvilke kun er et ekstra plus.

Så mit forslag ville være, at prøve Sidux i en længere periode. Dog en lille advarsel. Den er stærkt vanedannende.

Mvh. Martin


mjjzf
mjjzf's picture
Antal: 1595
Tilmeldt:
25-12-2007
User is offline
Mandrake 10!

Mandrake 9.1 og 9.2 var de distributioner, hvor jeg følte, at det kunne erstatte min Windows-installation, og med Mandrake 10 blev det mit eneste styresystem. Den satte jeg enormt meget pris på.
I Mandriva-tiderne har det ikke sagt mig så meget. Jeg synes også, at det var noget med, at Mandrake jo var en henvisning til Mandrake the magician, og det var derfra, at noget af logoerne, branding og så videre kommer fra. Der var lidt mere sammenhæng i det.


kaj
kaj's picture
Antal: 468
Tilmeldt:
14-03-2004
User is offline
Hej Martin og Morten. Som

Hej Martin og Morten.

Som jeg nævnte til sidst i artiklen, har jeg haft lejlighed til at kigge på Sidux, og det er en dist., jeg helt sikkert vil kigge nærmere på.
Nu er det jo ikke sådan, at jeg er på udkig efter en ny dist. for at gøre den til mit hovedvalg. Jeg bruger stadig Ubuntu men har nogle partitioner, hvor jeg kan afprøve nogle af de interessante nye mulighed. Det er kun fordi jeg ikke kan lade være, og skulle jeg blive ekstra gad for en, så er det jo bare fint.
Mandriva er på mange måder et fint system, men det er som om, at de ikke forestiller sig eller ikke vil acceptere, at man også kan have andre operativsystemer ved siden af, bl.a. illustreret ved, at man ikke får mulighed for at undlade at installere en bootloader, i hvert fald når man installerer fra live-CD'en.
Da jeg installerede 2008.0 var det fra DVD'en Free, hvor jeg kunne undlade at installere Grub, og jeg kunne ikke dy mig for at prøve igen, så jeg downloadede 2008.1 Free, og brændte en ny DVD, men et eller andet gik galt under brændingen, så den meldte fejl to gange, så det blev der ikke noget af.

Kaj