Artikel

warning: Creating default object from empty value in /var/www/clients/client612/web794/web/modules/taxonomy/taxonomy.module on line 1388.

inxi - et CLI-systeminformationsværktøj

Inxi er et kraftfuldt kommandolinjesysteminformationsscript designet til både konsol og IRC (Internet Relay Chat, er et virtuelt debatforum på Internet, hvor folk fra hele verden kan mødes og skrive (chatte)medhinanden.)

Det bruges til hardwareinformation, og fungerer også som en fejlretning.

Den viser praktisk information om systemhardware (harddisk, lydkort, grafikkort, netværkskort, CPU, RAM og mere), sammen med systemoplysninger om drivere, Xorg, skrivebordsmiljø, kerne, GCC-
version(er), processer, oppetid, hukommelse og en bred vifte af andre nyttige oplysninger.  læs mere »

Adgang til boot menu og tage screenshots af din BIOS-UEFI

I den her video vil jeg forklare hvordan du får adgang til din boot menu og BIOS-UEFI, samt tage screenshots af din BIOS-UEFI til et USB-flashdrev, så du kan gå tilbage og ændre det hvis du laver fejl.

Video: https://youtu.be/zhmbKBpKkWY

Vejledning: https://linuxcarl.dk/index.php/2023/12/14/adgang-t...

Vejledning pdf: https://linuxcarl.dk/pdf/efi_screenshot.pdf

Vigtige kommandoer til at kontrollere system og hardwareoplysninger

12 essentielle kommandoer, som enhver Linux bruger bør kende, uanset om de er en erfaren systemadminstartor eller en nysgerrig nybegynder inden for Linux.

Kommandoerne giver et indblik i din Linux maskines indre funktioner og giver indsigt i forskellige aspekter af dit system, fra forståelse af dit systems arkitektur til overvågning af systemets ydeevne.

Video: https://youtu.be/3L6QvUFle2Q
Vejledning: https://linuxcarl.dk/pdf/System_hardware_check.pdf
Dmidecode video: https://youtu.be/VhljjghqAT8
Btop video: https://youtu.be/OUZJ8rWiiug  læs mere »

KDE lite

KDE lite er lavet til brugere, der ikke ønsker ekstra software og funktionaliteter og som klager over en bloated KDE Desktop.

Video: https://youtu.be/1So6Dc2bslI

Ufw: https://ostechnix.com/how-to-setup-firewall-with-u...
Gufw: https://ostechnix.com/how-to-setup-firewall-with-g...
Setup Assistent: https://youtu.be/dCf-6Bkq_j8
Alle videoer: https://www.youtube.com/playlist?list=PLg3R21Irt2o...

Rescuezilla backup og gendannelse

Rescuezilla er et open source og brugervenlig program til backup-gendanelse og kloning af din computer til Windows, Mac og Linux med Dansk sprog.

Rescuezilla laver en sikkerhedskopi af din computers harddisk, som administreres som filer gemt på en ekstern harddisk. Hvis din harddisk fejler, kan du gendanne dit disk-aftryk, og inden for et par minutter vil alle dine dokumenter og indstillinger blive gendannet til nøjagtig samme tilstand, som de var i, da det sidste snapshot blev taget.

Video: https://youtu.be/Jxwwy8PTAcY
Download Rescuezilla: https://rescuezilla.com/download  læs mere »

Emmabuntus DE 4

Emmabuntus DE 4 blev frigivet 20 september 2021. Emmabuntus er baseret på Debian 11. Du kan vælge imellem Xfce og LXQt skrivebordsmiljøer

https://youtu.be/uEujdwJnZDg

Emmabuntus Hjemmeside: https://emmabuntus.org/

dmidecode

dmidecode kommandoen i Linux bruges til at hente den komplette systemhardwareinformation. Det kan vise information som serienumre, delnummer osv. Til alle hardwarekomponenter som CPU, RAM, HDD osv.
Video: https://youtu.be/VhljjghqAT8

Link: https://www.nongnu.org/dmidecode/

duf - et bedre df alternativ

duf - Diskbrug er et gratis værktøj til Linux, BSD, MacOS og Windows som kan vise dit diskforbrug

https://youtu.be/GbXl24aC398

Boot direkte fra din harddisk med CloneZilla

Hvis du vil slippe for at boote fra USB nøgle eller CD/DVD med Clonezilla, så er her en vejledning til hvordan du gør det fra din harddisk.

Jeg bruger det dagligt til backup af hele computeren

ADVARSEL: Tag backup af dit system med Timeshift, Rsnapshot eller hvad du nu bruger inden du går i gang.

Inden du går i gang er det også en god ide at læse dette fra https://clonezilla.org/livehd.php.

Jeg har hentet clonezilla-live-2.6.6-15-amd64.iso fra https://clonezilla.org/downloads.php og bruger det som eksempel.

Jeg har gemt den i min home mappe.  læs mere »

Sådan tager du et eller flere screenshots af din BIOS

I dag har bundkortproducenter gjort deres BIOS mere raffinerede og nemme at bruge. Det er nu muligt at tage et screenshot i BIOS, hvis dit bundkort er relativt moderne med nyere chipsæt. Alt du skal have er et USB-flashdrev, som skal formateres i FAT32 filsystem.

Det er meget nemt at tage et skærmbillede inde i BIOS.

Genstart din computer for at komme ind i BIOS. Du kan normalt få adgang til BIOS ved at trykke enten på "F2" eller "DELETE" på tastaturet, når du ser prompten.

Sørg for, at dit USB-flashdrev registreres af BIOS.  læs mere »

7 Fejl nye Linux-brugere gør

Ændring af operativsystemer er et stort skridt for nogen - så meget desto mere, fordi mange brugere er i tvivl om, præcis hvad et operativsystem er.

Men at skifte fra Windows til Linux kan være særligt hårdt. De to operativsystemer har forskellige forudsætninger og prioriteringer, samt forskellige måder at gøre tingene på. Som et resultat, er det let for nye Linux-brugere at blive forvirret, fordi de ting, som de har tillært sig i Windows ikke længere kan anvendes.

Læs mere om emnet her: http://www.datamation.com/open-source/7-mistakes-n...

Kan ikke logge ind grafisk - Linux Mint & Ubuntu

dmrc fejl

Denne HOWTO omhandler .dmrc og $ HOME tilladelse, og fejlmeddelelser genereret under session logins og hvordan man kan rette fejlene.

Du får følgende meddelelse når du prøver at logge ind grafisk, med GDM, eller hvad du nu bruger som Login mannager

Brugerens $ HOME / .dmrc fil bliver ignoreret. Dette forhindrer standard session. Filen skal være ejet af brugeren og have tilladelsen 644. Brugerens $ HOME mappe skal være ejet af brugeren og ikke skrivbar af andre brugere.

Årsag  læs mere »

LibreOffice 5.0 Beta 1 er udgivet

Den første LibreOffice 5.0 kan nu testes. Document Foundation har frigivet den første beta, som officielt udgives omkring slutningen af juli eller starten af august.

Der er rigtig mange nyheder på vej i den næste udgivelse. En oversigt kan ses her: https://wiki.documentfoundation.org/ReleaseNotes/5...

Kilder:
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px...
http://blog.documentfoundation.org/2015/05/21/firs...

Diverse nyheder på Steam.

Markedet for spil til Linux bliver større og større! De fleste Linux Steam brugere har helt sikkert lagt mærke til at de første 10 dage i 2015, ikke har været uden nyheder.

Af spil der er hver at tjekke ud kan nævnes:

Ostrich Island
En vulkan går i udbrud på en ø og alle bliver nødt til at flygte. Dog har en enkelt struds haft hovedet i sandet og må derfor selv flygte fra øen for at finde sin familie. Det lyder plat men kan stærkt anbefales :)  læs mere »

Sky Gamblers: Storm Raiders Udkommet til Linux

Sky Gamblers: Storm Raiders er udkommet på Steam til Linux. (link til Steam).

Ifølge udvikleren er Sky Gamblers: Storm Raiders det ultimative WW2 luftkampsspil!

"THIS IS THE ULTIMATE WWII AIR COMBAT GAME! You’ll participate in visceral dogfights, protect cities and fleets, bomb enemy structures and even fly through tunnels. Everything is set up in accurately recreated real life locations like Pearl Harbor, Coast of Dover, Midway, Germany and France."  læs mere »