FTP-Installation af SuSE 8.2 med NVIDIA-driver og Java

suse

Da jeg er blevet rigtig begejstret for SuSE 8.2, har jeg besluttet mig for at udbrede det gode budskab ved, at komme med en installationsguide via FTP til dem der måtte være interesseret i at prøve om det er noget for dem og om det hele virker før de køber. Jeg er selv Noob og har savnet lidt information om hvordan man installerer og opsætter SUSE. Jeg syntes at når SuSE først er installeret er det utroligt let at gå til og alt virker. Selv om installeringen over FTP kan lyde besværligt for en NOOB så viste det sig at det ikke var meget mere kompliceret end en almindelig installering.

I modsætning til feks. Mandrake og Red Hat kan man ikke downloade en række isoer for så at installer operativsystemet fra sin CDROM. Man må derfor installere operativsystemet direkte på harddisken via en FTP server.
Hvis man går ind på SuSEs hjemmeside er en FTP installering af deres styresystem ikke der hvor de har gjort sig mest umage med at komme med en pædagogisk gennemgang, så derfor denne lille guide.

Det skal måske lige nævnes inden jeg går i gang med denne guide, at jeg allerede inden installeringen af SuSE har delt min harddisk i to partitioner, der vil derfor ikke blive gennemgået, hvordan man gør det inde fra SuSE installationen, da det ikke var relevant for mit vedkommende. Det er der måske andre der bedre kan bidrage med. Ellers er der værktøjer som Partition Magic.

Jeg anbefaler selv (WinterSilence), at man altid opretter følgende partitioner:

/boot
/
/usr
/usr/local
/home
/data (eventuelt)
/var
/tmp
/opt(under SuSE - SuSE benytter specielt /opt !)
/(swap)

Forberedelse:

Inden du går i gang med at installere, er der et par ting du skal have på plads. Du skal vide hvilket netværkskort du har. Hvis du ikke kender det i forvejen kan man normalt finde ud af hvilket netværkskort, der er installeret i enhedshåndteringen under kontrolpanel/system i Windows.

Da der ikke er mulighed for at indtaste brugernavn og kode under installationen er det nok kun muligt at installerer SuSE, hvis man har tilgang til et bredbånd. Da der skal hentes en hel del er det nok heller ikke nogen god ide at forsøge sig med sit gode gamle 28.8 k modem.

For det andet skal du brænde en BOOT-CD. Man kan downloade en boot.iso her ftp://mirror.mcs.anl.gov/pub/ftp.suse.com/i386/8.2...

Efter du har lavet en BOOT-CD skal du genstarte computeren med din BOOT-CD i dit CDROM-drev.

Hvis installationen ikke begynder efter du har genstartet din computer, skal du sandsynligvis ind i BIOS og indstille computeren til at BOOTE fra din CDROM.

Førstegang der dukker en menu op med valgmuligheder skal du vælge installation. Herefter vil kernen blive opstartet.

Du vil nu blive bedt om at sætte din SuSE installations CD 1 i dit cd drev. Her skal du bare trykke ok. Der vil nu komme en rød advarsel op, der fortæller at installationsprogrammet ikke kan finde installations CDen og at SuSE aktiverer en manuel opsætning af installationen. Tryk igen ok

Vælg sprog
Vælg Keyboard (sandsynligvis dansk)

Nu dukker der en hovedmenu op hvor du skal vælge Kernel Modules og så Load Network Card Modules.

Jeg har et SIS 900 fast Ethernet-Netværkskort så det var det jeg valgte og trykkede ok. Jeg tastede ikke nogen parametre ind. Herefter fik jeg at vide, at den havde installeret en driver og at det gik fint. Efter installationen af driveren klikker jeg mig tilbage for at komme tilbage til hovedmenuen.

Herfra skal man vælge - Start Installation/System

Vælg Network
Vælg FTP
Automatic Configuration via DHCP tryk YES
FTP adresse skriv 140.221.9.138
Du you want to enter a name and password for FTP accesses tryk NO
HTTP proxy tryk NO
Directory skriv /pub/ftp.suse.com/i386/8.2

Nu begynder den at installe YAST, der er det program der skal bruges til at installere resten af SuSe med

Efter ca 10 min. starter YAST op og den begynder at gennemgå din harddisk. Da jeg allerede havde delt min harddisk med Partision Magic fandt YARST selv frem til den tomme partition og jeg godkendte den installering den tilrådede.

Alt efter hvor hurtig din forbindelse er, kan installationen nok tage et sted mellem 1 og 5 timer, så det er en god ide evt. at påbegynde installationen om aftenen hvis ikke ens bredbånd ligger i den hurtige ende af spektret. Jeg har selv 2 mb og det tog lidt over en time at downloade SuSE

Efter alle pakker er hentet er det tid til at færdiggøre installationen. Suse fandt selv frem til hvad der var af Hardware og jeg kunne konfigurerer tidszone etc. Jeg trykkede YES da den spurgte om den skulle opdatere. Den opdaterede og nu skulle installationen bare genstartes og jeg havde dualboot af SuSE og Win XP.

Opsætning af NVIDIA-driver og JAVA-runtime under SuSE:

JAVA:

Hvis du forsøger at starte Openoffice op vil du få at vide at den ikke kan finde java. Det skal du derfor installere. Du kan finde Java på Suns hjemmeside http://www.java.com/en/index.jsp . Her får man en fin forklaring på hvordan man installerer Java. Jeg hentede den fil der var pakket i RPM format. Læs installationsguiden og det glider som i brun sæbe.

NVIDIA:
Hvis du har et NViDIA grafikkort og du vil have 3D til at virke skal du først gå ind i YARST, her skal du søge på kernel-source. Den fylde ca. 185 mb. Den skal du downloade.

(Hvis det er første gang du åbner YAST og du ikke har installeret JAVA vil den nok brokke sig og fortælle at der mangler JAVA og at der er en risiko for ustabilitet. Bare vælg at YAST skal ignorere det og hvis du ikke allerede har gjort det se at få installeret JAVA).

Herefter skal du gå ind på NVIDIAs hjemmeside www.nvidia.com og downloade den driver du skal bruge. Den heder noget med Linux IA32. Du kan nu følge SuSEs Howto Link kig under SuSE 8.2 : Følg opskriften. Så skulle grafikkortet gerne være oppe og køre.

Skrevet af Thomas, som vi takker for den fine og grundige guide, i opsætningen af SuSE 8.2 over FTP :D - en stor hånd til Thomas !

Artiklen bygger bla. over How to do a FTP SuSE 8.2 Install som man finder på http://www.pclinuxonline.com/modules.php?name=News...