Libranet 2.8.1: Respekt og stabilitet

  • strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client612/web794/web/modules/inline/inline.module on line 418.
  • strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client612/web794/web/modules/inline/inline.module on line 418.
  • strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client612/web794/web/modules/inline/inline.module on line 418.
  • strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client612/web794/web/modules/inline/inline.module on line 418.
libranet

Efter at jeg læste flere anmeldelser, kommentarer og artikler som handlede om Debianbaseret Libranet, var jeg interesseret nok til at finde ud af sandheden om denne distribution. Jeg kontaktede Libranet i Vancouver, Canada for at fortælle dem om mine intentioner, og jeg må sige, at jeg ikke har oplevet hurtigere service end den Libranet ydede - efter et par timer, fik jeg svar fra Tal (en af Libranets grundlæggere), hvor han ville gerne hjælpe mig med min anmeldelse og efter kort tid, havde jeg Libranet Cder i hænderne. Kanon service, tak til Tal!

Og nu til anmeldelsen af Libranet 2.8.1: Til dagens gerning har jeg brugt mit sekundære system, som er en Pentium II 300 MHz MMX, 256 Mb SD-Ram, D-LINK DFE-530TX netkort, Virge S3 grafikkort, SoundBlaster 128 lydkort, 4+20 GB Maxtor + IBM harddiske.

Installation:
Jeg downloadede to CDer, brændte dem (jeg havde problemer i Nero med CD2, fordi den fyldte over 700 Mb, så jeg brændte den i et program der hedder Fireburner) og jeg var endelig klar til installationen. Libranet 2.8.1 kommer virkelig med mange pakker, bl.a. Gnome 2.2.2, KDE 3.1.3, IceWM, Fluxbox, XFce, Gaim, OpenOffice 1.0.3, Abiword, KOffice, Gimp, Mozilla, Opera, Evolution, XMMS, GnuCash, Mutt, Balsa, Samba etc., så der findes lidt godt til alle smag. Som nævnt før, Libranet er Debianbaseret og det er godt, da man kan ved hjælp af apt-get installere alle .deb pakker. I princippet og praksis kan man godt opgradere Libranet 2.8.1. til Debians nyeste version - Sarge!

libranet2811

Pcen blev genstartet og der vistes et tekstbaseret installationsprogram. Mange bliver forskrækkede når de ser tekst i stedet for grafik, men Libranet formår faktisk at lave installationen så smertefrit som muligt. Hvis man læser nøje hvad der står på skærmen, ja, så kan man svært gå galt i byen under installation, også hvis man er (halv)newbee. Godt lavet!
Programmet spørger om partitioner: vil jeg bruge hele partition til Libranet, skal Windows tilføjes til GRUB, bootdiskette, tidszoner ja tak, svarer jeg.
Efter genstart skal man sætte root password, tilføje brugere og derefter installerede Libranet kerne sourcen. Så blev min mus, tastatur, lydkort og skærm konfigurerede.
Selv om Libranet fandt alle komponenter rigtigt, flimrede min skærm som et juletræ. Jeg gad ikke at pille ved skærmens konfiguration nu, det ville jeg gøre efter installationen.
Nu skulle jeg vælge hvilke pakker der skulle installeres. Ganske nydeligt opstillet i nogle grupper, valgte jeg bl.a. Internet, Samba, Gnome, Network, OpenOffice, Cd-brændings- og musikpakker osv. Jeg valgte ikke KDE, da jeg prøver at undgå den hvis jeg kan (kitchy!). Under hver gruppe har man mulighed for at fravælge eller tilføje pågældende pakker og min installation tog omkring 30 minutter. Installation foregik uden problemer, selvom nogle gange, synes jeg, den gik lige lovligt for langsomt, men intet at bekymre sig meget om. Til sidst skulle der konfigureres lyd, netværk og printer. Det hele foregik uden problemer.
Efter installationen trykkede jeg på Enter-knappen og efter login, var jeg i Libranet og Gnome 2.2.

Distributionen:
Libranet har faktisk gjort stort set alt for mig, Internetforbindelse virkede med det samme, lyden, printer osv. Det eneste som kunne kaldes irriterende var altså den flimrende skærm, men jeg startede Libranets AdminMenu, som er et fantastisk værktøj, hvor man kan bl.a. indstille sin skærms opløsning, installere og fjerne programmer, opdatere kernen, installere Java, RealPlayer, Flash, plugins for Mozilla, sikkerhedsopdatering og mange andre features. AdminMenu er et meget nyttigt værktøj for newbees, som ikke ved hvordan man indstiller tingene i Linux. Virkelig godt lavet! Og, ja, min skærm flimrede ikke længere.

linranet2812

Libranet 2.8.1 er en distribution som jeg er ret begejstret for: den finder og installerer alt hardware uden problemer, multimedieprogrammer som XMMS virker bare, så der skal ikke bruges lang tid på indstillinger og ekstraopdateringer (som ved f.eks. Fedora 1). Der er også rig mulighed for at udvide Libranet med andre pakker, da den er 100 % kompatibel med Debian.
Jeg kunne uden problemer forbinde Pcen med min primær computer ved hjælp af Samba og Libranet kunne også montere systemets FAT32 (Windows) partition.
Det er en distribution som er pålidelig, stabil, sikker, hurtig og giver mange muligheder. Det er en distribution, som kan tilfredse og derfor bruges af alle Linux brugere. Jeg føler, at folkene bag Libranet går virkelig helhjertet ind i udvikling af dette projekt og gør alt for at få Libranet til at ligne en komplet distribution.
Libranet har fået min respekt og derfor godkendelsesstempel. Jeg anbefaler den varmt til enhver "pingvin" og venter spændt på Libranet 3.0. No kidding!

Til sidst vil jeg gerne understrege, at jeg oplevede fantastisk respons og service fra Libranet, og deres forum er et rigtig blomstrende mikrokosmos, hvor der er meget stor chance at man finder eller får svar på ens problem meget hurtigt og effektivt.

Karaktergivning:
Installation gik udmærket, formatering af harddiske ligeledes, og det hele blev faktisk installeret uden problemer. (+)
Menuen kan virke lidt rodet, specielt med alle de Debian, Gnome og KDE undermenuer. Det kan og bør laves bedre. (-)
Libranet 2.8.1 vil måske for mange måske virke lidt outdatet pga. Gnome 2.2.2, men jeg synes ikke, at det er dens handicap, tværtimod. Libranet er utrolig hurtig. (+)
Multimedieprogrammer virker med det samme, altså ingen konfiguration og ekstra installation. (+)
Libranet er nok ikke mest brugervenlig distro, tingene ligger ikke bare lige ved hånden. (-)
APT-GET virker upåklageligt og er meget hurtig (i forhold til f.eks. Fedora). (+)
Automatisk montering af Windowspartitionen; 100% Debian-kompatibilitet, AdminMenu. (+)

Installation: 9/10
Hardware understøttelse: 9/10
Brugervenlighed: 7/10
Features: 9/10
Kredibilitet (stabilitet, sikkerhed, fejl): 9/10
Hastighed: 9/10

I alt: 8.7

Libranets official webside: http://www.libranet.com
Screenshots: http://libranet.com/screenshots.html

Nidurhaf, den 25. februar 2004