Test af Mandrake 10.1 powerpack

mandrake

Jeg lavede en aftale med Klavs fra Linuxpusher.dk om at han skulle sende mig Mandrake 10.1 powerpack. Spændingen var stor da jeg modtog pakken. Mandrake 10.1 var den anden Mandrake version hvor kernel 2.6 var standard. Jeg besluttede mig for at installere den på en maskine hvorpå der var en velfungerende SuSE 9.2 pro. Jeg valgte at lave en helt ren installation, så ud røg SuSE og ind kom Mandrake.
Kig i øvrigt indenfor hos linuxpusheren, han har alt hvad hjertet begærer af linux produkter, spil og Tux Merchandise. Se her:
http://www.linuxpusher.dk/
Læg mærke til at du kan få brændte cd af de kendeste distributioner til en overkommelig pris. En god ide til dem som ikke har den hurtigste internet forbindelse.

Mandrake 10.1 kommer som sædvanlig i tre købe og en gratis (download) version. Hvad forskellen på købe versionerne er, kan du læse lidt mere om her:
http://www.mandrakesoft.com/products/101/compariso...
og her:
http://www.mandrakesoft.com/products/101

Mandrake 10.1 kommer på 6 cd`er, men ingen DVD er inkluderet, hvilket jeg klart mener er en fejl. Det er noget lettere at have en enkelt dvd i drevet. Under installation af programmer skal der skiftes cd alt for mange gange.
Og jeg vil klart vælge enten Powerpack eller Powerpack+ da disse indeholder langt flere goder end Discovery
Se linuxpushers priser her:
http://www.linuxpusher.dk/index.php?module=pncomme...

Mandrakelinux 10.1 kommer, ifølge Mandrakes egen side, med følgende software:
Linux Kernel 2.6.8 (and various fixes from 2.6.9rc)
Xorg 6.7.0
KDE 3.2.3
GNOME 2.6
Glibc 2.3.3, GCC 3.4.1
Apache 2.0.50, PHP 4.3.8
MySQL 4.0.18, Samba 3.0.6
Mozilla 1.7.2, GIMP 2.0.4
OpenOffice.org 1.1.3
Mandrakelinux er optimeret for i586, herunder også pentium, Athlon, cpu`er eller bedre.
Læs mere her:
http://www.mandrakelinux.com/en/10.1/features/

Af nyheder og forbedringer kan nævnes:
WIFI og Intel® Centrino technologies.
Extended Laptop support.
Bluetooth.
m.m
Læs mere her:
http://www.mandrakesoft.com/products/101

Testmaskine :
Pentium 4 2.4Ghz
512Mb dual channel ram
Geforce 4 ti 4200
Intel D865PERL bundkort
10/100mbit netkort
Logitech express webcam
Soundblaster live 5.1 lydkort-med 5.1 højtaler sæt.
40Mb harddisk på bundkortet.
200Mb i ekstern harddisk.
Hitachi DVD drev
Liteon DVD brænder 8X +-
Maskinen var sat op med "hyperthreading"
TerraTec Cinergy 400 TV-kort.
MS intellimouse optical usb

Installationen er stort set den samme som i mandrake 9.0-9.1-9.2-10.0, og er som de fleste ved fuld grafisk og meget let at komme igennem.
Det første jeg lagde mærke til efter en vellykket installation, var hvor hurtigt Mandrake 10.1 bootede. Jeg tror det den hurtigste Linux distribution jeg nogensinde har prøvet (JA DEN BOOTER FAKTISK MEGET HURTIGERE END WIN XP) og programmerne stater også meget hurtigt. Man kan virkelig mærke at hurtighed har haft høj priotet hom mandrake teamet.

Mandrake 10.1 på min Pentium 4 2,4 GHZ med "hyperthreading" voldte mig mange problemer, den kom for at sige det kort aldrig til at fungere ordentligt. Når jeg skulle lukke maskinen nægtede den at lukke automatisk, jeg blev hver gang nødt til at holde "power" knappen inde i 5 sekunder for at slukke dyret. Problemet kan dog ordnes ved at aktivere acpi, men er alligevel noget som skal fungere fra start når man giver penge for produktet. En anden ting der heller ikke fungerede korrekt var min eksterne harddisk. Når jeg startede den blev den ikke genkendt med det samme på skrivebordet, jeg blev nødt til at genstarte hele maskinen, hvorefter jeg kunne tilgå harddisken, dog kun igennem konsollen for konqueror ville ikke starte når den eksterne harddisk var aktiveret. Efter en opdatering af hele maskinen var problemet med konqueror dog forsvundet. Jeg fandt senere ud af at jeg kunne aktivere harddisken ved først at fjerne usb stikket i ca. to-tre sekunder og derefter sætte det tilbage, først da blev den monteret som den skulle. Jeg har installeret både SuSE 9.2, Fedora core 3 og PCLinuxOS, simplyMEPIS o.a på denne maskine både før og efter Mandrake 10.1, og der har ikke været nogen problemer overhovedet når jeg satte strøm til den. Om det er Mandrakes smpkernel version der "fucker" systemet blev jeg ikke rigtig klar over, men den lavede ikke de fejl da jeg pillede "hyperthreading" af og geninstallerede det hele forfra.
Derudover fungerede alt hardware optimalt, webcam, tv-kort, grafikkort etc var sat op fra første boot.

På den samme maskine uden "hyperthreading" er Mandrake 10.1 kommet til sin ret. Alt det negative var vent til noget af det mest positive jeg nogen sinde har prøvet i Linux verdenen. Mandrake bare "flyver" af sted.

Mandrakes Kontrolcenter er lavet om endnu engang. I Mandrake 10.0 var der en flad opbygning uden menuer, hvilket efter min mening var en fejltagelse, her i 10.1`ern er menuerne kommet tilbage, hvilket giver et bedre overblik.

KDE 3.2.3 er standard desktop på 10.1, version 3.3 kan installeres, men blev på produktions tidspunktet ikke anset for stabil nok af mandrake teamet. Gnome 2.6 kan selvfølgelig også vælges og er fint integreret. Derudover kan der som sædvanligt vælges et hav af forskellige desktops som eksempelvis "Icewm" "Windowsmake" o.a.
Vælger man at installere KDE og GNOME under installationen får man det bedste fra begge desktops. Her tænker jeg på internet programmer såsom web browserne Mozilla, konqueror, Epiphany og mail programmerne Evolution, kmail. KDE desktoppen indeholder også "Kontact" som må siges at være en såkaldt "outlook killer".
Under multimedia er der kommet en ny standard afspiller ved navn Amarok. Amarok er efter min subjektive mening nok den bedste afspiller ligenu. Den er utrolig brugervenlig og så er der gjort meget ud af "look`n feel". Hvis du har mulighed for at installere amarok så prøv den.
Se amarok her:
http://amarok.kde.org/component/option,com_zoom/It...
Under video afspillere er kaffeine valgt som standard afspiller. Kaffeine benytter sig af xine og xine-plugins, ligesom eksempelvis totem, til at afspille forskellige video formater.

Selve program menuen i Mandrake er velorganiseret og let at finde rundt i. Alle de programmer man umiddelbart skal bruge på en desktop computer er installeret fra start, og ønsker man at installere andre er der rig mulighed for det også, mandrake 10.1 kommer med ca 3500 programmer.

Hvis du vil bruge Mandrake til server kan du installere "drakwizard". Drakwizard er et grafisk hjælpeprogram som hjælper dig med at sætte serveren op. Efter installationen dukker der et menu punkt op i Mandrake kontrolcenter, med det lidt underlige navn "server hjælpere".

Osdir.com har lagt, ikke mindre end 136 screenshots op af Mandrake 10.1, med forskellige desktops.
http://shots.osdir.com/slideshows/slideshow.php?re...

På trods af nogle små irreterende ting er mandrake 10.1 alt i alt en distribution der overrasker. Når man får rettet småtingene er det en dejlig distribution der fungere og prisen er efter min mening værd af betale. Især farten overrasker, der kunne andre RPM distributioner lære noget. Mandrake 10.1 er efter min mening et godt bud til en computer der både bruges som desktop og hjemme server. Mandrake 10.1 er nok den bedste fra mandrakes side indtil nu, og den vil ganske givet blive på min maskine fremover.

Husk hvis du vil installere programmer der ikke kommer med den officielle mandrake distribution kan du følge denne guide:
http://www.linuxin.dk/artikler/index.php?id=4686
eller bruge denne side:
http://easyurpmi.zarb.org/