Det største problem ved Linux

hoppendekanin
Antal: 485
Tilmeldt:
16-09-2007
User is offline
Det største problem ved Linux

Det er glemsomhed.

Jeg ved ikke om nogen kan nikke genkende til dette her, men jeg oplever tit, at jeg lige pludselig ikke kan huske, hvordan man fx installere og konfigurere en bestemt service på en Linux maskine.
Nu bruger jeg for det meste Linux som server OS og ikke så meget som desktop OS. Sidste gang jeg reinstallerede min hoved Linux server (jeg har et par stykker til forskellige formål) var tilbage i august 2011. Lige siden har jeg ikke pillet i konfigurationsfilerne, og det er nok der glemsomheden sætter ind. Når min server bare køre og køre derudad, så holder jeg ikke konfigurationen af serveren ved lige. Når jeg en gang om et par år måske skal geninstallere det hele igen, så har jeg glemt, hvordan de forskellige services skal installeret, konfigureres og opsættes. Sådan er det jo, når Linux køre så stabilt. Når først det hele er opsat korrekt, så køre det bare derudad i meget meget meget lang tid uden man skal pille i det efterfølgende.
Glemsomheden kommer også til sin ret, når forskellige personer spørger mig, hvordan jeg fx har installeret samba på min server.

Her på det seneste er jeg så begyndt at gemme alle mine konfigurationsfiler, så jeg ved en ny installation bare kan overskrive den gamle konfigurationsfil med min modificeret conf-fil. Ved mere avancerede opsætninger er jeg begyndt at skrive ned, hvad jeg har gjort, så jeg engang lang ud i fremtiden kan se, hvordan det hele skal sættes op. Det er faktisk en meget god ting at gøre.
Jeg er også begyndt at installere nye virtuelle Linux OS´er på min KVM virtualiseringsserver for at holde alle de der ting ved lige. Det er jo så dejligt ved virtualisering, at man kan oprette nye virtuelle systemer, også slette dem igen, når man ikke gider at have dem mere. Det gør jo, at jeg holde alle de der konfigureringsting ved lige samtidig med, at jeg måske lære noget nyt.

Er jeg den eneste, som lider under denne glemsomhed, eller er der andre derude, som også kan genkende det?


irit
Antal: 83
Tilmeldt:
22-12-2003
User is offline
Af samme grund har jeg mig

Af samme grund har jeg mig en personlig wiki hvor jeg skriver div. noter efterhånden som jeg opsætter div. services/programmer.


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3495
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
Fører også noter over mine

Fører også noter over mine væsentlige systemændringer så jeg kan huske at/hvordan jeg har lavet dem, hvis det ikke er noget jeg piller ved ofte, men som jeg kan få brug for igen. Og tager naturligvis også løbende backup af væsentlige konfigurationsfiler.

Problemet for sådan en som #0 er bare at ting udvikler sig i Linux-land - så kommandoer, placering af filer, navne på pakker, og konfigurationsoptions m.m. kan have ændret sig flere gange i løbet af de 2-3-4 år der går mellem opgraderinger/reinstallationer. Og derfor kan noter og gamle konfigurationsfiler ikke nødvendigvis genbruges 3-4 år senere - hvis man i mellemtiden ikke har fulgt en disse med i hvad der foregår - og derfor vil man nemt få oplevelsen af at skulle "starte forfra".


hoppendekanin
Antal: 485
Tilmeldt:
16-09-2007
User is offline
#2 Det har jeg også oplevet

#2
Det har jeg også oplevet et par gange, men så er det jo bare at søge efter det. For det meste har jeg oplevet småting, hvor hovedsyntaksten stadigvæk er den samme.

Den ældste konfiguration jeg har, som ikke har ændret sig er en samba-konfigurationsfil fra maj 2008, som stadigvæk virker uden der er kommet fejl.


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Af samme grund har jeg

#1: Af samme grund har jeg mig en personlig wiki hvor jeg skriver div. noter efterhånden som jeg opsætter div. services/programmer.Hvilken personlig wiki bruger du? Jeg har selv tidligere overvejet at at benytte en.


hightower
Antal: 652
Tilmeldt:
09-06-2009
User is offline
#0 absolut !

Anonym7
Antal: 863
Tilmeldt:
13-06-2004
User is offline
Jeg har også en personlig

Jeg har også en personlig wiki hvori jeg noterer mig diverse ting - personligt bruger jeg DokuWiki - ret nem at sætte op og der har ikke været den ting jeg ikke kunne dokumentere på fornuftig vis endnu (der er et latex plugin til matematik :) )