State of Wayland 2012-04-08

Der er udgivet en ny "State of wayland":
http://www.chaosreigns.com/wayland/state/

Status er nu den, at gtk 3.4.1, clutter 1.10 og qt 5 alle har understøttelse for wayland. Det betyder, at de programmer i gnome, som er portet til gtk3 (de fleste) nu kan køres på wayland. Dog forudsat at de ikke laver direkte kald til x11. I de tilfælde skal der tilføjes nogle ifdef's i koden.

Wayland support i gnome kan forventes i oktober versionen af ubuntu, men det er ikke nødvendigt at vente så længe. Der er allerede lavet et PPA til 12.04, som indholder de nødvendige opdateringer for at bygge gtk backenden til wayland. Når gtk 3.4.1 udkommer om en uges tid og ubuntu får den pakket, så bliver det nemt at eksperimentere med gnome på wayland.

Release planen for qt 5 lyder til pt at være en gang i august. Herefter skal kde programmerne portes og pakkes i diverse distros. Jeg går ud fra at portningen allerede er i gang, sådan at kde programmerne kan testes i ubuntu til 12.10 til oktober.
(datoer er baseret på diverse tråde om qt her på linuxin)

Bemærk. Det hele antager naturligvis, at du ikke bruger den lukkede nvidia driver. I det tilfælde at du gør: Meh.

dudsen
Antal: 963
Tilmeldt:
10-01-2009
User is offline
OpenGL

Måske lidt halv offtopic men hvad betyder det realt for 3D ydelse(2d har ikke været et problem siden xfree86 blev skifted ud med x.org) at wayland "kun" implemetere en reduceret udgave af OpenGL.

Er der nogle der har lavet benchmark af f.eks. video afspilning eller 3d renderering på henholdsvist wayland og x.org.


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
[...] wayland "kun"

#1: [...] wayland "kun" implemetere en reduceret udgave af OpenGL.Kan du uddybe dette? Det har jeg ikke hørt om.

Forresten har Linux, heller ikke under X.org, den fulde uptodate OpenGL. Mesas OpenGL implementation er desværre mærkbart outdated.

Tak for artiklen phomes. Personligt ser jeg meget frem til Wayland. Det på trods af at jeg har hørt nogle, særligt *BSD brugere, være ret skeptiske over for det.


phomes
phomes's picture
Antal: 602
Tilmeldt:
24-12-2007
User is offline
Jeg ved desværre intet om

Jeg ved desværre intet om opengl support i wayland.

Han har testet en del gnome programmer og lavet en status her: http://lists.freedesktop.org/archives/wayland-deve...

Jeg har mailet lidt med ham, for testene af spillene mahjongg og gnomine fejler fordi han ikke får vala til at linke til den korrekte version af gtk. Begge spil (burde) virke med wayland.

De mange fejl han får med gdk_x11_set_sm_client_id kommer fra en forældet session management funktionalitet. Den er en option under compile og kan (bør?) slåes fra. Session management er i gtk 3.4 kommet med i GtkApplication, så det er kun dovenskab der har holdt de moduler fra at porte endnu. (i gnome games droppede vi helt session management - konceptet slog aldrig rigtig igennem) I hvert fald burde de programmer virke med funktionaliteten slået fra.

Kristian Høgsberg (grundlægger af wayland) har fulgt op med en update om gtk support:
That's a very nice overview of the project, though I'd point out that
there's a bit more work to do on GTK+ support: client side decorations
(as you mention), selections, dnd and popup placement are the big
ones. It would also be nice to included a summary of what's mssing in
the protocol and the state of mutter-on-wayland.

Så der er stadig en del kanter der skal pudses af, men nu kan vi da begynde at teste programmerne af. Mutter skal naturligvis på plads før gnome-shell kommer til at køre, men da clutter er understøttet, så burde det være godt på vej.


dudsen
Antal: 963
Tilmeldt:
10-01-2009
User is offline
Kan du uddybe dette? Det

#2: Kan du uddybe dette? Det har jeg ikke hørt om.
http://en.wikipedia.org/wiki/Wayland_(display_server)#Design
Det er såvidt jeg ved en ret bevidst bestlutning at wayland coder imod "mobile" udgaven og ikke desktop udgaven af OpenGL.

Hvad det så kommer til at betyde i praktis er spøgsmålet.

Jeg siger ikke wayland er en dum ide men X11 er bedre end sit rygte(især hvis vi taler arbejdstationer og ikke netbooks).


dklinux
Antal: 838
Tilmeldt:
10-03-2009
User is offline
xorg og 3D

xorg har ikke meget med 3D performance at gøre i sig selv. det er Mesa versionen , GPU driveren, og DRI versionen der primært betyder noget. Som en artikel skrev det for noget tid siden , Xorg doesnt do 3D , Mesa does.

Vi skal ikke forvente bedre 3D performance af Wayland, faktisk ved jeg ikke hvad vi skal forvente anden end mindre tearing og en renere kodebase.

Xorg er en relativ letvægter og har været det siden Win XP var hot. Men hele grafik infrastrukturen er forfærdeligt rodet og toolkits og Desktop environments har været slamkodet .

Mht til netbooks er problemet IKKE eksisterende drivers i flere år. Tak Intel for at oversælge deres elendige Atom cpu med oldsags chipsæt og pakke den med PowerVR GPUen som dels performer af helvede til , og dels kun havde binære drivers , og kun til Windows. Senere kom der så binære skod drivers til Linux og nu er der reverse engineered skod drivers til linux. Der er intet godt at sige om Atom til desktoppen før Intel dropper PowerVR til fordel for egne GPUer og der er der også tale om.


beer
Antal: 175
Tilmeldt:
27-12-2007
User is offline
Ang. driver til wayland

Ang. driver til wayland hvilke kan folk så anbefale? Så vidt jeg ved så virker AMD catalyst driverer heller ikke til wayland. Hvilket efterlade os med AMD åbne driver, nouveau og Intel driver. Jeg bruger ikke intels kort da de ikke har høj nok ydelse (ja jeg gamer via wine på linux). nouveau og AMD åbne drive yder ikke nok i følge de lukkede driver (dvs de skal over 90% af ydelsen i 3d før jeg gider bruge dem).
Så med andre ord. Det vare nok et godt stykke tid før jeg skifter. Men jeg håber at der er mange der gør så det kan blive testet igennem


dklinux
Antal: 838
Tilmeldt:
10-03-2009
User is offline
Intel

langt det meste arbejde forgik oprindeligt på Intels IGP så det er nok der du vil oopleve bedste resultat hvis du vil lege med wayland .

Igen , som sagt før,, man skal ikke forvente bedre 3D performance med Wayland.

Hvis du er glad for wine gaming pt er det efter min vurdering alt alt alt for tidligt så meget som at overveje at lege med wayland, de lukkede ATI og NVidia drivers er pt hvor wine performance er bedst .

Umiddelbart virker det som om opensource AMD-ATI drivers er blevet langt bedre med tiden, men det er mest til native linux spil. Intels drivers bliver faktisk bedre , det skulle ikke undre mig om allerede ved ivy brigde vil vi se linux gaming performance god nok til casual 3d gaming. Og det er med langt mindre strømforbrug.


thorbjørntux
thorbjørntux's picture
Antal: 705
Tilmeldt:
30-04-2007
User is offline
#0 Tak for en spændende

#0
Tak for en spændende nyhed. Sandsynligvis er Wayland vel fremtiden ...

Noget jeg godt kunne tænke mig at vide er dog hvilke fordele har Wayland over X. (Er det blot et X-fix by rewrite ...fordi X var blevet for stort?)


stig65
Antal: 1027
Tilmeldt:
29-01-2007
User is offline
Årsagen til at wayland er

Årsagen til at wayland er blevet en attraktiv vej at udvikle er vel, at mange af de ting X-serveren tidligere tog sig af er endt med at ske på kerne-niveau. Dermed bliver det for tungt at have X til at slæbe rundt på alt muligt der slet ikke er brug for. Wayland, derimod, forsøger at drage maksimal nytte af alle de ting der foregår i kernen.

Som jeg forstår det er wayland et "mellemlag" der sørger for at få kerne, grafik og programmer til at tale sammen. Hvis et program vil "tegne" et eller andet skal wayland have det at vide. Programmet behøver ikke vide noget om, hvad det er der gør at det ønskede tegnes - man skal bare sørge for, at wayland får besked om at gøre hvad der nu skal gøres.

Men det er vel at mærke kun sådan jeg har forstået det - jeg er bestemt ikke ekspert udi wayland.


dudsen
Antal: 963
Tilmeldt:
10-01-2009
User is offline
Noget jeg godt kunne

#8
Noget jeg godt kunne tænke mig at vide er dog hvilke fordele har Wayland over X. (Er det blot et X-fix by rewrite ...fordi X var blevet for stort?)

Wayland virker som jeg forstår det bedre på mobiltelefoner, eller wayland passer bedre ind i en bestemt model for udvikling til mobil telefoner(hvor man ikke har en "console").

X11 er designet til VDI(virtual desktop infrastruktur) og det gør det til en mere kompleks arkitektur der har lidt overhead(0.001% af det overhead Gnome/KDE bringer så vi er i småtingsafdelingen) som man sikkert kan slippe af med.

Jeg er selv i tvivl om hvorvidt wayland egentligt mere er en løsning på udkig efter et problem, end noger der konkret vil give en helt masse forbedringer.


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Desuden er wayland Linux

Desuden er wayland Linux specifik. Xorg kan køre på både Linux, *BSD, Minix og MacOS X.

Men såvidt jeg har forstået passer Wayland langt bedre ind i funktionaliteten i en compositing window manager.


dklinux
Antal: 838
Tilmeldt:
10-03-2009
User is offline
Se denne video

Kristian høgsberg taler om wayland her.

http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px...

Der fortæller han om motivationen bag og fordele. Og Lidt fremtid- Teknologien er slf langt længere fremme nu , da det er en gammel video.


dudsen
Antal: 963
Tilmeldt:
10-01-2009
User is offline
Kristian høgsberg

#12
Kristian høgsberg taler om wayland her.
http://www.phoronix.com/scan.php?page=news_item&px...

Er det mit flash setup den er galt med eller er der noget galt med afspildningen af den video.


Slettet
Antal: 144
Tilmeldt:
24-06-2010
User is offline
#13 Sort vindue :- P

Den virker heller ikke hos mig.


dklinux
Antal: 838
Tilmeldt:
10-03-2009
User is offline
suk

beklager gutter, videoen er i stykker, jeg skal se om jeg ikke kan poste et andet link hvis jeg falder over det, eller google selv efter det ,, der er en del info om det efterhånden.

Blame phoronix.


dklinux
Antal: 838
Tilmeldt:
10-03-2009
User is offline
se den her i stedet

stig65
Antal: 1027
Tilmeldt:
29-01-2007
User is offline
Spændende læsning,

#16:
Spændende læsning, også selvom jeg ikke forstår alle detaljerne. Jeg glæder mig egentligt til at se hvad wayland betyder i praksis?


stig65
Antal: 1027
Tilmeldt:
29-01-2007
User is offline
Lidt opdatering vedrørende KDE og wayland

Jeg faldt over denne artikel