Linux 3.5: CoDel AQM

Version 3.4 af linux er ikke kommet endnu, men 3.5 ser allerede ud til at blive en meget spændende version. Der kommer nemlig en meget vigtig forbedring til håndteringen af buffers i netværket. Mere specifikt er det en ny algoritme, der kan afhjælpe bufferbloat problemet. Dvs. at en belastet internetforbindelse i mindre grad vil føles langsom ved f.eks. almindelig web browsing eller spil. 3.5 bliver derfor for alvor en af de udgivelser, hvor den almindelige bruger kan mærke forskel på kernelversionen.

For få dage siden offentliggjorde Kathleen Nichols og Van Jacobson deres paper om en ny algoritme til active queue management (AQM). Udover at have forbedringer i performance i forhold til de tidligere algoritmer, så har den nye også en kæmpe fordel af ikke at kræve vanskelige indstillinger for hvert brugsmønster. Tidligere krævede det netværksekspert til at kunne analysere den individuelle trafik og indstille AQM hvis man havde brug for det. I den nye er det bare "plug and play" og AQM kan derfor nu bruges som default.

Kort tid efter offentliggørelsen af paperen havde forskerne fra cerowrt/bufferbloat en implementering klar til linux. Den er allerede blevet inkluderet i git repoet for net-next, som forventes at blive del af linux 3.5. Koden er desuden også inkluderet i udviklingsversionen af openwrt og vil også kunne findes i den første release of cerowrt, som forventes at komme meget snart.

Paper om CoDel:
http://queue.acm.org/detail.cfm?id=2209336

Commit til net-next.
http://git.kernel.org/?p=linux/kernel/git/davem/ne...

Info fra bufferbloat:
http://www.bufferbloat.net/projects/codel/wiki

marson
marson's picture
Antal: 114
Tilmeldt:
20-12-2007
User is offline
Så man kan betragte det som

Så man kan betragte det som en automatisk Quality of Service?


phomes
phomes's picture
Antal: 602
Tilmeldt:
24-12-2007
User is offline
Man kan vel godt sige at aqm

Man kan vel godt sige at aqm klarer en del af qos. Den sikrer at latency (pingtiden) ikke forværres ved øget belastning. Qos indebærer også mange andre ting, som dette ikke løser.


Slettet

phomes
phomes's picture
Antal: 602
Tilmeldt:
24-12-2007
User is offline
Nu er det over en uge siden

Nu er det over en uge siden at jeg anmeldte #3 som spam. Er der en moderator der gider gøre noget ved det snart?


fallen
Antal: 442
Tilmeldt:
16-07-2007
User is offline
Er gjort:)

Er gjort:)


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4831
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Tak for god info om 3.4 og

Tak for god info om 3.4 og 3.5, specielt interessant for mig.