Hvilken Linux til ikke-kyndige linux brugere?

beer
Antal: 175
Tilmeldt:
27-12-2007
User is offline
Hvilken Linux til ikke-kyndige linux brugere?

hvis I skulle anbefale en Linux distro til en ikke-kyndige linux brugere hvilken vil I anbefale og hvilke overvejelser vil I have?

Grunden til at jeg spørger er at min broder for et stykke tid siden overvejede om han skulle prøve det der linux. Dengang kom jeg frem til at jeg vil enden anbefale ham den eneste Kubuntu LTS eller en Debian Stable.

Han havde ikke brug for at skifte Distro eller upgradere distro hver 1/2 år. Og han vil helst ikke installere og sætte tingene op selv. Dvs jeg skulle stå for det. Og så skulle jeg være klar til at yde hjælp hvis det blev til noget. Derfor skulle det være med KDE da jeg ikke kan hjælpe andre med Gnome og Unity.

Desvære gled det ud i sandet da hans behov ændrede sig.

Hvilken distro/desktop vil I anbefale til jeres familie hvis de kom og spurgte?


mich
mich's picture
Antal: 1009
Tilmeldt:
13-10-2007
User is offline
Hvilken distro/desktop

#0: Hvilken distro/desktop vil I anbefale til jeres familie hvis de kom og spurgte?

Det jeg selv bruger sat op med nemme genveje til det software, de bruger mest. Evt. med automatisk opdatering.

./mich


hightower
Antal: 652
Tilmeldt:
09-06-2009
User is offline
jeg ville vælge - både til

jeg ville vælge - både til firmaer og andre - noget med LTS, eller enterprise. en distro der kun er 1-2 års opdateringer på, dur ikke.

så du er sådan set på rette spor.


dklinux
Antal: 838
Tilmeldt:
10-03-2009
User is offline
Ubuntu Desktop 12.04 64bit LTs

Ubuntu Desktop 12.04 64bit LTs

Theres only two men I trust. One of them is me. The other one is NOT you!


mh
Antal: 13
Tilmeldt:
23-03-2003
User is offline
Til min lillebror, der ikke

Til min lillebror, der ikke er teknisk kyndig, har jeg installeret Linux Mint med MATE. Forinden havde min storebror for et par år siden introduceret ham for Ubuntu, men min lillebror kunne ikke forliges med Unity da denne blev default. Han havde indtil da været godt tilfreds med Ubuntu.
Da min lillebror bor i en anden by end mig selv, har det for mig været nemmest at vælge en distro der ikke kræver for meget tilpasning for at falde i min lillebrors smag.
Linux Mint er baseret på Ubuntu, men med MATE, som er en fork af Gnome2.


kenneth
kenneth's picture
Antal: 457
Tilmeldt:
02-01-2008
User is offline
Det er nok hip som hap

Det er nok hip som hap hvilken distro du giver ham, den vil utvivlsomt gå i samme grøft som alle de andre med unity og ander ligegyldigt lir... anyways prøv en distro, der benytter noget xfce4... det er lidt som gnome 2.3X


hightower
Antal: 652
Tilmeldt:
09-06-2009
User is offline
#5 xubuntu måske.. men der

#4 der er efterhånden kommet mange tweaks til unity, der som default ikke er noget at råbe hurra for. -> http://www.linuxin.dk/node/19781

#5 xubuntu måske.. men der er kun 3 års support på den LTS mod ubuntu og kubuntu's 5 år.


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3482
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
Hvis det var en person jeg

Hvis det var en person jeg forventede selv at supportere ville jeg til enhver tid anbefale den distro jeg selv bruger - i mit tilfælde openSUSE med KDE.

Hvis det var en jeg ikke forventede at supportere ville jeg sige: "Prøv K/Ubuntu, Fedora og openSUSE og hold fast i den af dem du synes er mindst ringe."

Hvis personen ikke alene var ukyndig ift. til Linux, men var ukyndig og uinteresseret i computere generelt OG jeg ikke selv havde planer om at supportere vedkommende, så ville jeg ikke anbefale nogen Linux overhovedet (ikke fordi Linux er værre end alternativerne, men fordi sådan en person ikke kan bruge _noget_ styresystem uden support, og vedkommende formentlig har adgang til hjælp til sit nuværende OS, og sandsynligvis ikke vil have det til Linux).


mjjzf
mjjzf's picture
Antal: 1595
Tilmeldt:
25-12-2007
User is offline
Linux Mint Debian Edition.

Linux Mint Debian Edition. Løbende udgivelse og opdatering, valg mellem MATE og Cinnamon i standardinstallationen, og så slipper man for Ubuntuismer.


kaj
kaj's picture
Antal: 468
Tilmeldt:
14-03-2004
User is offline
Som #8 skriver, er Linux

Som #8 skriver, er Linux Mint Debian Edition nok ikke noget dårligt valg, skønt jeg flere steder har læst om folk, der har oplever stabilitetsproblemer med den.
Hvis man vælger Mint i standardversionen, har man netop problemet med opgradering hvert ½ år.

Jeg vil dog lige gøre opmærksom på PCLinuxOS.
Selv om den er gået lidt af mode, er det stadigvæk en fremragende distribution.
Den har efter deres eget udsagn rolling release. Den benytter KDE som standard desktop miljø. Den bruger apt-get som package manager ligesom de deb-baserede distributioner. Jeg synes stadigvæk, at det er en fin distribution.


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4831
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Hvis man vælger Mint i

#9: Hvis man vælger Mint i standardversionen, har man netop problemet med opgradering hvert ½ år.

Nej - Rigtigt at de kommer hvert halve år, men support cyklus er ca. 1½ år på versioner der ikke er LTS, og Mint's LTS er af samme længde som Ubuntu's.

Der er jo heller ingen der forlanger, at man skifter version lige efter udgivelsen. Har man brug for stabilitet fremfor alt, så er det direkte uhensigtsmæssigt.

Rollings ender altid op med at knække på et tidspunkt, nogen før andre, og eksempelvis Mint Debian er speciel slem. PCLinuxOS er bedre, men er heller ikke for begyndere, der ikke har tænkt sig at blive dygtigere.

En LTS (Long Term Support) version er bedst til dem.

Her er Mint's support liste: http://www.linuxmint.com/oldreleases.php

Ubuntu's support liste: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Ubuntu_releas...

Ubuntu 12.04 LTS (Precise Pangolin) supporteres ligesom Mint 13 Maya LTS (Precise Pangolin) til April 2017.


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Linux Mint Debian

#8: Linux Mint Debian Edition.Umoden rolling release til en ikke-kyndig?

Jeg ville anbefale openSUSE, SalineOS, Mageia eller Fedora. I nævnte rækkefølge. I gamle dage ville jeg have sagt Ubuntu, men ikke længere pga. Unity og deres filosofi, som jeg ikke længere kan se igennem fingre med.

Jeg prøvede forresten at give min far Debian Stable, da han er glad for GNOME 2. Men det er bestemt ikke en success. Softwaren er for gammel! Browseren i særdeleshed.


hightower
Antal: 652
Tilmeldt:
09-06-2009
User is offline
#11 du anbefaler fedora til

#11 du anbefaler fedora til en ikke-kyndig og skyder på LMDE ? ;) think twice - god fornøjelse med at skulle forklare vedkommende hvordan det skal gøres med mp3, film, flash, java osv... mageia er et noget bedre bud nu hvor du også har set dig sur på rummanden :)

men er meget enig med #7.


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
#11 du anbefaler fedora

#12: #11 du anbefaler fedora til en ikke-kyndig og skyder på LMDE ? ;) think twice - god fornøjelse med at skulle forklare vedkommende hvordan det skal gøres med mp3, film, flash, java osv... mageia er et noget bedre bud nu hvor du også har set dig sur på rummanden :)Det var nr. 4 på listen over mine forslag ;) De ting du nævner, kan sættes op med et par shell kommandoer. Med Fedora er du i det mindste nogenlunde sikker på, at noget ikke går galt under en opdatering.


hightower
Antal: 652
Tilmeldt:
09-06-2009
User is offline
#13 det skal du ikke sige,

#13 det skal du ikke sige, så ville du ikke ha set min fededorit 13 på den bærbare... der var sgu kage.

shell kommandoer og newbies, no go.

men derudover er en rolling release ... ja, til en ikke kyndig, en sikker vej at give linux et dårligt rygte på en desktop. se dog hvad manden efterspørger, "Han havde ikke brug for at skifte Distro eller upgradere distro hver 1/2 år. Og han vil helst ikke installere og sætte tingene op selv. " -- det er ikke for sjov dette bliver nævnt, og jeg vil tillade mig at tvivle på om selv en ubuntu ikke er for svær for ham, selvom mange af tingene er gjort for en som standard og der er et software center.


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
shell kommandoer og

#14: shell kommandoer og newbies, no go.Det kan man jo fikse når man installere maskinen for ham!


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3482
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
Hmm.. måske er der en

Hmm.. måske er der en kandidat mere man skulle tage i betragtning.

Faldt lige over at ROSA Marathon 2012 er blevet udgivet i al ubemærkethed for en måneds tid siden og det ser ikke helt uinteressant ud. Rosa er et russisk firma der har samarbejdet med Mandriva tidligere men nu har udgivet deres egen Mandriva-baserede distro - med KDE 4.8, stort fokus på brugervenlighed, 5 (fem!) års support (LTS), masser af in-house-forbedringer som de (lettere kluntet) forsøger at upstreame.

Screenshots og annoncering: http://www.koryavov.net/2012/05/rosa-marathon-2012...
LTS: http://wiki.rosalab.ru/en/index.php/Release_notes_...
Download: http://www.rosalab.com/products/desktop/download

Noget af deres in-house-udviklede stuff (som er ved at blive upstreamet og er offentligt tilgængeligt på deres git-server):
Stackfolder-widget: http://www.koryavov.net/2012/05/stackfolder-v20.ht...
KLook: http://www.koryavov.net/2012/03/klook-new-utility-...
Mediaplayer: http://www.koryavov.net/2012/02/rosa-media-player-...

Jeg synes allerede deres bidrag til Mandriva 2011 var ganske imponerende, og det ser ud til at de fortsætter med at arbejde fokuseret og gennemtænkt. Er ved at hente en livedvd, så jeg vil da lige kigge lidt på det. Er der mon nogen der allerede har prøvet den og måske endda kørt den i mere end et døgn?

Største svaghed er nok at de umiddelbart ikke supporterer dansk sprog - officielt i hvert fald - men de har vel pakker med oversættelser fra upstream, så det kun er de egen-udviklede ting der vil være uoversat.


mjjzf
mjjzf's picture
Antal: 1595
Tilmeldt:
25-12-2007
User is offline
Jeg har jo ikke i længere

Jeg har jo ikke i længere tid kørt med LMDE, men for den periode over et par uger jeg gjorde oplevede jeg ikke, at noget gik galt. Hvis man skal tale om rolling release, som stadig er mere venligt for begyndere end Arch og Debian Testing, vil jeg stadig nok mene, at den er det mest relevante bud. Jeg bruger Fedora i øjeblikket, men overvejer alvorligt at have LMDE som mit primære system i længere tid.
Hvorledes nås egentlig konklusionen, at rolling release nok skal knække på et tidspunkt? Den er vel ikke meget mere disponeret end så mange andre Linuxvarianter?
Med hensyn til PCLinuxOS og ROSA, så ved jeg ikke, hvor meget de baserer på Mandrivas arbejde? Bygger Mageia sine helt egne pakker, eller adopterer den noget fra Mandriva? For de er jo lidt i en åben situation for tiden.


kaj
kaj's picture
Antal: 468
Tilmeldt:
14-03-2004
User is offline
#11 Du skriver om dårlige

#11
Du skriver om dårlige erfaringer med Debian Stable på grund af for gammel software.

Har du set på den nye SolusOS?

SolusOS er baseret på Debian Stable, men med browser, E-mail client og andre vigtige programmer i nyere (nyeste?) version. Den bruger Gnome 2, men med en lidt anderledes menuopsætning.
Den har været adprøvet på Distrowatch og testet her:
http://www.dedoimedo.com/computers/solusos.html

Jeg har prøvet den på en gammel PC i 32 bit version, men der er senere kommet en 64 bit version, og jeg har faktisk overvejet at bruge den på en af mine computere.
Men ligesom dedoimedo er jeg lidt nervøs for, at den måske ikke er levedygtig på længere sigt.


mich
mich's picture
Antal: 1009
Tilmeldt:
13-10-2007
User is offline
Bygger Mageia sine helt

#17: Bygger Mageia sine helt egne pakker, eller adopterer den noget fra Mandriva?

Mageia 1 byggede på Mandriva 2010.1, men med pakker i nyeste version og f.eks. LibreOffice i stedet for OpenOffice.org, LibreCad i stedet for QCad. Visse pakker mangler dog i forhold til Mandriva, så alt i alt mener jeg, de pakker selv.
Om de tager nogen direkte fra Mandriva, tør jeg ikke sige, men de har da taget hele kodebasen og bygget videre på den.

Efterhånden fjerner de sig vel fra hinanden ligesom Mandriva og PCLinuxOS.

./mich


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Personligt er jeg

#16:
Personligt er jeg skeptisk overfor ROSA. Det virker som at de klart prioriterer dem selv før upstream. Hvorfor kunne de ikke have arbejdet sammen med upstream fra starten af? Det virker for mig, som om at de foretrækker at udgive "eksklusivt" software frem for at deltage i fællesskabet. Men det er da altid noget at de forsøger, måske har jeg fejlbedømt dem.

#17: Hvorledes nås egentlig konklusionen, at rolling release nok skal knække på et tidspunkt?Det behøves den heller ikke nødvendigvis at gøre, og det kan godt være at jeg tager fejl. Arch f.eks. var imponerende stabil, da jeg brugte den. Min opfattelse af LMDE bygger primært på, hvad de selv skriver på deres hjemmeside: "Things are likely to break more often but fixes can also come quicker. For this reason, LMDE requires a deeper knowledge and experience with Linux, dpkg and APT." Det lyder ikke som noget til en begynder.

#18: Har du set på den nye SolusOS?Ja, jeg har kigget på den. Konceptet lyder meget tiltalende, men ligesom dig er jeg også skeptisk, med hensyn til hvordan den klarer sig på længere sigt. Har du overvejet SalineOS? Det er lidt samme koncept dog med Xfce.


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3482
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
Hvorledes nås egentlig

#17:
Hvorledes nås egentlig konklusionen, at rolling release nok skal knække på et tidspunkt? Den er vel ikke meget mere disponeret end så mange andre Linuxvarianter?

Det kommer vel også lidt an på hvad man forstår ved at "knække", men hver evig eneste opgradering af en pakke vil nærmest pr. definition medføre nye bugs/regressions og forandret opførsel/brugeroplevelse. Der er ikke ret mange "ikke-kyndige brugere" (og andre der gerne vil være produktive) der synes det er sjovt. Nye bugs og ikke mindst regressions som ikke var der dagen forinden er 100x mere irriterende end velkendte bugs man forlængst har vænnet sig til og fundet workarounds for.

Og før eller siden vil der indtræffe alvorlige regressions såsom hardware der ikke længere er (ordentligt) understøttet, eller lignende...

Og det er bare upstream bugs. Dertil kommer selvfølgelig alle mulige packaging relaterede bugs der måtte opstå.

Risikoniveauet er dramatisk anderledes end med en frossen distro hvor man kun modtager sikkerhedsopdateringer, og evt. opdaterer sine programmer/"leaf-packages" via uofficielle repos, men ikke på daglig basis foretager drastiske ændringer af basissystemet.


jan.k
Antal: 345
Tilmeldt:
27-10-2006
User is offline
Hej #18 Det med SolusOS og

Hej
#18 Det med SolusOS og GNOME 2, det er de gået væk fra med SolusOS 2, nu bruger de GNOME 3.4 men jeg har ikke prøvet den.
http://distrowatch.com/?newsid=07292


kaj
kaj's picture
Antal: 468
Tilmeldt:
14-03-2004
User is offline
#22 Ja, det har jeg set, da

#22
Ja, det har jeg set, da jeg også følger opmærksomt med på Distrowatch.
De skriver dog, at de har gjort en del ud af at få Gnome 3.4 til at se ud som og opføre sig som Gnome 2.
Vi ved jo allesammen, at Gnome 2 ikke kan blive ved uendeligt, men med tiden kan Gnome 3.xx vel gøres bedre og mere brugervenlig.
(Og når den så blevet god, starter hele møllen igen, nå de laver en Gnome 4.)


mjjzf
mjjzf's picture
Antal: 1595
Tilmeldt:
25-12-2007
User is offline
Jeg har snakket med Ikey om

Jeg har snakket med Ikey om det på Google+ - han har postet en bunke skærmbilleder af SolusOS og arbejdet med at få G3 til at ligne G2. Se hans billedgalleri for at få et indtryk af det seneste arbejde med det visuelle udtryk af SolusOS.


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3482
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
Personligt er jeg

#20: Personligt er jeg skeptisk overfor ROSA. Det virker som at de klart prioriterer dem selv før upstream.

Det gør dem vel ikke anderledes end Ubuntu og det er vel dem de skal sammenlignes med.

Det er nok heller ikke en distro jeg ville skifte til. Men jeg ser gerne at der kommer et alternativ til Ubuntu for nybegyndere (og jeg tæller ikke Ubuntu-derivater med lidt småjusteringer som alternativer).


Slettet
Antal: 144
Tilmeldt:
24-06-2010
User is offline
Distro til ikke-kyndig bruger?

PCLOS Har i mange år lavet alle sine pakker selv. Ambitionen var at komme med en stribe DE'er, kvartalsmæssige live-CD'er, og også 64-bits-udgaver. Langt hovedparten af arbejdet lavet af Texstar. Og det er altså alt for meget. Han blev sygemeldt for et halvårstid siden. Og man kan se i kolonnerne på Distrowatch at de sakker mere og mere bagud. - Den er ikke lige langtidsholdbar til en begynder.

Mageia Kører sådan set bare videre i forlængelse af Mandriva 2010, først med 1'eren og nu Mageia2. Og, som de også gjorde da de var i Mandriva, laver de det hele selv. Mængden af deres pakker er større end Mandriva/ROSA's. - Der var lidt flimmer med dependencies i 1'eren, som jeg brugte i et halvt år (KDE-udgaven). Men de ser ud til at være væk i den nye udgave. De er langt fremme i skoene med versionsnumre og alligevel virker det rimeligt poleret og stabilt. Nem at installere (du skal måske trykke F5 og sige JA til Driver). Og virker ud af boxen, hvis man vælger Europa2-udgaven. Og så booter den lynhurtigt, - Et rimeligt godt bud til en begynder.


FrugalMan
FrugalMan's picture
Antal: 1571
Tilmeldt:
18-12-2007
User is offline
Ikke at forglemme Linux Mint

Ikke at forglemme Linux Mint 13, men den er måske for nem :-)


Slettet
Antal: 144
Tilmeldt:
24-06-2010
User is offline
Distro til ikke-kyndig bruger? 2.

Mandriva/ROSA Da den nuværende Mandriva-krise startede for et par år siden, og de senere Mageia-folk var ude, var ROSA kommet ind, De er både en af de to hovedaktionærer og har samtidig deres firma udenfor, som en del af et større konglomerat, med registreret adresse på Cypern (pengevaskernes paradis). ROSA er et af de firmaer som byder ind på linuxificeringen af det føderale statsapparat i Rusland. Men jeg kender ikke detaljerne i dette (penge-)kapløb. Der foregår så mange mystiske manøvrer mellem forskellige ministerier, embedsmænd og kapitalfolk. Politi og domstole er inddraget, nu også i Tyskland.

Der har nu i mindst et år været, ja det ligner en borgerkrig i Mandriva (mellem franskmændene og russerne, og nå ja, så er der jo også brasilianerne). Firmaet blev slæbt for Børstilsynet i Paris, måtte indgå betalingsaftaler, skulle skaffe flere penge, måske finde en køber osv. Offentligheden og brugere fik næsten ingenting at vide, og med tiden smuldrede infrastrukturen, brugerforummer osv. Og folk gik over til andre distroer, ikke mindst Mageia.

ROSA skulle egentlig bare stå for den russiske udgave af Mandriva (altså med lidt krymmel ovenpå), men de gik nu solo under eget navn, og med engelsk som default sprog: en direkte trussel mod Mandriva, Så sidste år kom der både en Mandriva- og en ROSA-udgave, Mandriva også med lidt af ROSAs in-house udviklede stof. Og grundlaget er Mandrivas Cooker (ROSA har ikke sit eget "kogekar") og det er vel at mærke med en ny version af rpm. Så var bagdøren også lukket for Mageia.

Her i foråret meddelte den franske direktør så, at Mandriva nu skulle være en community-distro, og Per Øyvind Karlsen blev udpeget som midlertidig projektleder. Han skulle genrejse infrastrukturen og lægge en køreplan for en ny udgave af Mandriva. Der er da også kommet en Tech. Preview. Og der er jo også kommet en ROSA. Det ligner en våbenstilstand: Mandriva skal sandelig nok bidrage til udgaven, og Per Øyvind, som ikke forsømmer nogen lejlighed til at sige at han udelukkende arbejder på Mandriva, han er altså ansat af ROSA i Moskva (selvom han bor i Oslo).

Ja, men hvad skal Mandriva så leve af. Den der med kommercielle Powerpacks til hr. og fru Olsen, den har de prøvet. Det giver for lidt. - Nå ja, de skal selvfølgelig lave en serverudgave, som de kan sælge support til. Det har bla Red Hat jo haft så stor succes med. Men øhh, den der nye rpm-version, kan man nu regne med at den er stabil, og vil kunderne have tillid til det? Og ekspertisen til at lave servere, den er ikke i Mandriva eller ROSA. Den sidder ovre hos Mageia. Så end of story: Mandriva skal have lavet sin server på grundlag af Mageia!

Er det her en sæbeopera. Næh, men det ligner. - Kan ikke anbefales til nybegyndere


Slettet
Antal: 144
Tilmeldt:
24-06-2010
User is offline
Distro til ikke-kyndig bruger? 3.

LMDE Ja den er jo nem at sætte op, den er out of the box, og den har alt det der fancy Mintstof. Der er mange der er glade, men også mange der siger den er ustabil. Og det er måske netop Mint-komponenten, der gør den mere ustabil end den rene vare: Debian Testing. Denne er til gengæld mere omstændelig at sætte op. - Jeg vil ikke anbefale nogen af dem til nybegyndere.

SolusOS Ikey Doherty arbejdede jo længe på LMDE. Men startede så sin egen distro, baseret på Debian Stable. Lidt ligesom Mepis har gjort, (dog med KDE). Altså nyere kerne, nyere udgaver af nogle prgrammer. Desuden nogle egenudviklede ting, hvor han konkurrerer lidt med sin gamle arbejdsgiver. - Jeg føler mig ikke overbevist om, at det er en god ting. Vi får se. - For risikabelt at sæte en ukyndig på den. Så hellere den "ægte vare": Gamle Debby.

Debian6 Den er lidt halvgammel og der skal lidt arbejde til at sætte den op. Men ligesom man kan tilføje et multimedie-repos, så kan man tilføje Mozilla-Debiannet, og få en ny browser (og mailprogram). Og ligeledes backports til andre programmer. Men jo mindre jo bedre for stabiliteten. Hvis man sætter den sådan op, så har man en klippestabil distro. - Den vil jeg gerne anbefale.

Ubu og Mint Nix. For jeg er sur på Rummanden. Og Clem ved jeg ikke hvad laver i overmorgen: -)