Debfoster - få styr på din Debian install

tux

Vi kender det alle.. man får med tiden installeret en masse på sin distro og kan til sidst ikke hitte hoved og hale i hvilke programmer de forskellige afhang af (dependencies). Apt-get klarer det fint under apt-get install men ved apt-get remove går det galt - den fjerner ikke dependencies også.

Debfoster kan hjælpe med det.

I det store hele går det ganske kort ud på at man kører programmet og første gang man starter den op spørger den fx. om man vil beholde KDE - under dette er listet hvilke prgrammer KDE afhænger af.

Svarer man nej slettes KDE og man får senere i processen lov til at fravælge de programmer den afhang af også.

Svarer man ja - spørger den ikke om man vil slette dependencies hvilket jo er logisk nok da KDE ellers ikke vil starte/virke ordentlig.

Sådan gør den hele vejen igennem og når den er færdig, dvs. kommet igennem alt du har installeret på harddisken af programmel så fjernes alt det man har valgt vha dpkg/apt - helt automatisk.

Fordelen er, at fjerner man et program via apt-get remove så fjernes kun programmet, men fjerner man via debfoster så fjerner man dependencies også. Og _det_ er genialt IMHO.

Næste gang man kører programmet spørger den kun om programmel installeret efter første kørsel.

Vil man "spørges" forfra slettet man bare /var/lib/debfoster/keepers så kører man debfoster som "ny" igen. Dette kan være en mulighed hvis man, som jeg, ikke var så modig første gang den blev kørt og derfor kun fjernede det man var 100% sikker på kunne fjernes uden defekter til følge :-)

Personligt har jeg fx. fået fjernet Gnome totalt fra min kærestes PC uden at fjerne noget der ikke skulle fjernes fx. noget KDE afhænger af - 293MB blev fjernet. Ren besparelse fra programmel der bare lå og flød.

På min server hvor jeg havde forvalgt forskellige servers i installationen (web, ftp, mail etc) af Debian blev der slettet 59MB herunder nogle xlibs/xserverlibs som selvf. ikke skal bruges på en server men som åbenbart er blevet installeret alligevel.

Såeh.. hvad venter du på? .. apt-get install debfoster :-)

Note omkring forfatter til artikel:

Mit navn er Martin Johansen og jeg er fra Kolding. Jeg er uddannet Radio/TV sælger (uhh hehe) men arbejder pt. som maskinoperatør på en større lokal fabrik.

Mit "Linuxliv" har indtil videre stået på siden 2001 og jeg er blevet helt afhængig af det - har været forbi en del distroes efterhånden men er blevet ved Debian - den fænger max! Alt i huset kører Linux (Debian selvfølgelig), dvs. vores centrale server, min egen dekstop samt min kærestes desktop.

Tja... ellers ikke så meget at sige om mig men jeg blev opfordret til det.. :-)

Håber I kan bruge artiklen - spørg endelig løs hvis der er nogle spørgsmål - det er ikke sikkert jeg kan svare men så man vi da få en diskution ud af det :-)