netto sælger crackede spil

hightower
Antal: 652
Tilmeldt:
09-06-2009
User is offline

paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
og fik man ikke fat i

#0: og fik man ikke fat i et, kan det købes her:
http://www.ebay.de/itm/[...]
Citat fra forumreglerne her på siden:
Respekter loven. Brug ikke dette forum til ulovlig handel, emner ang. piratkopiering eller andre emner som bryder lovgivningen.Efter min mening er det uacceptabelt at linke til ulovligt distribuerede spil.


marlar
Antal: 3214
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
Paldepind har ret. Det er

Paldepind har ret. Det er fint nok at referere til historien om Netto som et nyhedsindlæg. Det er jo en offentlig historie. Men de øvrige links hører ikke hjemme. Derfor fjernet.


hightower
Antal: 652
Tilmeldt:
09-06-2009
User is offline
mmm skal vi nu lege jurister

mmm skal vi nu lege jurister her på siden - eller fokusere på det vi ved bedst?

http://www.version2.dk/artikel/netto-lader-piratsp...

men så kan jeg da sige det på en anden måde - hvis overstående er udsolgt kan man da kigge efter det på ebay.

iøvrigt må jeg nok sige - at jeg KAN simpelthen ikke få ondt i røven over det, når vi snakker om 20+ år gamle spil. beklager paldepind, der er du endnu engang mr. flueknepper ;) - der er sikkert flere på linuxin som knap nok var født da de udkom !


marlar
Antal: 3214
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
Flueknepperi eller ej.

#3:

Flueknepperi eller ej. Det ændrer ikke på at det er imod forumreglerne. Og dansk lovgivning i øvrigt. Længere er den ikke.


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4831
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Ingen tvivl om at reglerne

Ingen tvivl om at reglerne herinde ikke acceptere sådanne links, og jeg har ikke svært ved at forstå, at det ikke er lovligt at opfordre til download af ulovligt materiale. Heller ikke at det er ulovligt at installere dem.

Det skulle eksempelvis ikke være ulovligt at installere et cracket program, hvis man i forvejen har en gyldig licens, og iøvrigt ikke opgradere programmet. Keygens er heller ikke ulovlige har man denne gyldige licens.

Hvad der KAN være ulovligt er at bruge dem. Det er sådan jeg forstår det.

Jeg er derimod ikke sikker på om sådanne links i sig selv er juridsk ulovlige. Kan nogle klargøre om det er true or false?

Hvis sådanne links ikke i sig selv er ulovlige, er forum reglen så ikke lidt ubehjælpsom? Under forudsætning at disse links ikke er ulovlige, burde forum reglerne ikke istedet følge loven?

Er disse links ulovlige, er eksempelvis Google, Bing m.f. så ulovlige, eller begår de ulovligheder?


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
iøvrigt må jeg nok

#3: iøvrigt må jeg nok sige - at jeg KAN simpelthen ikke få ondt i røven over det, når vi snakker om 20+ år gamle spil.I dit ejet link står der, at de stadig tjener penge på spillene via deres iOS port. Desuden så vil jeg mene, at der er stor forskel på selv at hente de omtalte spil ulovligt, og så at distributivere videre dem med fortjeneste. Det første kan jeg godt acceptere, men det er usmageligt uberettiget, at tjene penge på andres arbejde.

beklager paldepind, der er du endnu engang mr. flueknepper ;)Flueknepper? Det henner, men bestemt ikke i denne situation. Hvordan kan det være flueknepperi, når du bryder forumreglerne?


joongle
joongle's picture
Antal: 504
Tilmeldt:
06-04-2003
User is offline
Links bliver dagligen

Links bliver dagligen fjernet fra Google, Bing m.m. da de har søgerobotter som plukker op stort set alt som www har at byde på, men som regel bliver de bare fjernet dersom man skriver til Google etc. og klager sin nød afaik.

At vurdere hvilken som er ulovlige og lovlige er svært da det ofte drejer sig om gammel software og det er fuldstændig mulig at mange af de respektive spilproducenter som var dengang - nu har efterladt deres spil som abandonware.

De større spilmastodonter som f.eks Nintendo, Sega, Konami, DECO etc. er langt mere klar over potentiale i gamle retrospil, det kan vi jo se fra t.eks Namco-Arcade som er en spilsamling fra Namco´s klassikere genudgivet til div. platforme, det er der jo reel værdi i.

Man kunne absolut forestille sig at de gamle spilproducenter fik glimtet tilbage i øjnene da de opdager at der faktisk er guld at spinde på de gamle spil, men som regel er det ikke deres fortjeneste, men dem som re-lancerer dem, omskriver dem, skriver emulatorer for dem...som gør at de kommer til heder og ære igen, og så kommer de straks ind og "høster" fortjenesten, sagsøger de involverede langt ind i vildmarken efter de har opnået en vis popularitet.

Blev de ikke populære, og fik lov til at ligge i fred...døde...ville ingen bry sig overhovedet.

Juridisk set, vil jeg mene spil er copyrightede uanset hvor gamle de er, rent faktisk så er de copyrightede på samme linje som bøger og andre kreative værker (tror det er 70 år, er ikke helt sikker), medmindre selskabet, producenten etc. decideret har frigivet softwaren enten under GPL eller Abandonware.

Så Marlar har handlet helt ret, det ER en gråzone, men juridisk er der ikke meget tvivl. Copyright er copyright, og sige "Se...her kan i hente ulovlig software", er brud på lovgivningen på området.

it's nice to be important but it's more important to be nice
Moderator på LinuxIn.dk


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4831
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
#7 Jeg er helt med på hvad

#7

Jeg er helt med på hvad du skriver. Ja det er en gråzone, og links bliver jævnligt fjernet i søgemaskinerne. Jeg er også med på, at det er nemmere bare at forbyde sådanne links over en kam med en lokal regl.

Mit spørgsmål gik helt konkret på om det er selve linket, eller opfordringen til installation af ulovligt materiale der er juridisk ulovligt. Der er jo tonsvis af links der ikke fjernes i søgemaskinerne.

Der er ganske rigtigt mange links til abandonware, og nogle af dem vil formentlig have ulovligt materiale, fordi noget alligevel ikke er forladt, men det var ikke helt det jeg mente.


thorbjørntux
thorbjørntux's picture
Antal: 705
Tilmeldt:
30-04-2007
User is offline
Tilbage til sporet

Det var tider dengang med c64 ... og amiga (selvom jeg aldrig fik råd til en sådan). Dengang havde jeg ikke helt samme syn på ophavsret som jeg har nu. Dog betragter jeg nu meget af den pågældende software som abandonware .... (som jeg kunne finde på at hente) men jeg mener bestemt ikke at Netto handler hverken etisk eller lovligt ...

Tilgengæld morer jeg mig nu alligevel lidt - og jeg tror ikke at det er en dårlig handel for nogle af dem, der laver de pågældende spil til smartphones. I hvert fald ikke i DK, hvor der pludselig er kommet en del omtale ...

Qt Approver - www.qt-project.org


joongle
joongle's picture
Antal: 504
Tilmeldt:
06-04-2003
User is offline
At opfordre til

#8:

At opfordre til ulovligheder i form af text på en side (t.eks et forum) vil jo blive bedømt ud ifra grovheden i ulovligheden.

Skrev du f.eks: Jeg fandt en perfekt parkeringsplads på parkgaden (hvor parkering ikke er tilladt), er det meget usandsynlig at du bliver slæbt i retten for det, du må jo mene og sige hvad du vil (bare så længe det ikke er typiske hate crimes som racism etc.), at du ikke har ret - er jo så en anden ting.

Poster du et direkte link til tyvkoster (som f.eks gratis tyvkost...et copyrighted spil som du IKKE har rettigheder til å hente fritt og kvitt), så er loven egentlig ganske uklar, fordi der findes så mange gråzoner. Hvis du kan definere piratkopiering som ulovlig, så er det ulovlig at linke til f.eks et stykke piratkopieret software.

En gråzone er typisk en som de diverse ROM websites benytter sig af, hvor du ofte skal klikke på en disclaimer som skriver at - hvis du ejer den fysiske versionen af spillet, eller har gyldig licens, kan du downloade en backup her. De fleste af disse sites er stadig oppe og køre, det er tydelig en gråzone da store selskabe som Nintendo, Sega etc. har kørt disse sites i sænk med en hærskare af advokater.

Kort sagt, du kan opfordre til ulovligheder, men vi behøver ikke acceptere det da vi har et privat site (www.linuxin.dk er privat), og iflg. loven kan du sige hvad du vil (det kaldes demokrati), men hvis du i overdreven grad bliver ved at opfordre til ulovligheder, især dem som er almenheden til fare - kan du få bøder, og i værste fald blive arresteret og få en straf.

Der findes MASSER af information vedr. ulovligheder på nettet, nogle bliver taget bort fordi der findes dygtige advokater som kan sine sager indenfor lovgivningen (og ikke mindst, lige så mange smuthulle), og sådanne som os...som bare "tror" vi ved noget om det ;) Eller bare spørger.

it's nice to be important but it's more important to be nice
Moderator på LinuxIn.dk


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4831
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
#10Ja, nu er der jo ingen

#10

Ja, nu er der jo ingen grund til at køre mere rundt i det. Jeg tror ikke der er mange der kan gennemskue lovene helt, ikke mindst fordi at flere er internatitionale, bortset fra at man skal overholde lovene fra landet man downloader noget fra.

Jeg mener heller ikke at det er ulovligt at opfordre nogen til at parkere ulovligt. Det er naturligvis kun ulovligt at parkere således, og trafikkantens egen pligt at kende færdselsloven. Eller med andre ord; enhver må stå til regnskab for egne handlinger.

Bortset fra det, hvem indførte egentlig linuxin's regl på området i sin tid? Var det fx Skunk?


Kappa
Antal: 435
Tilmeldt:
06-11-2011
User is offline
Gråzone

Gråzone eller ej, der er forskellige love rundt omkring på kloden, EU har ganske specifikke regler omkring emnet, USA har nogle andre, jeg har en ganske bestemt opfattelse af det, andre har en anden, men som jeg læser lovteksten fra EU om brud på copyrightreglerne, så er det tyveri, at der så aldrig bliver ført nogle sager, på sådanne ting er noget andet, men juridisk set ikke mere lovligt af, men jeg synes redaktionon her gør det helt rigtige, for så er man ude over det palaver, og nu er der vel også kogt nok suppe på det her ben, hvis nogle vil sagsøge Dansk Supermarked, så lad dem dog gøre det, det bliver ikke danske myndigheder, så skal der i hvert fald være kommet nye holdninger, siden de møder jeg har været med til.


hightower
Antal: 652
Tilmeldt:
09-06-2009
User is offline
#3 jeg har svært ved at se

#3 jeg har svært ved at se det ulovlige i et link til ebay. det må vel være op til ebay at fjerne evt. ulovligheder. jeg har ikke på nogen måde opfordret til ulovligheder.

måske er tyskerne - hvor producenten også befinder sig bare - lidt mindre fluekneppere? netto tager som linket ikke varen væk fra hylderne, og når de ikke har gjort det, hvor befinder det ulovlige sig i det? skal linuxin's admin team nu gøre sig bedre end netto ?! er der en dom, linuxin skal følge? nej.... så ok. jeg vil gerne have de juridiske beviser på bordet. hvis du vil køre den hårde linje - så må du også være klar til at finde de jurdiske paragraffer frem i sådan en sag. god fornøjelse med at vurdere en gråzone sag som denne, hvor der indtil videre intet ulovligt har været postet - havde netto fjernet det fra hylderne, med henblik på ulovligheder - så var det fair at slette linket. men ikke før.

er vi derhenne? det virker det her som en fuldstændig overreaktion af nogle folk som har for meget tid og ondt i røven ... selv kan jeg kun grine af denne sag - og ikke mindst af reaktionen herfra, det er sgu god stil at dræbe lysten til at oprette forum indlæg.

jeg kan ikke acceptere det er blevet redigeret på dette usaglige og ujurdiske grundlag, det er rent censur helvede - hvis ikke der kommer det, vil jeg ikke længere være en del af dette cirkus.


Kappa
Antal: 435
Tilmeldt:
06-11-2011
User is offline
Det ulovlige

Det er ulovligt. at cracke software, i hvert fald med videresalg for øje, det er det eneste jeg skriver, linkene er der så intet ulovligt i, og efter min mening heller ikke noget umoralsk.
Men jeg forstår som sagt, stadig reaktionen fra redaktionen, at de vil være sikre, for hvem skulle dog tabe noget ved, at de bliver fjernet, at det skulle gøre siden til et censurhelvede, et ordvalg det nok er bedst af mig ikke at kommentere.
Hvilket jeg heller ikke vil gøre mere med andet i denne tråd.


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Hold da op. Den eneste

#13:
Hold da op. Den eneste der overreagere her er dig, vil jeg mene. Der er ingen der påstår, at du har gjort noget ulovligt, hvilket er hjemlen for hele dit indlæg. Dit indlæg bryder forumreglerne, og er blevet modereret herefter. Længere er den ikke.


hightower
Antal: 652
Tilmeldt:
09-06-2009
User is offline
#15 det kan godt være du

#15 det kan godt være du mener det, men det mener jeg ikke. det er principielt for mig, en ting som kan lovligt købes på ebay, amazon - og sågar i netto (ja, stadigvæk) bliver censureret væk. ingen ved hvad sagen ender med, eller om licenserne rent faktisk er i orden (endnu) ! fordi man smider en cracked udgave på, er ikke ensbetydende med man ikke ret til har originalen - og mange gange er der faktisk trainers med de crackede udgaver (populært back in the day...). har man overhovedet kunne finde master originalen? mine bånd og diske er forlængst smidt ud. de crackede ligger overalt på nettet.

at et firma prøver at score guld på et 20+ år gammelt spil, nu blot til mobile enheder, og så bliver udstillet som et stakkels firma der kæmper for overlevelse mod den store stygge netto kæde - det er kvalmende for mig. nøjagtig som DNS censuren af TPB. man er uskyldig indtil det modsatte er bevist - bare ikke her på forum'et. og det overskrider min grænse. jeg har ejet mere end 34 spil, til ami og c64, så jeg har vist bidraget mit til spil industrien i 80 og 90'erne. spørg bare thorbjørntux om dette.

derfor tager jeg konsekvensen. adios linuxin, 3 years is enough for me, thank you and goodbye. som linuxin er nu, vælger jeg at trække stikket. man skal aldrig sige aldrig, omkring et comeback på et senere tidspunkt, hvis der sker ændringer, men tingene er hvad de er nu. jeg kan kontaktes via gratisogfri siden, hvis nogle måtte ønske dette.


thorbjørntux
thorbjørntux's picture
Antal: 705
Tilmeldt:
30-04-2007
User is offline
at et firma prøver at

#16: at et firma prøver at score guld på et 20+ år gammelt spil, nu blot til mobile enheder, og så bliver udstillet som et stakkels firma der kæmper for overlevelse mod den store stygge netto kæde - det er kvalmende for mig.

Helt korrekt - også på mig (med den nyeste udvikling) og nok også en række andre. Det er et firma, der netop kan have glæde af Nettos handling, fordi de får omtale - især hvis de lancerer gamle klassikere til mobilen - og selvom jeg hvis jeg var direktør ville forhandle erstatning, var det næppe følgende, at jeg havde gjort:

http://www.version2.dk/artikel/spilfirma-dansk-sup...

Tilgengæld er der ingen tvivl om at grunden til at nyheden rammer v2 og andre større medier er at Netto meget direkte bryder loven - og faktisk også handler lidt uetisk ved at sælge andre firmaers (meget gamle) spil som en del af en pakke.

Om køberen bryder loven skal jeg ikke gøre mig klog på. Jeg føler mig sikker på at firmaet intet ville sige til at man hentede den gamle software (som abandonware) på nettet, men at sælge deres software som man har hentet på nettet er nok at stramme den.... (ok hovedvaren er et joystick men alligevel ...)

#16: derfor tager jeg konsekvensen. adios linuxin, 3 years is enough for me, thank you and goodbye. som linuxin er nu, vælger jeg at trække stikket.

Det synes jeg da er ærgerligt ... så jeg håber da på et snarligt comeback ...

Qt Approver - www.qt-project.org


joongle
joongle's picture
Antal: 504
Tilmeldt:
06-04-2003
User is offline
Som tidligere nævnt,

#13:

Som tidligere nævnt, også i andre tråde - så er dette sitet (linuxin.dk) privat, og ikke offentlig, og ingen av os (jeg ved om...) er advokater, derfor tager vi ikke chancen til at linke til ting som kan være en juridisk gråzone, det er vores valg, vil du gøre dig tøsesur over at nogle ting vi mener ikke hører hjemme her under sitet, da det muligvis kommer ind under denne gråzone...og forlade sitet bare på grund af det, er det jo bare ærgerligt, men livet er så meget mere end linuxin.dk, så jeg håber du slår koldt vand i blodet og kommer tilbage en dag, når du lyster.

Vi er stadig et åbent site, vi kan diskutere og tolererer det meste, men det findes nogle gange indlæg som grænser til "vi provokerer fordi vi kan og vil!", og så må vi som Admins, Mods etc. vurdere dette i sammen med vores brugere.

Og efterhånden er denne tråd ved at være uddebatteret, så jeg vælger at låse det da vi ikke ønsker at det skal udvikle sig til endnu en tråd, ånej - nu forlader jeg sitet tråd. I er sq voksne mennesker, det der dramaqueen "vis jeg ikke får min vilje", holder ikke her.

Tråd låst!

it's nice to be important but it's more important to be nice
Moderator på LinuxIn.dk


marlar
Antal: 3214
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
Jeg har dog lige låst

Jeg har dog lige låst tråden op for at svare på et konkret spørgsmål.

#11: Bortset fra det, hvem indførte egentlig linuxin's regl på området i sin tid? Var det fx Skunk?

Ja, den er fra før min tid. Så jeg regner med det er Skunk.

Linkene i #0 er helt klart et grænsetilfælde, og jeg tror ved nærmere eftertanke ikke det er ulovigt at linke til det i forhold tli dansk lovgivning. For hvis varen kan købes lovligt i en forretning, det være sig Netto eller Ebay, så er det næppe ulovligt at linke til dem. Forretningen har et problem, men kunden har sandsynligvis ikke.

Men en ting er dansk lovgivning, en anden er forumreglerne som Paldepind referererede til. Og som var årsagen til at #0 blev modereret. Dem er I velkomne til at diskutere i en anden tråd.