Steganografi - Steghide

Steganografi er en flere tusinde år gammel teknik, brugt til at skjule hemmelige informationer. For eksempel beskrev Herodot ( 484 f.Kr. til ca. 420 f.Kr.) hvordan en vis Histaios lod sin budbringer kronrage, hvorpå der på hans hoved blev skrevet en besked. Budbringeren kunne derefter, da håret var groet ud igen, uhindret rejse til modtageren: kilde

For mig løser Steganografi følgende problem; jeg har nogle pgp og shh nøgler som jeg gerne vil havde en backup af på et flash drev, dette er ikke udpreget sikkeret, fordi et flash drev kan mistes og blive fundte af en uvedkommende - hvilket ville være skidt.

Heldigvis er der et lille program som kan skjule en .key fil, en tekst fil eller et arkiv i en .jpg eller .wav fil. Programmet hedder steghide og findes i de fleste Linux repositorier eller hentes fra sourceforge.

Grundlæggende fungere steghide sådan, at den fil man gemmer bliver komprimeret derefter krypteret og så kodet ind i billedet eller lydfilen, ekstraktionen af den gemte fil kræver en kodesætning - alt i alt en ret effektiv måde at beskytte en fil på.

Installation af steghide på Debian og dens yngel:

sudo apt-get install steghide

Jeg har ikke gidet kigge efter en GUI til steghide, da det er ret nemt at brug fra en terminal, i dag til dag brug har jeg ikke haft brug for mere end tre kommandoer, som jeg vil beskrive herefter.

Hvor meget information kan jeg gemme i /home/user/dir/billede.jpg?

steghide info /home/user/dir/billede.jpg

Har netop eksekveret kommandoen mod tilfældigt skærmbillede, og ved nu at billedet kan gemme 4,7 kB - rart at vide.

Brug dette billede til at skjule denne fil: embed data; -cf, vælg cover-fil; -ef embed denne fil

steghide embed -cf /home/user/dir/billede.jpg -ef /home/user/.ssh/id_rsa.pub

Steghide vil bede om en kodesætning og bede om at få den gentaget, enter enter resultere i tom kode sætning.

Som default krypteres embedet data med 'rijndael-128 cbc' sv.t. 128 bit ASA kryptering. Det er muligt at vælge en anden krypterings algoritmen og modus end default. Kommandoen staghide encinfo giver en oversigt over hvilke algoritmer og modus der kan bruges.
-e flaget bruges til at definere krypteringsalgoritme og modus, hvis -e flaget lades tomt bliver embedet data ikke krypteret.
Jeg fortrækker at bruge 'rijndael-256 cbc', hvilket jeg bilder mig ind giver god sikkerhed for, at de følsomme data jag har gemt på min musikafspiller ikke bliver kompromitteret - hvis jeg skulle være så uheldig eller dum at miste den.

steghide embed -e rijndael-256 cbc -cf /sti/til/'cool sounds.wav' -ef /sti/til/følsom_data.tar

Jeg skal bruge de date som er gemt i en stego-fil; extract, -sf vælg stego-fil.

steghide extract -sf /home/user/dir/billede.jpg

Steghide bedre om kodesætning og fortællere derefter: wrote extracted data to "id_rsa.pub". I den mappe hvorfra der blev eksekveret.

Jeg håber at dette var brugbart, let forståeligt og informativt. Denne tekst er ment som en opfordring til at beskytte følsomme data.

En eller anden tilfældig tyv o.a. idioter vil næppe tænke på, at lede efter kontoudtog, skattekort, kreditkort oplysninger eller master password til LastPass, i samlingen af wallpepers, porno stjerner og ferie billeder.

Steghide manual Læs beskrivesen, jeg har forsimplet steghide mere end det fortjener.

Ubuntu manual Mere brugervenlig manual

Boerlum
Antal: 93
Tilmeldt:
07-02-2013
User is offline
Shame on me

Jeg er vist kommet til at forsimple steghide mere end dét fortjener, de informationer der skjules, bliver faktisk krypterede og gemt i "prikkerne" - ikke i mellemrummene som jeg i min uvidenhed antog - men jeg er jo også bare en dum bruger af teknologi, som jeg ofte ikke forstår kompleksiteten af. :-)


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
God guide! Jeg tænker, at

God guide! Jeg tænker, at det evt. også kan bruges hvis man behov for at skrive passwords ned på en sikker måde. Det er jo ganske smart!


Boerlum
Antal: 93
Tilmeldt:
07-02-2013
User is offline
Tak :-)

.bmp filer kan som regel indeholde mere data en ditto .jpg :-) Jeg har en .bmp fil liggende, der kan gemme på den gode side af 6 MB - så man kan gemme temmelig meget med steghide :-)


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Bliver billedfilerne så

#3:
Bliver billedfilerne så tilsvarende større? Ellers forstår jeg det ikke.


Boerlum
Antal: 93
Tilmeldt:
07-02-2013
User is offline
Det er Mattemagi

Retfærdigvis skal det siges at den billede.bmp fil jeg referer til er på 205,5MB, hvilket svare til et billede med rigtig mange pixels, som der kan flyttes rundt på.

Filerne man bruger som cover-filer bevare deres integritet og størrelse.

Grundlæggende fungere det på den måde, at først komprimeres data, hvor efter det krypters og kodes ind i billedets pixels ved brug af grafteori, på en sådan måde så det ikke kan opdages ved brug af almindelig statistik.

En md5 sum for en ændret og en uændret fil, vil naturligvis være forskellige, men det eneste det siger er, at de to filer ikke er ens - men det kan jo skyldes hvad som helst

Jeg er selv ret overrasket over hvor raffineret et program steghide er.