Rip musik fra netradio på Debian / Ubuntu

I dag findes der et hav af rigtig mange forskellige netradiostationer ude på det store Internet. Hvis man fx har hørt en sang på en netradiostation, man bare må have på sin computer kan det gøres vha. programmet streamripper, som ligger i både Debians og Ubuntus filspejl, som kan hentes sådan her:
aptitude install streamripper

Når man har fået installeret programmet, er det tid til at finde den netradio, man gerne vil rippe fra. Hvis jeg fx gerne vil rippe musik fra Partyzone.nu, går jeg ind på deres hjemmeside og henter playlist-filen (fx en pls- eller m3u-fil, som ofte har Winamp logoet som logo). Dernæst åbnes playlist-filen i et eller andet tesktprogram (notepad, gedit , nano osv.). Indholdet af Partyzone.nu’s playlist-fil se sådan ud:

[playlist]

File1=http://stream.partyzone.nu:8080/
Title1=PartyZone DIN Festradio
Length1=-1

NumberOfEntries=1Version=2

Man skal bruge URL´en til deres stream, som i dette tilfælde er: http://stream.partyzone.nu:8080

Derpå indtaster man følgende kommando i terminalen:
streamripper http://stream.partyzone.nu:8080 -d /home/nick/rip

“-d” angiver destinationen, hvor streamripper skal gemme ens musik. Inde i rip-mappen vil der nu være en mappe, der hedder noget med Partyzone, og inde i den ligger alle filerne + mappen “incomplete“. I “incomplete-mappen” ligger alle de rips, som ikke er fuldente (fx hvis man startede streamripper midt inde i en sang eller mix).

Hvis du hellere foretrækker at rippe via en GUI, så er kstreamripper en frontend til streamripper, som også ligger i Debians og Ubuntus filspejl.

Ting, der er værd at huske:
- Der er ikke alle netradioer, som giver sanginfo (når titlen på streamet ændres, når sangen skifter), og derpå vil man bare downloade en stor fil med navnet “-.mp3“, som vil ligge inde i incomplete-mappen. Den fil har en maks. størrelse på 1,99GB, hvilket svarer til lidt over 37t musik i 128kbit/s format.

- Jeg har gennem streamripper rippet sange i MP3 og AAC formatet.

- 1 times musik i 128kbit/s MP3-format fylder ca. 55MB, mens 192 og 320kbit/s MP3 musik fylder en del mere.

- Jf. Kulturministeriets hjemmeside (http://kum.dk/Infokiosk/IT1/#11) er det lovligt at rippe fra netradio, hvis det udelukkende er til eget forbrug, og netradioen har fået tilladelse til at sende musikken (på danske radiokanaler plejer der et eller andet sted at stå, at musikken er stillet til rådighed af Gramex)