KDE 19 år på bagen

14. oktober 1996 udsendte Matthias Ettrich den første announcement om KDE projektet, dengang stod KDE for Kool Desktop Environment. Det er nu 19 år siden. Hvor der er løbet meget vand gennem bækken, så er det altid interessant at se, at de umiddelbare grundprincipper for projektet forbliver de samme.

Læs den oprindelige beskrivelse af projektet: https://www.kde.org/announcements/announcement.php

froksen
froksen's picture
Antal: 416
Tilmeldt:
25-04-2005
User is offline
Hvad tænker I - er KDE

Hvad tænker I - er KDE "fremtidens skrivebordsmiljø" (Hvis et sådant findes)? Nogle af de tiltag som f.eks. Microsoft har gjort med Windows 10 har jo været i KDE i nogle/en del år.

Naturligvis er der andre skrivebordsmiljøer, hvad kan de som KDE ikke kan, og hvad kan KDE som de andre ikke kan?


Slettet220102
Antal: 1619
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Jeg er en af dem, der mener,

Jeg er en af dem, der mener, at KDE vil for meget og det oplever jeg som en meget forvirrende oplevelse. Kwallet, panelet kan ændres helt vildt meget - ofte kommer jeg til, at fjerne det ved et uheld og må gå omveje for, at få det tilbage igen, temaer her og der, der kan hentes - det hele føles lidt klodset opbygget.

Jeg synes jeg må anstrenge mig for, at finde de mest simple instillinger. Men det er nok et spørgsmål om tilvænning.

Jeg oplever MATE og XFCE, som værende langt mere fokuserede desktops, som gør én ting hurtigt og effektivt. De kan måske ikke ligeså meget, men det de kan, gør de godt.

Det er min oplevelse. Jeg oplever ikke KDE, MATE og XFCE som fremtiden, jeg oplever derimod Unity og Cinnamon, som fremtiden. :-)


froksen
froksen's picture
Antal: 416
Tilmeldt:
25-04-2005
User is offline
Vil give dig ret i, at KDE

Vil give dig ret i, at KDE vil utrolig meget og det kan opleves som forvirrende. Modsat synes jeg, at nogle DE som f.eks. Gnome kører en lidt for minimalisktisk stil, og vil utrolig lidt som standard (men gør det godt). Derved ikke sagt, at Gnome ikke har mange projekter i deres fold, men f.eks. deres FileMananger (Tidl. nautilus) kan sammenlignet med Dolphin ikke ret meget.
Men som det har været sagt før, er det jo en personlig præference.

Personligt synes jeg at KDE er flot grafisk, men ved også, at der er nogen der stadigt synes at KDE (også KDE 5) er for meget Eye candy og for lidt professionelt. Ak ja, sådan er vi forskellige :-)


Slettet220102
Antal: 1619
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Jeg synes også KDE er meget

Jeg synes også KDE er meget flot. Især SUSE's version har jeg elsket i mange år - der findes vel næsten intet mere stilistisk indenfor desktops? Virkelig flot.

Der kan ingen rigtig følge med, og Dolphin, ja. Der er virkelig mange knapper, at dreje og skrue på - det er der faktisk i hele KDE - men det er også derfor jeg mener, at disse funktioner fungerer bedst med Yast og OpenSUSE's andre værktøjer. Ikke at Kubuntu og Netrunner osv. ikke er gode nok. Efter min mening peaker KDE bare helt vildt i OpenSUSE.

Men når det så er sagt, så ville jeg altid køre f.eks. Linux Mint i Cinnamon, hvis jeg kunne komme til det. Jeg synes KDE og Debian/Ubuntu er en lidt underlig sammenblanding, dels pga. GTK/QT4 sammenblandingen, som ofte laver ged i den - f.eks. Synaptic i KDE. What!? :-) Så KDE og RPM-baserede distros, en fantastisk oplevelse. Jo, og så på Arch Linux og Freebsd/OpenBSD, kan KDE føre sig frem.

Det var nok mine 20 øre. :-D


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3506
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
Jeg skifter først til

Jeg skifter først til Plasma 5 her om 2½ uge når openSUSE Leap 42.1 udkommer, og har indtil i går kun testet det en smule i en virtuel maskine.

Men jeg synes der er kommet en del mere fokus på brugervenlighed og enkelthed - både visuelt og funktionelt. Bare sådan nogle ting som vinduesdekorationen - knapperne er større, det er nemmere at skelne mellem vinduer i fokus og uden fokus.

De gør det også lidt mindre nemt at skyde sig selv i foden med forskellige ting, f.eks. lagde jeg mærke til at man ikke kan (komme til at) skifte tidszone ved at musehjule på uret som standard mere.

Der synes også at være mere fokus på sådan noget som bluetooth, lyd-applet og printer-applet.

Visual design-gruppen har også allerede lavet et Breeze-ikonsæt til LibreOffice(5). Som ser ret fint og professionelt ud.

Baloo er ikke så ambitiøs og eksperimentel som Nepumuk var. Det er som om udviklerne har fået mere fokus og styr på prioriteterne.

Men man mærker selvfølgelig at man stadig befinder sig i en overgangsfase fra KDE 4 til KDE Frameworks 5/Plasma 5 og at alt ikke er helt modent endnu. Men jeg synes alt i alt fremtiden ser ganske lovende ud. Det store spørgsmål er bare hvordan man knækker koden til mobile enheder, men af alle GNU/Linux-desktops har KDE de bedste muligheder her, takket være Qt.