Windows 10 får Linux-understøttelse

WIndows 10 får i løbet af året understøttelse af Linux i form af "Windows Subsystem for Linux".

Der er ikke blot tale om understøttelse af enkelte kommandoer som med fx Cygwin, det er mere eller mindre en fuld Ubuntu-baseret Linux som kører ovenpå Windows (dog kun i user mode), vel at mærke uden at involvere en virtuel maskine. Fx kan man installere programmer med apt-get, og filerne er binært kompatibel med Linux. Der er også muligt at køre servere på localhost som faktisk kan tilgås fra browseren via localhost og ikke som på en separat IP som hvis det havde været i en VM.

Umiddelbart ser tiltaget enormt spændende ud for de af os som enten frivilligt eller arbejdsmæssigt er nødt til at bruge Windows en del af tiden og som savner alle værktøjerne fra Linux. Det vil næppe få ret mange linuxbrugere til at skifte til Windows 10, men det er heller ikke det som er formålet.

I artiklen fra The Verge nedenunder findes en udmærket præsentationsvideo af Windows Subsystem for Linux som stadig er i preview.

http://www.theverge.com/2016/3/30/11331014/microso...

frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4831
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Ja og selv Steve Ballmer ser

Ja og selv Steve Ballmer ser ud til at være "tæmmet". Linux er ikke længere en kræftsygdom ifølge fyren.

Bemærk at Linux Ubuntu subsystem kun er aktuel med 64 bit Windows 10. Administrerer du et netværk med 32 bit klienter, eller bruger selv 32 bit Windows 10, så er det her ikke aktuelt.

Bemærk også at der, indtil videre, udelukkende er tale om Ubuntu's Bash, Ikke GUI og DE. Det er ikke muligt at køre Linux GUI programmer med denne metode.

Lidt i forlængelse, men dog noget helt andet, i forbindelse med Windows 7 og 10, så er Chocolatey Repository måske interessant for nogle (lidt som Ubuntu's backend apt install) bare til Windows (choco install). Udover backend så har Chocolatey også en GUI frontend.

Hvis Chocolatey har interesse, det bør det have alene på grund af install uden crapware såvel som opdatering/opgradering af alle programmer installeret gennem Chocolatey, så er metoden supporteret til både 32 og 64 bit Windows 7 og 10 versioner.
https://chocolatey.org/

Ønsker du at se Chocolatey in action, så har jeg oprettet et par videoer på dette site:
http://meto.freeforums.org/installer-programmer-me...

Såfremt du er i tvivl, så virker Chocolatey også i en virtuel installeret (software emuleret) Windows på en hardware installeret Linux.


zycoda
Antal: 63
Tilmeldt:
22-05-2014
User is offline
Monopolets krampetrækninger.

Forstår godt den praktiske fordel - på den korte bane: http://insights.ubuntu.com/2016/03/30/ubuntu-on-wi...

Men der er ugler i mosen. Microsoft nåede toppen med Windows XP. Som de facto monopol kunne de ligge i hængekøjen, og pengene strømmede bare ind.

Så kom iPod, og Microsoft rørte lidt uroligt på sig. Så kom iPhone, og Google som var foran på nettet kom hurtigt med Android. Nu skulle Microsoft til at vågne op for alvor. Men det var allerede for sent. Ikke så underligt at Steve Ballmer fik tilnavnet balsamøren. - Og nu er han så multimilliardærpensionist. En klassisk historie om hvorfor monopoler ikke varer evigt.

Microsofts andel af tlf-markedet er det sidste år faldet fra 3 til 2% (Android har over 80%). Og pc-salget (med indbygget Windows) er ikke ligefrem stigende. Google er også foran med kontorprogrammer etc på nettet. LibreOffice er der også, inklusive på nettet.

Så panikken breder sig, og alle kneb gælder:
http://thevarguy.com/open-source-application-softw...

http://techrights.org/2016/03/23/microsoft-chamele...
-----------
Wikipedia.org
Linuxnyheder.dk


FrugalMan
FrugalMan's picture
Antal: 1959
Tilmeldt:
18-12-2007
User is offline
Og nu Internet Explorer for

Og nu Internet Explorer for Linux?? Det scrap vil jeg ikke bruge.
http://linuxblog.darkduck.com/2016/04/internet-exp...


kkn
Antal: 20
Tilmeldt:
16-10-2007
User is offline
Og nu Internet Explorer for

#3

Og nu Internet Explorer for Linux?? Det scrap vil jeg ikke bruge.
http://linuxblog.darkduck.com/2016/04/internet-exp...

Det er vist udsat til d. 1. april 2017 :-))


brostenen
Antal: 29
Tilmeldt:
30-05-2015
User is offline
Hvorfor nu ikke?

Jeg kan da godt finde et segment der kunne få glæde af IE på Linux. Nemlig web-udviklere. Det er jo lidt af en falliterklæring, hvis et flere hundrede kroners projekt ikke også kan fungere på IE, kun fordi det er udviklet på en Linux-maskine. Nok derfor de ikke vil uddanne webprogrammører der ikke gider benytte en Windows maskine som arbejdsredskab. Anyway.... Når support til Win7 udløber i 2020, er jeg den der skifter til Linux 100%, når det handler om min hverdagsmaskine der skal på nettet.


marlar
Antal: 3335
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
Jeg kan da godt finde et

#5: Jeg kan da godt finde et segment der kunne få glæde af IE på Linux. Nemlig web-udviklere.

Nu var det godt nok en aprilsnar, men ja. Jeg kører bare Windows i VirtualBox, det fungerer fint.


slettet200823 (not verified)
Antal: 4294966362
Tilmeldt:
01-01-1970
User is offline
Google er også foran

#2: Google er også foran med kontorprogrammer etc på nettet. LibreOffice er der også, inklusive på nettet.

Findes der noget som kører som online redigering med LibreOffice?