Opdateringer og plads

Pingsvin
Antal: 87
Tilmeldt:
10-11-2015
User is offline
Opdateringer og plads

Med de mange opdateringer til Linux Mint (næsten hver dag, nok ca 60-80 MB i gennemsnit om ugen), bliver det så ikke et meget pladskrævende og tungt styresystem til sidst? Eller slettes der generelt måske ligeså mange overflødige, gamle filer ved en opdatering?


julemand101
julemand101's picture
Antal: 1666
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
Der er to detaljer der er

Der er to detaljer der er vigtigt at nævne i denne forbindelse:

1) apt-get (der bruges til at installere og hente opdateringerne) gemmer alle såkaldte pakker (.deb filer) på dit system i en cache mappe således hvis du engang ude i fremtiden vil geninstallere et program så kan du gøre dette uden at hente nogen filer fra internettet. Dette er en fin nok service men ofte er dette ikke nødvendigt og især ikke når man løbende henter flere versioner af samme programmer. Derfor anbefales det at køre følgende kommando engang imellem når man synes der mangler plads:

sudo apt-get clean

Den vil rydde cache mappen totalt. Hvis du fortsat ønsker at have .deb filerne for de programmer og versioner du har installeret på dit system kan du bruge:

sudo apt-get autoclean

Sidste kommando er mest nødvendig hvis du sidder med en gammel forbindelse og ofte geninstallerer dine programmer.

2) Opdatering af eksisterende pakker gør ikke systemet mere kompliceret. Ofte så er opdateringer af dit system blot opdateret udgaver af eksisterende programmer og opdateringen vil erstatte alle filer fra den forrige installation af hvert enkelt program (så filer der ikke længere er en del af programmet vil blive slettet, eksisterende filer erstattes og nye filer tilføjes).

Der er dog to undtagelser til dette. Den første er hvis der løbende installeres forskellige versioner af de samme programbiblioteker for at understøtte programmer der ikke er bygget til seneste version af programbibliotekerne. Og hvis disse biblioteker ikke slettes når programmerne så opdateres så vil du opleve der løbende er installeret flere og flere biblioteker på dit system. Det er dog ikke noget jeg har den store bekymring om og du kan undgå problemet hvis du engang hvert 2-3 år alligevel geninstallerer systemet fra bunden (hvilket du nok vil gøre ved Linux Mint og andre distributioner der kommer med releases).

Den anden er at dine programmer ikke udelukket består af det der kommer som en del af pakkesystemet men ofte opretter de hver især data der typisk gemmes i din hjemmemappe. Disse data bliver ikke vedligeholdt af andet end programmet selv og med årene kan det betyde at nogen programmer bliver sløvere end andre (især hvis de opretter caches som aldrig slettes). Her kan det godt være lidt sundt at gå sin hjemmemappe igennem engang imellem og lige rydde lidt op. Det skal dog være virkelig problematisk før du vil opleve nogen performance programmer grundet dette rod men lidt oprydning kan gøre det nemmere at tage backup i fremtiden.

Jeg vil sige de sidste to ting ikke er noget du skal bekymre dig for meget om med mindre du bruger en rolling release distribution som Arch Linux hvor pointen netop er du aldrig nogensinde geninstallerer dit system. Her kan det nemlig godt betale sig at have lidt styr på hvad der er installeret på sit system og løbende rydde lidt op for at gøre det nemmere at vedligeholde.


Pingsvin
Pingsvin's picture
Antal: 87
Tilmeldt:
10-11-2015
User is offline
Tusind tak Julemand101 for

Tusind tak Julemand101 for den meget fine forklaring. Så vil jeg måske køre sudo apt-get clean en gang imellem, - og ellers ikke bekymre mig mere om det :)


zycoda
Antal: 63
Tilmeldt:
22-05-2014
User is offline
Væk med knas og overflødig fedt:)

Relevant spørgsmål, og god forklaring fra julemand101:)

- Altså jo længere tid man kører en distro, jo flere slagger risikerer man at samle sammen. Nu kører Mint jo nu om dage med en ny udgave hvert andet år. Men inden for den periode er der ret store punktopdateringer. Så der kan godt hobes en del "skidt" op. - Prøvede lige på min Mint 17.3 at køre "sudo apt-get clean". Det gav nu ingenting.

Nå, nu kan man jo i fx Synaptic/indstillinger/filer selv bestemme hvor meget af opdateringerne man evt. vil beholde i cache. Standard er sat til "ikke længere tilgængelige filer".

Fra Debian Testing er jeg vant til at opdatere via terminalen. Der får man også at vide, om der er en række navngivne pakker man ikke længere behøver. Hvis man ønsker det, anbefales det at fjerne dem via "apt-get autoremove".


julemand101
julemand101's picture
Antal: 1666
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
#3 Kan godt passe at Linux

#3
Kan godt passe at Linux Mint automatisk rydder op i apt-get cachen da de henvender sig til en målgruppe der næppe forstår at skulle rydde den slags op.

Og ja, "apt-get autoremove" kan godt være en smart ting at køre engang imellem. Har dog oplevet at den ikke altid er lige smart med hvad der bør slettes så husk at holde øje med hvad den laver. :)


FrugalMan
FrugalMan's picture
Antal: 1195
Tilmeldt:
18-12-2007
User is offline
Prøvede lige på min

#3: Prøvede lige på min Mint 17.3 at køre "sudo apt-get clean". Det gav nu ingenting.

Ja siddst jeg køre den, gav det 1 GB ekstra plads

"Man kan modstå alt undtagen fristelser" - Oscar Wilde
Frit Software


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3848
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Lige efter OS

Lige efter OS installationen, også med Linux Mint, er der vel omkring 500 MB, der ikke gør meget andet end at fylde op.

Som det også allerede er nævnt, har man brug for at geninstallere et program, så er det ofte ikke noget problem, såvel som man ligeså godt kan installere en nyere version.

Det kan godt betale sig at rydde op. Jeg kan udmærket mærke forskel på overall speed efter oprydning. Det kan jeg både på Linux og andre OS.


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3848
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Det giver formentlig mening

#3 og #4

Kan godt passe at Linux Mint automatisk rydder op i apt-get cache

Nej.

#5

Ja.

Det giver formentlig mening lige at nævne at Mint 17, såvel som Zorin 9, der minder rimeligt om Mint bortset fra DE, begge Ubuntu 14.04 LTS derivater hvor kun Zorin og Ubuntu semi opgraderer kernel, men ikke selv automatisk, eller løbende, rydder op i systemet. Det skal man selv gøre.

Jeg kan ikke vise det i Mint, fordi min er ryddet manuelt grundigt op i forvejen, men jeg kan vise det i Zorin:

https://db.tt/SCUyFgQF

På Ubuntu og Zorin derimod, kan det betale sig at installere Ubuntu Tweak (Janitor), der udover funktionerne i Bleachbit as root, eller hvis man foretrækker at køre commands i terminalen, har en nem funktion til at fjerne old kernels. De kan naturligvis også fjernes fra Synaptic eller terminalen.

https://db.tt/rKLRNSzp
Ubuntu Tweak giver kun lidt mening på Mint, eftersom Mint ikke engang semi opgraderer kernel, uden man eksplicit beder om det.

Ubuntu server.
Jeg kan ikke se om Canonical har ændret deres support til Ubuntu server 14.04 2. 3 og 4. Jeg synes det er lidt uklart, men udfra dette her, så ser det ud som om at det er en dårlig ide at opgradere server 14.04.1 til 2, 3 eller 4, og hvis man har, så bør man opgradere til 14.04.5.:
http://www.ubuntu.com/info/release-end-of-life