Ulemper ved dual boot med Windows?

St. IGNUcius
Antal: 4
Tilmeldt:
11-06-2017
User is offline
Ulemper ved dual boot med Windows?

Jeg kører Fedora til dagligt og til størstedelen af mit studie, men bliver nødt til at benytte Windows til at køre et par programmer der ikke findes til linux (får licens betalt af skolen.)
For computere med HDD har jeg tidligere hørt at det operativsystem der har disk partitionen længst inde, kan være længere om at læse fra hard disken.
Er der nogle ulemper ved at dual boote Fedora og Windows på en computer med SSD? :)
(Ville foretrække at dual-boote frem for at køre Windows i en VM, da nogle af de programmer jeg skal køre i Windows er ret resoucekrævende).


marlar
Antal: 2907
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
Der er ikke nogen ulemper

Der er ikke nogen ulemper ved dual boot ud over arbejdet med at sætte det op. Der er heller ingen særlige forholdsregler at tage ved SSD.

Jeg har selv en sådan opsætning på min bærbare med SSD, og det kører upåklageligt. Omend det godt nok er sjældent jeg booter op i Windows, for normalt klarer jeg det med en VM.


julemand101
julemand101's picture
Antal: 1666
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
Altså en umiddelbar ulempe

Altså en umiddelbar ulempe ved dual boot med Windows er hvis du forsøger at bruge Windows 8 eller Windows 10 og fra Linux mounter dit Windows drev eller på nogen anden måde har delte data mellem dine to OS'er.

Problemet er at fra og med Windows 8 så lukker Windows kun korrekt ned hvis du genstarter computeren. "Luk computeren" knappen er i stedet blevet til en slags "luk alle programmer og gå i hibernate". Fordelen ved dette design er at Windows nu kan starte op markant hurtigere da systemet kan nøjes med at indlæse et dump af rammen som så desuden indeholder en del caches af filsystemet.

Problemet ved dette design er bare at hvis du fx i Linux ændre på filer som Windows har kendskab til så vil der være et mismatch med tilstanden af disse filer og så den tilstand Windows tror den kender om filerne i sin egen cache og det kan skabe større problemer men oftest at filerne ser ud til at være forsvundet.

Jeg droppede planen om dual boot efter at have en delt partition med musik mellem min Windows og Linux som konstant blev fucked op. I dag har jeg så en NAS til samme formål og det ville fungere markant bedre og vil være den løsning jeg anbefaler i dag. Har dog i stedet valgt bare at have Windows på min stationær til spil og gøgl og Linux på min bærbar til seriøse formål (og let gaming).


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3848
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
(Ville foretrække at

#0: (Ville foretrække at dual-boote frem for at køre Windows i en VM, da nogle af de programmer jeg skal køre i Windows er ret resoucekrævende).

Jeg er enig med de to gentlemen herover, og vil yderligere spørge hvilke Windows programmer du har brug for?

Siden der er tale om SSD, så er performance problemet ikke så stort med en VM, som en roterende HDD.

Imidlertid er RAM overordentlig vigtig. Hvis ikke maskinen har overskud af RAM (så meget som muligt), så går det ud over performance i det VM installerede OS, såvel som visse grafik krævende apps muligvis ikke kan køre virtuelt. Derfor bør du være mere specifik.

På mange laptops kan du ikke installere mere end 16 GB RAM, men det er nok til at køre en VM installeret 64bit Windows, inklusiv krævende programmer, med rimelig performance. Det vil imidlertid ikke få visse grafik krævende programmer, fx visse spil, til at fungere virtuelt, mens andre kan.

Noget andet er det ikke umuligt at Windows programmerne kan køre på Linux under Wine, CrossOver eller PlayOnLinux. De er ikke VM's (emulators), så med lidt held, kan disse Windows programmer køre native på Linux.

Et konkret svar forudsætter imidlertid du fortæller hvilke programmer der er aktuelle.


marlar
Antal: 2907
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
Problemet ved dette

#2: Problemet ved dette design er bare at hvis du fx i Linux ændre på filer som Windows har kendskab til så vil der være et mismatch med tilstanden af disse filer og så den tilstand Windows tror den kender om filerne i sin egen cache og det kan skabe større problemer men oftest at filerne ser ud til at være forsvundet.

Normalt får du slet ikke lov at ændre i filerne fra Linux fordi Linux godt kan se at disken tilstand er "hibernate". Sådan er det i al fald hos mig på Linux Mint hvor Windows 10 filerne tilgås read-only.

Så umiddelbart anser jeg det ikke som noget problem, men det er selvf. noget man skal være opmærksom på.

frogmaster har helt ret i at VM kører rigtigt godt med en SSD bare man har ram nok. Det er derfor meget sjældent jeg starter min dualboot op i Win.