Bør man prøve vanilla Debian?

St. IGNUcius
Antal: 4
Tilmeldt:
11-06-2017
User is offline
Bør man prøve vanilla Debian?

Jeg har ikke lang tids erfaring med GNU/Linux (har hovedsageligt anvendt Ubuntu lidt on and off), men er interesseret i at lære mere. Nu overvejer jeg hvilken distribution, jeg vil installere som mit eneste OS på min computer. Jeg hælder til Debian, da jeg tænker det kan være brugbart at lære denne at kende, da så mange andre GNU/Linux distributions er baseret på denne (Ubuntu, Mint, ...).

Er Debian et godt valg, for virkelig at lære at anvende Linux og øge sine command-line og system administration færdigheder?
Har også haft kig på fx Arch, men er nervøs for at den er for ustabil og kan føre til problemer med skolearbejde og lignende.


julemand101
julemand101's picture
Antal: 1668
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
Debian er et ganske

Debian er et ganske udmærket valg. Især hvis du starter ud med en basis installation uden nogen brugergrænseflade som du så bygger op herefter.

Arch er også et ganske udmærket bud men her vil du ikke blive taget ret meget i hånden og du er tvunget til at læse op på en del. Startede selv ud for mange år siden med at bruge Debian i et års tid før jeg gik videre til Arch og det er egentlig en meget god ide da du efter Debian vil have en langt bedre ide om hvilke specifikke programmer du har brug for og hvad de hedder.

Vil dog lige påpege at Arch på ingen måde er ustabilt men det kommer i høj grad an på om du hvad du hvad laver. Der er meget manuelt arbejde ved Arch og det betyder også at du med tiden får et system du forstår hvordan virker og derfor nemt at vedligeholde løbende. Men hvis man er ny så kan man godt have lidt svært ved dette.

Og eftersom du ikke har prøvet Debian endnu så synes jeg egentlig bare du skal kaste dig ud i det. Hvis du opdager at Debian stadig er lige simpelt nok for dig så kan du altid prøve at se nærmere på Arch Linux (eller evt. bare lege med Arch i en virtuel maskine hvis du er nervøs for at smadre din computer inden skolestart. :D


St. IGNUcius
St. IGNUcius's picture
Antal: 4
Tilmeldt:
11-06-2017
User is offline
Så prøver jeg Debian

Tak for svaret :)
Tænker også at jeg stadig er lige lovlig "grøn" til at sætte et Arch system op. Jeg vil følge dit råd og installere Debian, og når jeg så føler mig kedet kan jeg jo rykke videre til Arch.
Anbefaler du at jeg selv installerer grafisk interface i Debian, i stedet for at lade installeren tage sig af det?


julemand101
julemand101's picture
Antal: 1668
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
Altså det kommer an på

Altså det kommer an på hvor meget du ønsker at rode med opsætning af systemet. Jeg startede bare med en terminal da jeg godt ville kende processen med at installere et grafisk system op fra bunden. Hvis det ikke er en lyst du har så kan du bare få installationen til at installere en GUI. Men jeg vil dog sige at så får du det ikke meget anderledes end Ubuntu. :)


marlar
Antal: 2916
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
På serversiden sværger jeg

På serversiden sværger jeg altid til vanilla Debian. Det er rar at arbejde med og klippestabil.

På desktoppen bruger jeg for nemheds skyld Mint hvor jeg får enormt meget forærende jeg ellers skulle rode med selv, hvilket jeg ikke gider.

Men du kan sagtens starte med en ren Debian og på relativt kort tid udbygge den til et OS med de samme funktioner som Mint og Ubuntu osv.


z4ndx
Antal: 487
Tilmeldt:
24-11-2003
User is offline
Jeg har det ligesom

Jeg har det ligesom marlar.
Debian til server, og Ubuntu varianter til Desktop.

Og en enkelt Arch Linux installation som har kørt uden problemer de sidste 6 år.