Erstat Windows 10 med Linux

aphandersen
Antal: 8
Tilmeldt:
10-12-2016
User is offline
Erstat Windows 10 med Linux

Jeg har en gammel laptop med Windows 10, der er helt umulig og jeg ønsker derfor at Linux Mint skal være det eneste operativsystem på den laptop. Lige nu er der installeret GRUB, hvor jeg kan vælge mellem Linux Mint og Windows 10, men den Linux Mint version er ødelagt og skal erstattes. Udover de to styresystemer har jeg også en partition, hvor der findes data jeg ikke ønsker at slette. Den partition skal derfor være intakt.

Det jeg har tænkt på, er derfor at slette samtlige partitioner undtagen den data-partition der skal bevares. Herefter har jeg tænkt mig at starte en ny Linux Mint installation, hvor dens partitioner kommer til at fylde resten af pladsen.

Det jeg er lidt i tvivl om, er hvorvidt der så vil blive installeret en ny bootloader (GRUB) og hvorvidt det vil virke, når jeg nu også fjerner Windows partitionerne hvor deres bootloadere er.

Hvad tænker I?

Andreas Andersen


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3882
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Hvad tænker I?At det

#0: Hvad tænker I?

At det første du bør gøre er at tage backup, af indholdet af partitionen med data, til en ekstern USB.

Når du har gjort det, så er der ingen fare for du mister data, uanset om du skulle komme til at vælge noget forkert under reformateringen af harddisken.

Vedr. bootloaderen vil en ny blive installeret, efter harddisken er slettet og gen-partitioneret, under installationen af Linux.

Hvis du ønsker en vejledning i partitionering af harddisken med Linux Mint, så kik dette site igennem: https://www.tecmint.com/linux-mint-18-installation...

Bemærk. Du ønsker muligvis at installere Mint 18.2 (Sonya) fremfor den fra tecmint's henviste Mint 18.1 (Sarah), ved at downloade ISO til Linux Mint 18.2 Sonya herfra: https://linuxmint.com/download.php


apandersen
apandersen's picture
Antal: 16
Tilmeldt:
23-07-2011
User is offline
Du har helt ret, backup

#1:
Du har helt ret, backup er vigtigt. Egentlig er jeg ikke så bekymret for at miste data. Jeg har prøvet GParted en del og føler mig okay tryg ved at slette og oprette partitioner. Det er nok især vedr. bootloaderen at jeg er lidt i tvivl.

Det skyldes nok især at jeg pt. har prøvet at installere linux på en anden partition så det er sekundært til Windows. Her er GRUB selvfølgelig også installeret, men når jeg starter pc'en op booter den direkte ind i Windows 10. Jeg bliver altså ikke spurgt om jeg også vil boote ind i Linux.

Hvis jeg derimod trykker ESC ved start og vælger at jeg vil se bootmuligheder, så kommer GRUB frem og jeg kan vælge Linux. Men dette ville jeg tænke den burde spørge om under alle omstændigheder, hvis jeg har installeret dem begge. Eller hvad er det jeg misforstår?

Det leder så hen til udgangspunktet for min bekymring. Hvad sker der så hvis jeg sletter Windows helt og opretter nye Linux partitioner, hvor også GRUB bliver installeret. Kan jeg så regne med at det er GRUB der bootes op i?


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3882
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Hvis jeg derimod trykker

#2: Hvis jeg derimod trykker ESC ved start og vælger at jeg vil se bootmuligheder, så kommer GRUB frem og jeg kan vælge Linux. Men dette ville jeg tænke den burde spørge om under alle omstændigheder, hvis jeg har installeret dem begge. Eller hvad er det jeg misforstår?

Det kunne skyldes at maskinen ikke er ældre end den alligevel har UEFI. Hvis det er tilfældet vil maskinen starte i Windows, fordi boot er defineret i den. Det skal derfor ændres i UEFI ved dualboot med 64 bit systemer. For mere forklaring, prøv at læse dette (specielt under punkt 17): https://www.tecmint.com/install-linux-mint-18-alon...

For bedst muligt at undgå rod, vil jeg anbefale at slette alle partitioner helt, så du er sikker på at der ikke er noget tilbage fra en tidligere partition. Ikke mindst fordi du ønsker maskinen fremtidigt kun skal have Linux som eneste operativ system.

Vedr. Disk partitionering i Mint 18, men efter installering af Mint 18, så bruger den ikke længere Gparted som standard, men i stedet Diske (gnome-disks). Den har et andet interface https://en.wikipedia.org/wiki/GNOME_Disks#/media/F...

Du vil formentlig ønske at partitionere allerede under installationen, hvilket hverken er med gnome-disks eller Gparted, som beskrevet i linket fra #1


apandersen
apandersen's picture
Antal: 16
Tilmeldt:
23-07-2011
User is offline
Det kunne skyldes at

#3: Det kunne skyldes at maskinen ikke er ældre end den alligevel har UEFI. Hvis det er tilfældet vil maskinen starte i Windows, fordi boot er defineret i den. Det skal derfor ændres i UEFI ved dualboot med 64 bit systemer. For mere forklaring, prøv at læse dette (specielt under punkt 17): https://www.tecmint.com/install-linux-mint-18-alon...

Tusind tak, det var lige nøjagtig hvad jeg ledte efter :-) Du har ret i at computeren har UEFI, så jeg vil kigge nærmere på at få dual boot til at virke her.


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3882
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Selv tak.

Selv tak.

Du kan muligvis deaktivere UEFI og fra Windows 10's Windows Secure Boot, således at maskinen benytter BIOS istedet, hvis det er dit ønske.

https://www.google.dk/search?q=disable+secure+boot...

For en direkte video vejledning: https://www.youtube.com/watch?v=WWGlJVV3djw