Ny til Linux

TiSor
Antal: 3
Tilmeldt:
11-09-2017
User is offline
Ny til Linux

Hej alle!

Jeg har brug for så mange gode råd, som jeg overhovedet kan få!
- Jeg har været vant til at arbejde med Mac OSX gennem de sidste 12 år og vil gerne have indsigt i Linux-verdenen.

Jeg kunne godt tænke mig at høre, hvad Linux tilbyder Jer, som I ikke kan få andre steder og hvad, der fik jer til at skrifte fra fx Windows eller Apple?

Jeg ønsker ingen hate kommentarer, hvis I ikke har tænkt Jer at svare ordenligt, så lad hellere være med at svare :-)

Jeg spørger fordi jeg leder efter grunde til at skifte til Linux eller som minimum køre det sideløbende med min Mac.

Tak for alle jeres svar på forhånd, jeg vil forsøge at svare så hurtigt, som jeg kan :-)

Mvh Tina fra Moneybanker.dk


berylmagic
Antal: 521
Tilmeldt:
02-07-2007
User is offline
Jeg er ikke rendyrket bruger

Jeg er ikke rendyrket bruger af Linux, men har syslet med det i ca. 10 år sideløbende med Windows. Det er rart at se noget andet ! Jeg er IT mand. Jeg vil hellere forklare, hvorfor jeg ikke har Mac. Det er fordi jeg vil savne en fil-manager. Det vil jeg simpelthen ikke undvære. Så kald mig bare nørd. Desuden kan jeg ikke klare deres default indstillinger af alt. Det er jo en undervurdering af brugeren, som ikke behøver at vide noget om noget. F.eks. brug af en scanner. Får man ikke klikket på æblet, så defaulter den til en elendig opløsning.
Linux foretrækker jeg frem for Mac, dels fordi det er gratis, dels fordi der findes ca. 100 forskellige med hver deres flavour, men udfra en moderne kerne, der understøtter det meste hardware, og genopfriskes hvert halve år. Med enkle ekstra installationer kan Linux'en komme til at ligne Mac meget. Dog med en fil-manager. Der var engang en fransk linux version, Pear, som Apple kom efter og fik nedlagt. Jeg har gennem årene sjuftet med omtrent en ny linux hver uge. Installeret på et hurtigt flashkort på 8 Gb. Det har dog bragt mig tilbage til Ubuntu mate 16.04, som opdateres til 2021. Jeg har lært at undgå Radeon grafikkort, og vælger nu altid Nvidia. Så kører Open GL lige ud af boksen. Compiz Cube synes jeg da også er sjovt, og Cairo dock. Til foto findes der såmænd også raw-værktøjer. Gimp er lidt af en udfordring, men kan bruges.
Og hvorfor så Linux fremfor Windows 10 ? Igen prisen, når man har 5 computere i huset. Det performer også bedre. Det er en misforståelse at installere Linux på noget gammelt grej. 2 Gbyte ram er for lidt: giv det dog 8 eller 16 Gb. Hardware i mac er desuden ikke topnotch., men det skyldes vel, at det er unix. Linux er jo little unix, så det kan omtrent løbe ligeså stærkt.
Man kan også sammenligne installationstid. En Mac kommer oftest med det software man har købt og er klar med det hele. Installation af et system med Windows 10 tager flere dage, før alle programmer og antivirus er på plads. Med linux kommer stort set hele OS og alle programmer på plads på 2-3 timer. Printer administreres med Cups (Central Unix Printer System), og er også på plads på ingen tid.
Men har du en bærbar Mac med meget ram, så kan du jo installere flere OS'er i WMware eller VirtualBox.


xy
xy's picture
Antal: 868
Tilmeldt:
03-10-2007
User is offline
Hvis det ikke er fordi du

Hvis det ikke er fordi du gerne vil at prøve noget andet, gerne vil lege med din pc, er imod monopoler, er imod betalt software, gerne vil have en bedre sikkerhed på nettet og gerne vil undgå virus er der egentlig ingen grund til at skifte til Linux. Det gør man ikke fra dag til dag. Du skal have tiden og lysten til det, Jeg gjorde det af ovenforstående grunde.

Nu har Win og Mac faktisk sat sig på markedet, på den mest beskidte måde , med forudinstallerede styresystemer på på alle Laptops

Og Win og Mac fungerer faktisk lige så godt som Linux.
Mest af alt en smagssag efter min mening.


osjensen
osjensen's picture
Antal: 1346
Tilmeldt:
14-01-2007
User is offline
Jeg har kørt ren Linux side

Jeg har kørt ren Linux side 1999.
Altid på gammel hardware, andre ikke gad mere.
Jeg har faktisk aldrig købt en ny pc.
Lige nu, har jeg en "nyere" Acer TravelMate 6292, fra 2007.
Stabilt.
Hurtig.
Fleksibelt.
Virus-frit.
Frit valg, på alle hylder.
Det betyder så også, at der altid er mange valgmuligheder,
og flere måder at gøre tingene på. Derfor også en del at lære.
En spændende Redhat 6.0 cd, fra Alt om Data, + nysgerrighed,
fik mig til at skifte.

Jeg er ikke it-mand. .


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3848
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Jeg kunne godt tænke

#0: Jeg kunne godt tænke mig at høre, hvad Linux tilbyder Jer, som I ikke kan få andre steder og hvad, der fik jer til at skrifte fra fx Windows eller Apple?

Den bedste sikkerhed mod malware eksempelvis. OS X var længe et system der meget sjældent blev inficeret, men de tider er forbi nu. På Linux behøver du ikke et anti virus.

En anden ting er Open Source. Der er mere end 85.000 programmer i Programhåndteringen, hvor jeg i videoen herunder installere Inkscape Vector App (svarer til Adobe Illustrator) på Linux Mint.

Du kan installere og prøve Linux virtuelt hvis din Mac har mindst 8 GB RAM. På den her, er der 16 GB. Jeg bruger VMware Fusion som Virtual PC, men du kan også vælge Virtual Box.

I stedet for mere forklaring, prøv at se videoen: https://www.dropbox.com/s/s2l4s2n8hm9sywy/wm.mp4?r...

Jeg burde måske tilføje at jeg er IT administrator og arbejder med Windows systemer. Privat bruger jeg primært Linux og Mac OS.

For en ordens skyld #1 BerylMagic, så hedder File Manager i OS X Finder. Jeg ved ikke hvor du har det fra at Mac's ikke har en fil-manager, men det er under alle omstændigheder forkert ;) Apple (og Nexus) var de første OS der introducerede den grafiske File-Manager for verden, men det ved #0 TISor formentlig udmærket i forvejen.


FrugalMan
FrugalMan's picture
Antal: 1195
Tilmeldt:
18-12-2007
User is offline
Mac har jeg aldig brugt,

Mac har jeg aldig brugt, windows spoeeadisk, fordi jeg på et tidspunk skulle bruge det til noget regnskab, men ikke mere.
Glad Linuxbruger i snart 19 år. Prøv at læse det her: http://www.datamation.com/open-source/7-mistakes-n...

Ikke for at skræmme overhovedet. Men Linux er anderledes end Mac og Windows.

"Man kan modstå alt undtagen fristelser" - Oscar Wilde
Frit Software


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 409
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Men Linux er anderledes end

Men Linux er anderledes end Mac

OSX er baseret på BSD UNIX igennem Darwin/Xnu, hvilket gør lighederne større mellem Linux og OSX. OSX bruger bash i terminalen, OSX bruger sudo, ls, tar, find, cat, pw osv. lige som ethvert andet UNIX og UNIX lignende system.

Windows, stor forskel.


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 409
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
men du kan også vælge

men du kan også vælge Virtual Box

VMware Workstation fungerer aldeles fremragende på Linux. Bedre end Virtualbox. Det koster så klejner, men det er edermandme godt.


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3848
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
VMware Workstation

#7: VMware Workstation fungerer aldeles fremragende på Linux. Bedre end Virtualbox. Det koster så klejner, men det er edermandme godt.

Det er jeg enig i, og iht virtuelle installations forslag her i tråden, for ikke at bruge en ekstra hardware PC, så gælder det også installeret på OS X. Her hedder VMware dog Fusion og ikke Workstation.

Alternativt kan man installere Parallel Virtual Machine på OS X, for at afprøve andre operative systemer som eksempelvis en Linux.

#0

Der er rigtig mange forskellige Linux at vælge imellem. Har du en bestemt version i tankerne? Hvis du vil forsøge med en virtuelt installeret, så bemærk at du bør vælge en 32bit Linux, hvis din Mac kun har 8 GB RAM.

Har den kun 4 GB RAM, så glem alt om en virtuel installering. I dette tilfælde har den ikke hukommelse nok.

Ellers spørg løs. Det er bedre at spørge end forgøre ...


FrugalMan
FrugalMan's picture
Antal: 1195
Tilmeldt:
18-12-2007
User is offline
OSX er baseret på BSD

#6: OSX er baseret på BSD UNIX igennem Darwin/Xnu, hvilket gør lighederne større mellem Linux og OSX. OSX bruger bash i terminalen, OSX bruger sudo, ls, tar, find, cat, pw osv. lige som ethvert andet UNIX og UNIX lignende system.

Korrekt. Men hvor mange bruger en terminal i Mac. Jeg har kun kendt en person der har gjort det. Prøv at se alle studerende på universiteter bruger næsten alle Mac. Hvor mange tror du af dem der kender noget til en termiinal på Mac?

"Man kan modstå alt undtagen fristelser" - Oscar Wilde
Frit Software


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3848
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Prøv at se alle

#9: Prøv at se alle studerende på universiteter bruger næsten alle Mac. Hvor mange tror du af dem der kender noget til en termiinal på Mac?

Det er ligegyldigt. Det har ikke noget med mulighederne i operativsystemet at gøre. Lidt ligesom det er underligt at folk, der godt selv er klar over de ikke ved et klap om et bestemt OS, indimellem glemmer at forholde sig ydmyge.

Jeg vil gerne snakke fordele og ulemper imellem de tilgængelige OS, såvidt jeg kender dem, men for ikke at forstyrre trådemnet, kan vi så ikke gøre det i en ny tråd?


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3848
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Jeg spørger fordi jeg

#0: Jeg spørger fordi jeg leder efter grunde til at skifte til Linux eller som minimum køre det sideløbende med min Mac.

Du kan vælge mellem at installere Linux på en separat PC, virtuelt på din Mac (den nemmeste løsning), eller som Dualboot på Mac'en.

Jeg vil anbefale den virtuelle løsning (se #4) hvis ikke du har en ekstra PC til rådighed, fordi dualboot medfører en risikofaktor. Vælger du dualboot, så sørg for du først har oprettet en klon af din harddisk.

Den virtuelle løsning er stort set risikofri.


marlar
Antal: 2907
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
Prøv at se alle

#9: Prøv at se alle studerende på universiteter bruger næsten alle Mac. Hvor mange tror du af dem der kender noget til en termiinal på Mac?

Og de har kun Mac fordi de andre har det.

Jeg underviste for et års tid siden en pige i noget microcontrollerprogrammering. Hun havde en macbook, men hun vidste ikke engang hvordan man task-switchede. Når hun skulle over i et andet program, lukkede hun det ned hun var i gang med og startede det andet osv.

I virkeligheden havdet det været fuldstændig lige meget hvilket OS hun havde, og det ville det være for de langt de fleste. Men Apple har været sindssygt gode til at sælge et image, det er kernen i deres success.


marlar
Antal: 2907
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
Den virtuelle løsning

#11: Den virtuelle løsning er stort set risikofri.

Og på en rimelig hurtig computer med SSD disk og godt med ram, føles det ligesom at bruge en fysisk maskine.

Plus at man kan have begge OS'er kørende på samme tid, hvad man jo ikke kan med dualboot.


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3449
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
Jeg begyndte med Linux dels

Jeg begyndte med Linux dels fordi jeg var træt af Microsoft og deres monopolistiske adfærd, som jeg ikke ønskede at være delagtig i, dels fordi jeg havde købt en AMD64 computer, men man kunne kun få 32-bit Windows på det tidspunkt, hvilket irriterede mig lidt (selvom det reelt ikke gjorde den vilde forskel selvfølgelig) og så hjalp det at jeg boede på kollegie med nogle stykker som i forvejen brugte Linux.

Når jeg nu stadig i dag bruger Linux på min desktop/laptop, og ikke har brugt andet i over 12 år, så skyldes det primært følgende (i tilfældig rækkefølge):
* Lav vedligeholdelse - ingen antivirus, defragmentering, spywarescanning mv. nødvendig, hvis bare man tænker sig en lille smule om, jeg har ikke reinstalleret i "utide" i hvert fald i over 10 år.
* Lave hardwarekrav
* Community, åbenhed og frihed - jeg kan være i kontakt med udviklerne direkte på mailingslister og irc uden at der er en masse forretningshemmeligheder og marketingfis involveret. Jeg kan se kildekoden. Jeg kan selv være med til at forme tingene (og har gjort det, og gør det stadig) med bugreports, danske oversættelser, artwork mv.
* Jeg har ikke installeret et stykke piratkopieret software i 10-12 år
* Skrivebordsmiljøet KDE Plasma Workspace - som er rigere på funktioner og konfigurerbarhed end noget skrivebordsmiljø på nogen anden platform.
* Supergode, produktive kommandolinjeværktøjer lige ud af æsken.
* Privatliv
* Gratis, ingen aktiveringsnøgler eller andet cirkus.

Hvis man ville kunne man selvfølgelig også nemt opstille en række udfordringer forbundet med at bruge Linux. Hvis man f.eks. er dybt afhængig af nogle enkelte bestemte platformsafhængige programmer (photoshop f.eks.), hvis man har noget hardware der er mindre godt understøttet, der er en vis læringskurve og det er ikke sikkert man lige har en ven eller kollega ved hånden der fatter en hujende fis af Linux, der er en læringskurve (både nyt OS og nye programmer skal læres), der er typisk ikke så lang levetid på en Linux-udgivelse, så man skal opgradere lidt oftere end man typisk er vant til.

Heldigvis er man jo ikke tvunget til at begrænse sig til et styresystem. Så man kan sagtens fifle lidt med Linux, samtidig med at man kører andre systemer.


km
km's picture
Antal: 15
Tilmeldt:
06-03-2016
User is offline
jeg er meget glad for Linux

Jeg har altid haft det lidt ubekvemt når en eller anden spørger om jeg tror Linux er noget for vedkommende. Jeg har brugt linux siden 2007 og fra 2010 kun Linux (på desktop og laptop). Jeg fandt en stor tilfredsstillelse i at slippe for Windows, som jeg var tvangsbruger af på grund af min arbejdsplads. Det har altid været sådan at der har været meget at lære og meget at rode med - og det kan jeg godt lide - men jeg ved at andre hader det. Mantraet i men omgangskreds er: "det bare skal fungere uden videre". Og det kender jeg ikke ret meget der gør. Et par år med Arch har givet mig en vis tryghed og fornemmelse med Linux.

jeg tror at linux efterhånden er så lidt eller meget indviklet som man ønsker. Jeg husker med stor fornøjelse et indlæg i et amerikansk forum fra en kvinde som sagde, at hun ikke kunne forstå al det halløj om Linux, hun havde bare brændt en disk, installeret Ubuntu og ikke set sig tilbage siden.

Jeg mener, at man kun skal installere Linux, hvis man ikke kan lade være. Og så skal man være indstillet på at lære og vedligeholde.

Men måske gør jeg noget simpelt indviklet jfr. den amerikanske kvinde.


marlar
Antal: 2907
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
Det største problem ved

Det største problem ved Linux for nye brugere er at der sandsynligvis ikke er andre i omgangskredsen der bruger det. Det giver et problem mht. at få hjælp. Og så selvfølgelig det at Linux ikke kommer præinstalleret, det giver i sig selv en udfordring. Det ville det også gøre hvis brugerne selv skulle installere Windows eller OSX.

Når først Linux er installeret og sat op, hvilket i 90% af tilfældene er helt smertefrit, vil de fleste kunne klare sig selv. Med mindre de som tidligere omtalt i tråden er afhængige af diverse OS-bundne programmer som Photoshop mv.

Her i huset kører vi kun Linux og ChromeOS. Det går problemløst for alle.


linuxuser42
linuxuser42's picture
Antal: 185
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Måske har du læst "Zen -

Måske har du læst "Zen - og kunsten at vedligeholde en mortorcykel"?
Så vil du kende historien om fortælleren, der kan se fordelene og glæden ved selv at reparerere sin motorcykel. Nogle af hans venner vælger at være ligeglad med det tekniske,- bevare det som en blackbox og betale sig ud af det. Historien kunne være om Linux vs Mac. Du kan ikke reparere en Mac eller en Windows PC fra bunden som du kan med Linux. Linux motorrummet er helt åbent, hvorimod Mac og Windows er næsten lukket.

Nu er det ikke fordi man har brug for at reparere Linux særlig tit, men det er altså rart at vide at man altid bare kan fixe det selv,.. hvis man har tid og lyst, eller skal. Jeg 'skal' en gang imellem som Linuxadmin i en virksomhed.
Jeg har gennem tiden mest haft brug for at oversætte og rette i kernemoduler, f.eks. wifi og grafik moduler. For nylig nogle standard biblioteker fordi den CPU jeg havde var for ny og ikke var kendt i den lidt gamle Debian 8 distro, som jeg havde brug for at køre. Man finder/googler sig for det meste til nogle rettelser der virker til det problem man sidder med. Så retter henter man koden ned og genoversætter, og voila: Det virker sørme!

Hvis du er Mac bruger vil du nyde at der er tiltag der vi få din overgang til Linux til at forløbe smertefrit. Se f.ex. denne artikel http://www.omgubuntu.co.uk/2017/03/gnome-os-x-mac-....

Jeg bruger ikke selv Mac, men anerkender det nok er/var det smukkeste design, man kan/kunne skaffe. Men det er en and at det er nemmere at bruge end eksempelvis Gnome skrivebordet. Min svigermor gik eksempelvis nemt fra Mac til Linux,... i starten af 0'erne!
Hun kunne så nok ikke have sat det op uden mig på sidelinjen, men det var sjældent hun skulle have hjælp da det først kørte. Dette gælder iøvrigt for mine børn og kone også. Og guldfisken :-D

Hvis du ikke er gør det-selv-mand skal du nok enten installere i en Virtuel maskine eller vide noget om hardwaren, du skal bruge, er Linux kompatibelt, eventuelt ved at afprøve maskinen først med en LiveUSB nøgle.
Jeg vil også råde dig til at lave dualboot for Linux har nødvendigvis ikke support for alt det du skal bruge, f.eks. grafikaccellerator til spil. Det er rart man har adgang til alle de OS man har brug for,- OS religion er 'so last decade'.


TiSor
Antal: 3
Tilmeldt:
11-09-2017
User is offline
Tak for alle jeres svar

Tusind tak for alle jeres svar!
Jeg har heldigvis en rigtig kyndig Linux-bruger i virksomheden, hvor jeg er ansat. Han har lovet at give mig et lynkursus og muligheden for at stille lige så mange spørgsmål, som jeg måtte have.

Lunxuser42 - jeg vil læse artiklen fra omgubuntu lige så snart jeg kommer hjem, tak for vejledningen.

Jeg synes der tegner sig et billede af, at de fleste af jer har valgt Linux grundet I godt kan lide at "fifle" med tingene selv og ikke er meget for "predeterminerede" løsninger fra producentens side, er det korrekt forstået?


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3848
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Jeg synes der tegner

#18: Jeg synes der tegner sig et billede af, at de fleste af jer har valgt Linux grundet I godt kan lide at "fifle" med tingene selv og ikke er meget for "predeterminerede" løsninger fra producentens side, er det korrekt forstået?

Det er muligt og jeg kan kun tale for mig selv, men jeg har valgt Linux, som nævnt, fordi Linux ikke er malware følsomt på samme vis som Windows og efterhånden også Mac.

Det er glimrende der er åbent ned til motoren, som nogen siger, og bestemt et plus, men udover sikkerhed og OpenSource, har jeg valgt Linux fordi det bare virker.


TiSor
Antal: 3
Tilmeldt:
11-09-2017
User is offline
Det er muligt og jeg

#19: Det er muligt og jeg kan kun tale for mig selv, men jeg har valgt Linux, som nævnt, fordi Linux ikke er malware følsomt på samme vis som Windows og efterhånden også Mac.

Det er glimrende der er åbent ned til motoren, som nogen siger, og bestemt et plus, men udover sikkerhed og OpenSource, har jeg valgt Linux fordi det bare virker.

Okay, tak for det. Jeg dykker lidt længere ned i maskineriet :-)


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 409
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Lidt ligesom det er

Lidt ligesom det er underligt at folk, der godt selv er klar over de ikke ved et klap om et bestemt OS, indimellem glemmer at forholde sig ydmyge.

Var den henvendt til mig? Jeg synes ellers jeg gør mig meget umage for, at holde mig på måtten mht. hvad min viden angår. Og jeg krøller nærmest tæer, hvis jeg begiver mig ud på for dybt vand, hvor jeg ikke kan bunde.


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3848
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Var den henvendt til

#21: Var den henvendt til mig?

Nej overhovedet ikke ;) I realiteten er det ligeså meget en reminder til mig selv, når jeg begår fejlen, som til alle andre, der laver smutteren.

Jeg har hørt mange sjove ting og selv sagt meget vrøvl. Som regel virker det det klogest, at stille tvivl som et spørgsmål fremfor et udsagn.


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 409
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Ok, det er rigtigt. Det er

Ok, det er rigtigt. Det er også sket for mig et utal af gange. Og hver gang jeg går ind og kigger på flere år gamle tråde, hvor jeg har blæret mig, krøller jeg tæer. Men ok, nu skal vi ikke gå mere off-topic.

Jeg håber, at trådstarter finder en distribution vedkommende bliver tilfreds med, og at starten ind i FOSS verdenen bliver så gnidningsfri, som mulig.