Netværk hopper af...

dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Netværk hopper af...

Halløj. Jeg har et mystisk netværksproblem, som jeg håber i kan hjælpe med.

For et par uger siden installerede jeg en helt ren Debian netinstall, hvorfra jeg så selv har sat alting op. Simpelthen for at få en så minimalistisk installation som muligt.
I den forbindelse blev mit netværk sat op med network-manager, men hver gang jeg forlod computeren og kom tilbage efter et stykke tid, var netværket nede. Netværket er via kabel. Og jeg har faktisk ikke kunnet connecte igen uden at genstarte det hele. Siden har jeg forsøgt mig med wicd istedet, men der sker nøjagtig samme fejl. Og jeg har prøvet alt hvad angår at slå screensaver og VPN fra og til, men lige lidt hjæper det. Det betyder sådan set bare at jeg lisså' godt kan slukke systemet, når jeg går fra det, men det er bare skideirriterende for at sige det mildt.

Jeg har aldrig oplevet dette problem før på nogen som helst andre installationer, men der har selve det installerede DE nok sat det hele op for mig. Men nu kører jeg udelukkende i3 som ikke sætter noget som helst op.

/Steen


FrugalMan
FrugalMan's picture
Antal: 1112
Tilmeldt:
18-12-2007
User is offline
Jeg har aldrig oplevet

#0: Jeg har aldrig oplevet dette problem før på nogen som helst andre installationer,

Måske er der noget at hente her: https://unix.stackexchange.com/questions/182600/ho...

Man kan modstå alt undtagen fristelser" - Oscar Wilde
Frit Software


dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Måske er der noget at

#1: Måske er der noget at hente her: https://unix.stackexchange.com/questions/182600/ho...
Desværre nej. Det handler mere om et ikke fungerende netværk. Mit problem er at netværket blir' disconnected, men ved en opstart kører det fint...


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3458
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Jeg kender ikke svaret, men

Jeg kender ikke svaret, men det handler tydeligvis om dit OS evne til at opretholde netværksforbindelsen.

Prøv om du kan finde løsningen fra dette søge link: https://www.google.dk/search?q=maintain+network+co...


julemand101
julemand101's picture
Antal: 1640
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
Kunne du prøve at køre

Kunne du prøve at køre kommandoen "dmesg" og give os de sidste ca. 25-50 linjer lige efter problemet opstår? Kommandoen vil udskrive seneste log fra kernen selv og jeg vil mene der er en stor sandsynlighed for det er her vi skal finde noget brugbar logning om hvad der får dit netværk til at slå fra.


dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Her er lidt

Her er lidt forskelligt...

Outputtet af dmesg | grep r8169:

[    0.757187] r8169 Gigabit Ethernet driver 2.3LK-NAPI loaded
[    0.757191] r8169 0000:03:00.0: can't disable ASPM; OS doesn't have ASPM control
[    0.772862] r8169 0000:03:00.0 eth0: RTL8168g/8111g at 0x00000000555898f0, 38:2c:4a:e9:3c:a3, XID 0c000800 IRQ 25
[    0.772863] r8169 0000:03:00.0 eth0: jumbo features [frames: 9200 bytes, tx checksumming: ko]
[    0.773304] r8169 0000:03:00.0 enp3s0: renamed from eth0
[    2.361139] r8169 0000:03:00.0: firmware: direct-loading firmware rtl_nic/rtl8168g-2.fw
[    2.406523] r8169 0000:03:00.0 enp3s0: link down
[    2.406540] r8169 0000:03:00.0 enp3s0: link down
[    4.998140] r8169 0000:03:00.0 enp3s0: link up

Indhold i /etc/resolv.conf:

# Generated by expressvpn
search expressvpn
nameserver 10.22.0.1

Indhold i /etc/network/interfaces:

# This file describes the network interfaces available on your system
# and how to activate them. For more information, see interfaces(5).

source /etc/network/interfaces.d/*

# The loopback network interface
auto lo
iface lo inet loopback

# The primary network interface
allow-hotplug enp3s0
iface enp3s0 inet dhcp


dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Prøv om du kan finde

#3: Prøv om du kan finde løsningen fra dette søge link: https://www.google.dk/search?q=maintain+network+co...

Jeg har forsøgt mig med utallige søgninger, uden at ha' fundet et svar. Det er også derfor jeg som sidste ressource forsøger mig her hos jer.


julemand101
julemand101's picture
Antal: 1640
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
#5 Hvor i min kommentar var

#5
Hvor i min kommentar var det lige jeg skrev at du skulle grep efter r8169? Det output du har sendt mig er ikke brugbart på nogen måde da det udelukket viser hvad der sker de første sekunder af din boot (se tidsstemplerne). Eftersom du siger du har problemer noget tid efter boot så skal jeg bruge logning fra den periode. Desuden er det slet ikke sikkert at fejlen vil indeholde r8169 da det kan være noget andet der går i ged og som påvirker netkortet.

Eller siger du hermed implicit at der ikke er noget at finde i dmesg når problemet optræder?


dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Hvor i min kommentar var

#7: Hvor i min kommentar var det lige jeg skrev at du skulle grep efter r8169?
Halløj. Det står ikke nogen steder. Det er bare et udtræk jeg har lavet, fordi den nævner noget om ASPM, som måske ku' være en fejl. Fejlen er ikke opstået endnu efter at jeg har læst din kommentar. Jeg skal nok ligge det du nævner herpå, når det sker igen...


julemand101
julemand101's picture
Antal: 1640
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
#8 Helt i orden :)

#8
Helt i orden :)


dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Nå. Så skete det igen, men

Nå. Så skete det igen, men jeg synes ikke det ser ud til at dmesg ser ud til at sige ret meget desangående:

[    3.112734] resource sanity check: requesting [mem 0x000c0000-0x000fffff], which spans more than PCI Bus 0000:00 [mem 0x000d0000-0x000d3fff window]
[    3.112868] caller _nv001169rm+0xe3/0x1d0 [nvidia] mapping multiple BARs
[    3.128075] resource sanity check: requesting [mem 0x000e0000-0x000fffff], which spans more than PCI Bus 0000:00 [mem 0x000e0000-0x000e3fff window]
[    3.128196] caller _nv029948rm+0x57/0x90 [nvidia] mapping multiple BARs
[    3.443832] nvidia-modeset: Allocated GPU:0 (GPU-fccd3f04-98a1-5ea0-5a91-356c97c5cf89) @ PCI:0000:01:00.0
[    3.645244] scsi 6:0:0:0: Direct-Access     Generic  STORAGE DEVICE   0903 PQ: 0 ANSI: 6
[    3.645419] sd 6:0:0:0: Attached scsi generic sg3 type 0
[    3.647561] sd 6:0:0:0: [sdc] Attached SCSI removable disk
[    4.171751] fuse init (API version 7.26)
[    4.998140] r8169 0000:03:00.0 enp3s0: link up
[    4.998148] IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): enp3s0: link becomes ready
[   10.571584] ip6_tables: (C) 2000-2006 Netfilter Core Team
[   55.068204] random: crng init done
[   83.308962] tun: Universal TUN/TAP device driver, 1.6
[  607.841481] kauditd_printk_skb: 5 callbacks suppressed
[  607.841482] audit: type=1400 audit(1523138868.249:16): apparmor="ALLOWED" operation="open" profile="libreoffice-soffice" name="/usr/share/nvidia/nvidia-application-profiles-390.48-rc" pid=2112 comm="soffice.bin" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=1000 ouid=0
[  607.951392] audit: type=1400 audit(1523138868.357:17): apparmor="ALLOWED" operation="open" profile="libreoffice-soffice" name="/usr/share/nvidia/nvidia-application-profiles-390.48-rc" pid=2112 comm="soffice.bin" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=1000 ouid=0
[  607.957713] audit: type=1400 audit(1523138868.365:18): apparmor="ALLOWED" operation="open" profile="libreoffice-soffice" name="/proc/modules" pid=2112 comm="soffice.bin" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=1000 ouid=0
[  607.957826] audit: type=1400 audit(1523138868.365:19): apparmor="ALLOWED" operation="open" profile="libreoffice-soffice" name="/proc/driver/nvidia/params" pid=2112 comm="soffice.bin" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=1000 ouid=0
[  607.957868] audit: type=1400 audit(1523138868.365:20): apparmor="ALLOWED" operation="open" profile="libreoffice-soffice" name="/dev/nvidiactl" pid=2112 comm="soffice.bin" requested_mask="wr" denied_mask="wr" fsuid=1000 ouid=0
[  607.957882] audit: type=1400 audit(1523138868.365:21): apparmor="ALLOWED" operation="open" profile="libreoffice-soffice" name="/sys/devices/system/memory/block_size_bytes" pid=2112 comm="soffice.bin" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=1000 ouid=0
[  607.957969] audit: type=1400 audit(1523138868.365:22): apparmor="ALLOWED" operation="open" profile="libreoffice-soffice" name="/proc/modules" pid=2112 comm="soffice.bin" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=1000 ouid=0
[  607.960186] audit: type=1400 audit(1523138868.365:23): apparmor="ALLOWED" operation="open" profile="libreoffice-soffice" name="/proc/driver/nvidia/params" pid=2112 comm="soffice.bin" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=1000 ouid=0
[  607.960189] audit: type=1400 audit(1523138868.365:24): apparmor="ALLOWED" operation="open" profile="libreoffice-soffice" name="/dev/nvidia-modeset" pid=2112 comm="soffice.bin" requested_mask="wr" denied_mask="wr" fsuid=1000 ouid=0
[  607.960191] audit: type=1400 audit(1523138868.365:25): apparmor="ALLOWED" operation="open" profile="libreoffice-soffice" name="/proc/driver/nvidia/params" pid=2112 comm="soffice.bin" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=1000 ouid=0
[  614.454180] kauditd_printk_skb: 59 callbacks suppressed
[  614.454181] audit: type=1400 audit(1523138874.861:85): apparmor="ALLOWED" operation="open" profile="libreoffice-soffice" name="/var/lib/expressvpn/resolv.conf" pid=2111 comm="soffice.bin" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=1000 ouid=0
[  614.523356] audit: type=1400 audit(1523138874.929:86): apparmor="ALLOWED" operation="open" profile="libreoffice-soffice" name="/home/steen/.thunderbird/profiles.ini" pid=2111 comm="soffice.bin" requested_mask="r" denied_mask="r" fsuid=1000 ouid=1000
[  614.525411] audit: type=1400 audit(1523138874.933:87): apparmor="ALLOWED" operation="open" profile="libreoffice-soffice" name="/home/steen/.thunderbird/4k4q69uq.default/cert9.db" pid=2111 comm="soffice.bin" requested_mask="wrc" denied_mask="wrc" fsuid=1000 ouid=1000
[  614.525629] audit: type=1400 audit(1523138874.933:88): apparmor="ALLOWED" operation="file_lock" profile="libreoffice-soffice" name="/home/steen/.thunderbird/4k4q69uq.default/cert9.db" pid=2111 comm="soffice.bin" requested_mask="k" denied_mask="k" fsuid=1000 ouid=1000
[  614.525942] audit: type=1400 audit(1523138874.933:89): apparmor="ALLOWED" operation="open" profile="libreoffice-soffice" name="/home/steen/.thunderbird/4k4q69uq.default/key4.db" pid=2111 comm="soffice.bin" requested_mask="wrc" denied_mask="wrc" fsuid=1000 ouid=1000
[  614.526139] audit: type=1400 audit(1523138874.933:90): apparmor="ALLOWED" operation="file_lock" profile="libreoffice-soffice" name="/home/steen/.thunderbird/4k4q69uq.default/key4.db" pid=2111 comm="soffice.bin" requested_mask="k" denied_mask="k" fsuid=1000 ouid=1000
[14311.454582] audit: type=1400 audit(1523152571.872:91): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" profile="unconfined" name="/usr/bin/man" pid=13108 comm="apparmor_parser"
[14311.454693] audit: type=1400 audit(1523152571.872:92): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" profile="unconfined" name="man_filter" pid=13108 comm="apparmor_parser"
[14311.454818] audit: type=1400 audit(1523152571.872:93): apparmor="STATUS" operation="profile_replace" profile="unconfined" name="man_groff" pid=13108 comm="apparmor_parser"
[15656.029859] perf: interrupt took too long (2501 > 2500), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 79750
[23007.908646] perf: interrupt took too long (3133 > 3126), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 63750

julemand101
julemand101's picture
Antal: 1640
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
#10 Ud fra dette tyder det

#10
Ud fra dette tyder det ikke på det er en hardware fejl og jeg tror faktisk netværket stadig er oppe. Når du oplever problemet har du så prøvet at ping en IP (evt. din egen router eller bare fx 1.1.1.1). Det jeg graver efter er om der er tale om et DNS problem eller om der vitterligt ikke er hul igennem ud til internettet.

Det kan måske også være værd at kigge i "journalctl -r" (-r gør at nyeste logning står øverst således du ikke skal bruge en halv evighed om at komme ned i bunden). Journalctl kigger på tværs af stort set alt logning på systemet og kan måske indikere noget.


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3458
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
#11 har fat i en pointe. Det

#11 har fat i en pointe. Det kunne være en DNS fejl på maskinen, eventuelt blandet sammen med DHCP. Har du andre maskiner på LAN? Hvis netværket på dem stadig virker, så er netværket stadig fungerende. Hvis de ikke gør, så skyldes problemet enten at maskinen konflikter netværket, eller at der er opstået et problem med din router.

Eksempelvis at din DNS klient har problemer med din ISP's DNS server. Der er ingen garanti for at log filer identificere problemet.

Det kunne også være blandet sammen med kernel problemer på maskinen, netværksdriveren eller conf filerne i mappen /etc/resolvconf/ etc.. Muligvis masterbrowseren, hvis du har samba installeret. Det er lidt et skud i tågen ...


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3458
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Noget lidt andet, fordi #0

Noget lidt andet, fordi #0 forsøger sig med et minimalistisk setup, at spørge Debians Communities. Dem er der flere af hvor et søgelink bestemt ikke er irrelevant:

https://www.google.dk/search?q=debian+community&oq...


Spitten
Antal: 143
Tilmeldt:
05-02-2012
User is offline
Er du koblet på en VPN?

Er du koblet på en VPN?


dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Det jeg graver efter er

#11: Det jeg graver efter er om der er tale om et DNS problem eller om der vitterligt ikke er hul igennem ud til internettet.
Jeg tror du har ret. Den siger nu:
ping: google.com: Temporary failure in name resolution
Jeg ved ikke hvorfor jeg ikke har tænkt på det tidligere, men jeg er altså ikke nogen netværkshaj... :(


dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Er du koblet på en

#14: Er du koblet på en VPN?
Yep. Jeg bruger expressvpn, og har også forsøgt uden - uden at det gjorde nogen forskel.


dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Jeg har nu ændret min

Jeg har nu ændret min resolv.conf til at se ud som den der ligger i /run/NetworkManager/resolv.conf:

# Generated by NetworkManager
search home
nameserver 86.169.36.5
nameserver 86.169.36.12

Der sker dog det, at resolv.conf ændrer sig til det som jeg skrev i #5, når jeg slår expressvpn til. Men den ændrer sig tilbage igen, når jeg så slår expressvpn fra. Så må vi se om det hjælper...


julemand101
julemand101's picture
Antal: 1640
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
#15 Altså det var derfor

#15
Altså det var derfor jeg sagde du skulle prøve at ping frem for at bruge DNS da jeg ikke var ret meget i tvivl om du ikke kunne slå DNS navne op. Problemet er bare at hvis du hiver netkablet ud så vil du få præcis samme fejl. Så det jeg hellere vil have at vide er om du kan ping IP'er (lokalt og ude på internettet) da dette vil fortælle mig om du faktisk har et DNS problem.


dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Altså det var derfor

#18: Altså det var derfor jeg sagde du skulle prøve at ping frem for at bruge DNS da jeg ikke var ret meget i tvivl om du ikke kunne slå DNS navne op. Problemet er bare at hvis du hiver netkablet ud så vil du få præcis samme fejl. Så det jeg hellere vil have at vide er om du kan ping IP'er (lokalt og ude på internettet) da dette vil fortælle mig om du faktisk har et DNS problem.
Sorry. Det prøvede jeg også, pg det virkede fint som du forudsagde. Så det er vist helt sikkert et DNS problem.
Men nu får vi først og fremmest at se om DNS stadig er oppe, når jeg kommer hjem fra job, efter de ændringer jeg lavede i morges...


julemand101
julemand101's picture
Antal: 1640
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
#19 Jamen super så er vi da

#19
Jamen super så er vi da tættere end nogensinde på en opklaring af dit problem. :)


dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Lo and behold. Netværket

Lo and behold. Netværket (DNS) er stadig oppe, nu jeg er kommet hjem. Så problemet er vel i bund og grund at expressvpn "overskriver" resolv.conf filen, når den kører, men så må jeg bare slå VPN fra, når det ikke skal anvendes...


julemand101
julemand101's picture
Antal: 1640
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
#21 Det giver god mening at

#21
Det giver god mening at den overskriver resolv.conf filen eftersom du ellers vil foretage DNS opslag udenfor VPN netværket (og ofte bruger folk VPN fordi de netop ønsker at være anonyme og ikke afsløre hvilke sider de besøger). Det er dog vigtigt at filen genoprettes når VPN softwaren lukkes ned igen.

Men du skulle nu gerne kunne lave DNS opslag så længe din VPN software kører så hvis du pludselig oplever dette ikke er tilfældet så skal du tjekke din VPN log og se efter hvorfor den mister forbindelsen til VPN netværket.


dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Men du skulle nu gerne

#22: Men du skulle nu gerne kunne lave DNS opslag så længe din VPN software kører så hvis du pludselig oplever dette ikke er tilfældet så skal du tjekke din VPN log og se efter hvorfor den mister forbindelsen til VPN netværket.
Der er ihvertfald noget ravruskende galt. Jeg har lige prøvet at slå VPN til igen, og efter 4-5 minutter skete det samme igen. Men lisså' snart jeg slår' VPN fra igen, kan jeg atter anvende nettet. Mystisk. Jeg har kørt næsten uafbrudt med expressvpn siden sidste sommers uden problemer.

Men hva' med openVPN? Hvordan fungerer det, og er det frit som i free beer?

/var/log/espressvpn biblioteket er aldeles tomt - jeg må hellere tjekke expressvpn forummet ud og se hvad der skrives der. Men tak for hjælpen ihvertfald :)


julemand101
julemand101's picture
Antal: 1640
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
Har ikke så meget erfaring

Har ikke så meget erfaring med VPN software og slet ikke hvor stabilt de forskellige løsninger er. Men de 30 min jeg har brugt OpenVPN så kørte det fint på min egen server. Dog er OpenVPN jo et stykke software og du skal jo så have en VPN tjeneste (eller host din egen server) som du kobler op imod.

Som jeg lige kan se er expressvpn jo mere en service du køber og som du så kan bruge forskellige klienter til. Så det kan endda være du allerede bruger OpenVPN bagved uden du er klar over det.


dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Ok. Tak for det...

#24: Ok. Tak for det...


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3458
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Prøv om det hjælper på

Prøv om det hjælper på expressvpn og resolv.conf at skrive:

sudo dpkg-reconfigure resolvconf fra terminalen og genstarte maskinen.


dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Prøv om det hjælper

#26: Prøv om det hjælper på expressvpn og resolv.conf at skrive:
sudo dpkg-reconfigure resolvconf fra terminalen og genstarte maskinen.

Pudsigt du nævner det. Efter min sidste kommentar igår søgte jeg på resolv.conf på forummet på expressvpn, og der nævnes det bla. at det kan hjælpe at installere linux-pakken resolvconf. Det havde jeg godt set før i min søgen efter svar, men jeg var overbevist om at dette program allerede VAR installeret, fordi jeg havde en resolv.conf fil. Det viser sig dog at disse 2 ting ikke har noget (eller ihvertfald ret meget) med hinanden at gøre (altså resolv.conf filen og pakken resolvconf), så det installerede jeg straks og genstartede.

Derefter kørte jeg nogen timer uden VPN forbindelse og senere en 3-4 timer med VPN forbindelse, og der skete ingenting. Jeg forblev connected og DNS resolvede som det skulle. Imorges var der stadig "hul igennem" uden VPN slået til, og i nat prøver jeg at slå VPN til, for at se om der stadig er "hul igennem" med VPN i morgen tidlig.


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3458
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
#27 Det er glimrende. Du har

#27

Det er glimrende. Du har formentlig selv sat et punktum på løsningen, efter de gode kommentarer fra medlemmerne, har sporet dig ind på årsagen.


dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Det er glimrende. Du

#28: Det er glimrende. Du har formentlig selv sat et punktum på løsningen, efter de gode kommentarer fra medlemmerne, har sporet dig ind på årsagen.

Ja det er der noget der tyder på. Efter at ha' aktiveret expressvpn igår aftes inden sengetid, er der nu stadig DNS forbindelse ud af huset, efter at computeren har stået på standby i sammenlagt 14 timer. Jeg vil ikke drage nogen endelig konklusion førend der er gået en 2-3 døgn, men der er altså noget der tyder på at det er en go' idé at installere pakken resolvconf på en minimal Debian netinstall, hvis man også gerne vil bruge VPN på sit system.


dakkonblackblade
Antal: 132
Tilmeldt:
30-08-2003
User is offline
Jeg vil ikke drage

#29: Jeg vil ikke drage nogen endelig konklusion førend der er gået en 2-3 døgn, men der er altså noget der tyder på at det er en go' idé at installere pakken resolvconf på en minimal Debian netinstall, hvis man også gerne vil bruge VPN på sit system.
Og nu tør jeg faktisk godt ligge hovedet på blokken og påstå, at det var manglen på pakken resolvconf, som var årsagen til mit problem. Bare så andre i en lignende situation kan finde denne oplysning...


osjensen
osjensen's picture
Antal: 1238
Tilmeldt:
14-01-2007
User is offline
Lyder meget

#30
Lyder meget rigtigt -

Resolvconf is a framework for keeping track of the system's
information about currently available nameservers. It sets itself up
as the intermediary between programs that supply nameserver
information and programs that use nameserver information. Examples of
programs that supply nameserver information are: ifupdown, DHCP
clients, the PPP daemon and local nameservers. Examples of programs
that use this information are: DNS caches, resolver libraries and the
programs that use them.