Lager i en tordensky

slettet_190225
Antal: 6
Tilmeldt:
12-07-2018
User is offline
Lager i en tordensky

Hej LinuxIN

Cloud-tjeneste, dem er der jo nok af.

- Er de alle ens?
- Jeg gider godt at betale, hvem er "mest" sikker..
- størrelsen er jo også vigtig her ;) (100GB+)

Protonmail, som mail. Men deres lager koster 24€
om måneden for 20GB

Det er noget rodet at flyve rundt i, disse, et lager i skyen.

Mvh Ulrik


julemand101
julemand101's picture
Antal: 1670
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
Altså som altid handler det

Altså som altid handler det om ens behov og hvad du ønsker at prioritere. Hvis du fx bare ønsker rå lagerplads uden backup (fx til at have backup af dine data eller 2. backup af data) så kan jeg anbefale Time4VPS:
https://www.time4vps.eu/storage-servers/

Du får så en Linux server med op til 8TB plads som kører i et RAID5 uden backup. Jeg bruger denne tjeneste til at kopiere indholdet af min NAS (ca. 4 TB) over i en krypteret kopi. Har været kunde hos dem i 2-3 år efterhånden og det spiller bare max. Jeg er lige nu ved at lave et setup op hvor jeg bruger deres Storage VPS som lager og en KVM Linux instans (CPU'en i en Storage VPS er ikke for god) til at host en Plex server. Har så oprettet et SSHFS mount mellem de to servere og det spiller bare max indtil videre med rigtig god performance.

Eftersom det bare er en alm. Linux du har her er det kun din kreativitet der begrænser hvad du kan. Men det kræver selvfølgelig også nogle evner indenfor administration af Linux servere for ikke at lave alt for mange ulykker og sikkerhedsproblemer. :)

Hvis du ønsker en klassisk Cloud løsning så kan du egentlig bare finde den billigste som garanterer en form for backup og lave et setup hvor du krypterer alle data inden de kommer i din Cloud. Dette kan så gøres ved at kryptere hver fil for sig (fx med EncFS) eller lave en stor fil der indeholder et filsystem i en krypteret form (fx VeraCrypt). På den måde er det egentlig ligegyldigt om du bruger Google eller Dropbox.

Jeg håber andre kan komme med input til nemmere løsninger som også er sikre. Har selv den holdning at hvis man vil være helt sikker på det gøres ordentligt så vil jeg gerne lave det selv. :)


ejvindh
Antal: 36
Tilmeldt:
17-05-2010
User is offline
Her på dagen, hvor Dropbox

Her på dagen, hvor Dropbox har søsat sin politik om ikke at understøtte ecryptfs, har jeg gjort mig entydigt afhængig af kombinationen af en Synology NAS og så CloudStation. Det fungerer faktisk ganske udmærket (har nu nogle år kørt med det i tandem med Dropbox), og er efter anskaffelsen i princippet gratis (lidt strøm og en en internetopkobling kræves dog). Og så skal man lige holde lidt øje med softwareopdateringer.

Det koster lidt i anskaffelse af hardwaren, men så har du også i princippet nærmest uanet lagerplads. Jeg kører i øjeblikket med en af deres mindste NAS-devices, og har i øjeblikket en 4TB disk tilsluttet:
https://www.synology.com/da-dk/products/DS115j

Hvis man ønsker lidt mere datasikkerhed, bør man nok supplere op med en model, hvor der er plads til et drev mere. Selv løser jeg dette ved ind i mellem at tage en manuel backup, som jeg så bærer "ud af huset".


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 3985
Tilmeldt:
20-05-2010
User is online
- Jeg gider godt at

#0: - Jeg gider godt at betale, hvem er "mest" sikker..
- størrelsen er jo også vigtig her ;) (100GB+)
Protonmail, som mail. Men deres lager koster 24€
om måneden for 20GB

Som nævnt afhænger det af dine behov. Har du eksempelvis brug for at tilgå dine backups fra eksterne netværk? Hvis ikke og såfremt himlen ikke falder ned hvis der sker en brand, har du så brug for en cloud service? 100 GB+ er ikke ret meget og 24€ månedligt er sindsygt dyrt over tid.

Du kan spare mange penge ved at nøjes med lokale backups. To, helst tre lokale eksterne diske, for at minimere risici for harddisk fejl, eksempelvis lokale USB, og hvis du foretrækker kryptering, er det allerede nævnt at en eller flere VeraCrypt containere, både er nemme at kopiere til andre harddiske og overordentlig sikre mod uautoriseret adgang.

En eventuel potentiel tyveknægt, kan umuligt åbne en VeraCrypt container, uden at kende dit password til VeraCrypt containeren ... Som sagt kan du oprette flere containere og du kan tildele dem hver deres password.

VeraCrypt er portable fra Linux, Windows og Mac's. Det vil sige at en VeraCrypt Container kan åbnes og editeres fra ligegyldigt hvilken computer, inklusiv ind over dit lokale netværk og iøvrigt også fra eksterne, eksempelvis en gratis Dropbox.

Bemærk at det er ligegyldigt om Dropbox og andre, understøtter kryptering eller ej. Det klarer du selv med VeraCrypt, ved at uploade den/de allerede krypterede containere. De kan åbnes og editeres "on the fly". Løsningen er, på en gang, overordentlig fleksibel, sikker og rimeligt billig.

Vælger du at inkludere VeraCrypt som en delmængde af løsningen, så overvej at donere et beskedent beløb for at holde projektet i live ...:

https://www.veracrypt.fr/en/Downloads.html


Domiino
Domiino's picture
Antal: 521
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
Jeg har valgt at hoste min

Jeg har valgt at hoste min "egen" sky på min Synology NAS boks, så har jeg altid mine data lokalt og jeg kan tilgå dem alle steder fra. Samtidigt så synkroniserer den den ud til mine 2 computere, så jeg har altid en "backup", hvis en af dem skulle blive stjålet eller gå i stykker.


slettet_190225
Antal: 6
Tilmeldt:
12-07-2018
User is offline
Tusind tak for al jeres

Tusind tak for al jeres hjælp og gode råd.
Jeg løber med en NAS opsætning, Det er lokalt, koster kun én gang (+ strøm, men hvem tæller det med).
Så, nu skal jeg se nærmere på Synology Nasseren.

Ulrik


Mads
Mads's picture
Antal: 740
Tilmeldt:
04-12-2007
User is offline
Jeg vil lige på falderebet

Jeg vil lige på falderebet anbefale norske jottacloud.com ; 590,- om året (altså hvis man betaler for et år) og ubegrænset plads. Jeg har selv over 3TB foto placeret der (ikke som backup, men som kopi). De gange jeg har lavet brandøvelse, der har den virket ganske hurtig :-)


julemand101
julemand101's picture
Antal: 1670
Tilmeldt:
17-01-2004
User is offline
#6 Ved du hvordan

#6
Ved du hvordan mulighederne er i dag for at køre Jottacloud på en NAS (med ARMv6 CPU)? Sidst jeg tjekkede var det ikke noget de understøttede hvilket ødelagde lidt min ide om at sync min NAS over til deres tjeneste.


Mads
Mads's picture
Antal: 740
Tilmeldt:
04-12-2007
User is offline
Godt spørgsmål. Jeg

#7:
Godt spørgsmål. Måtte lige Google det pga. nysgerrighed og så faldt jeg over deres blog hvor dette indlæg måske kunne have din interesse : https://docs.jottacloud.com/jottacloud-command-lin...

Om den understøtter din ARMv6 CPU er jeg dig et svar skyldig :-)

Edit : De skriver at binære filer til Armhf ( Er det ikke ARMv6?) skulle være tilgængelig https://docs.jottacloud.com/jottacloud-command-lin...


mich
mich's picture
Antal: 970
Tilmeldt:
13-10-2007
User is offline
Hvad er forkellen?

#6: (ikke som backup, men som kopi)
Hvordan skelner du mellem kopi og backup?

./mich


Mads
Mads's picture
Antal: 740
Tilmeldt:
04-12-2007
User is offline
Der er masser af

#9:
Der er masser af holdninger til det, men jeg betragter en kopi som et (glimrende) supplement til en backup. Kopien har dog den ulempe at det kan blive ramt af malware eller komme i hænderne hos ondsindet personager. Hvorimod en eller flere harddiske med kopi af dine data der er offsite er at betragte som backup. :-)


lbm
lbm's picture
Antal: 817
Tilmeldt:
14-06-2006
User is offline
Kopi 1:1 af ens data,

Kopi 1:1 af ens data, hvorimod backup kan være incremental, differential osv. Men ja, det er nok lidt forskelligt fra person til person. :)

Jeg ville nu altid anbefale at gemme de data man ikke vil miste i skyen (med risiko for andre kan snage i dem), da ved lokal backup/kopi i tilfælde af brænd/indbrud kan være så uheldig at miste denne OGSÅ!

Selv kører jeg backup til spideroak, og kryptere det mere private data inden jeg sender det "derud".