nice cpu time

1bot.dk
Antal: 127
Tilmeldt:
16-12-2017
User is offline
nice cpu time

Hej alle

Er der nogen der på jævnt dansk kan forkare hvad "nice cpu time" betyder, da jeg læste på begrebet "nice" forstod jeg ik defenitionen af nice (link: http://man7.org/linux/man-pages/man1/nice.1.html) og forstod heller ik begrebet "ps" (link: http://man7.org/linux/man-pages/man1/ps.1.html), som mundede ud i coammandoen top??

/allan


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4065
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Jeg kan prøve ...

Jeg kan prøve:

Der er tale om terminal kommandoer, eventuelt i et bash script..
CPU prioritet og niceness, handler om ændring af proces rækkefølgen.

Nice kommandoen fungerer i et mange-trådet miljø, for at hjælpe en kerneprocesplanlægger til at afgøre, om en proces skal have lavere eller højere CPU prioritet end andre.

I modsætning til et programs CPU prioritet, er en CPU niceness kun et råd til planlæggeren. En niceness bør ikke forveksles med en planlægningsprioritet, der lader applikationer bestemme rækkefølgen de er planlagt til at køre med. For at ændre niceness af en eksisterende proces, skal man bruge renice kommandoen.

renice ændrer planlægningsprioriteten for en eller flere løbende processer. En højere værdi giver processen lavere prioriteret. Det medfører at processen kræver færre systemressourcer (og derfor er en "pænere" el. more nice proces).

Imidlertid kan nice eller renice kommandoen ikke ændre på en fejlramt proces' alt for høje CPU forbrug.

For en mere udførlig forklaring; https://www.gnu.org/software/coreutils/manual/html...

Eksempler:
https://www.tecmint.com/set-linux-process-priority...
https://www.computerhope.com/unix/renice.htm

Jeg er lige ved at sige, hvis du ikke ved hvad du laver, then don't try this at home ...

---------

ps -aux viser et øjebliksbillede af de aktive processer i terminalen. Hvis du ønsker at se dem løbende opdateret, brug top kommandoen. Alternativt kan du installere htop.

Der er mange visninger med ps kommandoen, afhængigt af hvilke systemoplysninger man ønsker. Eksempelvis ps -ely, der er beskrevet fra linket i dit oplæg.


runge
Antal: 105
Tilmeldt:
06-08-2006
User is offline
Eksempel på brug af 'nice'

Som et eksempel på brug af 'nice'-kommandoen, kan jeg huske, at jeg engang for længe siden kørte tunge beregningsprocedurer på min maskine.

nice -n 19 beregning.sh

Det var tiden før multi-kerne-systmer. Derfor kunne det være smart at køre sit program med en høj nice-værdi. Det betød, at processen kunne køre for fuld damp, når der ikke var andre processer, som skulle bruge CPU-tid - men hvis der blev kørt andre programmer, så blev de prioriteret højere og beregningsprogrammet fik meget lidt CPU-tid. Så kunne man bruge alm. desktopprogrammer uden, af de blev sløvet af beregningsproceduren.

/Svend


1bot.dk
Antal: 127
Tilmeldt:
16-12-2017
User is offline
nice CPU time - opfølgning

Hej Frogmatser mfl.

Mit spørgsmål om "nice CPU time" kommer af at jeg er begyndt at kører GKrellM-programmet pga at jeg gerne vil følge tempraturen på motherboard-temp følere og blæsernes rpm (kører med corsair h45 væskekøling på cpu'en).

Det med "nice time" er kommet til efter jeg undrede mig over de lyseblå og orange farver i CPU kurverne, fordi jeg næsten ik belaster min CPU (AMD phenom II x6 1100T), men kunne se at når jeg så en youtube-video lå den lyseblå graf på omkring 50% men det skyles nok et andet problem at jeg ik lukker en fane i firefox men blot lader den stå åben.

Dernæst vil jeg gerne sige mange tak for jeres forsøg på at beskrive begrebet "nice CPU time", da jeg godt er klar over det ik er det nemmeste i verden.

/allan


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4065
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Det med "nice time" er

#3: Det med "nice time" er kommet til efter jeg undrede mig over de lyseblå og orange farver i CPU kurverne, fordi jeg næsten ik belaster min CPU (AMD phenom II x6 1100T), men kunne se at når jeg så en youtube-video lå den lyseblå graf på omkring 50% men det skyles nok et andet problem at jeg ik lukker en fane i firefox men blot lader den stå åben.

Prøv om CPU forbruget, på ca 50%, gentager sig med en anden browser eksempelvis Chrome eller Chromium, for at afgøre om det skyldes Firefox på din maskine.

Højt CPU forbrug burde ikke være konsekvens af at se en video fra Youtube, heller ikke med flere åbne faner i browseren, men er ikke urealistisk hvis du kører flere CPU krævende programmer samtidigt. Det er korrekt at højt CPU forbrug medfører varmeudvikling og sådan noget er problematisk.

Temperaturen bør ikke oversige meget mere end ca 60 grader. Hvis CPU'en presses yderligere, kan temperaturen stige til ca. 80 grader. I dette eksempel herunder kører Simpel Screen Recorder samtidig med en Youtube video.

Det kører på en gammel Asus UX31e laptop (fra 2011) med Intel i7 CPU på 1800 MHz. Du kan følge data fra GkrellM:

https://www.dropbox.com/s/d8s07cx34poeci2/cpu-temp...


1bot.dk
Antal: 127
Tilmeldt:
16-12-2017
User is offline
varmeudvikl af cpu (nice cpu time)

Hej Frogmaster

Min cpu ligger på 25-30c og cpu-fanen ligger på 250-500rpm ved at se youtube-video mm og have mange faner åbne i firefox.

Men grundliggende forstå jeg ikke nice time begrebet, måske med tiden, men jeg har forstået at der er prioriteringer i cpu'en mht gode/onde prioriteringer. Jeg skal nok lade vær med at tænke alt for maget over det og bare bruge comp, når jeg stadigvæk ligger i den lave ende af varme-spekteret (30c er halvdelen af max.belastning på 61c ved 100%).

Jeg skal nok prøve en anden browser med tiden!!

Din GKrellM ser fed ud. Ligger der noget programmering bag??

/allan


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4065
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Hej igen ibot#5: Ligger der

Hej igen ibot

#5: Ligger der noget programmering bag??
Der er meget lidt programering i Gkrellm's tema filer. Der er mere billedebehandling (billeder med transparente pixels).

Du kan downloade tema filerne til GkrellM her:
https://www.dropbox.com/s/vmz454lj1f7ch0t/gkrellm-...

-Vis skjulte filer i File Manageren.
-Udpak zip filen og kopier filerne til /home/dit-bruger-navn/.gkrellm2/themes
-Vælg et tema fra Gkrellms konfiguration

Der er vedlagt en film i zip filen, der kort viser hvordan.

GkrellM skal være installeret før den skjulte .gkrellm2 mappe eksisterer i Home mappen

-----------

#5: Men grundliggende forstå jeg ikke nice time begrebet
Runge i #2 beskriver det glimrende med et eksempel. Som han siger, så kan man, med nice kommandoen, køre et program, eller et script, med en anden prioritet end systemets standard.

Hvis man ønsker permanent at ændre prioritetrækkefølgen, så skal man i stedet bruge renice kommandoen. Den almindeligvis ikke er noget man bør rode sig ud i.