Ubuntu begynderguide på dansk

aphandersen
Antal: 22
Tilmeldt:
10-12-2016
User is offline
Ubuntu begynderguide på dansk

Jeg har de seneste uger arbejdet med at lave en Ubuntu begynderguide på dansk. Indtil videre er det blevet til 36 afsnit. Formålet er at udbrede flere danske guides, der gør det lettere at komme igang med Ubuntu. Måske nogle af jer også kan bruge artiklerne eller måske har rettelser til dem. Rettelser og kommentarer modtages meget gerne :D

https://www.it-blogger.dk/ubuntu-for-begyndere-1-k...

Andreas Andersen


linuxuser42
linuxuser42's picture
Antal: 382
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Imponerende arbejde!

Imponerende arbejde!


marlar
Antal: 3159
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
Flot arbejde! Jeg har

Flot arbejde!

Jeg har tilladt mig for overskuelighedens skyld at fjerne links undtagen det første da det jo indeholder en fin indholdsfortegnelse.


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1155
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Jeg synes det er vældigt

Jeg synes det er vældigt stærkt gået, at få så mange detaljer og finesser med. Jeg har især bidt mærke i, hvor lidt du glemmer - jeg kender selv til det, at skrive guides, og man skal virkeligt huske på mange ting, og undgå at miste overblikket.

Jeg er sikker på, at der er mange nybegyndere til Linux, der vil have det en hel del nemmere nu, hvor de har mulighed for, at læse den guide og komme godt igang. :-D


aphandersen
aphandersen's picture
Antal: 22
Tilmeldt:
10-12-2016
User is offline
Tusind tak allesammen :-)

Tusind tak allesammen :-)

Andreas Andersen


berylmagic
Antal: 536
Tilmeldt:
02-07-2007
User is offline
blog link, pdf ?

Hej

Ja, tak for det arbejde. Jeg ved godt, at du løbende vil vedligeholde teksten på web. Men hvad med en mulighed for at downloade en pdf ?


ejvindh
Antal: 88
Tilmeldt:
17-05-2010
User is offline
Jeg bøjer mig også i

Jeg bøjer mig også i støvet for det enorme arbejde! Der er selvfølgelig mange småting man kunne diskutere, men den slags diskussioner hører vel mere rigtigt hjemme når man ER godt i gang, end i opstarten.

Et par forslag:
1.
Selvom det har været et stort arbejde at lave det, så er det imidlertid min erfaring, at det kan være et mere trælsomt arbejde at holde den slags vedlige. Når man skriver nyt, kan man ligesom se, at der sker noget. Hvorimod ved vedligeholdelsen er arbejdet næsten usynligt. Derfor tænker jeg at du måske med fordel kunne luge lidt ud i de pointer, som hurtigt bliver forældede? F.eks. at nyeste udgave er 19.10. Evt. hvis du gerne vil holde fast i den, så skriv noget i stil med at "i efteråret 2019 er nyeste udgave derfor f.eks. 19.10".

2. Skrivebøf:
Jeg faldt lige over en skrivebøf på første side (men faktisk ellers /imponerende/ få!!!):
https://www.it-blogger.dk/ubuntu-for-begyndere-1-k...
Han hedder Linus Torvalds -- og ikke Linux Thorvald


aphandersen
aphandersen's picture
Antal: 22
Tilmeldt:
10-12-2016
User is offline
Godt forslag, det

#5: Godt forslag, det arbejder jeg også på :-)

#6: 1) Det er en god ide, det vil jeg lige få efterrettet. 2) Tak for rettelsen, det er hermed rettet

Andreas Andersen


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4798
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Som alle andre oplever jeg

Som alle andre oplever jeg det nærmest perfekt.

Det kan tænkes at en nybegynder gerne så en video i funktion, måske på en maskine der ikke kører Windows 10 særlig godt.

Jeg ved at andre medlemmer her på sitet (dakkonblackblade) https://www.linuxin.dk/node/22417 , allerede uploader danske videoer på fx Youtube. Måske kontakter og sammenarbejde er relevant?

Det ser ud til at være bemærket på Youtube, selvom brugeren (Country House v/ Mogens Johansen) ikke fik linket til linuxin.dk til at fungere: https://www.youtube.com/watch?v=EZ7xK2b_uBw

Der er andre, fx Tankeskud, en helt ung gut: https://www.youtube.com/watch?v=t5xeKRpIxU4 , der tydeligt viser han har fingeren på pulsen

hansi32 - linuxboxen.dk udtaler noget lignende: https://www.linuxin.dk/node/22417#comment-93404

Jeg kan ikke finde semantiske fejl, Eftersom du allerede har rettet ting, der kan have opdateringsmæssige besværligheder, så skal jeg helt ud i petitesserne, for overhovedet at finde noget der muligvis kan forbedres!

Rent semantisk kan visse såkaldte "fyldord" udelades. Eksempelvis "jo" i følgende tekst:

Cinnamon er et godt desktopmiljø til dig der skifter fra Windows til Ubuntu. Og du har jo altid mulighed for at kunne skifte mellem Cinnamon og Gnome 3 der er standard i Ubuntu. Det gør du jo direkte fra loginskærmen ved at trykke på tandhjulet.


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4798
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Jeg vil gerne tilføje, IHT

Jeg vil gerne tilføje, IHT videoer hvor der tales, at man først skriver et manuskript. Længere pauser og afbrydelser i talen, er nok ikke bedste måde at præsentere et produkt.

Det ser lidt ud til at nok især danskere, i privat regi, har lidt problemer med det ...

En præsentation bør ske overbevisende. Det vil sige flydende og uden utilsigtede pauser og talefejl (som øh, æh m.f.). Det kræver både et manuskript og planlægning. Manuskriptet behøver ikke at være ordret alt efter personlighed, men mere kontekstuelle stikord, lidt som forberedelserne til en mundtlig eksamen.

Det bør heller ikke lyde som om man læser op fra en bog. Det er ikke helt så nemt som det lyder. Sådan noget kræver tid til forberedning.

Jeg vil gerne give et lidt kedeligt eksempel på en amerikaner, der starter med at vrøvle lidt og derfor risikere, allerede fra begyndelsen, at ødelægge sine ellers udmærkede pointer, ved at udtale forskelle mellem Linux og Windows opdatering og misforståelser ang. defragmentering (roterende HDD på Linux formaterede ext4 diske - (modsat SSD)), der udmærket kan betale sig for at gøre Linux hurtigere.

Det er ikke helt forkert hvad han siger, men blot mangelfuldt formuleret: https://www.youtube.com/watch?v=mkrN4uAcDGk Der er ingen opdateringer til Linux, før du beder Linux om opdateringerne ... Vrøvl, naturligvis er der løbende og meddelte opdateringer til Linux, men Linux tvinger ingen til at opdatere, modsat Microsoft, der tvinger opdateringerne igennem, hvilket er noget helt andet ...

Manden er ikke dum. Her snakker han røven ud af bukserne i en anden video: https://www.youtube.com/watch?v=iox7fr7p5Hc

Pointen er at video præsentation af Linux, selvfølgeligvis også kan ske på dansk.