Fremtid for BSD

marvin0628
Antal: 20
Tilmeldt:
11-03-2020
User is offline
Fremtid for BSD

Jeg har tænkt mig at prøve noget af BSD-familien af, googlede lidt rundt og faldt så følgende artikel:
https://www.csoonline.com/article/3250653/is-the-bsd-os-dying-some-security-researchers-think-so.html

Er der nogen BSD-kendere herinde, der kan be- eller afkræfte det?


Slettet220102
Antal: 1619
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Den er artikel er det rene

Selvom der er en vis sandhed i, at sikkerhedspatches ikke altid kommer på dag 1, så er påstanden om, at BSD'erne er ved, at dø meget langt fra sandheden. BSD'erne har ikke støre problemer med sikkerhed, end andre styresystemer.

Faktisk er det ikke længe siden, at jeg så en artikel om en kernel bug i Linux, der var 17 år gammel. Windows og MacOS har sandeligt også problemer.

Så lad os tage det for hvad det er:

Lidt af en tabloid sensationshistorie.

BSD'erne er friske som den friskeste laks i floden, og udvikles voldsomt, som altid. Med avanceret teknologi, sikkerhed, enterprise kvalitet. FreeBSD benyttes af Juniper Networks, NetFlix, Whatsapp med mange flere. NetFlix CDN (video-servere) alene kører 40% af internettets trafik igennem FreeBSD servere.

FreeBSD bruger avancerede teknologier, som ZFS filsystemet (som er native inkorporeret i FreeBSD, i modsætning til på Linux, hvor det blot er et eksternt kernel module, der skal installeres vha. dkms) På FreeBSD er ZFS en del af selve operativsystemet og kan tilvælges og konfigureres ved installation af FreeBSD. FreeBSD har også andre teknologier fra Solaris, Dtrace, samt i eget hus udviklede jails (som er Linux Containers og Chroot langt overlegen) FreeBSD har også SELinux-agtig sikkerhed i form af CAPSICUM, som er et mitigation layer kørende i kernel level.

FreeBSD er mere populær på desktoppen, end nogensinde. Der er begrænset hardware support (du har bedst held med lidt ældre hardware og helst Nvidia grafikkort (FreeBSD)

OpenBSD (verdens sikreste styresystem, period) kører alt fra routere til switches og med sin sikkerhed glimrende til at udføre netop det job. Det er et meget lille styresystem, slet ikke bloated, tror på source baseret kode, undgår binary blobs, derfor - har du Nvidia - undgå OpenBSD, Nvidia og OpenBSD hader hinanden, da Nvidia er en proprietær binary blob.
OpenBSD er også populære med deres velskrevede sikre værktøjer:
OpenSSH, OpenSSL og LibreSSL er ting, der er blevet udviklet på OpenBSD igennem tiden, som både Linux og de andre BSD'er har taget til sig. Så sikre er de værktøjer.

NetBSD lidt det samme. OpenBSD er mere fokuseret på sikkerhed, men de minder en del om hinanden. Du vil få mere held med, at køre OpenBSD på Thinkpads, end på nogen anden maskine, da OpenBSD udviklerne udvikler på OpenBSD på Thinkpad computere.

DragonFlyBSD er en stærk og stabil lille svend, og er teknisk set en FreeBSD, fordi den udspringer af FreeBSD version 4 fra 2003, som er blevet udviklet på siden. Den har et meget avanceret filsystem, hammer og efterfølgeren Hammer2, som er utroligt stabilt og avanceret.

I nyere tid er den FreeBSD og desktopvenlige GhostBSD lettest at gå til.

Så hvis du har en lidt ældre Nvidia-baseret maskine, er det den jeg kan anbefale dig:

GhostBSD


marvin0628
Antal: 20
Tilmeldt:
11-03-2020
User is offline
Tak for det gode svar! Jeg

Tak for det gode svar!

Jeg havde også lidt på fornemmelsen, at artiklen var lidt af en sensationshistorie - det siger lidt, når man har svært ved at finde tilsvarende artikler andre steder. Med mindre man googler den mand, der bliver citeret; Ilja van Sprundel. Han er "Director of Penetration testing at IOActive" og har tilsyneladende gjort det til sin levevej/hobby at finde en bugs (hvilket man altid kan) og annoncere det højlydt.

Nu har jeg prøvet GhostBSD og FuryBSD på tre bærbare - og det kører bare! Jeg kunne godt forestille mig, at mine 20+ år som Linuxbruger kan blive afløst af 20+ år som BSD-bruger - men lad os nu se :-) Umiddelbart er jeg imponeret og der er god hjælp at hente i diverse fora.

God weekend.


Slettet220102
Antal: 1619
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
I lige måde, Marvin0628!

I lige måde, Marvin0628! :-D