Vil Fuchsia OS erstatte Linux?

TankeSkud
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
Vil Fuchsia OS erstatte Linux?

Jeg er faldet over følgende video: Google Fuchsia OS could change the world...but...
Nu undre jeg mig over om det vil lykkes Fuchsia OS at ersatte Android og Linux.
Fra et teknisk perspektiv er det et interessant projekt, men kigger vi på Fuchsia fra et open source / privatlivs perspektiv, så er der nogle problematikker.
Fuchsia OS - What we know so far!
Google Fuchsia

1. Google kan få ufattelig meget indflydelse (både på mobil, IoT og PC markedet).
2. Fuchsia anvender Zircon kernen, hvilket jeg ikke har de store informationer omkring.

Har dog fundet lidt om de forskellige licenser: KILDE

The Zircon Kernel (kernel/...) and the Zircon Scripts (scripts/...)
are under an MIT-style license, copies of which may be found in
kernel/LICENSE and scripts/LICENSE.

The Third Party Components (third_party/...) are under various
licenses (of the BSD, MIT, or Zlib style), which may be found in the
root directory of each component, respectively.

All other components and materials, including the Zircon System
(system/...) and Bootloader (bootloader/...), are under a BSD-style
license, copies of which may be found in system/LICENSE and
bootloader/LICENSE.

The PATENTS file, which may be found in the same directories as the
LICENSE files, provides additional license rights and conditions
relating to patents.

Hvad tror folk og hvad synes I om Fuchsia OS?
Tænker at, Fuchsia og Zircon kan give Linux nye idéer, men er også skeptisk og på vagt.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is online
Nu undre jeg mig over om det

Nu undre jeg mig over om det vil lykkes Fuchsia OS at ersatte Android og Linux.

Erstatte Android, bestemt.

Erstatte Linux, har du spist søm?

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
Erstatte Linux, har du spist

Erstatte Linux, har du spist søm?

Ikke så vidt jeg ved :-D Grunden til at jeg skrev det, var fordi Fuchsia kan kører på en række hardware (mobil, IoT og PC). Det kan altså gå hen og blive en universel platform, der får de forskellige devices til at snakke sammen og dele informationer (lidt ligesom Mac og IOS snakker sammen).

Hvis den vision bliver til virkelighed, tror jeg at mange folk vil skifte over.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is online
mange folk vil skifte

mange folk vil skifte over.

En hel industri? Der kører hele internettet, robotter, infrastruktur, hospitaler, rumstationer, ja, hele verden. Veletableret igennem næsten 30 år, den måske vigtigste komponent i vores samlede verden. Og så et lillebitte spædt operativsystem, som knapt kan køre en brøkdel af det Linux kernen kan, slet ikke i samme skala, slet ikke så kraftfuldt, slet ikke så fleksibelt, og måske ikke med fri licens.

Nej nej, den må du vist længere ud på landet med. ;-)

-

Til IOT og mobile platforme, helt bestemt. Men så til, at køre internettet. Arj, det kan sgu ikke bare sådan lige lade sig gøre.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


marlar
Antal: 3228
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
Jeg tror at tankeskud

Jeg tror at tankeskud tænkte på Linux på desktoppen, ud fra bemærkningen "tror jeg at mange folk vil skifte over.". Altså folk. Ikke industrier.

Mange tænker ikke over at der kører en form for Linux i stort set alt avanceret elektronik vi omgiver os med. For OracleJMT har da helt ret, "verden" skifter ikke over til Fuchsia, det kommer ikke til at ske. Linux er simpelthen for integreret i techverdenen.

I øvrigt kører verdens top 500 supercomputerer alle Linux. Altså dem som laver vores vejrudsigter, simulererer coronavirusmutationer, diagnoticerer sygdomme osv. Jeg forestiller mig ikke de hopper over på Fuchsia.


Domiino
Domiino's picture
Antal: 633
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
Så længe at folk vælger

Så længe at folk vælger Linux for friheden og privatlivet, så kommer Google ikke på banen til Linux brugerne, hvem i himlens navn ligger deres data frivilligt hos Google?


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
hvem i himlens navn ligger

#4
Jeg tror at tankeskud tænkte på Linux på desktoppen, ud fra bemærkningen "tror jeg at mange folk vil skifte over.". Altså folk. Ikke industrier.

Præcis. Min kommentar var oprindeligt henvendt til desktop og mobil, men samtidig vil jeg heller ikke udelukke at det kan komme ind på servermarkedet. Hvis det f.eks. er let at sætte op og har en række features som man ikke finder andre steder, så er der også en risiko på dette marked.

Linux er simpelthen for integreret i techverdenen.

Tror man skal være forsigtig med at sige "X er simpelthen for integreret i verdenen". Der er mange historiske eksempler, hvor en integreret teknologi, arbejdsplads eller transportmiddel er blevet erstattet af noget andet. Fastnet telefoner og telefonbokse er en sjældenhed i vores moderne samfund, hestevogne ser man heller ikke så meget til, old-school telefonister er blevet erstattet med automatiske systemer, kobberkabler bliver langsomt erstattet af fiberkabel etc.

Jeg håber ikke det vil ske for Linux, men derfor skal man vel stadig være opmærksom og på vagt. Ellers bliver der bare hvilet på laurbærene.

#5

hvem i himlens navn ligger deres data frivilligt hos Google?

Folk der bruger Chromebooks og andre google produkter :-)

Du har nogle fair pointer. Tænker også at Linux communitiet (sikkert også FSF folkene) kan tage koden / dele af koden fra Zircon / Fuchsia og lave deres eget fork. Det kan dog være at de forskellige licenser gør arbejdet vanskeligt.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is online
Jeg håber ikke det vil ske

Jeg håber ikke det vil ske for Linux

Det kan jeg garantere dig aldrig kommer til at ske. På mobil og i mindre skala, måske. Men det er så det. Hør ordentligt efter nu: Linux er så kæmpe-bragende stort overalt, det kommer aldrig til at ske. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre. Det er tæt på umuligt.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


Steen E
Antal: 1
Tilmeldt:
19-10-2020
User is offline
Det må være et spørgsmål

Det må være et spørgsmål om praksis. Mit perspektiv er service manufaktur. Slutbrugeren idag står overfor og møder digitaliseringen som et vilkår, om det nu er i folkeskolen, på arbejdspladsen eller i privathjemmet. Decentraliseringen, som så, er på en eller anden måde så kun et ord med mange betydninger, i en eksistentielt fragmenteret verden.

Service manufaktur er selvfølgelig ikke for hvemsomhelst. I mit eget tilfælde er det næsten kun en fantasi, idet jeg de sidste 10 år bare har benyttet Debian Squeeze Binary Release. Det er jo den personlige praksis der former operativ-miljøet, og min løsning har virket overordentligt godt. Før det brugte jeg en kort årrække en selv-kompileret OS, efter en opskrift fra linuxfromscratch.org.

Service manufaktur er en personlig og face-to-face praksis (eller fantasi).

RE marlar's indlæg kører verdens top 500 supercomputere Linux. Jeg fandt og tjekkede top500.org, som godtnok bekræfter det. Men det er også meget tankevækkende som en udstilling af service manufaktur, på et temmelig højt (low-level) plan. De forskellige linux-distros repræsenterer for mig at se dels avancerede kernel-hacks, dels en slags grovkornet bekræftelse af myten om hvad der driver udviklingen af Linux-kernen - og gcc.

På et mindre højt plan, og mere high-level, har floraen af Linux-distributioner pushet Linux som et tilgængeligt operativsystem for den almindelige slutbruger. Denne service manufaktur er på en måde decentral, fordi der er så mange Linux-OS varianter, men har på den anden side også naturligvis et centralistisk element. BSD platformen illustrerer netop denne form for centralisme, tilgangen til en samkoordineret ressource foruden hvilken intet kan fungere. For mig at se kan man godt argumentere top500 Linux-distros mimer BSD-maximet, mens de almindelige Linux-distros kun mere eller mindre kan eftergøre kunsten at fremstille en fuldstændig toolchain.

Og, mht. fremtiden, altså om Zircon/Fuchsia er vejen frem, kan jeg kun svare subjektivt "Nej", med forbehold for altings foranderlighed. Decentraliseringen af den digitale service manufaktur har et formål i sig selv. Det understreger den engagerede tilrettelæggelse af system-miljøet påhviler slutbrugeren, eller en nært relateret person til slutbrugeren. Heroverfor står BSD-maximet, og Zircon/Fuchsia og top500 Linux-distros og de almindelige Linux-distros, som distancerede tiltag der netop producerer den her changerende menu-salat der driver opsætningen af et personaliseret operativ-miljø.