Min perfekte formel

polynix
Antal: 528
Tilmeldt:
24-05-2021
User is online
Min perfekte formel

I mange år svor jeg ved en måde, at gøre det hele på. Jeg tror, at det handlede om, at være med i et fællesskab. Med på et hold. Linux mod alle de andre.
Senere blev det BSD-erne mod alle de andre.

Et eller andet sted er det en barnlig ting, som mange Linuxbrugere, for så vidt også gamere, fodboldfans og elektroniknørder etc. forfalder til:
At være fan.

Så i 2016 blev det slut med det, og jeg valgte at gribe computer science pragmatisk og objektivt an:

Jeg ville bruge "the right tool for the right job."

Og nu er formlen fundet.

FreeBSD (Truenas Core) på NAS/evt. webserver, OpenBSD (en drøm, må nøjes med Kviknet's OpenWRT (Linux) lidt endnu) på routeren, MicroOS (Linux) og MacOS på desktoppen. Android på Google Pixel som smartphone.

Grunden til, at jeg bedre kan lide lige FreeBSD på NAS er, at OpenZFS er integreret ligeså godt, som btrfs er i OpenSUSE. På FreeBSD er ZFS "bagt ind" i basesystemet fra start, og har snapshots og boot environments. Ud over det så synes jeg, at FreeBSD's sysctl.conf, samt /etc/rc.conf og /boot/loader.conf er utroligt overskuelige at finjustere, hvis jeg vil tune systemet. På TrueNAS Core har jeg en fin webgui, der følger med, som kan tilgås via. browseren. Det er let, at tilføje Samba shares, og Plugins som Plex kan installeres i et iocage/jail, som fungerer ligesom cgroups på Linux, bare bedre. Solaris har noget lignende.

MicroOS på desktoppen, som jeg har skrevet om for nylig er en immutable OpenSUSE distribution, der minder lidt om Silverblue. Gnome versionen af MicroOS hedder Aeon, KDE versionen hedder Kalpa. MicroOS Aeon fungerer rigtigt godt for mig, fordi jeg får GNOME, jeg får Tumbleweed - men / er read only, og der bruges kun Flatpaks til programmer. Opdateringer styres ved sudo transactional update, og mangler man en pakke, der ikke findes som Flatpak < Pas på, imod designmålet, det kan bricke distroen > kan den installeres med sudo transactional-update pkg install .

Snapshots med btrfs foregår så vidt vides automatisk, og der er vist boot environments, som i OpenSUSE. Jeg er ikke helt sikker på dette, men følger gerne op på det.
Indtil videre er det eneste jeg ikke har kunnet få til, at spille, været Mullvad VPN med brug af selve rpm pakken og med brug af Wireguard. Den RPM version er skræddersyet til Fedora, Kinoite og Silverblue, og ikke til OpenSUSE, Mageia, so far and so on og vice versa.
Ellers virker Wayland, Pipewire, Touchpad, grafikdrivere og alt helt som det skal (Intel graphics og Intel Wifi på Thinkpad X240) Jeg har TLP installeret med en særlig config hentet fra github. Jeg deler den gerne, hvis i vil se den. TLP er et program til, at forbedre batteritiden i Linux på laptops ved, at skrue ned for processoren, lydkortet, bluetooth, skærm, touchpad og andre ting, når laptoppen ikke er tilkoblet strømforsyningen. Det kan så fintunes, så man kan opnå op til 2-3 timers ekstra batteri, uden mærkbart dårligere ydelse.
Så fremragende desktop system, og helt klart fremtiden. Kan stærkt anbefales på desktoppen. Vogt dig for Nvidia, AMD, Broadcom og Quallcomm, samt Realtek. Man aner aldrig hvad man har med, at gøre. Men er det ikke altid sådan? *smirk.*

OpenBSD på routeren? Gid det var så vel. Min kører OpenWRT, og sådan bliver det desværre nok ved i nogle år endnu, indtil jeg selv får købt en router og sat OpenBSD op på den. Så hvorfor OpenBSD og ikke OpenWRT? Hvorfor ikke? OpenBSD regnes i defaultkonfigurationen som verdens mest sikre styresystem, og har nogle af verdens dygtigste og skarpeste udviklere. Code correctness og sikkerhed fremfor alt. PF firewallen, OpenSSH, OpenSSL, LibreSSL. Alt sammen kommer fra OpenBSD projektet. 0 remote holes in the default configuration in a heck of a long time, plejer at være deres motto. - Så længe du kan leve med, at der ingen multicore support er i defaultkonfigurationen, og at der bliver hugget en hæl og klippet en tå mht. performance, især på desktoppen; - her er den utroligt langsom, - så er den i stedet en fremragende kandidat til routersoftware, fordi den ikke fejler noget mht. netværkshastighed. Det er alt andet, end lige mere begrænset hvad en router skal kunne, end hvad en desktop skal kunne!
Men jeg må vente lidt endnu.

MacOS bruger jeg dog stadig. Men ikke til de vigtigste ting! Mit privatliv og mine personlige ting. Her udfylder MicroOS rollen 100%.


linuxuser42
Antal: 800
Tilmeldt:
05-01-2008
User is online
Ja hvis det ikke var fordi

Ja hvis det ikke var fordi Debian er så stabil og havde den største mængde brugere... og at jeg tilsyneladende er 'greybeaard' typen.
NixOS er også værd at kigge på efterhånden. Friste friste :-)

--
Mine opdaterede 'danske' Debian iso'er https://wwvaldemar.dk/indexiso.html
Dumme Linux citater: https://wwvaldemar.dk/jeg.pdf
Debian 12 demo: http://wwvaldemar.dk/d12demo.webm


polynix
polynix's picture
Antal: 528
Tilmeldt:
24-05-2021
User is online
Ja.. Var det ikke lige for

Ja.. Var det ikke lige for de lukkede drivere, som de immutable distros stadig har problemer med ... Det er ligesom det eneste, der mangler at spille, synes jeg. Men jeg bruger Intel på den.
Men gamere bør nok bruge Tumbleweed i stedet.


polynix
polynix's picture
Antal: 528
Tilmeldt:
24-05-2021
User is online
Lad være, at købe

Lad være, at købe Synology. Smid TrueNAS Core på denne Dell med Xeon processor, og det kører, som du aldrig havde drømt om..

https://www.anandtech.com/show/4299/dell-precision...


marlar
Antal: 3335
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
Lad være, at købe

#3: Lad være, at købe Synology

Det vil jeg gerne have uddybet. Synologys NAS'er er virkelig alsidig og meget brugervenlig.

Du får utroligt meget "forærende" i brugerfladen, et lille udpluk er fx:

- VPN
- Torrent-downloader
- Sync ala Dropbox
- Mulighed for at dele både upload og download links med andre til fotos mv.
- Medieserver til video, billeder og musik
- Backupløsninger
- Dynamisk DNS
- Indbygget raid
- Meget høj sikkerhed

Får man også alt dette (og mere) med i TrueNAS?


polynix
polynix's picture
Antal: 528
Tilmeldt:
24-05-2021
User is online
- Medieserver til video,

Nu har jeg kun erfaring med TrueNAS Core, og ikke TrueNAS Scale, så det bliver Core jeg svarer på nedenfor:

- Medieserver til video, billeder og musik - Check (Med Plex eller Emby iocage plugins, samt NFS og samba deling, og meget mere. )
- Backupløsninger (Jeps, med iocage backup plugins kan man hoste)
- Torrent-downloader (Jeps, der er Deluge og Transmission iocage plugins til torrents, der kan hostes)
VPN (ja, OpenVPN iocage plugin)
- Sync ala Dropbox (yes, Syncthing mm. iocage)
- Dynamisk DNS (ja via en indstilling)
- Indbygget raid (Jeps, sættes op med OpenZFS, der er bagt ind i basesystemet på FreeBSD (TrueNAS Core) det er forholdsvist ligetil, man kan også vælge single disk/stripe

- Meget høj sikkerhed (FreeBSD giver altid høj sikkerhed, defaults i TrueNAS Core er gode)

Mht. om man får mere, end Synology også, så kan jeg svare, at man får native OpenZFS implementering i basesystemet fra start. Der er ingen andre end Solaris, og FreeBSD, (og dermed Truenas Core, samt andre derivater af samme,) der har det bygget direkte ind i basesystemet klar til brug.
- Iocage (FreeBSD jails), er en fed ting at have. Det er ikke Docker, men det er god isolering til plugins og hvis man bare gerne vil have en FreeBSD shell kørende til ting og sager.


polynix
polynix's picture
Antal: 528
Tilmeldt:
24-05-2021
User is online
TrueNAS Core kan jo

TrueNAS Core kan jo naturligvis installeres på en Synology NAS og erstatte det indbyggede men hvis man gerne vil spare penge, så kan en Dell Precision T1600 med Xeon processor godt betale sig.

TrueNAS Core på en Synology med flere diske og RAID er jo klart mit mål, men mit behov er forholdsvis lille. Så jeg sparer.
Jeg siger bare:
Er behovet for diskplads lille, så er der ingen grund til at købe en Synology til TrueNAS Core, eller det medfølgende system, når en aflagt desktop maskine med forholdsvis god power stadig, kan udfylde lige det begrænsede behov.