P2P på Linux - Del 1: giFT og openFT

p2p

En interesse for mange, efter at de er skiftet til Linux, er at få nogle Peer-2-Peer filesharing-programmel op at køre, så det er lettere at få fat i ting, der ellers ikke er så lette at få fat i. Dette er første del af en artikelserie hvor jeg vil beskrive installationen af bl.a. KaZaA, Direct Connect og eDonkey m.m.

I tidernes morgen, dengang hvor KaZaA ikke var særlig godt krypteret, startedes et projekt med navnet "giFT" - det står for "giFT internet File Transfer". Det havde dengang til formål at kommunikere sammen med FastTrack (det netværk KaZaA er en del af), men inden længe blev det opdaget, og det hele blev krypteret. Programmørerne hos giFT gav op overfor KaZaA, men øjnede muligheden for at lave et nyt, frit P2P-netværk i stil med FastTrack.

Fordelen ved dette netværk er, at det er mest brugt af Linux-brugere, og at man derfor har større chance for at finde Linux-programmer her, end man har på f.eks. KaZaA.

Installation af selve giFT
giFT er en daemon som kører i baggrunden, for egentlig at kunne bruge det til noget, skal man også have en klient til at kommunikere med den, mere om det senere.

1. Gå ind på http://gift.sf.net
2. Følg instruktionerne ang. download fra CVS, og gør alt hvad der siges.

En hyppig fejl er, at man ikke er opmærksom nok, når man kører giFT-setup. Sørg for at svare noget andet end 0 ved første spørgsmål, det er et spørgsmål med det formål at tjekke, om man er vågen.

Hvilken klient skal jeg vælge?
De anbefaler selv giFTcurs ( http://giftcurs.sf.net ), som dog er en tekstbaseret GUI. Jeg bruger selv KdeGiFT, der kan skaffes fra http://130.161.58.2/~bastiaan/kdegift
Tag selv et kig på http://giftui.tuxfamily.org/screenshots.php og se hvad der tiltaler dig mest.

Læs også:
Del 2
http://www.linuxin.dk/node/64

Del 3
http://www.linuxin.dk/node/85