QNX - et RealTime OS

  • strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client612/web794/web/modules/inline/inline.module on line 418.
  • strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client612/web794/web/modules/inline/inline.module on line 418.
qnx

Mange af jer kender ikke dette OS, og de aller fledste har knapt hørt om det.QNX - Neutrino RTOS (RealTime Operating System) Jeg har selv afprøvet systemet over nogle år og de nye updates der har kommet til dette operativ system.

Først vil jeg forklare jer lidt om hvad ordene Real Time OS betyder i QNX sammenheng (ihvertfald sådan som jeg har forstået det)
QNX er et RTOS system, dvs at alt foregår live og ingenting bliver sat til venting i kø.
Normalt sådan som i kender processer har processer (programmer) en prioritet i Linux (også under windows) osv, og bliver eksekveret når der er tid/plads til det. M.a.o. det er IKKE real-time...men kø-baseret.

QNX er real-time baseret, og dvs. programmet skal kunne køre STRAKS ellers så bliver processen "killed". Lyder ikke særlig smart synest vel nogle, men det er langt smartere end man tror. For programmene bliver meget ydelses-tro og presser maskinens ydelse til maximum, og man får ikke problemer med at ting sløver ned en vigtig proces. Dessuden får man ikke startet en process som ikke kan udføres 100 % - ergo. er operativsystemet meget godt til sygehus- forskning og anden videnskab der kræver 100 % tro data udført på et "garanteret" tidsforløb.
Det var så lidt om realtime.

Men hvorfor skriver jeg så dette indlæg om QNX? Hvad har QNX med dig som en almindelig bruger af en PC'er?

Svaret er nemt nok, vi har faktisk måske overset det faktum at vi har ikke bare Linux og Unix som alternativ - men faktisk også QNX.
Qnx har den fordel at den er lille, effektivt kodet velfungerende, lyn-hurtig (non bloated), og meget overskuelig. Den kommer også med sin egen udviklingspakke der er noget af det bedste jeg har set til NOGET som heldst styre- system, selv om Linux har 100vis af dem, er det får der kan slå QNX's udviklings-platform (IMHO). Hvis i ikke helt falder for den - så tag ikke mit ord for det...tjek det ud. QNX er nemlig gratis til private brugere.
Og det er nemlig det - QNX ER gratis til private brugere, men koster penge dersom du vil bygge et selskab på det, eller bruge det i industri sammenheng. Og det er stadig gratis til skoler osv...man skal blot ansøge om det såvidt mig bekendt.

qshot2

Det har også en VIS kompatibillitet med Xwindows selv om det SLET ikke er hverken Unix eller Linux, så iflg. QNX folkene selv - kan man selv kompilere de programmer man skulle have behov for på sin personlige platform. Dog skal man forvente at QNX opfører sig som det REALTIME platform den nu er. Dvs...can't compute right now? Ok - Process killed!.
QNX er super-stabilt. Det er det eneste OS jeg har set (udenom Commodore 64's os) som faktisk aldrig har gået ned for mig. Og det går SERIØST stabilt.

QNX er en lille smule kedelig for folk der er til 10000 PC-spil og det sidste nye indenfor multimedia.

Men underholdning ER der, Der er sågar en Xing DVD player, Understøttelse for mange grafik kort, Unreal-Tournament Patches, emulatorer, Mp3 afspiller som native, browser klar til brug MED FLASH osv. osv.

Så du kan faktisk rolig installere QNX på din maskine dersom du ønsker et 3dje alternativ til styresystem. Du kan browse som normalt, hurtig opkoble dig på internettet hvis du har ADSL eller Kabelnet..tager det sekunder. og lave det du normalt laver.

Det jeg personlig fandt så fedt ved QNX var deres nemme udviklings-miljø.
Det var Ufattelig nemt at lave programmer for en som f.eks aldrig har programmeret før (Dog ikke mig..for jeg har faktisk programmeret før), men nemt var det. Sproget er MEGET visuelt og kan bygge op programmer blot ved at indtaste kolonner, knapper, billeder osv...næsten som at opbygge en hjemmeside og vips efter kompilering har man sit eget stand-alone program. Og det bare VIRKER! :)
Giv QNX en tester...

http://www.qnx.com

PS: det er ikke sikkert QNX er tilgengelig for download HVER dag, men de har tit og ofte free downloads af HELE deres operativsystem, så SURF lidt rundt på hele sitet og se om du kan finde det.

Mvh
JoOngle