Test af SuSE 8.2

  • strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client612/web794/web/modules/inline/inline.module on line 418.
  • strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client612/web794/web/modules/inline/inline.module on line 418.
  • strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client612/web794/web/modules/inline/inline.module on line 418.
  • strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client612/web794/web/modules/inline/inline.module on line 418.
suse

Jeg købte SuSE 8.1 personal i januar, og skiftede kort efter til ditto professional. Og efter et kort intermezzo med "Rød Hætte og gnomen", har jeg, indtil videre, valgt side: SuSE og KDE.
Det var derfor med glæde og spænding, at jeg modtog SuSE 8.2 Pro. Hvilke nye ting skulle jeg nu se?

Da jeg endnu ikke havde fået min blærbare pc hjem, måtte jeg "ofre" mit velfungerende SuSE 8.1 pro system på min stationære pc. For en sikkerheds skyld blev der taget kopier af de vigtige dokumenter.
Herefter blev pc'en genstarte med cd 1 i.

Jeg kunne nu skrive en lang artikel om, hvor svært det var, og hvordan det kun var min kæmpe viden om Linux der bragte mig sikkert igennem, men dette ville være en dobbelt løgn. Der var absolut ingen problemer. Som det vil fremgå nedenfor kørte det hele perfekt - (og hvis det endeligt var gået galt ville jeg ikke vide hvad jeg skulle gøre).

En blå velkomstskærm bød mig velkommen til SuSE - selvfølgelig med den kendte kamæleon i centrum.
Herefter fulgte en menu over mine muligheder - jeg valgte "Installation". Nu gjaldt det sproget, her blev valgt "Dansk", meget behageligt ser det ud til, at alt nu er på dansk, og ikke kun halvdelen. Jeg blev tilbudt en backup af mine systemkonfigurationer - hvilket jeg ligeledes accepterede. Nu skulle jeg vælge installations type. Da jeg i forvejen kørte SuSE på pc'en, valgte jeg "Opdater
Eksisterende System". Nu blev systemet analyseret, og det blev undersøgt hvor mange pakker der skulle opdateres

Jeg fik nu spørgsmålet, om jeg ville fortsætte installationen - harddisken ville i så fald blive ændret, eller om jeg ville afbryde. Meget overraskende valgte jeg at fortsætte. 30 minutter og 4 cd skift senere, var installationen færdig.

Nu dukkede KDE logon-skærmen frem. Jeg indtastede mit brugernavn og password, og kunne nu udforske forbedringerne (og forringelserne) fra 8.1 til 8.2.

- Indskudt bemærkning, opgraderingen gik perfekt, alt var bevaret, filer, konfigurationer - alt!

Det første jeg bemærkede, var, at min konsol-pingvin var væk (se billede af skrivebordet før)

- hulk snøft. Og
det var ikke muligt at finde den nogen steder - [gråd indsættes] - Dette var et klart minus, hvis ikke et decideret strafpoint, til SuSE-teamet, ingen konsol-pingvin ingen ros til dem, så enkelt er det!

Da først sorgen havde lagt sig, begyndt jeg at lægge mærke til flere andre ting, dette var dog i den gode ende af skalaen.
Der var opstået en genvej/ikon til min cd-brænder, det eksisterede ikke under 8.1.
Desuden var alle ikonerne blevet "blødere" at se på. Et meget subjektivt udtryk, måske er det bare indbildning :-) Men se billede af skrivebordet efter opgraderingen.

efter1

En anden forunderlige og glædelige ting, er at man ikke bare kan se hvilket skrivebord der er aktiv, nej, nu kan man se præcist, hvilket vindue der er aktivt - meget behageligt.

Det sprang også hurtigt i øjnene, at det SuSE har fabrikeret, er et super pædagogisk skrivebords miljø (ret mig hvis jeg giver SuSE skylden/æren for noget der tilkommer KDE-gruppen). Faktum er, at man nu får oplysninger, om de ikoner markøren hviler på (se de to skriveborde efter opgraderingen). Det er oplysninger om ejer, type,
ændringsdato osv. I længden bliver man nok træt af det på skrivebordet, men jeg er overbevist om, at det bliver særdeles anvendeligt når man "browser" gennem filerne på en disk eller cd.
Hvis det er tekstfiler (.txt, .pdf, .dvi, .tex etc) eller billedfiler er ikonet skiftet ud med en miniature forhåndsvisning. Igen hvis man lader markøren hvile på filen, dukker en label op med centrale oplysninger, og en læselig forhåndsvisning af første side. (se billede nummer tre) - dette er noget man skal vende sig til, men efter en times brug, kan jeg allerede se det som en fordel.

efter2

Der er flere ting på plus siden:
Kommaet i "tal-tastetur"-delen er nu et komma, og ikke et punktum, det var det under 8.1.

KsCD/musikcd afspilning virker - jeg fik det aldrig til at virke under 8.1.
Skriften i konsollen er blevet større, ikke at der var noget galt med skriften i 8.1, overhovedet ikke, det her er bare bedre :-)

Der er MS Exchange 2000 kompabilitet for KOrganizer.

Desuden starter KDE 3.1 hurtigere end nogen anden KDE, og selv med
forhåndsvisningen, er en disk "browse"-klar på kortere tid end i KDE3.

På minus-siden er der også lidt:
Ingen konsol-pingvin (er I ved at være trætte af den?)
Kontrolcentret er blevet er underpunkt i SuSE-menuen. Det er ikke længere muligt at nå det direkte, fra SuSE/KDE-menu.

SuSE/Kamæleon-knappen (start-knappen) er udskiftet med et KDE-symbol.

Konklusion:
Alt i alt et godt førstehåndsindtryk, af en distribution, hvor der måske ikke er sket en kæmpe revolution, men hvor mange små irritations elementer er forsvundet - så det nu er en næsten ren fryd at bruge.
Men som sagt ingen konsol-pingvin ingen ros!

Da denne distribution, her efter 220 min brug, har vist sig så hurtig og "lækker" kommer den med sikkerhed også på den bærbare - så der følger en artikel om installation på denne. Det bliver en artikel om installation fra bunden.

SuSE 8.2 distribueres i Danmark af Liga:
http://www.liga.dk