Hvad er Linux! del 1

  • strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client612/web794/web/modules/inline/inline.module on line 418.
  • strict warning: Only variables should be passed by reference in /var/www/clients/client612/web794/web/modules/inline/inline.module on line 418.
tux

Linux er et barn af Internettet et gratis, åbent og frit Operativ System. Linux er i bund og grund den kerne der fungerer som bindeled mellem hardware og det software der ligger ovenpå kernen.
Linux er skrevet/lavet af Linus Thorval!

Det software der ligger ovenpå kernen kan have forskellige licensregler her er et par af de mest almindelige:

GPL: General Public License

Du kan frit bruge kildekoden til alt hvad du vil, i tilfælde af at du redigerer i koden og bruger det andetsteds skal du huske at kreditere den originale forfatter af koden, et godt eksempel på dette er Mac OS X der krediterer FreeBSD under opstart.

Opensource:

Dette software er fuldstændig frit, det betyder at du kan gøre med det hvad der passer dig. Linux kernen er Opensource.

Copyright:

Ordinær Copyright software som du kender det, du har ikke kildekoden så du kan ikke ændre i programmet, desuden koster det penge.

Som illustreret er Linux selve kernen, der varetager operationer for HW og SW:

hw-sw1a

Hvad er en Distribution ?.

En distribution er et interface der hjælper dig med forberede og installere Linux kernen, desuden hjælper distributionen dig med at vælge hvilke software pakker du vil installere. I dag kommer en distribution på 2-8 Cder afhængig af hvor meget software der er med i selve distributionen, dette betyder at det meget sjældent er nødvendigt at hente ekstra software da det som regel vil ligge i distributionen i forvejen.03-05-20
Når din Linux så er installeret bruger du som regel distributionens konfigurations værktøjer til at sætte dit system op så det passer til dig.
Der er hundredvis af distributioner blandt de mest udbredte af dem er:

Redhat : Den mest udbredte Linux distribution.

SuSe : Den mest udbredte Linux distribution i Europa.

Mandrake Linux : En fransk Linux distribution.

Debian Linux : 100 % ikke kommerciel Linux distribution (Er lidt langhåret).

Yellow Dog Linux : En Linux Distribution specialiseret til PowerPC processor (IBM AIX maskiner, og Macintosh maskiner).

UnitedLinux : En sammenslutning af Conectiva S.A., The SCO Group, SuSe , og Turbolinux. Der er gået sammen for at lave en standard Linux som andre distributioner skal bygge på dvs. være UnitedLinux 1.0 kompatibel f.eks.

Sun Linux : Suns Linux, kommer med sun maskiner.

Dog skal det siges at udover Intel understøtter de fleste af disse distributioner både Sparc processorer og Alpha processorer.

Læs også:
Del 2
http://www.linuxin.dk/node/87
Del 3
http://www.linuxin.dk/node/8880
Del 4
http://www.linuxin.dk/node/90