Erfaringer med Dell Latitude D520 og D830

nbvbnfdghrehta

Endnu en beskrivelse om bærbare med Ubuntu Linux 7.10. Hvis du selv står og skal have dig en ny maskine.
Jeg har netop udskiftet min forrige Dell Latitude D520 med en Latitude D830.
Tekniske data: 2 Gb Ram, 120 Gb harddisk, 2,2 Ghz Intel Centrino CPU, Skærmen er 15,4 og kører i 1280*800, DVD brænder, Bluetooth og trådløst netkort.

Den gamle D520, havde den uheldige og utålelige tildens til at hyle med en højfrekvent lyd. Ifølge Dell Support kom lyden fra en komponent som styrede Bluetooth eller det trådløse netkort. Et forslag gik på at deaktiverer komponenterne i Bios, men det løste dog ikke problemet. D520 var også udstyret med 2 Gb ram men var ellers en billig-model. Intet negativt at sige om hastigheden.

Nu har jeg som sagt fået en D830 i stedet og her er mine kommentarer til maskinen:
Computeren er udstyret med en kilde tap på tastaturet, ala IBM Thinkpad modellerne. Der er også kommet hele fire muse taster på, hvad det end skal gøre godt for. Maskinen har noget som ligner metal låse hager, der holder maskinen lukket under transport. På den gamle model, var hagerne udført i plastik.
Maskinen føles lidt tung og vægten anslås til over 3 kg.

Den leveres med MS Win XP og det er jo bare noget som skal overstås...
Jeg har nu lavet en dualboot med Ubuntu 7.10 som primære bootdrev.

Installation
Efter installation og konfiguration af netværk (fast IP adresse), skal man lige huske at sætte softwarekilderne i Add/remove programoversigten. Umidbart fungerede lydkortet ikke, men jeg håbede en opdatering kunne klare problemet for mig. Herefter køres opdateringsværktøjet og 190 updates meldes klar til installation. Det tager noget tid, men slet ikke så lang tid som at opgraderer en MS XP servicepack 1 til en servicepack 2 det kræver nemlig også geninstallation af IE og alt muligt andet unødvendigt.
Efter opdatering genstart.
Jeg installerer dansk sprog og genstarter stadig ingen lyd.

Nu tænkte jeg så, at det var mig som var problemet og ikke softwaren, så jeg installerer Ubuntu en gang til og fik derved lejligheden til at lege med de manuelle indstillinger i disk partionerings værktøjet.
Det spændende var, om XP kunne finde ud af, at jeg havde skruet på diskstørrelsen? Ved start af Windows kørte den en diskchek, genstartede og virkede så. Det var jo godt mest fordi jeg bruger Itunes på min Ipod Touch, som IKKE kan bringes til at virke i Linux. Ligegyldigt hvad andre siger.
Imens installation 2 kørte, søgte jeg med en anden pc på nettet, og fandt andre som heller ikke havde held med lyden på en D830. Løsningen havde dog været enkel, hvis jeg havde forberedt mig lidt:
sudo apt-get install module-assistant
sudo m-a update
sudo m-a prepare
sudo m-a a-i alsa
Så er lyden fikset.

Grafikkortet har hele tiden kørt med 1280 * 800 og ser fin ud men jeg kan ikke få 3D brugerfladen frem og det er lidt ærgerligt. Maskinen har et Intel grafikkort (Intel GMA X3100), som bare ikke vil makke ret. Skærmen er god og næsten på højde med en almindelig fladskærm.

Lydløs
Maskinen er meget stille.
Der er ikke meget andet at høre, end en sagte skratten, når pc'en læser fra harddisken.

Hastighed
Maskinen virker hurtig (selv i MS Windows) men det burde den også. Prisen ligger på 8.000 kr uden moms, incl. Microsoft afgifter og en simpel taske.

Design
Kedelig. Der er laaaangt op til Mac design. Dell har åbenbart fyret hele sin design afdeling. Hvorfor skal det hele være gråt i gråt? Plastik kan i princippet udføres i en hvilken som helst farve, så fyr den af Dell!

Trådløst net
Jeg har ikke testet det trådløse netkort, men det er installeret og ser ud til at virke som det skal. Bluetooth kører og virker fint.

Konklutionen må være, at en D520 virker lige ud af posen, imens en Latitude D830 kræver lidt ekstra arbejde. Måske er det fordi, maskinen er nyere end den gamle D520?
Hastighedsmæssigt er jeg tilfreds, men 8.000 kr uden moms for en bærbar med et så banalt design (jo design betyder også noget), er ikke en pris jeg selv ville betale.

Venlig hilsen
Nicholas Colding

Ps. En ide til de gode folk bag Linuxin: Opret en sektion, hvor folk kan finde andre Linux brugeres kommentarer vedrørende forskellige bærbare computere. Det kunne være smart hurtigt at se andre danske brugeres beskrivelser af de problemer / glæder, de forskellige modeller byder på. Man skal kunne slå mærke og model op i en liste. Jeg får ofte maskiner forbi mit bord og vil derfor selv kunne fylde meget data i oversigten. Der er også tit folk som vil høre andres råd til indkøb af nye maskiner. De kunne have god gavn af denne oversigt.

Aleister
Antal: 38
Tilmeldt:
30-12-2007
User is offline
2,2 Ghz Intel Centrino CPU.

2,2 Ghz Intel Centrino CPU. Bør nok lige rettes.


redeeman
Antal: 1440
Tilmeldt:
15-11-2004
User is offline
Re: Erfaringer med Dell Latitude D520 og D830

desværre bare en crap opløsning..