Med Ubuntu-projektet og dets infrastruktur af frivillige er visionen om et frit og gratis system for alle rykket et betydeligt stykke nærmere.
Læs mere her:
http://www.faklen.dk/artikler/agger10-01.php
Med Ubuntu-projektet og dets infrastruktur af frivillige er visionen om et frit og gratis system for alle rykket et betydeligt stykke nærmere.
Læs mere her:
http://www.faklen.dk/artikler/agger10-01.php
01-01-2006
Fin artikel.. håber faklen/modspil har nogle læsere :)
24-05-2007
#1
Helt enig.....
Da jeg læste artiklen kom jeg til at tænke på hvorfor det er umuligt at købe en bærbar uden microsoft windows?
Man skulle tro at microsoft betaler store summer til producenterne.
15-11-2004
#2:
hvilket de også gør.
25-06-2004
Lidt trist at indlæget tilsidst begynder at mudre en kommerciel forretningsmodel sammen med en udelukkende baseret på en proprietære værdier.
Redhat har en kommerciel forretningsmodel, men softwaren er ikke proprietær.
15-08-2006
#4:
Ja, jeg må tilstå, at brugen af ordet "kommerciel" er lidt uklar i den sammenhæng.
Desuden er en "forretningsmodel" vel altid kommerciel. I artiklen læses nu:
"Hvis vi kan nøjes med et lukket samfund, hvor deltagelse i vidensøkonomien er forbeholdt de få, skal vi bare blive ved med at satse på den ufri, proprietære forretningsmodel, og vi skal som forbrugere blive ved med at insistere på Windows og Photoshop og alle de andre "kendte" programmer fra de store producenter..."
Hvilket gerne skulle være en anelse mere klart.
25-06-2004
#5
Lyder godt
24-02-2007
Spillet om salget af computere uden OS handler mest om producenternes frygt for at miste markedsandele. Det forholder sig sådan, at når en producent - fx som det skete for Dell og til dels Asus - proklamerer, at de vil lade forbrugerne selv kunne bestemme, så truer MS med at opsige den kontrakt de har om den billige OEM-udgave. Det ville betyde, at producenten fremover skulle betale detail-pris i stedet for, hvilket er en væsentlig merpris. Dvs., at den første, der tager skridtet bliver den første taber på markedet.
Derfor vil man i mine øjne kun kunne frigøre sig fra den "tvangsafgift" den dag, producenterne går sammen om at sige STOP, så de kan genforhandle en ny slags OEM.
En anden ting er, at konkurrencen producenterne imellem er med til at fastholde hinanden i en afhængighed. Hvem husker ikke HP, der blev lovet at Vista kunne afvikles på de og de minimumskrav og blev røvrendt af MS - uden at det fik konsekvenser for andre end HP selv, som brændte inde med titusindvis af maskiner, der måtte sælges med xp, for hvis de brokker sig - tjah.... Så kan de jo bare betale fuld pris.
I forhold til artiklens udlægning af butikkernes blanke fjæs på spørgsmål om andre OS er der selvfølgelig noget om snakken. Det skyldes så bare mest det faktum, at der er tale om "butiksassistenter", der skal læres op, og der i Danmark ikke er megen faglig stolthed at finde blandt personalet i den slags butikker. Mottoet synes at være: "Vi har det, du ser" - Og jeg forstår det godt. Men når det er sagt, synes jeg, at der er sket en del de sidste to-tre år. Jeg oplever flere og flere gange, at en assistent nikker genkendende til problematikken og faktisk beklager, at der ikke er andet, end netop det, der er på hylderne, og henviser retfærdigt til, at man jo kan vælge en Mac.
Til slut vil jeg også sige, at producenter af andet hardware, lige fra mus til printere, er alt for dårlige til at gøre opmærksom på den ofte gode - måske ikke supportede - understøttelse af *nix. Hvis der var langt flere Tuxer at finde på emballagerne, ville både forhandlere blive tvunget til at sætte sig lidt ind i det og forbrugere få et indtryk af, at der rørte sig andet end Windows og Mac.
God weekend
23-09-2007
Men i disse sammenhænge, hvorfor er det altid Microsoft der bliver nævnt, og ikke Apple, der IMO er langt værre? OS X er da det mest lukkede system man overhovedet kan betale sig til.
25-06-2004
#8
Er det ikke lidt en sandhed med modifikationer? Mig bekendt er meget af OSX bygget oven på Darwin ( http://en.wikipedia.org/wiki/Darwin_%28operating_s... ). Der ud over skulle jeg også mene at Apple har opkøbt CUPS ( www.cups.org ) og har ikke lukket implementeringen. (Det var ikke dem der startede det, men CUPS er en del af Apple nu).
Men du har ret i at Apple i mange henseende er lukket. I sær når man tænker på den evigt populære iPhone.
At det er Microsoft som står for skud hænger vel sammen med at de sidder på en meget dominerende position på markedet, og har brugt (eller bruger) denne til at ødelægge konkurrencen. Apple sidder ikke helt i sådan en situation.
Apple har desuden et pænt image (selvom der er huller hvad angår deres behandling af kunder som har haft oplevelser med farlige batterier og ryger computere som ikke kan blive repareret). Det image har Microsoft ikke i samme grad
15-08-2006
Apple kunne ikke lukke for implementeringen af CUPS, selv hvis de gerne ville. Nu de har købt projektet, kunne de da lukke det og/eller lade være med at financiere det, men eftersom koden er under GPL kan alle og enhver selv fortsætte projektet, hvis de har lyst.
Det tjener derfor Apple bedst at holde det kørende, fordi de selv har brug for softwaren. Endnu et eksempel på styrken af GPL :-)
25-06-2004
Er artiklen sjusket eller bare meget subjektiv?
Microsoft Office 2007 koster 600-700kr for en 3-brugers hjemmelicens. Det er ca. samme pris som en biotur med Avatar3D+popcorn/soda+transport for 3 personer. Alternativt kan du hente betaen af 2010 ganske gratis. Den er mindst af samme kvalitet som OOo.
1.500-5.500kr? Tag dig nu sammen Agger.
15-08-2006
bill gates: sludder. Hvis du skal bruge MS Office i din virksomhed, skal du bruge en Office Professional-licens eller tilsvarende. I fri software eksisterer ingen sådanne begrænsninger, overhovedet.
Og det er lidt friskt at komme stikkende med en "beta" som eksempel på en bedre pris. Der er nogle ulemper ved at bruge betaer, trods alt (såsom at producenten kan tillade sig at ryste på hovedet og fløjte, hvis den æder din harddisk :-)).
10-08-2009
#8 Sådan som jeg læste det handlede det ikke om et direkte angreb mod Microsoft men propitær software og monopoler
I min verden står Microsoft som det første i ordbogen under monopol hvilket nok er derfor de bliver nævnt hele tiden
25-06-2004
#12
Foul play Agger.
Læs din egen artikel, der er ikke en præmis om at det handler om software til virksomheder. Du har vinklet artiklen så det handler om enkeltmandens brug, ikek virksomhedernes.
15-08-2006
Bill Gates, du tager helt fejl. Jeg nævner brug i det offentlige, i uddannelsessystemet og af private. For det første.
For det andet nævner jeg udtrykkeligt den utimative fordel ved fri software, nemlig at man udover at man kan undersøge det, ændre det og videregive det, *altid* har ret til at bruge det til et hvilket som helst formål. Al software, der skelner mellem "privat" og "erhvervsmæssig" brug i sine licensbetingelser er crippleware. Læs min artikel, og læs også alle dem på gnu.org/philosophy.
[Synes i øvrigt, jeg oplever et deja vu her. Du skulle vel aldrig hedde Jasper? :-)]
25-12-2007
Måske skal man også være lidt forsigtig med at bruge ordet "frit" om Ubuntu... det kan være, at der gemmer sig en FSF-agent et sted...
25-06-2004
Bill Gates, du tager helt fejl. Jeg nævner brug i det offentlige, i uddannelsessystemet og af private. For det første.
Præmis: Software der dækker det offentlige, uddannelsessystemet og private.
Relevante priser udeladt i artikel: private.
Du har ofret objektivitet for at forstærke budskabet. Det kan du gøre bedre.
FAIL!
Du er så heldig at du altid kan forbedre din artikel og dermed din troværdighed. Det er du hermed opfordret til, priserne begynder ved ca. 600kr :-)
Al software, der skelner mellem "privat" og "erhvervsmæssig" brug i sine licensbetingelser er crippleware.
Jeg er delvis enig, særligt når det handler om open source under lukket kontrol. Det er svært at holde sin sti ren, når der er $$$ at tjene. Det er så en kritik der rammer inden for egne rækker og ikke en kritik af closed source virksomheder der bare følger deres natur.
[Synes i øvrigt, jeg oplever et deja vu her. Du skulle vel aldrig hedde Jasper? :-)]
Han er betalt af en virksomhed der har som politik ikke at køre negativ kampagne af officielle kanaler. Sådanne talenter har hverken du eller jeg.
Vi er bare et par sure røvhuller der brokker os på nettet. Ingen Jasper her.
15-08-2006
"Han er betalt af en virksomhed der har som politik ikke at køre negativ kampagne af officielle kanaler".
Så gør han det ikke særligt godt... :-)
25-06-2004
#18
Der var ingen der sagde det var et nemt job :-) Tænk at skulle sidde og høre på så meget pladder om det "fantastiske " Openoffice og stadig bevare masken og spille jolly happy.
Jeg ville ikke kunne gøre det uden en daglig flaske Jack Daniels og dobbelt VonTrier-dosis af prozac.
04-12-2007
Jeg ville ikke kunne gøre det uden en daglig flaske Jack Daniels og dobbelt VonTrier-dosis af prozac.
Limfjordsporter har nu samme effekt ;-)
30-10-2009
Fin artikel Agger.
God og velskrevet. Har allerede fået 2 gamle familiemedlemmer til at prøve Linux, på baggrund af din artikel. Det er ikke altid lige nemt at forklare It-analfabeter hvad Open Souce og Linux er, og hvorfor det vedkommer dem. Denne artikel giver et godt indblik for den uvidende. Thumps up :-)
25-12-2007
Limfjordsporter har nu samme effekt
Det er rigtigt. Den er ligesom en blanding af de to.
25-06-2004
#20 og #22
hov hov i to, ikke noget med at tale negativt om den fine drik!
04-12-2007
Det er absolut ikke negativt ment :-)
Men for at bruge Open Office med et smil på læberne, så skal der skylles ned med Limfjordsporter. Med MSO skal der skylles ned med absinth - begge office pakker er dårlige på hver deres måde ;-)
25-12-2007
Overhovedet ikke det, der ligner noget negativt. Jeg mener personligt, at Limfjordsporter er noget af det bedste indenfor cerebral debugging.
25-06-2004
Jamen så vil jeg da gerne være den første til at file en bug report på Limfjordsporteren.
Den smager for meget af brugt motorolie, havnesnask, havtaske og sediment fra en fjord der rutinemæssigt har lidt iltsvinddøden hver sommer siden vores tidsregning(UNIX-time).
Det eneste work around der kan hærde et menneskes smagsløg til at tolerere sådanne uhyrligheder er rigelige mængder karburatorsprit og grøn cecil.
04-12-2007
Du mangler jo at nævne de dårlige ting?? Jeg er forvirret!?!?
Tilbage til min limfjordsporter OG Sunn O))) ( http://www.youtube.com/watch?v=Hxp304tivas&feature... )
25-06-2004
#26
Bill boy hold du dig endeligt til karburatorsprit og grøn cecil og lad os andre nyde en limfjordsporteren ;)
25-06-2004
Mads & kingu,
Jeres smagsløg må være i meget dårlig stand.
Diagnose fra redeeman: I er sindssyge!