Den eneste ene (distro) (giv dit input)

Anonym7
Antal: 863
Tilmeldt:
13-06-2004
User is offline
Den eneste ene (distro) (giv dit input)

Følgende er min personlige opfattelse af den perfekte distro - som jeg fortsat leder efter - det kunne være sjovt hvis andre beskrev deres ideelle distribution.

Mit store problem med Linux er distributioner - at alt er så forbandet fragmenteret at det er fuldt ud muligt at mestre en distribution for at blive reduceret til begynder i en anden - alligevel hopper jeg frem og tilbage idet jeg aldrig kan finde en distribution som jeg er tilfreds med.

Hvad jeg gerne ville have var en stabil, fast basis-distro på samme måde som FreeBSD, der blev opdateret en gang imellem, men med et forholdsvist godt system til at installere ekstra pakker med, igen lig FreeBSD's ports system.
Jeg bruger pt. Gentoo, men må indrømme at jeg virkeligt ikke kan interessere mig for at skulle tage stilling til alt igennem hele systemet - jeg har specielt svært ved at se den praktiske bonus bag USE flags, som for de ikke indviede, er en måde hvormed du kan vælge eller fravælge givne features i dit system. For eksempel kan man sætte "qt pulseaudio -gtk" og nu vil alle pakker, hvor det er relevant, sættes op til at ekskludere GTK understøttelse men inkludere Qt og pulseaudio.

Min praktiske erfaring hermed er at man starter ud med et forholdsvist lille sæt af useflags, men ender med at tilføje flere og rekompilere store dele af systemet efterhånden som pakker skifter back-ends ud eller man simpelthen indser at et givent stykke software afhænger af at flere pakker inkludere understøttelse for noget man før havde fravalgt.

Umiddelbart ville man så tro at et projekt som Ubuntu ville lokke - men nej. Det er for korte release cycles til min smag (og de falder dårligt i forhold til mine studier så enten sidder man på et gammelt release eller også har man en halvt opsat maskine) endvidere har Ubuntu (og vel i virkeligheden alle de brugervenlige distributioner) efter min mening lavet en kritisk fejl:
De opdaterer kernen flere gange i samme release hvilket man praktisk talt tvinges til at acceptere grundet VirtualBox/Nvidia/Ati/broadcom drivere mv

Det kan simpelthen ikke understreges hvor idiotisk jeg finder dette - jeg har flere gange oplevet en perfekt stabil PC der pludseligt låser og fryser til højre og venstre grundet en ny linux kerne - dette er kernen til hvorfor jeg ønsker en fast base hvor kun applikationerne opdateres mellem egentlige releases.

------
Så for at opsummere: min eneste ene ville være en fast, uforanderlig base med gode muligheder for at opdatere egentlige end-user applikationer undervejs - ingen kerne-opdateringer eller lignende. Endvidere skulle distributionen være nem at gå til, specielt SuSE's YAST-moduler ville være tiltrækkende.
Endvidere ville jeg gerne diverse sikkerhedsfeatures fra SELinux, hvilket er særdeles godt integreret i Fedora med deres policy management værktøjer med videre.
Slutteligt så jeg gerne at distributionen havde en nem pakke-manager, med nem mener jeg nem at forstå, nem at bruge, nem at bygge egne pakker til og nem at lave egne repositories til.

En ren blærefeature ville være at den var lige så let at lave egne udgaver af som SuSE Studio.
------

Det var en lang omgang, men min manglende tilfredshed måtte luftes ;) Bolden gives videre, hvad ville være din ynglingsdistribution ?


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Glimrende tråd. Min idéele

Glimrende tråd.

Min idéele distro må være noget i stil med følgende.

* Ikke rullende men stadig up to date og med de nyeste teknologier som Fedora.
* Simpel package manger hvor det er nemt at bygge pakker. Jeg kan godt lide kombinationen af spkg, slapt-get og slkbuild, som bliver brugt i Salix OS.
* Stort repository.
* Brugbar out of the box med et valg af applikationer, der balancere mellem brugervenlighed og lightweight, med et fokus på programmer der kan betjenes med vim hotkeys og som ikke kræver vandvittigt meget af brugerne med hensyn til konfiguration.
* Busybox i stedet for GNU coreutils
* Æstetisk tilfredsstillende. Begrænset eye candy er IMO ikke bloat.
* Simple tekstfiler til alle konfigurationer, med mulighed for små GUI frontends.
* Lyd arkitektur med JACK2 i centrum i stil med KXStudio

Det er alt hvad jeg kan tænke på ATM.


Kristho
Kristho's picture
Antal: 1273
Tilmeldt:
21-02-2008
User is offline
* Up-to-date pakker som i

* Up-to-date pakker som i Fedora.
* Simpel pakkemanager (som yum - måske med lidt bedre hastighed).
* Køn og simpel at se på.
* Mulighed for at kunne programmere i de fleste programmeringssprog - i deres nyeste versioner.
* Bedre integration i mellem de forskellige system-moduler.
* Programmer som er udviklet med hastighed for øje - dvs. slumkode skulle forbydes ved lov ;)


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Simpel pakkemanager (som

#2: Simpel pakkemanager (som yum - måske med lidt bedre hastighed).Hvorledes mener du at yum og rpm er simpel?


kreinoee
Antal: 275
Tilmeldt:
08-01-2007
User is offline
Programmer som er

#2: Programmer som er udviklet med hastighed for øje - dvs. slumkode skulle forbydes ved lov
Mit indtryk er at kode der er skrevet med performance optimering som 1. mål, ofte bliver slumkode, som er svært at vedligeholde.

"To summarize, do not strive to write fast programs---strive to write good ones; speed will follow." citat Joshua Block.


mjjzf
mjjzf's picture
Antal: 1595
Tilmeldt:
25-12-2007
User is offline
Fordi jeg alligevel altid

Fordi jeg alligevel altid tilpasser mine installationer:
Jeg tænker umiddelbart en pænere udgave af Tiny Core: En distribution med X, en let WM, et pakkehåndteringsprogram og en browser. Når man starter browseren, kommer den med en række sider, som dækker brugerprofiler - alment net, post o.l. - lydproduktion, grafik, og så videre - hvor den introducerer de mest almindeligt anvendte programmer til de formål, så man kan lade sig informere og installere det, man har brug for.
Det er også det, jeg gerne vil have i en live-CD. Jeg har altid undret mig over programmer som torrent- og postklienter på et live-system. Det er jo uanvendeligt. Så hellere lave grundsystemet så let som muligt - og så indbydende og velpræsenteret som muligt til videre installation.


Kristho
Kristho's picture
Antal: 1273
Tilmeldt:
21-02-2008
User is offline
"To summarize, do not

#4: "To summarize, do not strive to write fast programs---strive to write good ones; speed will follow." citat Joshua Block.

Det er jeg helt enig i :) Det jeg mener er, der er ikke nogen grund til ikke at tænke sig om når man skriver kode.


Mads
Mads's picture
Antal: 741
Tilmeldt:
04-12-2007
User is offline
Godt oplæg og spændende

Godt oplæg og spændende tråd :-D

Jeg har altid undret mig over programmer som torrent- og postklienter på et live-system.

Du er ikke den eneste :-)

----------------------------------------------------------------------------------------------

- Debian baseret ; behøver ikke være FSF puritansk, tingene skal virker out-of-the-box. Jeg er blevet for gammel til at gide og rode med conf-filer, compile kernemoduler og deslige.

- Understøtter PPC

- Kører med LXDE ; selvom jeg er en gammel (og gnaven) KDE mand, så tiltaler LXDE mig. Simpelt software til en kompleks hverdag (tm)

- Skal ikke partout kører med bleeding edge software.

- Og så må den godt indeholde en Limfjordportere emulator .... ya


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Jeg har altid undret mig

#5: Jeg har altid undret mig over programmer som torrent- og postklienter på et live-system.Det er vel fordi at det er live systemet der bliver installeret, og mange vil nok gerne have torrent og mailprogram på deres endelige installation.


Prezioso
Prezioso's picture
Antal: 551
Tilmeldt:
17-05-2008
User is offline
perfekte ? Hmm, en blanding

perfekte ? Hmm, en blanding imellem Gentoo og Arch, har dog ikke prøvet gentoo-freebsd.
Jeg synes USE flags er kanon, og synes emerge er en kanon pakke manager. Men det er at foretrække at man ved præcis hvad man vil med sit system. Samt at man ikke har vænnet sig til bleeding edge som Archlinux tilbyder, derfor jeg er hoppet tilbage til archlinux. For mig virker de andre distro's at virke som om jeg går baglæns :D Men det er jo smag og behag.


fallen
Antal: 442
Tilmeldt:
16-07-2007
User is offline
#9 hvordan kan du

#9 hvordan kan du overhovedet mene at portage er kanon??? det er det mest broken slamkode ever :D paludis min ven paludis ;)

:)


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3506
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
#0Hvis du sætter dig lidt

#0
Hvis du sætter dig lidt ind i de forskellige tilgængelige OBS repos vil du opdage at openSUSE giver dig fantastiske muligheder ift. at holde et stabilt basissystem, men opdatere dine applikationer og/eller skrivebordsmiljø uden at spille hasard med dit basissystem i processen.

Desuden har openSUSE 8 måneders release cycle, så det er trods alt en del længere end 6 mdr.


marlar
Antal: 3392
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
- Debian-baseret (gider ikke

- Debian-baseret (gider ikke være begynder igen!)

- Ikke rullende, men distroen skal kunne opdateres til næste version når den kommer så man ikke skal installere igen. Livet er simpelthen for kort til reinstallation. Det tager en krig at sætte det op som jeg vil have det med conf-filer, genveje, menuer, paneler osv.

- Være på forkant i repositorierne, men behøver ikke det nyeste nyeste. Lad bare andre finde fejlene først.

- Virke out of the box.

I øvrigt synes jeg Linux' afhængighedshelvede er træls. Det at jeg ikke frit kan installere en hvilken som helst version af et program ude at andre programmer fucker op. Det har jeg trods alt aldrig oplevet i Windows! (Men Linux vinder på stort set alle andre områder).


mich
mich's picture
Antal: 1156
Tilmeldt:
13-10-2007
User is offline
- Og så må den godt

#7: - Og så må den godt indeholde en Limfjordportere emulator .... ya

Måske kan http://www.1jour1vin.com/fr/landingpages/usbwine omprogrammeres til Limfjordsportere. ;-)


mich
mich's picture
Antal: 1156
Tilmeldt:
13-10-2007
User is offline
Det har jeg trods alt

#12: Det har jeg trods alt aldrig oplevet i Windows!

Måske er Windows blevet bedre på det punkt i årenes løb. I mit tidligere liv som Windowsbruger, var dll hell et ikke ukendt begreb. Man kunne sagtens komme ud for at installation af program overskrev en dll med en tidligere version, hvorefter andre programmer ikke længere fungerede.


marlar
Antal: 3392
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
I mit tidligere liv som

#14: I mit tidligere liv som Windowsbruger, var dll hell et ikke ukendt begreb

Korrekt, men jeg har dog aldrig oplevet at problemet ikke kunne løses ved at lægge en dll lokalt sammen med exe filen.


Prezioso
Prezioso's picture
Antal: 551
Tilmeldt:
17-05-2008
User is offline
#10 spændende :p det skal

#10 spændende :p det skal da helt sikkert prøves


redeeman
Antal: 1440
Tilmeldt:
15-11-2004
User is offline
altså, præcist

#15:
altså, præcist ligesom på linux?

du kan have alle versioner af alt hvis du vil, bare ikke i STANDARD PATH hvor ting søger.

intet forhindrer dig i at installere 100 forskellige, og inkompatible versioner af liblort, eller proglort.

der er ikke noget afhængighedshelvede, hvis du føler der er, betjener du formentlig dit software forkert.


Looop
Looop's picture
Antal: 1063
Tilmeldt:
30-10-2008
User is offline
#5 +1

#5 +1


FrugalMan
FrugalMan's picture
Antal: 2185
Tilmeldt:
18-12-2007
User is offline
#10 Yahhh :)

#10
Yahhh :)

Vejen delte sig i to i skoven, og jeg tog den der var mindst benyttet, og det har gjort hele forskellen. - Robert Frost
Frit Software


marlar
Antal: 3392
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
der er ikke noget

#17: der er ikke noget afhængighedshelvede, hvis du føler der er, betjener du formentlig dit software forkert.

Jeg synes det lyder positivt med din kommentar, og på et tidspunkt starter jeg nok en ny tråd så du kan forklare det nærmere.

Men for nu lige at præcisere det, hvis jeg opdaterer et givent program enten via pakkehåndteringen eller fx via en deb fil, så sker der tit det at nogle programmer enten må op- eller nedgraderes, evt. helt fjernes, for at opfylde afhængighederne. Og hvis jeg selv kompilerer, så brokker programmet sig over at nogle libs er i forkerte versioner.

Måske er det distroafhængigt, jeg bruger debianbaserede.


mjjzf
mjjzf's picture
Antal: 1595
Tilmeldt:
25-12-2007
User is offline
Det er vel fordi at det

#8: Det er vel fordi at det er live systemet der bliver installeret, og mange vil nok gerne have torrent og mailprogram på deres endelige installation.

Derfor er mit system overlegent. QED.


Kristho
Kristho's picture
Antal: 1273
Tilmeldt:
21-02-2008
User is offline
så sker der tit det at

#20: så sker der tit det at nogle programmer enten må op- eller nedgraderes, evt. helt fjernes, for at opfylde afhængighederne.

Dette burde ikke ske? Kører du altid en "apt-get update && apt-get upgrade" før du installerer programmer? Alt hver der ligger i pakkearkiverne burde hænge sammen versionsmæssigt.


marlar
Antal: 3392
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
#20 og #17:Jeg har fortsat

#22 og #17:

Jeg har fortsat her http://www.linuxin.dk/node/19118 for ikke at køre denne tråd af sporet.


Pinkcraze
Antal: 88
Tilmeldt:
19-11-2011
User is offline
En live distro kopierer den

En live distro kopierer den ikke bare cd aftrykket altså et image til HDD?.


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Derfor er mit system

#21: Derfor er mit system overlegent. QED.Hvordan overlegent? Programmerne skal jo ligge på CDen anyway, så hvorfor skjule dem i live mode? Så kan man heller ikke se hvad der bliver installeret.

#24:
I store træk, jo.


osjensen
osjensen's picture
Antal: 1970
Tilmeldt:
14-01-2007
User is offline
24# Nogle live distroer, kan

24#

Nogle live distroer, kan nøjes med at kopiere imaget til harddisken, feks.
puppy-linux og Dynebolic.
Andre, laver en "rigtig" installation, med et helt filsystem, feks.
Pclinuxos og KNOPPIX.

os.

--------------------------------------------------------
Søg på linuxin:
https://duckduckgo.com/?q=+site%3Alinuxin.dk+%3F&i...


Slettet