openSUSE 12.2 udgivet

openSUSE 12.2 er blevet udgivet. Den nye udgivelse kommer med KDE SC 4.8 og Qt 4.8 som giver forbedret ydelse, GRUB2 er nu standard, Plymouth leverer animeret bootslpash, GIMP 2.8 giver nu mulighed for enkeltvindue-tilstand, LibreOffice 3.5, Linux 3.4 m.m. kommer med mange forbedringer.

openSUSE 12.2 var oprindeligt planlagt til udgivelse i juli, men udsættelsen på 1½ måned betyder at denne udgivelse er endnu mere poleret og stabil end normalt. Det betyder til gengæld også at ikke al softwaren er i allernyeste version, men nyere pakker af alle større fri software-projekter såsom KDE SC 4.9, Linux 3.5 osv. er let tilgængelige via softwarekilder på openSUSE Build Service.

Du kan læse annonceringen her:
http://en.opensuse.org/Release_announcement

På 12.2-portalen finder du links til screenshots og detaljeret beskrivelse af nye funktioner m.m.
http://en.opensuse.org/Portal:12.2

Du finder en begynderguide til openSUSE 12.2 her:
http://opensuse-guide.org/

Have a lot of fun!

paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Min mor overvejer at skifte

Min mor overvejer at skifte til Linux, efter at hendes Windows computer har fået virus. Pt. heller jeg mest til openSUSE. Den er, så vidt jeg har forstået, et godt sted mellem bleeding edge og forældet software.


jan.k
Antal: 345
Tilmeldt:
27-10-2006
User is offline
Hej Jeg kender ikke

Hej
Jeg kender ikke openSUSE, og er på ukendt område, men du skriver, at nyere versioner af software kan hentes på Build Service.
Kommer de ikke gennem den almindelige opdatering ?


Kristho
Kristho's picture
Antal: 1271
Tilmeldt:
21-02-2008
User is offline
#2 Jo, der kommer

#2
Jo, der kommer opdateringer. Men på build service kan du skaffe u-officielle opdateringer - det som regnes som for bleeding edge til at være officielt supporteret.


kreinoee
Antal: 275
Tilmeldt:
08-01-2007
User is offline
jeg har installeret

#1:
jeg har installeret opensuse på mine sviger forældres computer af samme grund, og det har været ganske successfuldt.


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Hvilket

#4:
Hvilket skriverbordsmiljø valgte du? Jeg heller mest til Xfce eller GNOME pga. stabiliteten.


kreinoee
Antal: 275
Tilmeldt:
08-01-2007
User is offline
Xfce var ikke rigtigt med i

Xfce var ikke rigtigt med i overvejelserne, deres computer var rigelig kraftig til at kunne trække gnome og kde, så fandt ingen grund tii at overveje noget, der ville virke som et skridt tilbage fra windows.

Vagte KDE, hovedsageligt af 4 grunde:

1) Det er det jeg selv bruger til dagligt, og dermed det jeg vil have nemmest ved at hj́́ælpe dem med.

2) I sin standart opfoersel minder det en del om Windows som de var vandt til.

3) Sviger far har en ganske stor, og meget benyttet billed samling, og jeg kunne ikke finde nogle programmer der så ud til at kunne konkurrere med digikam.

4) Det virkede som et godt kompromi mellem stabilit her og nu, og stabilt i fremtiden. KDE4.x serien var efterhånden blevet ganske stabilt, og absolut brugbar for almindelige brugere, og så derfor ud til at have en god lang stabil fremtid, uden nogle drastiske ændringer, mens Gnome modsat var på vej mod Gnome3, så hvis jeg gav dem gnome2 ville de i sig selv være et skift, hvorefter de så relativt kort efter ville skulle have endnu et større skift, i form af Gnome3. I dag er dette vist ikke det store problem for nogle af siderne dog.


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Tak for redegørelsen.

#6:
Tak for redegørelsen. Selvom at jeg dog ikke er enig med din holdning til Xfce.


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3471
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
#0Jeg glemte et

#0
Jeg glemte et download-link i nyheden /o\

openSUSE kan downloades her:
http://software.opensuse.org

#2
openSUSE har samme opdateringspolitik som andre non-rolling distros, f.eks. Ubuntu. Der kommer som udgangspunkt kun vigtige bugfixes og sikkerhedsopdateringer via officielle opdateringer. Dog er det under overvejelse undtagelsesvist at shippe KDE SC 4.9.1 som en officiel opdatering til 12.2.

Til gengæld har openSUSE formentlig flere up-to-date pakker tilgængelige end nogen anden non-rolling distro via ikke-supporterede softwarekilder fra openSUSE Build Service og Packman.

#5
Hvilke stabilitets-issues skulle din mor støde på i KDE, medmindre hun begynder at stressteste Nepomuk og Akonadi eller at fedte med de mere eksotiske hjørner af Plasma?

KDE fungerer fint for min mor, når bare man lige laver en nogenlunde fornuftig bedstemor-opsætning (strigi deaktiveret (hvilket alligevel er standard i openSUSE), aktiver dobbeltklik for at åbne filer og mapper, lås widgets, fornuftige standardprogrammer, kun eet virtuelt skrivebord, fjern activities-widget osv.)


*klonk*
Antal: 265
Tilmeldt:
31-01-2004
User is offline
Nu har jeg kun kørt

Nu har jeg kun kørt opensuse i lidt mere end 6mdr., så jeg er ikke såå bekendt med systemet: Hvordan er det at opgradere til en nyere version? I andre distributioner har jeg ikke været så imponeret over slutresultatet vs. en frisk installation, men det kan jo være opensuse brilliere på det område? :)


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3471
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
Jeg laver altid frisk

Jeg laver altid frisk installation (med genbrug af udvalgte dele af min gamle /home). Mest fordi jeg kan godt lide at få ryddet lidt op hver 8. måned, og opleve den nye version i standardform før jeg tweaker den til ukendelighed.

Men det er sjældent jeg hører om problemer med opgraderinger, men det vil selvfølgelig altid være sikrest med frisk installation.


kreinoee
Antal: 275
Tilmeldt:
08-01-2007
User is offline
strigi deaktiveret

#8: strigi deaktiveret (hvilket alligevel er standard i openSUSE), aktiver dobbeltklik for at åbne filer og mapper, lås widgets, fornuftige standardprogrammer, kun eet virtuelt skrivebord, fjern activities-widget osv.)

ja lås widgets er vigtig, ellers kommer de hurtigt til at få fjernet taskbaren eller lignene.

strigi synes jeg faktisk er blevet stabil nok, til at man kan overvege at lade den kører. Når ikke den laver ballade, så hjælper den jo også til brugervenligheden.

dobbelt klik vs enkelt klik synes jeg afhænger af i hvor høj grad brugeren er vandt til at bruge et dobbelt kliks system. Prøv at læg mærke til hvor megrt det forvire folk i windows, når jeg i agterer min mor og farmor, så er det rigtigt tit at de prøver at gøre noget hvorefter der ingen ting sker, fordi de skulle have dobbelt klikket, eller der sker for meget, fordi de ikke skulle have dobbelt klikket.


xy
xy's picture
Antal: 868
Tilmeldt:
03-10-2007
User is offline
med genbrug af udvalgte dele

med genbrug af udvalgte dele af min gamle /home).

Hvordan gør jeg det. ?

Jeg har en del billeder og meget musik, jeg gerne vil have med.

Havde faktisk problemer, da jeg sidste gang lavede en opgradering i stedet for en ren installation. Så det endte med en ren installation


jan.k
Antal: 345
Tilmeldt:
27-10-2006
User is offline
Hej #3 og #8 Tak for

Hej
#3 og #8 Tak for oplysningerne, og jeg har lige undersøgt, at Xfce fås med openSUSE 11 ikke 12.


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Hvilke

#8: Hvilke stabilitets-issues skulle din mor støde på i KDE, medmindre hun begynder at stressteste Nepomuk og Akonadi eller at fedte med de mere eksotiske hjørner af Plasma?Jeg har altid følt at Plasma var buggy, det er det primære. Desuden har hun behov for et email program, og jeg her har jeg ikke hørt gode ting om KMail. Men man kan selvfølgelig altid installere Thunderbird. Jeg tænker bare at min mor ikke har behov for alle de smarte ting KDE kan, og at hun ville være bedre tjent med noget der bare køre som smurt uden overraskelse dvs. Xfce. Jeg har praktisk taget aldrig oplevet en bug i Xfce!

Til min far overvejer jeg dog KDE, da han laver mange billedting. Og Gwenview er fantastisk. Det kan f.eks. håndtere både billeder og video, hvilket jeg ikke har fundet andre stedet.

#12: Hvordan gør jeg det. ?Du kan tage backop (inklusiv evt. dot-filer) på en ekstern harddisk, og så køre det hele over efter frisk installation. Eller du kan have en seperat /home partition og så blot undlade at formatere denne under ny installation.


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3471
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
#13Lies. Xfce er en

#13
Lies. Xfce er en valgmulighed på dvd'en (og netinstall)
http://thefreecountry.files.wordpress.com/2011/04/...

Der er ganske vist ikke nogen officiel livecd med Xfce, men der skal nok være nogen der laver en selv på http://susestudio.com , ellers kunne du jo selv gøre det.

#11: strigi synes jeg faktisk er blevet stabil nok, til at man kan overvege at lade den kører. Når ikke den laver ballade, så hjælper den jo også til brugervenligheden.

Det er sikkert rigtigt. De folk der oplever problemer, lader til som regel at være de nørder, der vælger at indeksere adskillige gigabyte af plaintext-filer e.l.


jan.k
Antal: 345
Tilmeldt:
27-10-2006
User is offline
Hej Her er hvad der st[r,

Hej
Her er hvad der st[r, hvis man bruger dit link
Xfce

Get the latest Xfce Live CD.
Built on openSUSE 11.3 with latest Xfce.


Acpivii
Antal: 521
Tilmeldt:
14-04-2008
User is offline
Ja, man det er stadig

#16:
Ja, man det er stadig en mulighed at vælge XFCE via dvdén. Eller lave en spin på susestudio :)


xy
xy's picture
Antal: 868
Tilmeldt:
03-10-2007
User is offline
Efter at have prøvet at

Efter at have prøvet at opgradere 2 gange og have prøvet 2 rene installationer med 12,2 har jeg igen installeret 12,1.

Alle gange pga problemer i opstartsmenuen med Windows, da jeg har dualbooth.

12,1 kører fejlfrit.

Har haft OpenSUSE i 8 år, men er lidt træt af det netop nu.


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Jeg har lige installeret

Jeg har lige installeret openSUSE på min moders computer. Og jeg kan beklageligvis konstatere, at openSUSE igen formår at installere et system, der ikke kan boote ordentligt. LiveCDen virkede fint, men efter installation får jeg den sygeste "skærm blinker mellem sort og hvid i et rasende tempo" effekt. Og det er ikke rart at kigge på!

Nu må jeg se om jeg kan finde en løsning, ellers ved jeg ikke helt hvad jeg gør.


xy
xy's picture
Antal: 868
Tilmeldt:
03-10-2007
User is offline
Jeg fik beskeden 2 gange:

Jeg fik beskeden 2 gange: der opstod en fejl, da boardloader-indstillingerne skulle gemmes, helt til sidst i forløbet.

Supergrubdisk kunne redde mig, ved at skrive mbr til Windows 7.


xy
xy's picture
Antal: 868
Tilmeldt:
03-10-2007
User is offline
Jeg fik beskeden 2 gange:

Jeg fik beskeden 2 gange: der opstod en fejl, da boardloader-indstillingerne skulle gemmes, helt til sidst i forløbet.

Supergrubdisk kunne redde mig, ved at skrive mbr til Windows 7.


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3471
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
Jeg fik beskeden 2

#21: Jeg fik beskeden 2 gange: der opstod en fejl, da boardloader-indstillingerne skulle gemmes, helt til sidst i forløbet.

Hvis grub2 af en eller anden underlig årsag ikke virker for dig og din hardware, kan du vælge gamle grub under installation.


Looop
Looop's picture
Antal: 1063
Tilmeldt:
30-10-2008
User is offline
Er jeg den eneste som syntes

Er jeg den eneste som syntes at 12.2 er super langsom ?


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3471
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
#23Jep. Se/hør f.eks.

#23
Jep. Kører markant hurtigere end 12.1 for mig - både hvad angår boot, applikationopstart og (KDE) desktop respsonsiveness. Se/hør f.eks. også Linux Action Shows anmeldelse.

Måske du skulle prøve at analysere og specificere en lille smule præcis hvad der er langsomt for dig og måske gøre dig nogle overvejelser om hvad det kunne skyldes at de pågældende operationer/komponenter hver især er langsomme på dit system (grafikdrivere, processer der er løbet løbsk, memory leak i en eller anden applikation, overdrevet meget disk I/O fra et eller andet stads du har kørende, noget der hænger, Flash...).


Looop
Looop's picture
Antal: 1063
Tilmeldt:
30-10-2008
User is offline
#24 Den har en langt længer

#24 Den har en langt længer boot tid ca. 1 min mere og generelt load tid af programmer


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3471
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
Og har du prøvet at trykke

Og har du prøvet at trykke Esc under boot for at se hvad der hænger? ... uanset hvor ussel hardware du kører på bør boot aldrig kunne tage 1 minut længere end 12.1 - det burde knapt kunne tage 1 minut i alt, selv på håbløst forældet hardware. (kører selv på en 5 år+ gammel laptop født med MS Windows XP).

Load af programmer kan man ikke forholde sig til uden at vide hvad det er for nogle programmer, hvilket skrivebordsmiljø, hvad der kører af ting og sager, og du har kigget på en procesliste for at se om noget løber løbsk med cpu-, ram- eller I/O-forbrug. Og så skader det aldrig at vide hvilket grafikkort og hvilken grafikdriver der i brug - da størstedelen af oplevet langsomhed i dagens Danmark skyldes kombination af buggy grafikdrivere og de forskellige skrivebordsmiljøers compositing/effekter/animationer.


xy
xy's picture
Antal: 868
Tilmeldt:
03-10-2007
User is offline
Jeg valgte at prøve en gang

Jeg valgte at prøve en gang til, med en opgradering med en ny dvd.

Denne gang også uden at aktivere opdateringskilderne undervejs.

Det gik fuldstændigt smertefrit og ingen af de ca 1680 pakker manglede og heller ingen fejlmeldinger.

Fejlen har sandsynligvis ligget på brændingen eller dvd`en. Med andre ord ved mig og ikke openSUSE.

Jeg føler openSUSE 12,2 er blevet meget hurtigere end 12,1 både ved boot og specielt meget i YaST. :-)

Desuden ser grafikken ud til at være blevet forbedret i KDE

Installationen har drillet ja, men jeg kunne jo bare have tænkt mig godt om -(


Acpivii
Antal: 521
Tilmeldt:
14-04-2008
User is offline
Desuden ser grafikken

#27: Desuden ser grafikken ud til at være blevet forbedret i KDE
Det er sjovt du nævner grafikken, for jeg har faktisk aldrig været mere tilfreds med den måde en linux disrtibution håndterer mit grafikkort på end jeg er i openSUSE 12.2
Jeg installerede den lukkede nVidia driver, men selv med den kan jeg bruge GNOME's skærm-indstillinger til at vælge ekstern-skærm-indstillinger, hvilket ikke er muligt i ubuntu, eller tidligerer openSUSE udgivelser. (For mit vedkommende, anyway).

Derudover har jeg altid synes at jeg har fået bedre grafik ydelse under openSUSE end i Ubuntu. Dog er det intet jeg har tal på :)


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3471
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
#28Det er nu ikke noget

#28
Det er nu ikke noget openSUSE kan tage æren for - udover at have en up-to-date Nvidia-blob tilgængelig. Der er jo i sagens natur ingen udover Nvidia der kan påvirke hvordan den driver virker - eller ikke virker.

Svjv. er det Nvidia der omsider har fået nogenlunde anstændig xrandr-support for nylig, hvilket betyder at man kan bruge de xrandr-frontends de forskellige skrivebordsmiljøer leverer. Bedre sent end aldrig, som man siger.


Acpivii
Antal: 521
Tilmeldt:
14-04-2008
User is offline
Uanset hvis "skyld" det

#29:
Uanset hvis "skyld" det er, så har andre distributioner ikke kunne give mig en lige så god oplevelse :)

Måske det vil være lige så godt I ubuntu hvis jeg installerede nvidia-updates, det skal jeg ikke kunne sige.

Uanset hvad er jeg fint tilfreds nu :)


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3471
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
Der er jo heldigvis også

Der er jo heldigvis også masser af andre gode grunde til at være glad for openSUSE ;-)


paldepind
paldepind's picture
Antal: 1649
Tilmeldt:
20-02-2010
User is offline
Jeg vil også gerne dele

Jeg vil også gerne dele mine erfaringer med 12.2.

Gode ting:
* Enormt flot Plymouth tema
* YaST er blevet pænere (men bruger desværre stadig ikke ens Qt tema)
* One Click Install er en rigtig fin feature, første gang at jeg har prøvet det

Triste ting:
* Problemer med Xorg
* Desktoppen indeholder stadig en grim blanding mellem KDEs blå og openSUSEs grøn.
* Installationen kræver stadig reboot


nbpost347@gmail.com
nbpost347@gmail.com's picture
Antal: 1
Tilmeldt:
20-11-2012
User is offline
fejl under installation af open suse 12.2

Hej.

under installationen gik det galt at den fjernede Win 7,
dvs. at dualboot som jeg havde bedt den om så nu vil
jeg gerne høre om der er en kommando så harddisken
frigives så jeg kan starte forfra evt. fdisk ell. partionmatic
ell. lign.
Vh
Nis


xy
xy's picture
Antal: 868
Tilmeldt:
03-10-2007
User is offline
http://www.supergrubdisk.org/

http://www.supergrubdisk.org/

Prøv evt om Super Grub Disk kan redde det


cb400f
cb400f's picture
Antal: 3471
Tilmeldt:
20-02-2005
User is offline
#33Disken skal ikke

#33
Disken skal ikke "frigives". Du kan installere ovenpå og/eller formatere disken med det værktøj der nu måtte passe dig.

Dog kan du selvfølgelig ikke formatere en disk der er mountet.