Mint 18.3 kan ikke starte.

kaj
Antal: 468
Tilmeldt:
14-03-2004
User is offline
Mint 18.3 kan ikke starte.

Jeg har fået et alvorligt problem med min desktop PC med Mint 18.3. Den vil overhovedet ikke starte op.

Den forsøger hver gang en normal opstart, men afbryder og kommer til en commandoprompt, der siger:

BusyBox v1.22.1 (Ubuntu 1:1.22.0-15ubuntu1) built-in shell (ash)
Enter "help" for a list of commands.
(initramfs) _

Det siger mig ikke noget, og der er heller ingen hjælp at hente i de nævnte kommandoer.

Den har i et par dage opført sig underligt. Når jeg gik på internettet med Firefoxkunne den ikke finde ret meget, og da slet ikke, hvis det havde noget med Google at gøre.
Hvis jeg brugte Chromium, var der ikke noget i vejen.
Jeg tænkte så, at jeg ville reinstallere Firefox. Jeg prøvede både i program manageren og i Synaptic, men jeg kunne ikke foretage mig noget som helst, og den bad ikke om kodeord.

Jeg prøvede så at genstarte, men så var det altså, at den overhovedet ikke kunne starte op.

Er der nogen herinde, der har nogen gode ideer?
Lige nu skriver jeg fra en gammel maskine med Ubuntu 10.04.

En nyinstallering er måske nok den eneste vej, men jeg er nervøs for at miste mange af mine filer, min backup er ikke helt uptodate, og jeg er bange for, at den ikke dækker de skjulte filer i /home

Jeg håber heller ikke, at I er på ferie allesammen.


osjensen
osjensen's picture
Antal: 1430
Tilmeldt:
14-01-2007
User is online
Hej KajHvis du

Hej Kaj
Hvis du googler:

mint busybox initramfs

får du en hel spandfuld "hits", der sikkert kan hjælpe dig videre.
Eller boot på en live-cd, og se om disken evt. bare er fyldt op.
Start med at redde alt du har i /home, over på en anden usb-disk, så du ikke mister noget, hvis det går helt galt.
Fra live-cden kan du undersøge, din installation
fdisk -l
dmesg
fsck
læs log-filerne
osv...
Døden havde en årsag - som det er godt at kende.

Windows, giver dig det du betaler for.
Linux, giver dig det du vælger.


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4121
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
En nyinstallering er

#0: En nyinstallering er måske nok den eneste vej, men jeg er nervøs for at miste mange af mine filer, min backup er ikke helt uptodate, og jeg er bange for, at den ikke dækker de skjulte filer i /home

De skjulte filer i home, burde ikke indeholde data du allerede burde have backup af, med mindre du selv har skjult dem. De er primært relateret til funktion af din system-profil og ikke dine personlige data.

Har du husket at tage backup af personlige data i home, så bør du kunne geninstallere operativ systemet uden at miste personlige data. Øvrige data kan erstattes, eller i det mindste rekonfigureres, eller geninstalleres, fra de respektive software udviklere.

Har du personlige data, du ikke har backup af, så start op på en LiveDVD (fx fra en USB), enter partitionen på harddisken og kopier relevante data til anden netværkslokation, HDD eller USB. Data, der involvere konfiguration af installerede programmer, bør være dokumenteret af dig selv og opbevaret i dine backups.

Når det er sagt, så ønsker du måske at clean installere Mint 19 fremfor geninstallere Mint 18? Det vil sige, hvis problemet ikke skyldes at din system-disk er ved at gå i stykker. Hvis det er det overordnede problem, så skal den udskiftes, såvel som alle andre hardware relaterede.

Ønsker du hjælp til at kontrollere hardwaren?

Mint 19 ser ud til at være stabil og mere lokalnetværks-funktionel end Mint 18. Ønsker du at begynde på en frisk, så er nu et godt tidspunkt.


kaj
kaj's picture
Antal: 468
Tilmeldt:
14-03-2004
User is offline
Når jeg er bekymret for de

Når jeg er bekymret for de skjulte filer, er det især mailprogrammet Thunderbird og ftp-klienten FileZilla, jeg tænker på. Hvis jeg mister brugeridentiteten i Thunderbird, mister jeg også alle mails og de vedhætfede filer, jeg måske ikke har fået gemt andetsteds.

Jeg prøvede med nogle få af de kommandoer, der er angivet i BusyBox. Den fortalte, at der skulle køres en fsck, men den kommando er ikke includeret.

En ny installation bliver helt sikkert på en anden HD.


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4121
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Når jeg er bekymret for

#3: Når jeg er bekymret for de skjulte filer, er det især mailprogrammet Thunderbird og ftp-klienten FileZilla, jeg tænker på. Hvis jeg mister brugeridentiteten i Thunderbird, mister jeg også alle mails og de vedhætfede filer, jeg måske ikke har fået gemt andetsteds.

Okay, for hvad det er værd, så husk at dokumentere ændringer, så du ikke risikere tvivl en anden gang. Brugernavne, passwords og ændringer i programmernes standard konfiguration, med mere, er væsentlige dele af personlige data.

fsck burde være inkluderet i MInt 18. Her fra min installation:

administrator@ProBook ~ $ fsck
fsck fra util-linux 2.27.1
e2fsck 1.42.13 (17-May-2015)
/dev/sda1 er monteret.

WARNING!!!  The filesystem is mounted.   If you continue you ***WILL***
cause ***SEVERE*** filesystem damage.

Ønsker du virkelig at fortsætte<n>?

For at køre fsck på systemdisken, skal hdd først unmountes. Derfor skal maskinen startes op fra en LiveDVD eller bootable USB indeholdende det aktuelle OS ...

fsck er installeret på LiveDVD'en.


snakee
Antal: 480
Tilmeldt:
12-07-2007
User is offline
Det kan sagtens lade sig

Det kan sagtens lade sig gøre at geninstallere oveni den gamle installation uden at slette noget i hjemmemappen.
Det gør man ved under installationen når den spørger om hvordan man vil installere med feks at bruge hele harddisken til mint, der vælger man "gør noget andet" Herefter får man vist de partitioner der ligger på harddisken:

Hvis du under installationen af din nu crashede mint 19 har valgt brug hele harddisken så vil du typisk få vist 1 partition med EXT4 som filsystem. Klik på den for at markere den og tryk så på ændre. Under filsystem er det YDERST vigtigt at du vælger nøjagtigt det samme filsystem som der allerede ligger på diskenm, ellers slettes alt der ligger på disken. Under formater skal du sikre dig at der IKKE er flueben og så skal du vælge / under monteringspunkt.

Hvis der også er en swap-partition (meget usansynligt hvis du har lavet en cleaninstall af Mint 19) så skal du markere den på samme måde og trykke ændre og vælge brug som swapområde. Derefter skal du bare fortsætte installatioonen. Under brugernavn og password er det vigtigt (ihvertfald for brugernavnet) at du bruger nøjagtigt det samme brugernavn som den tidligere installation brugte. Ellers løber du ind i rettighedsproblemer (der dog også sagtens kan løses) senere. Når du går videre for at gennemføre installationen vil du ffå en advarsel om at nogle systemmapper skal slettes og det skal du svare ok til.

Derefter gennemfører du installationen på vanligvis og genstarter når den er færdig. Derved bevares alle ting i din hjemmemappe men de programmer du har installeret efter sidste installation skal du dog geninstallere da de er blevet fjernet.

Hvis du er interesseret kan jeg prøve at lave en video hvor jeg viser hvordan man gør det. Jeg har gjort det 10000000 gange før og det virker hver eneste gang.


kaj
kaj's picture
Antal: 468
Tilmeldt:
14-03-2004
User is offline
Også problemer med Mint 19

Jeg vælger altid at partitionen harddisken selv. Mindst 20 GB til / og 4 GB til swap. Denne disk er 500 GB, som jeg havde delt med 210 GB til /home og resten til reserveplads. Her valgte jeg at kopiere min /home over på reservepladsen.

Jeg turde dog ikke bruge den samme harddisk til den nye installation af Mint 19, da der åbenbart var defekte spor på den. Jeg havde en disk liggende med en testinstallation på den blev benyttet. Den havde den samme partitionering, så det var nemt nok.

Jeg løb dog ind i andre problemer. Jeg brugte først en USB-stick som installationsmedie, men installationen fejlede to gange. Så brændte jeg en DVD, det tog jo noget længere tid, men installationen blev gennemført.

Jeg måtte jo så ændre ejerforholdet på alle filerne, da de jo nu tilhørte root efter at have været kopieret til en anden HD, men det gik da.
Desværre fandt jeg ud af, at min ordinære bruger ikke får lov til at se et billedikon af billedfilerne og pdf-filerne. Der kommer kun et lille kedeligt grafisk ikon, der er det samme for alle filerne, og det er jo ikke specielt brugervenligt.
Men hvis jeg åbner filhåndteringen som superbruger (sudo caja), så får jeg de fineste små billeder, der viser indholdet af filerne.

Jeg har så forsøgt at lave en ny brugerkonto, og når jeg logger på som den nye bruger, kan jeg godt se mine filer afbildet med de rigtige billeder. Jeg har filhåndteringsprogrammet i alle ender og kanter, men kan ikke se nogen mulighed for at få vist billederne.

Er der nogen af jer, der har nogle gode ideer til, hvad jeg kan gøre for at få filerne vist med billedillustrationer?


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4121
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Er der nogen af jer, der

#6: Er der nogen af jer, der har nogle gode ideer til, hvad jeg kan gøre for at få filerne vist med billedillustrationer?

For en ordens skyld, har trådstarter selv fundet løsningen på dette specifikke problem her: https://www.linuxin.dk/node/22412#comment-91277