FreeBSD til Linux

FrugalMan
Antal: 1468
Tilmeldt:
18-12-2007
User is offline
FreeBSD til Linux

FreeBSD-baseret BSD-distribution Trident er ikke tilfreds med langsom udvikling og opdateringer i BSD. De har besluttet at basere deres distribution på Linux.
Læs mere her: https://itsfoss.com/bsd-project-trident-linux/

"Man kan modstå alt undtagen fristelser" - Oscar Wilde
Frit Software


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4798
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Det giver god mening.

Det giver god mening. FreeBSD er gennem tiden brugt som basis for andre OS, bl.a. det proprietære macOS, men er selv gået lidt i stå. Derfor giver det god mening at videregive stafetten til mere innovative.


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1155
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Tja, det er bedre end Linux

Tja, det er bedre end Linux for mig. Langt mere robust og med fantastiske features. Ja, Linux bliver udviklet hurtigere og sikkert mere innovativt, men på FreeBSD kan man i hvertfald være sikker på, at implementeringerne bliver gjort ordentligt, og at ens system virker i morgen, om en uge, om en måned og om et år, og om fem år, uden drastiske ændringer såsom en init der bliver udskiftet.


marlar
Antal: 3159
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
FreeBSD kan man i

#2: FreeBSD kan man i hvertfald være sikker på, at implementeringerne bliver gjort ordentligt, og at ens system virker i morgen, om en uge, om en måned og om et år, og om fem år, uden drastiske ændringer såsom en init der bliver udskiftet.

Hmmm, i de 12-13 år jeg har brugt Linux, har det nu altid fungeret. Undtagelsen var Linux Mints første forsøg med en rullende distro, LMDE, som var ustabil som bare pokker.

Hvordan mærker man i det daglige forskel på Linux og FreeBSD? Spørger af nysgerrighed.

Jeg fandt lige på en vittighed. Hvad ville det hedde, hvis det blev gratis at køre med tog?


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1155
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Hvordan man mærker forskel

Hvordan man mærker forskel som almindelig bruger?

Der vil det nok mere være i overgangene imellem de store punktopgraderinger, og frigivelser. Der er det meget nemmere, at opgradere, fordi basen er fuldstændigt isoleret fra tredjepartspakker, således, at man opdaterer og opgraderer de to ting hver for sig.

Ud over det er der bedre latency på netværksfronten. FreeBSD har meget lavere latency. Det er lidt som en elastik, der er stram og som prøver at blive oppe hele tiden, som analogi.

Derudover er filsystemhierakiet simpelt og logisk. Det står helt klart hvor du finder basesystemet, /usr/bin og tredjepartspakker installeret af bruger via pakkesystemet, /usr/local/bin. Det står klart hvor du finder dine konfigurationer. /etc/rc.conf står for opstart efter bootloader, /boot/loader.conf står for opstart før systemet booter, eller meget tidligt i processen.

Firewallen hedder packet filter (PF) kommer fra OpenBSD, og er nem og simpel, at konfigurere. Den er også meget kraftfuld.

Der er snuppet fra OpenSolaris I form af filsystemet/volume manager i OpenZFS, - kørende native, som implementeret kernel object ved start. Muligheder at benytte ZFS på root ved installation af FreeBSD og fintunet det der. Kryptering af ZFS root partition er en mulighed ved installation ved hjælp af Geli.

Der er også hugget flere ting fra OpenSolaris, nemlig Dtrace, som er et omfattende dynamisk tracing framework, oprettet af Sun Microsystems til fejlfinding af kerne- og applikationsproblemer på produktionssystemer i realtid. Det er meget effektivt, og det er også implementeret i MacOS, men findes selvfølgelig også i Solaris, SmartOS og OpenIndiana/Ilumos.

Derudover oplever jeg tuningen af kernen som simpel. Det er en konfigurationsfil, som bare er et par miljøvariabler, såsom max, min af forskellige tildelinger til ram mht. responsivt skrivebord osv. og mange andre ting. Det gør det utroligt smidigt i forhold til hvordan ram og cpu skal allokeres.

Det kommer vi til nu.

Memory management fungerer utroligt effektivt. Brugen af virtual memory er helt genialt. CPU management fungerer også glimrende. Meget effektiv udnyttelse af maskinens ressourcer, hvis konfigureret rigtigt.

Og FreeBSD er som Gentoo bare meget mere let at gå til. Grafisk installation, senere teksbaseret konfiguration og tuning indtil opsætning af X og grafikdriver, Wifi osv. Når alt er sat op kører det virkeligt godt og pålideligt, hvis hardwaren er 100% understøttet. Det er selvfølgelig et krav til ethvert styresystem.

Deres forum og særligt Handbook/manual pages, er måske næsten bedre end Arch Wiki og Gentoo Documentation. Virkeligt gennemarbejdet.

Egentligt et serversystem, men en fremragende desktop, er hardwaren fuldt understøttet, og giver man sig tid til, at læse Handbook og forum og sætte det ordentligt op.


marlar
Antal: 3159
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
Jeg kan se at forskellen

Jeg kan se at forskellen ligger på et mere teknisk plan. En bruger der primært bruger det som et arbejds-OS til de daglige gøremål og ikke har brug for at fintune diverse ting, såsom kerne og memory management, vil nok ikke se den store forskel.

Nuvel, min indgangsvinkel til Linux var fordi jeg skulle arbejde med Linux-servere, og i de sidste 10 år er jeg kun stødt på en enkelt *BSD server. Så for mig er det mest praktisk at have min viden på Linux.


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1155
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Som jeg sagde, så er den

Som jeg sagde, så er den nok nemmere, at beholde på samme maskine i mange år, da det er simpelt og strømlinet, at opgradere, uden, at der går kuk i noget. Og det er jo en ting, der er relevant på desktoppen, kan man sige.

ZFS snapshots er også en god ting, og det er nemt, at rulle tilbage, og også lave deciderede backups med ZFS.

Ud over det, så nej, så er det nok mere ekstraordinære entusiaster som vil finde det bedre på desktoppen, og ikke den almindelige bruger.

I stedet er det yderst relevant i forhold til switches/routers/firewalls, og Nas server, eller en decideret webserver for hosting af indhold, læs: Netflix( som bruger FreeBSD og kører 40 pct. af hele internettets trafik igennem Netflix's FreeBSD-CDN backend.

Men på desktoppen, ja. For entusiaster mest.


bjerrk
bjerrk's picture
Antal: 64
Tilmeldt:
16-08-2007
User is offline
FreeDSB. Svaret er

#3:
FreeDSB. Svaret er FreeDSB.


marlar
Antal: 3159
Tilmeldt:
05-12-2009
User is offline
FreeDSB. Svaret er

#7: FreeDSB. Svaret er FreeDSB.

Bingo!


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1155
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Haha, så kørte jeg FreeDSB

Haha, så kørte jeg FreeDSB så tidligt som i de tidlige 00’er, da jeg var teenager og ikke havde penge til en billet og kiggede efter kontrollører på hvert stop=FreeDSB.

=D


frogmaster
frogmaster's picture
Antal: 4798
Tilmeldt:
20-05-2010
User is offline
Svaret kunne have været

#3
Svaret kunne have været Free BS ...


hansi32
Antal: 8
Tilmeldt:
18-07-2011
User is offline
FreeDSB

#3:
FreeDSB