Hej
Både en kammi og jeg er ramt af COVID-19 restriktionerne, og især min kammi keder sig, og han snakker noget om at prøve Linux, men han mener at det skal være en Linux målrettet kontoret.
Jeg mener at det faktisk er underordnet, hvilken distribution man bruger til kontoret, det er han så ikke enig i :)
Men bare for fredens skyld, så tænkte jeg at spørge her.
Når det så er sagt, så trænger jeg også til en forandring på Linux fronten. Jeg siden efteråret 2003 brugt Mandrake/Mandriva/Mageia som den foretrukne Linux, men efterhånden begynder jeg selv at overveje noget andet. Det må gerne være en distribution, med lidt mere udfordring end Mageia, men jeg vil gerne det er er ret så stabil distribution.
Så hvad kan forummet anbefale?:
1. En distribution til kontor brug
2. En stabil distribution med lidt udfordring
26-05-2013
Jeg vil faktisk sige enten PCLinuxOS eller OpenSUSE Leap. Det rigtigt gode kontordistributioner.
18-12-2007
#1: Jeg vil faktisk sige enten PCLinuxOS eller OpenSUSE Leap. Det rigtigt gode kontordistributioner.
Nu kender jeg ikke OpenSUSE Leap, det er 20 år siden jeg brugte OpenSUSE . Men til daglig brug kan jeg varmt anbefale PCLinuxOS
Vejen delte sig i to i skoven, og jeg tog den der var mindst benyttet, og det har gjort hele forskellen. - Robert Frost
Frit Software
26-05-2013
det er 20 år siden jeg brugte OpenSUSE
OpenSUSE den dag idag er så super stabil, at jeg vil kalde det en af de mest professionelle distributioner du ikke behøver betale for (SLES og Red Hat Enterprise er jo ikke gratis)
Både Tumbleweed og Leap er stabile, fordi de bliver testet så voldsomt. OpenSUSE har en fantastisk Q/A. Hvis man vil have stabilitet ala. Debian Stable, bør man vælge Leap.
Grunden til, at jeg anbefaler PCLinuxOS, er fordi den er super simpel i brug, og meget simpel at opdatere, og har al den software du har brug for, især til kontor, internet og multimedia.
20-05-2010
#0: Jeg mener at det faktisk er underordnet, hvilken distribution man bruger til kontoret, det er han så ikke enig i :)
Det er jeg heller ikke enig i. Det afhænger især af omkostninger, hardwarekompatibilitet og supportmuligheder. Det er overordentligt vigtigt for en virksomhed.
IHT en virksomhed, er det er klart Linux Mint 19.3 Cinnamon. Cinnamon DE er pt det mest brugervenlige og ikke kun til kontorbrug. Siden i keder jer p.g. af Covid-19, så er det da bare om at benytte jer af mulighederne ...
Samba netværk fungerer out of box, eftersom lokalnet er vigtig for en virksomhed. Især hvis der også eksistere Windows og/eller Mac maskiner. Eksempelvis en Windows Domain Controller. Jeg har dog problemer med Mac OS Catalina.
Linux Mint benytter systemd. Det er en fordel iht administration og programinstallering. Hvis der er behov for administrativ fjernskrivebord, og det medfører kompatibilitet med Windows og Mac computere, så kræver eksempelvis RealVNC systemd. Flere nyere Linux programmer er skrevet til systemd.
Et eksempel: Hvis medarbejderne er vant til Windows, hvor mange omkostninger vil det kræve til omskoling, før de føler sig trygge med Linux.
#0: Når det så er sagt, så trænger jeg også til en forandring på Linux fronten. Jeg siden efteråret 2003 brugt Mandrake/Mandriva/Mageia som den foretrukne Linux, men efterhånden begynder jeg selv at overveje noget andet.
#0: Det må gerne være en distribution, med lidt mere udfordring end Mageia, men jeg vil gerne det er er ret så stabil distribution.
Det er noget helt andet. Prøv nogle af de mange nye glimrende Linux. Udviklingen går overordentlig hurtigt. Prøv dem fx først i en VM. Lav lidt opdateret distro hopping. #1 og #2 nævner et par muligheder. MX Linux eller Debian er en tredje mulighed, for ikke at glemme Arch og Manjaro.
Jeg ved ikke helt hvad du mener med lidt mere udfordring, men jeg går ud fra det er et personligt ønske. Der er vel altid udfordringer med computing. Hvis du fx forsøger at installere RealVNC på MX Linux, eller en anden ikke-systemd Linux, Solaris m.f., så får du, på en gang, en super stabil Linux/UNIX og kam til håret ;)
05-12-2009
Til kontorbrug for folk der vil bruge Linux som arbejdsredskab og ikke til at "rode med" vil jeg klart anbefale Linux Mint. Jeg er også meget glad for Manjaro på min bærbare, men jeg har haft to tidskrævende nedbrud pga fejlende opdateringer, så det er nok ikke den jeg ville anbefale som det primære arbejdsredskab.
EDIT: Der skulle stå "anbefale Linux Mint", ikke bare Linux!
26-05-2013
Jeg anbefaler:
Linux Mint - (Den nemmeste med mest klar out of the box)
MX-Linux - Hvis du vil have Debian og stabilitet og brugervenlighed, uden systemd
OpenSUSE Leap - Hvis du vil have grafisk kontrol af næsten alt på maskinen, samt nem mulighed for backup, stabilitet og god sikkerhed: YaST
PCLinuxOS - Hvis du vil have stabilitet og brugervenlighed og en straight forward maskine, superstabil og simpel, med intet behov og mulighed for at fifle med tredjeparts-repos. Stabil netop fordi opdateringerne og pakkerne kommer et sted fra - Synaptic. Hvis du vil undgå systemd
-------------------------------
De er for mig at se fremragende til netop det formål, at agere arbejdsheste og holde kæft i næsten enhver henseende.
Manjaro kan jeg ikke anbefale under nogen omstændigheder. Det vil nok overraske nogen, men det skyldes adgangen til AUR. Ved brug af AUR sætter man sig meget hurtigt i en situation, hvor man på et tidspunkt skal tage stilling til en community-pakke, der er vrøvl med. Enten fordi den ikke vil kompilere, eller fordi der mangler en afhængighed, som ikke kan fås andetstets. Det hænder i ny og næ, når den frivillige pakkevedligeholder pakker sine PKG'er. Ydermere kan der være behov for administration af pacman's gpg-nøgler fra tid til anden. Det er også en distraktion i forhold til, at have en kontormaskine fri for forstyrrelser.
Så bruger du Manjaro til kontor, lad være, at bruge AUR, eller lad helt være med, at bruge Manjaro.
Det samme kan siges angående tredjeparts-repos i OpenSUSE. Lad være. Du kan aktivere packman repo fra YaST. Men du skal ikke aktivere flere, og slet ikke bruge 1-click-installs med Home-repos. Hold dig til officielle kilder, så går det ikke galt.
Hvorfor anbefaler jeg så stadig OpenSUSE? Det skyldes Zypper. En meget sikker og intelligent pakkehåndtering, der er ligetil, og giver meget lav distraktion og forstyrrelse, hvis man holder sig til de officielle kilder. Man kan dog med fordel aktivere packman repo. Det er der ingen ben i.
Og ja, i en virksomhed hedder det altså SLES og RHEL fordi man får garanteret betalt support.
05-01-2008
#0:
Egentlig har du ret. Har lige selv gennemløbet næsten samtlige i top 10.
Der var ingen direkte svipsere jeg ikke vil kunne leve med.
Men surprise: Debian Stable for the win, herfra. Jeg gider ikke fedte med nye features i grundistroen som derfor må være bagud på blingbling, - man kan kan jo alligevel hente nyt via flatpak og snap om nødvendigt. Debian Stable er dejlig røv kedelig.
--
Debian 12: https://drive.google.com/drive/folders/16KeaBQv0rT...
26-05-2013
Debian Stable er dejlig røv kedelig.
OpenSUSE Leap ligeså. Konservativ, testet til det ukendelige. Klart også i samme kategori.
20-05-2010
#6: Og ja, i en virksomhed hedder det altså SUSE og Red Hat - også på desktoppen, fordi: Support. I en virksomhed hedder det overhovedet ikke Linux Mint. Den det påstår det skal have sine fødder i -5 grader koldt isvand.
Hvad mener du egentligt med det? Umiddelbart er det vrøvlet.
Det er korrekt at Enterprise Linux i virksomheder kan være RHEL, bl.a. på grund af betalt support (inklusiv Redhat Desktop og Workstation), og iøvrigt CentOS, hvis lokale Enterprise admins selv kan, men intet tyder på det er aktuelt ifølge tråden.
OracleJMT. Jeg vil lidt anbefale dig, ikke bare at stikke fødderne ned i isvand, men at hælde et par spande isvand ned over hovedet, eller vinterbade, efter en tur i saunauen, for at holde hovedet koldt ... ;)
Forudsat Spitten's kammi, kan benytte Ubuntu's omfattende websupport, så er Mint bare valget, især for en Linux begynder. RHEL er ikke ... OpenSUSE? - not really ... Det er mere next step for helt at udskifte Windows med Linux.
26-05-2013
Hvad mener du egentligt med det?
Det var et svar til, at du nævnte Mint i forbindelse med brug i en virksomhed.
"IHT en virksomhed, er det er klart Linux Mint 19.3 Cinnamon. "
Det var sådan set bare det eneste jeg ville anfægte. For her bruges der nok mest RHEL og SLES pga. support. :-)
20-05-2010
#10: Det var et svar til, at du nævnte Mint i forbindelse med brug i en virksomhed.
Ja. Det gør jeg hver dag. Det er ligeud af vejen, eller i det mindste, så ligeud det nu kan være.
Det betyder jo ikke at Ubuntu ikke kan, eller diverse andre allerede nævnt. Pointen er blot at en Linux nybegynder (Spitten's kimmi), der angiveligt er vant til Windows, ikke finder noget nemmere end Mint Cinnamon.
RHEL er (formentlig) at foretrække hvis virksomheden helt vil migrere til Linux. Alt efter virksomhedens IT ansatte.
26-05-2013
Ja. Det gør jeg hver dag.
Jeg ville heller aldrig kunne forestille mig OpenSUSE, eller Fedora brugt i virksomheder, fordi du ingen garanti har.
Men lad det nu ligge. Det var kun et svar til det du skrev.
-----------------------------------------------
#0
OpenSUSE Leap, PCLinuxOS, MX-Linux og Linux Mint, har mine store anbefalinger ift. kontorbrug til privatbrug i forhold til mine forklaringer i #6
20-05-2010
#12
Så er vi jo enige ;)
20-02-2005
Der har nu alle dage været masser af virksomheder der bruger distros som openSUSE og Fedora. Endda mellemstore virksomheder - selvom man kan undre sig over det. Hver anden gang der bliver foreslået en mindre ændring i openSUSE dukker der en eller anden administrator op på mailinglisterne og siger noget i retning af "Hvis I laver den og den mindre ændring kan min virksomhed med 150 openSUSE-installationer ikke længere bruge openSUSE". Mener f.eks. også at Wikipedia på et tidspunkt kørte på Fedora-servere. Min far var en gang til jobsamtale i en mindre virksomhed på Fyn der kørte gratis-Linux på deres desktops (tror muligvis det var Fedora, men det er en del år siden). Det er selvfølgelig langt fra normen, men det er mere udbredt end man lige går og tror - og i it-virksomheder hvor folk (udviklere) selv må vælge deres OS, er der selvfølgelig masser der kører med forskellige gratis-linux'er.
Nu om stunder hvor openSUSE Leap er baseret på basissystemet fra SLES, og der kun kommer gennemgribende ændringer af basissystemet ca. hvert tredje år, er det dog ikke så overraskende at folk bruger det i produktionsmiljøer, som det var den gang openSUSE bare var et lettere poleret snapshot af Tumbleweed (dengang Factory).
Men bortset fra det, så går jeg ud fra at vi her taler om distros til hjemmekontoret. Enhver mainstream distro ville være fin, men jeg ville nok sige enten Ubuntu LTS eller openSUSE Leap - primært pga. levetid og/eller hvor nem og ikke-risikabel opgradering er. Men det afgørende ved valg af distro er 1) brugerens motivation og forudsætninger og 2) hvilken distro kan han bedst få hjælp til i sin omgangskreds.
----
Guide til openSUSE Leap
Dansk oversættelse af fri software
01-01-1970
Hej Alle og tak for svarene.
Min kammi har vist hentet Linux Mint, jeg er blevet tilbudt et midlertidigt arbejde hos en tidligere arbejdsgiver der var kommet i lidt problemer med de ansatte, og har ikke rigtigt været hjemme.
Men jeg må i gang med en distrosurfing ;) og se om jeg kan finde noget spændende.
01-01-1970
UPS Dobbelpost
20-05-2010
#15: Min kammi har vist hentet Linux Mint
Jeg tror han får en positiv oplevelse, sålænge han ikke forventer MS Office m.f. MS relaterede programmer.
Bed ham eventuelt om at tilmelde sig LinuxIn, hvis han ønsker info om Mint i et Windows miljø.
26-05-2013
Evt. kan Webcatalog, som koster omkring 100 kr. for en livtidslicens, lave websites om til Chrome og Electron apps, - også MS Office Online apps, fungerende fuldstændigt, som andre apps på desktoppen. Og ikke nok med Office, men også Tweetdeck, Hangouts og andre websites.
WebCatalog er god, rigtig god. Jeg bruger den selv, kan stærkt anbefales.
https://webcatalogapp.com/
05-01-2008
#17:
Mint er en fantastisk distro og den er jo sort-of Debian baseret og Frogmasters kæledægge, så 'whats not to like' :-)
Kan til surf anbefale noget der ligner:
# apt-get install kvm
# download en masse iso'er
cd Downloads
for distro in *.iso; do
kvm -m 4096 -vga virtio -soundhw all -cdrom $distro
done
Så er der ikke så meget mas med vbox/vmware,...
--
Debian 12: https://drive.google.com/drive/folders/16KeaBQv0rT...