Gudskelov, Linux eksisterer!
Da Linus startede på kernen i 1991 på universitetet i Helsinki - var der ikke mange alternativer til Windows på desktoppen, hvis du ikke ville købe en Macintosh computer.
Så kom de "frie" BSD'er i kølvandet på AT&T retssagen.
Sidenhen har vi fået et helt økosystem af frie OS'er, der alle er fremragende alternativer til Windows.
Nu, den dag i dag, er GNU/Linux så moden, at hvis du ikke har meget specielle behov fint kan erstatte Windows og Mac på desktoppen.
"Vi kan skændes om software og hardware, så det ryger,
vi kan tage parti, vi kan råbe,
men den der fornægter den redningsbåd til rådighed i form af Linux - er blot en tåbe."
Så kom de "frie" BSD'er i kølvandet på AT&T retssagen.
Sidenhen har vi fået et helt økosystem af frie OS'er, der alle er fremragende alternativer til Windows.
Nu, den dag i dag, er GNU/Linux så moden, at hvis du ikke har meget specielle behov fint kan erstatte Windows og Mac på desktoppen.
"Vi kan skændes om software og hardware, så det ryger,
vi kan tage parti, vi kan råbe,
men den der fornægter den redningsbåd til rådighed i form af Linux - er blot en tåbe."
Kommentarer50
Vi ser Linux alle steder –
https://www.altomdata.dk/fyr-op/
Jeg har opgivet at påvirke folk til at installere Linux. Men dem der kommer til mig og spør om hjælp, ja dem hjælper jeg med at installere Linux og få det sat op. Den sidste var min Nevø, som nu har brugt Linux i snart 2 år, og han klarer det fint selvom han ikke er en nørd.
Elers har jeg vel hjulpet 5-6 andre med Installation. Hvordan det går med dem. Ja jeg har kun hørt fra 1 person at han stadig bruger Linux,
Jeg siger også for mit vedkomne Gudskelov, Linux eksisterer.
https://www.altomdata.dk/fyr-op/
Nu, den dag i dag, er
Og der er flere opgaver hvor Windows og Mac slet ikke kan klare sig.
På Mac, hvilke?
IC design, dvs layout og
IC design, dvs layout og simulering er ikke for OSX. Cadence/Synopsys værktøjer eksempelvis.
Vil nok vove at sige elektronik udvikling i bred forstand.
Har du kendskab til andre
NB. Det hedder for resten ikke OSX længere. Heller ikke Mac OS X. De har skifte navn til MacOS. Ikke som i gamle dage, Mac OS.
Meget forvirrende.
Desktop specifikke?
Det
Desktop specifikke?
Det er sjældent der ses en Mac på mit arbejde. Bruges vist kun til IPhone App udvikling Ellers er det Windows og Linux.
Modtaget. Det giver fin
MacOS Server har aldrig været godt. Windows Server er det argeste lort, meget brugt, men slet ikke brugt i samme høje grad, som Linux og de UNIX's jeg nævnte ovenfor.
Så sidder i og spiller på Xcode i pausen, når i udvikler til iOS? :-D
Windows Server er det
Det kommer an på til hvad. Windows Server (Domain Controller) fører klart i virksomheder, blandet andet fordi de er nemmest at administrere, og med flest muligheder (roller).
Internet Information Server (IIS) - Microsoft's webserver, er ganske udmærket. En af "Guruerne", Sikkerheds fætteren Steve Gibson, bruger sådan en til sin ShildsUP - Nano Port Scan service: https://www.grc.com/x/ne.dll?bh0bkyd2
Bare til de ting Linux er
Linux is Freedom!
https://youtu.be/TZFmb9j5Wtc
Flere
https://www.version2.dk/artikel/2-millioner-linux-computere-skal-sendes…
Og Huaweis CentOS-baserede openEuler, er også klar.
https://openeuler.org/en/
Mon det bliver Kinas, Windows afløser?
Who Are Linux Desktop Users?
https://youtu.be/Jzz_JnsXla4
Da Linus startede på
Dengang var der ikke mange alternativer til Windos, i dag er der ikke mange alternativer til Linux :-)
MacOS Server har aldrig
HØRT!!!
Internet Information
Har man sagt sikkerhed (og mener noget seriøst med det) så har man samtidig også sagt Linux/Unix/BSD og IKKE IIS. At manden så har valgt at bruge IIS kan der jo være mange grunde til. F.eks. at han (eller hans kolleger) ikke kan finde ud af at skrive noget ordentligt PHP f.eks. eller er sovset godt og grundigt ind i M$ på anden vis.
Det er ikke en indikation på at IIS er bedre eller mere sikkert, faktisk overhovedet ikke. Der er så mange værktøjer i Linux/Unix der muliggør sådanne applikationer og derfor havde det måske enda været nemmere at skrive det i PHP på Linux/Unix/BSD
Dengang var der ikke mange
Alternativer på server: BSD'erne. :)
Alternativer på desktop, Windows og MacOS. :)
Alternativer på
hmm måske?
#16: Alternativer på desktop, Windows og MacOS. :)
ABSOLUT ikke nej. Ikke engang til sokkeholderne. Nope :-)
ABSOLUT ikke nej. Ikke
For mig virker Windows og MacOS mindst ligeså godt som Linux gør på desktoppen. :)
Jeg kan ikke fordrage
Jeg kan ikke fordrage nogle af de to platforme. Absolut ikke. Især da ikke Mac. Mage til selvfede lort skal man lede længe efter - Altså Apple/mac - selvfølgelig ikke dig :-)
Fair nok. :) Men for mig
Har man sagt sikkerhed
Og i det hele taget hele kommentaren:
Prøv lige at styre dit handicap. Ikke kan finde ud af ... Manden 'Steve Gibson', har mere forstand på programmering, sikkerhed, og IT i det hele taget end du, eller andre herinde formentlig nogensinde får.
#15: Det er ikke en indikation på at IIS er bedre eller mere sikkert, faktisk overhovedet ikke.
Læs hvad der står i #8... Der er ingen der påstår at IIS er en bedre webserver end Apache m.f..
Windows Server - Domain Controller (Active Directory), der iøvrigt intet har med IIS at gøre, er selvfølgelig brugt af de fleste virksomheder, fordi den er bedre, mere effektiv og nemmere, til at validere Windows Workstations på deres LAN, som det nu engang er virksomhedernes valg at bruge.
Iøvrigt er Windows 10 Workstations, nu blevet mere malware sikker end nogen sinde før. Det ved jeg ikke om du er klar over?
Manden 'Steve Gibson',
Tilsammen!
Det er givetvis rigtigt. Jeg brugte Gibson Research første gang omkring 19971! Han lavede også et smart program der kunne redde døde zip disks fra "Click of Death".
Når han bruger IIS er det sikkert mest af historiske grunde idet Apache var en baby (eller foster) da Gibson begyndte. Og så har han holdt ved. Men det er da helt klart, at han ikke ville bruge IIS hvis den i sig selv var usikker. Som så meget andet handler det om hvordan man sætter det op.
Windows kan godt gøres lige så sikkert som Linux, men det kræver en større indsats. Her får man en del forærende med Linux som ud-af-boksen er mere sikker. Man må dog også huske at det har noget med udbredelse af gøre. Fx på desktoppen, her var OSX jo i lang tid lige så virusfri som Linux, men efterhånden som det har vundet stor udbredelse, er der også kommet meget mere malware.
Hvis Linux engang blive rigtig populær på desktoppen, vil dette OS også blive skydeskive for malwaregrupper.
1) Hans hjemmeside ser ikke ud til at have forandret sig siden dengang :-)
1) Hans hjemmeside ser
Ja det er ikke design han går op i.
Ja, gudskelov for Linux m.fl..
For tre dage siden installerede jeg Mint 19.3 Cinnamon på en læges Macbook Air (mid 2011) med Yosemite som Apple ikke længere supportere. Batteriet er dødt, og det bryder Apple's OS sig ikke om. Det tog 20 minutter bare at starte den op.
Det er dyrt at udskifte batteriet, og fordi maskinen kun har 4 GB RAM, så skulle RAM også opgraderes, men fordi klodserne er limet fast i maskinen, så er det udelukket. Det er ganske enkelt for dyrt på så gammel en Macbook Air.
Så jeg installerede Mint 19.3, og det kører rigtig godt kun på strømforsyningen. Men så sker der det, at lægen starter GkrellM som det første hun gør. Hun bliver lidt forskrækket, og vil slukke GkrellM igen. Det forsøger hun ved at højreklikke på panelet og vælge '- Fjern'. Når man gør det, popper der en besked op: 'Du har ikke noget panel. Vil genskabe det?'. Det trykker hun nej til, med resultatet at hun derefter ikke har nogen Menu og panel.
Lægen er overordentlig intelligent, men som så mange andre, der aldrig før har set en Linux, så er hun blank. Sådan er det at være nybegynder, hvis nogle skulle have glemt det.
Husk at der kun er 1/2 procent der bruger Linux i Danmark.
Smukt eksempel,
Smukt eksempel, snøft.
Mon ikke hun bliver glad. Min pædagog kone har kørt Linux på lignende hardware i mange år. Faktisk er det en dualboot med Mac, men Mac gider hun slet ikke (hmm, mon det har noget at gøre med at jeg siger "No support"?)
Mon ikke hun bliver
Jeg håber det ikke har skræmt hende, men jeg ved det ikke før jeg får en tilbagemeldning i løbet af ugen. Jeg skal til svømning med hendes svoger, og så regner jeg med at få det at vide.
Det er lidt min skyld, for jeg erstattede GkrellM's fjollede ikon med TUX i smoking, og placerede det i panelet. Det kunne hun tilsyneladende ikke stå for. Det forklarer også hvorfor hun derefter slettede panelet.
Din kone bør være glad for hun har en rutineret Linux fætter ved sin side ;)
Forresten, hvorfor sletter du ikke det forældede Apple OS, siden hun ikke længere bruger det?
Ja det er også lige
Ja det er også lige til højrebenet at slette, hvis der skal bruges mere plads. Det startede jo med at vi ikke vidste om det nu var en god ide, og så kunne der faldes tilbage på Mac.
Nu kører hun iøvrigt Ubuntu 20.04 i vanilla opsætning. Har slet intet (frisk Ubuntu-) bøvl haft på den maskine.
Nu kører hun iøvrigt
Det er godt at høre. På min Ubuntu 20.04 installation har jeg aktiveret automatisk logon, fordi der er et problem med systemd og logon-screen (GDM3 Display Manager). Det kan medføre systemfejl iht opdatering af OS. Den opdatere godt nok, men nogle gange uden bruger validering. Det ligner en sikkerhedsrisiko, og der genereres også fejlmeddelser.
GDM3 tillader stadig ikke remote logon med Ubuntu 18.04, så det er ikke udokumenteret. Derfor tror jeg det er bedst at tillade logon-screen, hvis man ikke har brug for at genstarte remotely i service- eller virtual-mode (taber forbindelsen).
Blot til oplysning.
Mon ikke hun bliver
Joe, hun blev glad, og jeg fik en flaske rom.
Nu er der ½ procent + 1, der bruger Linux ;)
Hej alle! Jeg har kørt med
Jeg fik dog sat et fornuftigt system op og det samme gjorde sig gældende da jeg opgradere til 16.04.
SÅ kom 18.04! fy for den lede. Hele lortet var ødelagt, nu herskede Gnome’s ufleksible miljø. Det tog mig 1måned at få det til at spille. Man kan jo ikke engang trække en genvej, gaaab.
Min Achilleshæl er først og fremmest Foobar2000, som er afhængig af Wine. Foobar kan ikke navigere til et Veracrypt drev fra Linux, så man er nødt til at trække en genvej fra det pågældende musikdrev til Home/Music, hvis Foobar skal initialisere det som musik folder. Det kan man bare ikke. Efter at have prøvet diverse GUI-tweaks og terminal baserede kommandoer uden held, fik jeg den lysende ide at installere Unity desktoppen, hvor jeg havde gjort det i tidligere versioner af Ubuntu. Desværre, intet held. Jeg fik dog den sidegevinst at jeg her fik lov til at vælge hvilken VPN som automatisk bliver aktiveret ved opstart, i stedet for at jeg var nødt til at aktivere den manuelt, som jeg var i Gnome. Den ”enorme” udfordring at trække en genvej til Home/Music lykkedes også til sidst fra KDE desktoppen.
Bemærk i øvrigt: Jeg har let og elegant sprunget mine ”fantastiske” oplevelser med installationen af Wine 5, over.
I går afgav jeg ordre på en ny PC hos MM-Vision.
Gud bevare Linux.
Vildt at du gider Wine
Vildt at du gider Wine og Unity. Jeg er selv blevet tilfreds med Gnome og foretrækker Windows til Windows programmer.
Smag og behag er heldigvis forskellig og folk kan for det meste få det som de vil have det.
Det er hvad man får ud af
Gud bevare bazaren og nørdkulturen - men det behøver ikke gøres til andet, please. Det er også sådan det er fedest - de seje gør det selv, prøver ikke, at lade som om de er Windows, eller andet.
Jeg kører skam stadig primært Gnome
Jeg kører skam stadig primært Gnome, men hopper bare lidt frem og tilbage i desktop miljøerne, for at justere ting som ikke lader sig gøre i Gnome. Jeg overvejer dog KDE som primært desktop miljø. Wine er bare et nødvendigt onde, da jeg ikke kan undvære Foobar 2000.
Windows? Tjae, der bruger jeg vel ca. 2% af min tid på computeren. Ironisk nok er det oftest for at lave en backup af systemet, med Acronis, inden jeg begynder at lave ulykker i Linux.
Wine er bare et
Installationen herunder er godt nok ikke Wine, men Codeweavers Crossover, og det er ikke Gnome, men Cinnamon på Mint 19.3.
Jeg har aldrig installeret Foobar2000, men det er uhyre enkelt, forudsat Linux Desktoppen ikke er fejlramt. Det er den PT på Ubuntu 20.04 Gnome. 18.04 Gnome er tilgengæld stabil. Kubuntu 20.04 (KDE) er også stabil.
https://www.dropbox.com/s/71dueabz3rv3qmn/foobar2000.mp4?raw=1
Bob bob. Ubuntu 20 er
Bob bob. Ubuntu 20 er vel ikke mere fejlramt end Mint 20 er.
Foobar2000 installereres nemt vha.
1. Download windoes installer fra foobars hjemmeside
2. Windowstast -> Terminal -> sudo apt install playonlinux
3. Windowstast -> playonlinux
4. Find foobar2000 i playonlinux program liste og installer
5. Windowstast -> Foobar200 -> højreklik -> Add to favorites.
Kører meget fint. Ville dog nok selv bruge Linux afspiller.
Bob bob. Ubuntu 20 er
Jo det er den. Fx kan du ikke trække ikoner direkte til skrivebordet, men skal gøres til skrivebordet fra Nautilus. Det problem er løst i Ubuntu 18.04, og er ikke blandt fejl i Mint 20.
Du kan ikke starte et bash der befinder sig på skrivebordet med Ubuntu 20.04. Det problem eksisterer heller ikke med Mint 20 eller Ubuntu 18.04
#29: Min Achilleshæl er først og fremmest Foobar2000, som er afhængig af Wine. Foobar kan ikke navigere til et Veracrypt drev fra Linux, så man er nødt til at trække en genvej fra det pågældende musikdrev til Home/Music, hvis Foobar skal initialisere det som musik folder. Det kan man bare ikke.
Foobar2000 kan godt læse et Linux Mint Cinnamon indlæst Veracrypt drev, såvel som USB diske, og Veracrypt på USB. Jeg har kun testet det på Mint 19.03. Ønsker du jeg dokumentere det?
Veracrypt diske monteres i /media/ hvis du ikke er klar over det.
Jeg er enig med linuxuser42 vedr. brug af native Linux musik afspillere. De kan nemt erstatte Fubar2000.
Hmm - der er så
Hmm - der er så forskel på folks vejning af fejl, og hvad er der er fejl.
Ubuntu 20 er meget fin for mig efterhånden og jeg bruger ikke noget ikon på min desktop.
Jag får ticks af desktop ikoner.
Veracrypt findes ikke som deb file på 20, men kan installeres på kommandolinjen: https://kifarunix.com/install-and-setup-veracrypt-on-ubuntu-20-04/
Hmm - der er så
Det mener jeg ikke er aktuelt. Jeg er overbevist om at Ubuntu - Gnome selv mener der er tale om fejl. Oprettelse af symlinks (genveje) på skrivebordet, virker stadig ikke tilfredsstillende i Ubuntu 20.04 Gnome, men udmærket i 18.04
Jamen hey - så må jeg
Jamen hey - så må jeg jo lade være med at bruge den....
Nej - det er ikke i mine øjne en slem fejl der kan forsvare du siger folk skal holde sig væk :-)
Jamen hey - så må jeg
LOL, hvorfor dog det ;)
Jeg siger da heller ikke nogen skal holde sig væk, kun de bør vide hvad de laver, og i særdelshed hvad de anbefaler og hvornår ...
#39#33: forudsat Linux
#33: forudsat Linux Desktoppen ikke er fejlramt. Det er den PT på Ubuntu 20.04 Gnome.
Her skruer du for meget på FUD knappen. Alle programmer er fejlramte. Om de er dysfunktionelle afhænger af brugsmønsteret. Jeg har mange eksempler på kendte fejl jeg ignorerer, hvis de er ligegyldige for mig.
Her skruer du for meget
Hold da op ;) Tag dig nu lidt sammen for helvede ...
#40: Jeg har mange eksempler på kendte fejl jeg ignorerer, hvis de er ligegyldige for mig.
Det handler ikke om hverken dig eller mig.
Jeg er sikker på at Ubuntu nok skal få løst Gnome fejl i 20.04.
Om de er dysfunktionelle
Arj, der er altså visse standarder, som er blevet brugt i næsten 40 år, som de fleste er enige om.
---
Jo, Veracrypt findes som .deb til Ubuntu 20.04 også.
https://www.veracrypt.fr/en/Downloads.html
Nytter ikke noget at
Nytter ikke noget at dømme Ubuntu 20 på så løst et grundlag,- der skal mere kød på. Jeg har ikke hørt om at det omtalte problem er en showstopper, sådan som det bliver omtalt her.
Jo, Veracrypt findes
https://www.veracrypt.fr/en/Downloads.html
Kanon - læste blot i artiklen ovenfor den ikke fandtes.
Installation af .deb-filen
EDIT: Ahh, de har ikke fået opdateret artiklen. Sådan kan det gå. :-D
Jeg takker for de fine råd og vigtige informationer
Apropos fordærv: Så snupper jeg en pilsner og glemmer alt om vin for en tid. Imens sidder jeg og overvejer om det bliver 18.04 Kubuntu/Ubuntu eller 20.04 Kubuntu/Ubuntu, på min nye rig.
Linux bliver det i hvert fald.
Skål i øl. Wine er
Skål i øl. Wine er fint nok til mange ting.
Også fedt du holder fast i Linux. Hvis du dualbooter kan du med lidt fiksfaks starte din windows inde fra Linux. F. Eks med Virtualbox. Står i vbox help. https://www.virtualbox.org/manual/ch09.html#rawdisk
glemmer alt om vin for
Hvis Foobar2000 er det eneste du bruger Wine til, så er det da en ide at prøve noget andet, der ikke er en Win application. Her er det Clementine, men der er flere andre native Linux Apps der virker glimrende. Du får samtidig mulighed for en stribe internet radios.
Clementine:
https://www.dropbox.com/s/d2gfo266872i33r/clementine-19.03.mp4?raw=1
Info og download:
https://www.clementine-player.org/da/
Det afhænger af, om han vil
De almindelige afspillere, Clementine, Audacious, Rhythmbox, VLC etc. egner sig mest til PCM-lyd, ikke så meget i formater, der overstiger 44.100 hZ, 1500 Kbps. De kan - især Clementine, Audacious - til nød klare 96.000 Hz, 3-4000 Kbps, men er vi ovre i MQA, DSD og den slags, så skal der altså andre boller på suppen.
-
Jeg tror dog ikke, at Heste_Hund har dette audiofile lyd-behov. Og så egner de almindelige afspillere på Linux sig fint.
jeg kan i skrivende
Jeg er lidt på tynd is her, men muligvis kan JRiver klare det: https://yabb.jriver.com/interact/index.php?board=64.0 eller HQPlayer https://www.signalyst.com/custom.html eller Roon som du nævner.
Celloluid kan afspille DSD filer. Det har vi testet, og er iøvrigt standard Player i Mint 20, kan installeres i Mint 19.3 og flere andre Linux. Hvis den ikke findes i Ubuntu 20.04, kan den formentlig installeres fra denne PPA:
http://ubuntuhandbook.org/index.php/2020/04/celluloid-0-19-released-ubu…
Jeg fandt mere info, men jeg har ikke prøvet dem selv: https://samplerateconverter.com/educational/dsd-player