Linux popularitet, forbedringer og markedsandel

TankeSkud
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
Linux popularitet, forbedringer og markedsandel

Hvad skal der til for at linux bliver mere udbredt?

Det er et spørgsmål som jeg er begyndt at stille mig selv. Og det kommer til dels af markedsandelen hos linux.
I denne tråd vil jeg komme med forskellige bud og hvis I ønsker at bidrage med noget, så er I også velkommen til at give jeres input.

Hardware med linux præinstalleret
Det er irriterende, men virkeligheden er desværre, at størstedelen af hardware kommer præinstalleret med Windows. Selvfølgelig er der mærker som system76, dell, tuxedo, pine64, purism og lignende der har linux præinstalleret, men det er sjældent man ser disse mærker i diverse IT butikker. Hvis denne trend ændre sig kan chancerne for linux blive bedre.

Manglende integration af apps
The Linux Experiment har lavet følgende video, hvor han kommer med forslag på hvad linux kan lærer af Windows 11. Og her giver jeg ham ret i en række af hans pointer. Jeg kan specielt lide idéen med at vi skal inddrage Android noget mere, så vi kan anvende apps på linux. I videoen påpeger han også, at vi allerede har muligheden, men han indrømmer også, at det endnu ikke er ligeså finpudset.

Gaming
Der er stadig nogle spil, hvor man løber mod en mur (spil med anti-cheat).
Dog skal vi også være opmærksom på at Valve, Wine og Lutris har gjort en masse for at forbedre spille oplevelsen på linux, men selvom det er blevet bedre, så kunne jeg også forestille mig, at folk er utrygge eller forsigtige når det kommer til at skifte over til linux (fordi de frygter, at de ikke længere kan spille diverse spil).

Giftige / fjendtlige aktører på linux communitiet
Når jeg skriver aktører, så er det fordi disse personer både kan være en del af linux communitiet, såvel som individer udenfor communitiet. I linux communitiet, opfatte jeg disse typer som følgende:

-- Folk der bliver aggressive, hvis en ny bruger beder om hjælp.
-- Folk der hakker ned på andre fordi de bruger en anden distribution.
-- Distrokrige i det hele taget (det er fair, at gøre folk opmærksom på en shady markedstaktik fra firmaet bag en given distro, men man skal aldrig svine brugeren til).
-- Folk der går Freesoftware og prædiker det i sådan en grad at de bliver ekstremister.
-- Folk der tænder fuldstændig af fordi man udtaler GNOME "forkert" eller kalder WINE for en emulator.

Udenfor linux communitiet er der følgende:

-- Folk der spreder løgne og misinformation omkring linux.
-- BSD folk, der hader linux af en eller anden grund.
-- Windows folk der hader alt andet end windows.
-- Folk der nerd rager over den ene eller anden ting.

Hvis brugerne af linux fokusere på, at hjælpe de nye brugere frem for at spilde deres tid på disse giftige / fjendtlige aktører, så tror jeg ærlig talt at linux kan blive langt mere udbredt iblandt folket.

Linux brugergrupper er ikke længere så udbredte
Hvad jeg har kunne finde, så er der ikke de store antal brugergrupper i Danmark.
Jeg har fundet en brugergruppe på Als og en i Aarhus. Altså er der ikke mange steder, hvor folk kan møde og få hjælp fra andre linux brugere. Hvis brugergrupper igen blev mere udbredt (f.eks. hvis flere unge fik en interesse for linux og hjalp hinanden med tekniske problemer), så kunne jeg godt forestille mig, at linux kunne blive mere udbredt i samfundet.

Bedre lyd (pipewire)
Når det kommer til lyd, så har jeg haft nogle problemer når jeg skulle optage på min stationær.
Derudover har jeg også hørt fra andre, at lyd i Pulsaudio kan give problemer. På min bærbar har jeg ikke problemer med lyden, men derfor vil jeg ikke ignorere, at lyden er vigtig hvis linux skal blive mere udbredt.

Tricks og ekstra funktioner
Når det kommer til linux, så mener jeg at styresystemet har en række interessante funktioner og et enormt potentiale. Og det er netop dette som jeg tror er den største styrke ved linux. Det eneste problem fra min optik, er at det i mange tilfælde kræver en teknisk person at anvende potentialet fuldt ud. Her tænker jeg, at linux bør arbejde på at gøre de mange funktioner mere tilgængelige og tiltrækkende for den normale computerbruger (linux kan f.eks. kører MacOS igennem sosumi eller QEMU + gpu passthrough problemet er bare, at det kan være vanskeligt for den normale computerbruger)

Lad mig hører jeres tanker omkring emnet.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Godt skrevet. Enig i langt

Godt skrevet. Enig i langt det meste.

Til dit sidste punkt omkring tricks og ekstra funktioner, har jeg følgende, at byde ind med:

Af de ting du nævner, som mangler, der kan udfordre de kommercielle systemer og tiltrække nye brugere, skal tilgangen være så intuitiv og glidende og funktionel, at brugerne ikke tænker over, at de bruger et styresystem. På andre områder udfører Linux Desktoppen allerede dette: læs 1 klik driverinstallation, Software Centre, og andre ting, der gør skrivebordsoplevelsen bekymringsfri. - Det kan være Sosumi kan være mere integreret i et skrivebordsmiljø og være mere intuitiv? Det kan være, at Wine eller Lutris, Steam + Proton, eller andet kan være mere 1 klik og bekymringsfrit. At tredjeparts-programmer opfører sig mere kompatibelt med selve distributionen, dvs. at de er dybere integreret og bruger API's fra distributionen, f.eks. åbn fil med, deling i fil-manager, osv. - Eller kontroller blæser på grafikkort fra grafikkortets kontrolpanel, uden at gå i terminalen. Eller kontroller andre aspekter i driveren og grafikkortet. Programmer med mere integrerbar farveprofil. Når jeg bruger GNOME, Plasma eller Cinnamon, har jeg lagt mærke til, at f.eks. Adobe's farveprofiler ingen forskel gør. Her kan også laves noget, hvor programmer kan bruge skærmens og systemets farveprofiler rigtigt. At indstille lyd og latency i et program, uden at gå i terminalen. Igen, ting som brugere gerne vil indstille, men helst bare skal kunne gøre, uden at tænke over styresystemet, men som har relevans i forhold til de programmer/spil/arbejde de laver på maskinen. - Følelsen af, at Linux forsvinder, og at system, arbejde/spil og computer smelter sammen.

Det var nogle tips.

-

Så skal vi lige huske, at Wayland er utroligt spændende, og efterhånden er understøttet af Nvidia's proprietære driver. Og Wayland er modnet meget på det sidste. Wayland har mange forcer i forhold til Xorg og er meget mere moderne. Nu tænker jeg igen på grafisk arbejde og på spil, film og videoer. Wayland yder bedre og er hurtigere, end Xorg.

Nå, jeg tror vist, at det var det. Vi kan altid byde ind med mere.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Har også tænkt meget over

Har også tænkt meget over hvad der er Linux kvalitet #1 som kan give flere brugere. Og som boomerrepræsentant herinde bliver mit sædvanlige indslag noget inspireret af Pirsigs 'Zen og kunsten at vedligeholde en motorcykel'

Linux og kunsten at binde snørebånd

En Linux PC er bedre end en Windows PC, mest fordi den kan fixes af dig selv. Men det er ligesom at bygge sin egen carport: Man skal have tid og lyst til det. Til gengæld bliver den som du vil have den, den holder længere og er en hel del billigere.

Det sker tit man som Linux bruger undres over folk med stolthed i stemmen kalder sig “dårlig til IT”, eller ligefrem "IT-mongol". Så kommer der typisk også noget med at "det skal bare virke" eller "derfor holder jeg mig til MAC".

Der er selvfølgelig sket meget med brugbarheden af computeren idag i forhold til i firserne, da jeg købte min første computer. Dengang var det ikke normalt med en familie PC. Dengang købte man hardwaren og installerede selv operativsystemet, typisk DOS, forløberen for Windows. Og så fik man programmerne på disketter. Masser af disketter.

Idag køber man sin PC, tablet eller MAC mere eller mindre køreklar, så det eneste man skal gøre, før den kan bruges, er at taste navn og password ind.
Det betyder desværre, at PC vedligehold er "en by i Rusland" for flertallet. Mange sætter sig ikke ind i farerne ved ikke at besidde selv de mindste færdigheder og viden om computere. Passwords kan være 1234, der kan mangle opdateringer, der bliver måske ikke laver sikkerhedskopier, folk svarer "ja" uden at sætte sig ind i konsekvenserne. Og når computeren ikke "bare virker", ender den nemt i skraldespanden, for der er ingen der ved, hvordan man fixer den.

Vi har, med lidt forsimplet analogi, at gøre med en generation af computerbrugere som ikke kan “binde sko” og samtidig insisterer på “velcrobånds-lukninger”.
Dette faktum nyder fabrikanterne godt af. Der bliver solgt meget gammelt teknologi som nyt og folk tvinges ud i at købe nye PCere fordi de ikke ved - eller gider sætte sig ind i - det hvordan den gamle PC fixes.
Det er ikke kun hardware det drejer sig om. Mærkevare programmer som MS Office og operativsystemer som Windows bliver solgt i nye versioner uden det går op for folk, de næsten ikke får noget nyt for pengene.

Når man ikke uddanner sig opfører man sig meget sandsynligt risikabelt på internettet. Så køber man bare en sikkerhedspakke . Men hvis man ikke gider sætte firewall op og ikke laver regelmæssig virusscanning på Windows og fortsætter med 1234 passwords, kan det være ligemeget.

Som Linux bruger har man selv taget ansvaret for PC’en og operativsystemet. Men man er ikke alene. Man har en aktiv dialog med andre brugere i fællesskabet og kan få svar på næsten alle spørgsmål på internettet, f.eks Ubuntu Danmark og her på Linixin.dk. Vi kan med andre ord selv binde vores snørebånd.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Det er kort sagt en lidt

Det er kort sagt en lidt bedre balance af “do yourself” og køreklar, som ikke mindst jeg og ovenstående taler om her.

Der forventes af alle computerbrugere, at de kan betjene deres maskine og system, ligesom at køre bil.

Spørgsmålet fra mig lyder da, er det for meget, når man skal systemadministrere, når man vil justere på et par knapper, der har indflydelse på det arbejde og de programmer man bruger. Her bør der være en grænse imellem intuitiv programbrug og nørdet systemadministration.

Du skal kunne administrere dit system på et lavere niveau.

Men du skal også bekymringsfrit bruge programmer på en måde, som jeg har nævnt ovenfor. Det skal ikke blandes sammen.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Der forventes af alle

#3: Der forventes af alle computerbrugere, at de kan betjene deres maskine og system, ligesom at køre bil
Ja. Hvor mange procent er det mon i realiteten? Jo færre det bliver desto mere behov for en idiotsikker android/chromebook/ios løsning. Kender mange der bruger deres pc som spøgelsesbilister på en motorvej. Når folk kører galt og ikke gider nobrain systemer længere er de klar.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Det er mange, rigtigt mange.

Det er mange, rigtigt mange.

Og jeg har i mange år ønsket mig, at folk blev bedre til IT. Men det er en lidt anden snak.

Jeg vil mere bruge en analogi, som:

Hvis jeg skal skille mine højtalere ad eller pille ved kabler for, at justere noget bas eller treble, så kommer jeg til at arbejde på dem og ikke med dem.
Jeg kan derimod godt forstå, at det kan være nødvendigt at vedligeholde dem og passe godt på dem. Men hvis jeg skal justere et par småting, så skal det ikke være meningen, at jeg skal pille i indmaden.

Det samme gør sig vel gældende for de knapper, der bør være i programmer og i mellemlaget imellem indmaden af userspace og shell.

Hvis der er noget justering af lyd, billede, farver, driverkontrolpanel, mm. så bør der være flere intuitive knapper og menuer til at justere ting med i det grafiske lag. Sådan så når du bruger et program, arbejder med en opgave, skal spille et spil, eller andre ting, at du kan tilpasse ting nemt. F.eks. kompatibilitet af diverse ting.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
Kunne man gøre det nemmere / hurtigere?

En Linux PC er bedre end en Windows PC, mest fordi den kan fixes af dig selv. Men det er ligesom at bygge sin egen carport: Man skal have tid og lyst til det. Til gengæld bliver den som du vil have den, den holder længere og er en hel del billigere.

Hvis Linux skal udbredes, så tror jeg vi skal væk fra eksempel med at bygge en carport. Linux skal i stedet blive mere simpelt, hurtig at installere og nemmere at arbejde med. Det skal næsten være ligesom at lave et pdf dokument og dele det på et usb eller online. Dog vil jeg også mene, at vi skal holde fast i det tekniske aspekt ved linux. Det tekniske aspekt skal bare være et niveau dybere i systemet.

Mulige løsninger

-- Behovet for terminalen skal minimeres. Der skal være flere grafiske brugerflader og hjælpe programmer (gerne med et tiltrækkende design, men det behøver ikke være et krav). Ønsker man ikke de mange brugerflader, skal man kunne slå det fra (enten med terminal eller en brugerflade i systemet).

-- Angående installation af linux, så kunne det være smart hvis diskprogrammet kunne installere linux igennem et kabel. På den måde har man endnu en måde, at installere linux. Og hvis man samtidige kunne indføre en funktion, hvor alle informationer, opsætning og lignende kunne overføres til den ny computer, så har man også mulighed for nemt at skifte over til en ny (eller gammel) computer, hvis det skulle blive aktuelt.

-- The Linux Experiment har også nævnt idéen med nemt at kunne overfører opsætningen i videoen Software Ecosystems og det kunne helt sikkert også være attraktivt. Og gøre det nemt for nybegyndere såvel som erfarende linux brugere.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
#6 Jeg tror aldrig i mit

#6

Jeg tror aldrig i mit liv, at jeg har været så enig med Tankeskud. :-D

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Hvis Linux skal

#6: Hvis Linux skal udbredes, så tror jeg vi skal væk fra eksempel med at bygge en carport. Linux skal i stedet blive mere simpelt, hurtig at installere og nemmere at arbejde med. Det skal næsten være ligesom at lave et pdf dokument og dele det på et usb eller online
Vi er altså nået langt med nemme installations/liveusb'er. Det er fedt når folk selv installerer og tager ansvar for det de lægger på harddisken.
Jeg har selv lavet en distro der kunne klone sig selv med eller uden krypterede data så det kan blive simplerere om nødvendigt. Men man gør mange en bjørnetjeneste ved at 'blackboxe'. 'Don't get to comfortable' lyder et gammelt sysadm råd/advarsel mod at gemme for meget væk i automatik og forsimpling. Forståelsen går fløjten.

Terminalen til eksempel er det bedste der er opfundet siden havregryn. Det er simpelthen genialt at lære bash sproget og det at kunne scripte ting. Det er ingenlunde for svært og nørdet, når du kan sætte en 12 årig til at følge et script så han kan installere/compilere/opsætte og køre sin CS server.
Det er at sætte terminalen op på en piedestal, når man kalder det at 'nørde rundt'. Det skal sælges på coolfaktoren, ikke nørdfaktoren.

Men ja. Man ville nok kunne frembringe mange nye søndagsbilister med oneclick installers der ingen spørgsmål stiller og bare Linux-kværner din harddisk på rekordtid.
Da de så ikke har sat sig ind i noget, har vi konflikten klar, når de møder RTFM kravene.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Man ville nok kunne

Man ville nok kunne frembringe mange nye søndagsbilister med oneclick installers der ingen spørgsmål stiller

Og så er der sådan nogle som mig, der ligger midt imellem. Kan administrere systemet, gør det, men vil også gerne have automatik, når jeg arbejder med programmer.
Dem er der altså pænt mange af, skal det siges.
Måske ikke ligeså mange som de "totale idioter, der kører galt," men rigtigt mange. - Det er sådanne typer - som jeg - der frustreres, når cool terminal går ind og skal fylde et hul, som knapper og menuer kunne have gjort.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Angående administration

#9:

Angående administration vha gui. Har altid haft ondt af dem der insisterer på GUI ved AD administration og samtidig ikke har lyst til powershell. Samme mht linux administration vha gui. Men self. Ville jeg undvære gparted eller gnome disks? Nix. Selvom jeg har lavet flere scripts der kan gøre samme. Bare godt at kende kommandoerne.
Grundideen om at mindske terminal brug er dog naiv IMO. Jeg kan forstå den, men vil hellere have folk går til Linux med en forståelse af terminalens fortræffeligheder end uden. Så er man nemmere at hjælpe.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
#8Vi er altså nået langt

#8

Vi er altså nået langt med nemme installations/liveusb'er. Det er fedt når folk selv installerer og tager ansvar for det de lægger på harddisken.

Jeg siger heller ikke, at der ikke har været nogen udvikling. Jeg siger bare: "Barriers to entry" er mindre jo lettere det er, at installere / få adgang til linux. Hvis noget er let, så er det også let for den normale bruger at eksperimentere med det, men hvis noget bliver svært, så vil der være færre som eksperimentere eller stifter bekendtskab med linux. Derfor skal det være så simpelt som muligt, men med mulighed for gradvist at dykke dybere ned i sværhedsgraden og systemerne.

Men man gør mange en bjørnetjeneste ved at 'blackboxe'. 'Don't get to comfortable' lyder et gammelt sysadm råd/advarsel mod at gemme for meget væk i automatik og forsimpling. Forståelsen går fløjten.

Hvis man er sysadmin, så er det sikkert et godt råd, men hvis man er en standard bruger, så er det ikke rigtig relevant. Som standard bruger er det vigtigere med KISS (Keep It Stupid Simple) og Work smarter not harder.

Og bare lige så vi får det fastslået: Jeg vil ikke fjerne terminalen eller funktioner i terminalen. Jeg vil derimod give brugerne muligheden for at gøre tingene på den måde der passer dem bedst. Hvis du vil gøre det i en gui, så gør det i en gui, hvis du vil gøre det i terminalen, så gør det i terminalen. Det vigtigste er, at folk har friheden til at gøre det. Hvis ikke, hvordan kan vi så påstå at linux giver frihed til nye brugere.

Da de så ikke har sat sig ind i noget, har vi konflikten klar, når de møder RTFM kravene.

RTFM folkene er netop et eksempel på giftige / fjendtlige aktører på linux communitiet. Jeg kan godt se tingene fra deres perspektiv. De har lavet en manual der give enorme mængder informationer og fungere som en kæmpe ressource, hvis man skal lærer linux, men det hjælper ikke ligefrem linux comminitiet at nybegyndere bliver mødt med RTFM. Programmer, apps, drivere etc. bør fungere out of the box fra starten ellers skifter folk bare tilbage til windows.

Desuden: Hvis nybegynderne ikke oplever problemer med programmer, apps, drivere etc. så vil de slet ikke spørger til at starte med og derfor vil RTFM være langt mindre relevant (med mindre man vil have en dybere forståelse og bevidst opsøger viden omkring linux).

Det er bare et TankeSkud...


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
men hvis man er en

#11: men hvis man er en standard bruger, så er det ikke rigtig relevant. Som standard bruger er det vigtigere med KISS (Keep It Stupid Simple) og Work smarter not ha
Nej. Det gælder for alle brugere. Men det er så terminalen der med tiden viser sig at være smart og simpel! Det nogle kalder den stejle learning curve med unix kommandoer før man kan se lyset.
Jeg vil så påstå det allerede i de fleste store distros, f.eks. OpenSUSE Tumleweed/Leap, er meget begrænset hvad man skal i terminalen. Jeg var ihvertfald en anelse 'fremmedgjort' da jeg prøvede en Tumbleweed installation nyligt. Det var rystende Mac agtigt så 'smooth' det var.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Det nogle kalder den stejle

Det nogle kalder den stejle learning curve med unix kommandoer før man kan se lyset.

Det er altså ikke alle brugere, der arbejder med computere på samme måde. Begge parter fortjener en plads i verden og ligeværdig respekt. Der er ikke kun en rigtig måde, at gøre computing på. Hvorfor kan de ikke leve side om side, og så kan man bruge shell hvis man lyster? Og ikke af nøde til de mest basale ting, der skulle være knapper og menuer til?

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Hvorfor kan de ikke

#13: Hvorfor kan de ikke leve side om side, og så kan man bruge shell hvis man lyster?
Jamen. Men man godt klare sig, hvis man kun skal bruge computeren til medieafspiller, office og internet. Men det er simpelthen så integreret en del af Unix at du ikke kommer udenom den som superbruger .
Og som almindelig bruger er det ikke anbefalet at undgå den. Lidt ligesom at insistere på lydbøger for at undgå at lære at læse: Man skal bruge en til at læse for een når der ikke er lavet en lydbog.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


Domiino
Domiino's picture
Antal: 633
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
Et par indskud

Nu har jeg selv personligt erfaring med salg af IT hardware / software via den virksomhed jeg tidligere arbejdede i - en CBC butik (en af de gode gamle IT butikker, hvor vi som sælgere også var teknisk minded, ikke som i Ølelefanten).

Min daværende chef ville IKKE have vi solgte "open source" programmer, heller ikke til Windows computere, da han ikke troede på programmernes langtidsholdbarhed, samtidigt kunne han ikke tjene igen og igen på abonnementer fra f.eks. Office 365.

Vi måtte heller ikke sælge installation af Linux, da problemet igen var, vores teknikere ikke kendte på systemerne, så de kunne ikke hjælpe hvis kunderne ringende ind og havde problemer.

Problemet med Linux / Open Source er, at der ikke er en kommerciel virksomhed der kan lave en samled markedsføring af produkterne, det er ene af små celler, der har hvert deres lille område. Sjovt nok, så ved virksomhederne GODT hvad Linux kan, og hvad Linux er god til, da de selv bruger dem til at være backend på mange af deres services.

FRIcomputer / LinuxPusher
Nu har jeg selv prøvet at sælge Linux computere med enten Mint eller Ubuntu (da det er klart de mest brugervenlige distros til nybegyndere). i snart 3 år, og jeg har ca. solgt 25 computere med Linux. Jeg har faktisk ikke fået nogen henvendelser med noget der ikke har virket. Folk har fået en lille intro til hvordan tingene virker, opdateringer osv. Og så har det bare kørt. Det er slet ikke mit indtjeningsområde, men jeg hygger mig med at få Linux ud til det danske folk :)


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
i snart 3 år, og jeg

#15: i snart 3 år, og jeg har ca. solgt 25 computere med Linux.
Sælger du dem med dual boot? Så kunne folk bruge det som deres 'rescue partition' og noget de stille og roligt kunne vænne sig til. Eller måske mere uset: En virtuel windows/mac som man kunne forbinde til, dvs i en VM. En slags payback til MS for WSL.

#15:
Det er sikkert svært at sælge, QED. Desværre. Jeg kunne unde dig at blive millionær på det ASAP. Din butik er så fin.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


Domiino
Domiino's picture
Antal: 633
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
Nej ingen dualboot, jeg

#16: Nej ingen dualboot, jeg sælger helst heller ikke computere med Windows, det er LINUX eller ej :)

Det er ikke noget jeg tjener noget på, i hvert fald ikke nok til at få andet end en ekstra kop kaffe, men det er mere min ildsjæl omkring Open Source der driver værket. Jeg har ikke nogen lyst til at blive millionær på at sælge computere, det kræver meget tid også efter support, så skal jeg jo til at have ansatte og det magter jeg slet ikke :)

Jeg fører heller ikke noget lager, bestiller hjem fra min leverandør når en kunde bestiller en PC, så holder mine udgifter så langt nede jeg kan. Dog er mit lager fyldt med Kopper, T-Shirts og andet Linux sjovt fra da jeg købe LinuxPusher :)


Heste_HunD
Antal: 27
Tilmeldt:
02-06-2020
User is offline
”søndagsbilist”

Reelt set er jeg nok den som kommer tættest på at være den omtalte ”søndagsbilist” her i tråden. Jeg har INGEN programmerings kundskaber eller nogen særlig god forståelse af hvordan hardware interagerer.
Den form for analfabetisme har dog aldrig forhindret mig i, selv af samle flere computere fra bunden og selv installere operativsystemer. Det handler om interesse eller/og at gide.

Da jeg i 2015 besluttede mig for at forlade Windows 7 og hele Microsoft baduljen, handlede det om frihed. Altså ikke free som i gratis, men free som i frihed. Derfor linux.

Linux er heller ikke specielt svært at installere nu om stunder, i hvert fald ikke vis man bare skal have en simpel hjemme pc opsætning. Det hele foregår da også via GUI, hvis man vælger en fornuftig begynder distro. Hvis man har mere komplekse behov, så er der nok ingen vej uden om terminalen, men så er man nok også computer kyndig i forvejen.
Det hænder da også at jeg må ty til terminalen, hvis jeg fx ikke kan få et program fra de gængse software kilder. Men det handler jo bare om at finde en troværdig guide og klippe/klistre nogle kommandoer.
Det som jeg oplever som den største begrænsning af Linux, er hardware support, hvis en computer er for ny i forhold til distroen.

Befolkningen som flest er komplet uinteresserede i hvad diverse bigtech virksomheder serverer og æder bare det første og nemmeste, som bliver serveret for dem. Selv på regerings niveau evnes det ikke at lovgive fornuftigt. Lemmingerne fortsætter ud over kanten.

For mange år siden erkendte jeg at min usystematiske hjerne ikke egner sig til kode og anden matematisk galskab. Det vigtigste for mig er at mestre det backup program jeg bruger, så jeg altid kan omgøre mine bommerter, hurtigt. Jeg kan ikke regne – Men jeg har regnet den ud.

Kun havet frygter ikke en tåbe


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Befolkningen som flest er

Befolkningen som flest er komplet uinteresserede i hvad diverse bigtech virksomheder serverer og æder bare det første og nemmeste, som bliver serveret for dem. Selv på regerings niveau evnes det ikke at lovgive fornuftigt. Lemmingerne fortsætter ud over kanten.

Folk har en hverdag, der skal køre.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Men det er simpelthen så

Men det er simpelthen så integreret en del af Unix

Visse systemer, har vist, at det kan lade sig gøre, at Gui og Shell kan leve hånd i hånd, uden at du nogensinde skal røre shell, uanset hvad du laver på maskinen, i og med applikationslaget imellem userland og shell er meget tykkere og rigere på API's, i kraft af at være binært baseret, og ikke source baseret på nedre niveau. Forstået sådan, at alt I/O der har med mus og keyboard at gøre er et objekt du kan flytte, forme og interagere med med mus og keyboard, i mordsætning til, at alt er en hard dependency på shell.
Så ikke al Unix er så afhængig af shell. Pas på med ikke at skære alt Unix-baseret over en kam.

Jeg gentager:

Der er ikke kun en rigtig måde, at gøre computing på.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


Heste_HunD
Antal: 27
Tilmeldt:
02-06-2020
User is offline
Kortsigtet strategi,

#19:
Kortsigtet strategi, må jeg sige.

Kun havet frygter ikke en tåbe


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Kortsigtet strategi, må jeg

Kortsigtet strategi, må jeg sige.

Uddyb?

Er det lemmingeagtigt, at håbe på en rigere grafisk arbejdsgang på Linux og BSD?

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Der er jo et stykke op

#22:
Der er jo et stykke op til Apple. Suk.
Jeg har modvilligt accepteret det at Mac tager søndagsbilisterne der ikke har tid.
Arhh.. næsten accepteret. Men respekt og Gretha Thunberg points til dem der synes Mac alligevel er lidt for uambitiøst.
Og jeg skal da nok heppe på jer der vil forbedre GUI baseret sysadm selvom der IMO er lavere hængende frugter at plukke.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


osjensen
osjensen's picture
Antal: 1674
Tilmeldt:
14-01-2007
User is online
Sådan siden år 2000, eller

Sådan siden år 2000, eller de sidste 20 år, har man kunnet installere og køre linux, uden at røre terminalen. Dengang Redhat og Mandrake Linux.

Siden hen, blev Ubuntu berømt, og alle HOWTOs, viser nu, hvordan alt gøres i terminalen, ganske som på Debian, som Ubuntu bygger på.
Men det er jo et VALG fra ca 2005, og måske, det valg man skal have ændret.
Sådan at de GUI baserede værktøjer, bliver fremmet.
Hvem gider udvikle GUI værktøjer, hvis brugerne konsekvent vejledes, til at bruge terminalen?

"Linux - er det ikke sådan noget Dos, hvor man skal skrive en masse"

--------------------------------------------------------
Søg på linuxin:
https://duckduckgo.com/?q=+site%3Alinuxin.dk+%3F&i...


Heste_HunD
Antal: 27
Tilmeldt:
02-06-2020
User is offline
Kortsigtet strategi,

#22: Kortsigtet strategi, må jeg sige.

Uddyb?

Er det lemmingeagtigt, at håbe på en rigere grafisk arbejdsgang på Linux og BSD?

Nej, Nej, Nej! Det vil da være kæmpe fordel for alle, på nær hulemænd. Når jeg siger lemminger handler det om folk som bare blindt og uden omtanke æder den nemmeste løsning, hver gang! Altså, primært kommercielle løsninger med monpol og en hæmningsløs trang til udnytte dine og mine data.

Kun havet frygter ikke en tåbe


osjensen
osjensen's picture
Antal: 1674
Tilmeldt:
14-01-2007
User is online
Det er et mærkeligt setup,

Det er et mærkeligt setup, med en EU komisær, der bekæmper monopoler, og høst af private data. Alt i medens stat, kommuner og uddannelsesinstitutioner, bygger alt op på selv samme monopoler.

Der er måske grundlag for lidt optimisme -
https://dit.dk/da/Nyheder/2019/opensource
og Bornhack 2021, er på trapperne.
https://bornhack.dk/bornhack-2021/

Sker der noget denne gang, eller bliver forsøget kvalt af lobbyister, og indkøbs aftaler, i det offentlige?

--------------------------------------------------------
Søg på linuxin:
https://duckduckgo.com/?q=+site%3Alinuxin.dk+%3F&i...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Mac tager søndagsbilisterne

Mac tager søndagsbilisterne der ikke har tid.

Og dygtige sysadmins, som vil gå direkte i hug med, at være kreative og produktive, og bruge tiden på det, og kun det.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Hvem gider udvikle GUI

#24: Hvem gider udvikle GUI værktøjer, hvis brugerne konsekvent vejledes, til at bruge terminalen
Præcis. Jeg ved godt hvad jeg ville vælge. Men hvad kan man gøre hvis man overalt sælger det at terminal er == nørd? Så må man gå grafik vejen (not).

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Igen, der er jo ingen der

Igen, der er jo ingen der påstår at både GUI og Shell ikke kan eksistere side om side med hinanden til brug for folks forskellige behov og lyster.
Det behøver jo ikke være enten eller.

Der er intet der er mere rigtigt, end andet.

Det her er jeg enig i.

Tankeskud skriver:

"-- Behovet for terminalen skal minimeres. Der skal være flere grafiske brugerflader og hjælpe programmer (gerne med et tiltrækkende design, men det behøver ikke være et krav). Ønsker man ikke de mange brugerflader, skal man kunne slå det fra (enten med terminal eller en brugerflade i systemet). "

Og som jeg selv har skrevet:

"Spørgsmålet fra mig lyder da, er det for meget, når man skal systemadministrere, når man vil justere på et par knapper, der har indflydelse på det arbejde og de programmer man bruger. Her bør der være en grænse imellem intuitiv programbrug og nørdet systemadministration.
Hvis jeg skal skille mine højtalere ad eller pille ved kabler for, at justere noget bas eller treble, så kommer jeg til at arbejde på dem og ikke med dem.
Jeg kan derimod godt forstå, at det kan være nødvendigt at vedligeholde dem og passe godt på dem. Men hvis jeg skal justere et par småting, så skal det ikke være meningen, at jeg skal pille i indmaden. "

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


Domiino
Domiino's picture
Antal: 633
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
#26 Sker der noget denne

#26
Sker der noget denne gang, eller bliver forsøget kvalt af lobbyister, og indkøbs aftaler, i det offentlige?

BANG! Der ramte du lige sømmet på hovedet!

Vi lærer vores unge at bruge enheder spækket med proprietær software der oven i købet ikke lærer de unge at tænke selvstændigt. Jeg mener ikke at Apple bidrager til uddannelse af de unges viden omkring hvordan IT virker og fungerer.


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Det bliver meget ideologisk

Tråden bliver meget ideologisk nu, så hvis vi skal tilbage på det pragmatiske, tekniske spor:

Hvis jeg køber en vaskemaskine, så skal jeg vaske tøj. Jeg skal ikke finde ud af hvordan lågen og tromlen virker. Jeg sætter den til strømmen og vandindtaget, og begynder at vaske tøj.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


Domiino
Domiino's picture
Antal: 633
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
Et godt salgsargument for

Et godt salgsargument for Linux generelt er at når man køber en PC eller installere Linux på en PC, så er det ens egen PC igen. Lige som i gamle dage. Ingen brug for registrering, ingen brug for abonnementer, ingen brug for tvungne opgraderinger (det kan så diskuteres hvor sikkert det er).

Da jeg købte min første PC, var den som den var med DOS 6.22 og senere Windows 3.11, den kørte ALTID medmindre der var noget fysisk i stykker på computeren. I dag aner man ikke om ens PC kan starte igen efter en opdatering. Det er noget jeg kender fra mange Windows brugere, de har sloges meget med printerproblemer i Windows 10 pga. nogen opdateringer.


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Og i tilfælde af disse

** Slettet af respekt for trådens indhold **

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
Og i tilfælde af disse

Og i tilfælde af disse typer, der kører imod trafikken på motorvejen - anbefaler jeg en Chromebook eller en iPad. Dem kan man ikke f**ke op softwaremæssigt.

Det har ikke rigtig nogen relevans for emnet. Tråden handler om, hvad der kan gøres for at udbrede linux. Den handler ikke om Chromebooks og iPads.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Ok, sorry.

Ok, sorry.

Men læs #31 og #29 og evt. #1 #3 og #5

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Ok. Her er et gigant

Ok. Her er et gigant vildskud til hr TankeSkud :-)
Linuxin.dk kunne have en support funktion hvor folk kunne komme med deres pc og få lavet Dualboot eller bare kørt over med en distro vi kan enes om at supportere.
Så kunne man dele landet op i zoner og dem der vil kunne tilmelde sig support gruppen. Hjælpen skulle self være 100% uforpligtende. Men man burde afkræve transport og forsendelsesomkostninger og måske et bidrag til Røde Kors eller lignende så folk ikke udnytter det.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


flink
Antal: 5
Tilmeldt:
10-04-2016
User is offline
Linux popularitet, forbedringer og markedsandel

RTFM folkene er netop et eksempel på giftige / fjendtlige aktører på linux communitiet.

OK.

Hvad bliver det til med jeres ideer? Gør I noget ved dem?


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Hvad bliver det til med

Hvad bliver det til med jeres ideer? Gør I noget ved dem?

Hvem siger vi er færdige med at brainstorme? ;-)

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Hvad bliver det til med

#37: Hvad bliver det til med jeres ideer? Gør I noget ved dem?

Jada. Jeg - og mange andre - laver masser af linux projekter. Ja det er ligefrem mit arbejde. Og det med at få flere brugere er da noget alle gerne ser. Men det at lukke newbies ind i flokken af erfarne er vel lidt en udfordring hvis folk, når det kommer til stykket, forstiller sig de får noget der ligner en Mac. Det synes jeg jo selv det er, mens Mac brugere ryster på hovedet af min naivitet.
Hmm. Var din kommentar sarkasme? Hvis Ja: This calls for immediate discussion - https://www.youtube.com/watch?v=YawagQ6lLrA

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Men hvordan ville jeg pt

Men hvordan ville jeg pt råde en ny bruger lade sig friste af Linux? Her er 8 cases. Der er helt sikkert flere.

Case 1) Bruger 'kører galt i bilen' med windows.
Hvis det er fordi bruger alligevel ikke sætter sig ind i sikkerhed, firewalls og opdateringer sker det igen i Linux. Her er det nok en god ide at installere en distro (Leap/Tumbleweed med btrfs eller Ubuntu med ZFS) hvor man hele tiden kan rulle tilbage, når man dummer sig. Bruger skal arbejde med forventningerne og finde opensource alternativer til alle programmer, og en form for dualboot kan være nødvendigt i 'afgiftningsperioden'.
Case 2) Bruger vil egentlig have en Mac men er ked af at betale for Apple produkt og dens økosystem og er ikke afhængig af det.
Bruger kan prøvekøre Elementary OS der er målrettet Apple folk. Eller standard Ubuntu. Bruger skal arbejde med en forventningsafstemning, som ovenfor.
Case 3) Bruger har en ældgammel maskine og ved ikke om den kan bruges.
Hvis den har over 4GB ram kan den køre de fleste distros, men Lubuntu eller Xubuntu LTS er nok det bedste hvis den skal føles hurtig nok. Har maskinen <=2GB er den ikke meget værd da nymodens browsere tager livet af dem
Case 4) Bruger er sprunget ud som opensource idealist og går ind for genbrug.
Køb en 'ny' Linux maskine hos fricomputer.dk og støt hans butik. Eller køb selv en brugt vilkårlig Lenovo 'tank' ThinkPad laptop og gå igang med at udskifte skærm, tastatur og batteri. Det er yderst sjældent en af de store distros ikke virker på den.
Case 5) Bruger vil køre Linux men vil ikke røre harddsiken på sin Mac eller Windows PC.
Installer Linux i VirtualBox eller boot på en USB disk. Hvis det sidste bliver valgt er den bedste oplevelse at anskaffe en NVMe SSD og et USB 3.1 chassis til denne. Dernæst at installere på denne. Kan anbefale en distro med Plasma og Plasma vault der kan kryptere områder med følsomme data på den bærebare Linux USB PC.
Case 6) Bruger skal lave et Multimedia / TVmodtager system der kan fjernstyres med mobiltelefon.
Køb en RaspBerry Pie og installer KODI (tidligere XBMC) på den. Optionelt med TVHat DVB-T modtager og TVheadend og DR plugin. Installer Kore på Mobiltlf
Case 7) Bruger skal have en arbejds PC i sommerhuset hvor der kun er et TV.
Køb et RaspBerry Pie 400 sæt med det hele. Installer Ubuntu, RDP, VNC viewer, X2go client og firmaets VPN og Citrix på den.
Case 8) Hvis du køber en Rpi med minimum 4G RAM, installerer X2go server og eller Tigervncserver, sætter ssh portforwarding op på din router, hvor du har fast IP. Bummelum en energivenlig global persistent desktop ala Windows365, bare Linux. Så kan du nå dit shit alle steder fra bare du har ssh/putty og VNC/X2go klienten. Evt installation af Wireguard forbedrer løsningen.

For alle cases gælder det at et minimum af engagement er nødvendigt. Men det er det hele værd, når man har gjort det selv.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
hvor man hele tiden kan

hvor man hele tiden kan rulle tilbage

Timeshift er præinstalleret i Linux Mint og integreret i systemet. Ubuntu har ZFS på root, hvis man tilvælger det. GhostBSD og NomadBSD er begyndervenlige FreeBSD baserede systemer. De kører ZFS på root med mulighed for Boot Environments. Ville bare lige nævne de andre gode muligheder :)

XBMC

For at undgå mulig forvirring, XBMC hedder nu KODI.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
#36 På papiret lyder det

#36

På papiret lyder det som en god idé, men jeg ved ikke hvor mange nybegyndere der ville have tiltro, til at sende deres computere med posten. De kender os ikke, de ved ikke hvem vi er og fra deres perspektiv er vi bare nogle personer / nørder på et internet forum. Vi er ikke en online virksomhed og vi er heller ikke rigtig en forening. Havde det været en forening der arbejder online, kunne det måske opstille nogle rammer og regler der sikre folks computer og giver dem en form for tryghed, men igen. Jeg ved ikke om det er nok til at nybegyndere giver os deres tillid. Hvis der skal arbejdes med hardware er det nok bedre med linux brugergrupper, men linuxin kan sagtens fungere som online support, hvor folk kan kontakte os og få hjælp (lidt ligesom tech-support).

Hvis jeg skal bygge videre på / modificere din idé, så kunne man også indfører et kort på linuxin.
Kortet skal være linket til vores profiler, så vi hver især kan indsætte lokationer og informationer om, hvor man kan finde os i landet (f.eks. at man kan finde os på det lokale bibliotek i [indsæt navn på by]). På den måde kan folk der ønsker hjælp opsøge os på de lokationer (det skal dog være frivilligt om man vil indsætte en lokation eller ej).

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Desværre tror jeg, at

Desværre tror jeg, at nældens rod ligger dybere i laget.

Problemet med manglende kendskab til Linux i Danmark har utroligt meget, at gøre med hvor lidt og ikke mindst hvordan vi bliver undervist i IT i Danmark.

Som jeg ser det skal der nogle tiltag til, et opbrud med Microsoft-traditionen i Danmark, samt intensiv undervisning i "rigtig" IT allerede fra 10 års alderen. Børn og unge lærer utroligt lidt om IT på et grundigere plan, så folk er flasket op med, at være meget lidt selvkørende i IT, og når de bruger en enhed.

Det er her, der skal tages fat, så folk tidligt kan lære, at klare sig selv, og det er desværre ikke noget vi kan hjælpe med. Det er en politisk beslutning. Problemet er, at når først du har vænnet dig til noget, så vil du nødigt lære noget andet. Det er bedst, at introducere Linux til folk, der aldrig har brugt en computer før, end introducere det til folk, der er vant til Microsoft og Apple og søndagsbilisme.

Vi kommer ikke videre før børn og unge bliver undervist rigtigt i IT administration, IT sikkerhed og grundlæggende færdigheder i Folkeskolen.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Tak - rettet. BSD'erne

#41: Tak - rettet. BSD'erne og Mint/Timeshift ved jeg ikke nok om.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
Det er her, der skal tages

Det er her, der skal tages fat, så folk tidligt kan lære, at klare sig selv, og det er desværre ikke noget vi kan hjælpe med. Det er en politisk beslutning.

At vi som linux brugere ikke kan gøre noget, fordi det er en politisk beslutning, er jeg uenig i. Fra et politisk og lovmæssig perspektiv, har linux brugere nogle muligheder.

Bekendtgørelse af lov om folkeskolen [Kilde]

§ 1. Folkeskolen skal i samarbejde med forældrene give eleverne kundskaber og færdigheder, der: forbereder dem til videre uddannelse og giver dem lyst til at lære mere, gør dem fortrolige med dansk kultur og historie, giver dem forståelse for andre lande og kulturer, bidrager til deres forståelse for menneskets samspil med naturen og fremmer den enkelte elevs alsidige udvikling.

Stk. 2. Folkeskolen skal udvikle arbejdsmetoder og skabe rammer for oplevelse, fordybelse og virkelyst, så eleverne udvikler erkendelse og fantasi og får tillid til egne muligheder og baggrund for at tage stilling og handle.

Stk. 3. Folkeskolen skal forberede eleverne til deltagelse, medansvar, rettigheder og pligter i et samfund med frihed og folkestyre. Skolens virke skal derfor være præget af åndsfrihed, ligeværd og demokrati.

Stk. 2 og 3 åbner en række muligheder for foreninger

§ 3 har også nogle punkter som åbner en række muligheder.

§ 3 Stk. 4. Skolerne indgår i samarbejder, herunder i form af partnerskaber, med virksomheder, institutioner for erhvervsrettet uddannelse, lokalsamfundets kultur-, folkeoplysnings-, idræts- og foreningsliv og kunst- og kulturskoler, med lokale fritids- og klubtilbud og med de kommunale eller kommunalt støttede musikskoler og ungdomsskoler, der kan bidrage til opfyldelsen af folkeskolens formål og mål for folkeskolens fag og obligatoriske emner. Kommunalbestyrelsen fastlægger mål og rammer for skolernes samarbejder, og skolebestyrelsen fastsætter principper for samarbejdet.

Stk. 5. Som led i de i stk. 4 nævnte samarbejder eller samarbejder med uddannelsesinstitutioner, organisationer eller virksomheder m.v., der er etableret ved kontrakt, kan skolens leder beslutte, at personer, der ikke er ansat ved kommunens skolevæsen, i begrænset omfang kan varetage undervisningsopgaver i folkeskolens fag og obligatoriske emner og understøttende undervisning.

TLDR: Det er muligt for foreninger og personer fra foreninger, at undervise elever i et givent emne (f.eks. linux, open source, programmering etc.)

Det er bare et TankeSkud...


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
100% enig. Vi har

#43:
100% enig. Vi har netop at gøre med at uuddannede DK idag tænker fastlåst i MS og Apple produkt-løsninger, når man nævner IT. Plejer at fortælle folk at Office365 har Linux inside.
Bare det at man marginaliseres som 'nørd', når man bruger Linux. Min kone og mine børn er bestemt ikke IT nørder men bare Linux brugere! Linux distros kan sagtens installeres og administreres af børn, hvis de bare lærer det.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Det er muligt for foreninger

Det er muligt for foreninger og personer fra foreninger, at undervise elever i et givent emne (f.eks. linux, open source, programmering etc.)

Det er også virkelig en ting, jeg går ind for. Men realistisk set tror jeg bare ikke, at det er nok. Det skal række bredt ud til alle børn og unge i hele landet.

Vi skal ændre hele tilgangen til læringen om IT på et tidligt stadie. Den læring børn og unge får idag i Danmark ruster dem ikke til, at kunne bruge en computer rigtigt, især synes jeg folk generelt ved for lidt om de grundlæggende ting, der udgør en sysadmin med gode færdigheder til, at kunne klare sig, og undgå læs før nævnte: søndagsbilisme i IT.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
#47 Det er også virkelig en

#47

Det er også virkelig en ting, jeg går ind for. Men realistisk set tror jeg bare ikke, at det er nok. Det skal række bredt ud til alle børn og unge i hele landet.

Det er ikke en magiske løsninger, der får alle til at skifte over til linux fra den ene dag til den anden. Det er der ingen der har sagt. Jeg er dog sikker på, at et foredrag eller workshop (mest en workshop) på diverse skoler. Helt klart kan sprede linux og gøre elever såvel som undervisere bevidst omkring de mange muligheder der ligger i linux.

Og hvis det skal række bredt ud, så har foredrag og workshops også den fordel, at de kan tilpasses.
Du kan f.eks. arbejde med microbits i de små klasser, bruge etcher til at lave et linux usb eller medbringe 3 bærbar computere med hver deres distribution (eller en enkelt med virtualbox). Du kan justere og tilpasse sindssygt meget ved foredrag og workshops.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Når først de har lært de

Min pointe er således. Først lære ordentligt om IT og computer science og systemadministration.

Når først de har lært de ting, så ved de også hvad Linux er, og/eller har selv lysten til, at opsøge det.

Forestil dig et fag i Folkeskolen, hvor børn kan lære de færdigheder tidligt. Ligesom der er lærere i fysik og kemi, der ved rigtigt meget om netop fysik og kemi, så er der lærere, der ved utroligt meget om IT, sikkerhed, systemadministration etc.

Og så forestil dig, at det foregik på alle skoler og var elementært i hele Danmark. Og tænk så 10 år frem og forestil dig hvor mange voksne mennesker der brugte Linux, sammenlignet med nu.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
#49 Hvis det er dine krav,

#49

Hvis det er dine krav, så er projektet dødt fra start. Du skal huske på at målgruppen er skolebørn. De skal ikke starte med computer science og systemadministration. De skal starte med noget simpelt der tænder lidenskaben for emnet. Hvis introduktionen bliver udført korrekt, vil de selv opsøge og udvide deres kendskab og viden omkring emnet.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Jo, men hør nu her. Der er

Jo, men hør nu her.

Der er da også mange børn der synes, at matematik er dødsygt. Men der er også mange andre børn, der elsker matematik, og ender med at blive sindssygt dygtige, som voksne. Hey, der er forskel på mennesker. Ligesom det selvfølgelig også vil forholde sig sådan, at med den model jeg foreslog, at langt fra alle børn ville blive lidenskabelige, men kede sig ihjel. Men det kan du bestemt også regne med, at nogle af dem ville på de frivillige workshops du taler om. Der er forskel på folk. Nogle kan lide glansbilleder, andre kan lide ledninger. :-)

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Hey, jeg fik en idé. Hvad

Hey, jeg fik en idé.

Hvad med en kombination af fag og workshop? Det kunne være det kunne gøre en forskel på den lange bane. Og måske også et blødt kompromis imellem til tider træg, tør viden, og sprællevende inspiration og nysgerrighed.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
En sød lille historie.

En sød lille historie. Havde børnebørn - en 8 og 10 årig - til at se på opstart af en KVM 'PC', da de spurgte om mit arbejde. De synes det var ret smart at man sådan kunne køre flere computere i en Linux computer i stedet for at købe flere maskiner. Nu vil den ene arbejde med spiludvikling, når han bliver voksen. Og vi talte om privatliv på nettet, at google, facebook og tiktok ved alt om dig hvis du giver dem lov. Jow der er såmænd nok at lære, hvis børn skal motiveres af IT og undgå at 'køre galt'.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
De skal ikke starte med

#50: De skal ikke starte med computer science og systemadministration.

De skal da installere en Linux computer i en VM skal de. I lektion #1 i 4. klasse. Ved du hvad jeg har lavet i dag far? Jeg har installeret en Linux computer. Kan du det far? LOL

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
En sød lille historie.

En sød lille historie. Havde børnebørn - en 8 og 10 årig - til at se på opstart af en KVM 'PC', da de spurgte om mit arbejde. De synes det var ret smart at man sådan kunne køre flere computere i en Linux computer i stedet for at købe flere maskiner. Nu vil den ene arbejde med spiludvikling, når han bliver voksen. Og vi talte om privatliv på nettet, at google, facebook og tiktok ved alt om dig hvis du giver dem lov. Jow der er såmænd nok at lære, hvis børn skal motiveres af IT og undgå at 'køre galt'.

Nååårh, det er da sødt.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
#53Den historie er et godt

#53

Den historie er et godt eksempel på, hvordan man kan starte med noget simpelt og tænder lidenskaben hos de yngre brugere.

#54

De skal da installere en Linux computer i en VM skal de.

Det vil jeg ikke kalde computer science eller systemadministration. Det er nærmere en praktisk øvelse, der træner dem i at installere linux. Lidt ligesom EDB blev brugt til at introducere elever for word og Excel under min folkeskoletid.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Den historie er et godt

Den historie er et godt eksempel på, hvordan man kan starte med noget simpelt og tænder lidenskaben hos de yngre brugere.

Men hvorfor kan det så ikke være en kombination af et fast fag og frivillige workshops? Hvorfor mener du, at det ikke kan det? Hvad er - i din øjne - ulempen ved det blødere kompromis?

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
Men hvorfor kan det så ikke

Men hvorfor kan det så ikke være en kombination af et fast fag og frivillige workshops? Hvorfor mener du, at det ikke kan det? Hvad er - i din øjne - ulempen ved det blødere kompromis?

Faktum er, at skolerne ikke har fokus på IT, Linux og open source (i hvert fald ikke på den måde vi her på linuxin kunne tænke os). Derfor bliver linux brugere nødt til at introducere skolerne for det (f.eks. igennem workshops og foredrag). Jeg har ikke noget imod et fast fag, men faktum er stadig at der skal startes en process før at sådan et fag bliver indført i folkeskolerne. Det er herligt og vel, at vi kan drømme og forstille os en verden, hvor linux bliver en fast del af undervisningen, men den verden kommer bare ikke til at eksistere før der bliver gjort noget. Det er netop derfor at jeg henviser til at foreninger skal lave workshops og holde foredrag i #45.

Det er en konkret ting, som alle stort set kan gøre og i det lange løb kan det fører til forandringer.
Alternativet er, at vi sidder og snakker om det (ligesom videoen i #39)

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Så tror jeg næsten at jeg

Så tror jeg næsten at jeg er med. Du mener, at ved, at få nogle succeshistorier, så kan fag på sigt blive en mulighed, hvis frivillighed workshops mm. viser sig, at være en bred succes? Så kan politikerne vel vågne op, for det er vel folketinget, der vedtager hvilke fag der skal være i Folkeskolen?

Nu taler vi meget om dårlige bilister i denne tråd, og den analogi kan formentlig overføres til folks inhabilitet til, at betjene en computer, hvilket min pointe afspejler, afstammer fra, at de ikke har lært det da de var børn. Skulle børn ikke lære at "køre" IT bil i skolen, eller tror du kun jeg taler om Linux? Fordi hvis folk er godt rustet tidligt til IT, så ved de også hvad Linux er.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
Du mener, at ved, at få

Du mener, at ved, at få nogle succeshistorier, så kan fag på sigt blive en mulighed, hvis frivillighed workshops mm. viser sig, at være en bred succes? Så kan politikerne vel vågne op, for det er vel folketinget, der vedtager hvilke fag der skal være i Folkeskolen?

Det er delvist hvad jeg mener.
Det jeg siger, er at det kræver små skridt, hvis man skal lave forandringer indefor skoleområdet. Du skal huske på, at skoler er underlagt lovkrav (dem jeg introducerede i#45) og de har mål og standarder de skal følge fra kommunerne og undervisningsministeriet. Men selvom disse love, mål og standarder er tilstede, så er det stadig muligt for foreninger, at påvirke folkeskolerne. Et foredrag eller workshop kan f.eks. introduceres i eksisterende fag. Samfundsfag kan introducere debatter omkring techgiganter og deres indflydelse i samfundet, i matematik kan man lege med variabler og kode for at undervise på en anden måde, i billedkunst kan man arbejde med GIMP, Krita og andre kreative programmer for at fremstille diverse kunstværker. Så man behøver i realiteten ikke engang at oprette et "it-fag".

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Så man behøver i

Så man behøver i realiteten ikke engang at oprette et "it-fag".

Godt tænkt, man kan snige det ind i hvert etableret fag.

Evt. også at undgå malware og best security practices, holde maskinen og programmer opdateret, hvorfor man skal gøre det, osv.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


Domiino
Domiino's picture
Antal: 633
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
Og vi talte om privatliv på

Og vi talte om privatliv på nettet, at google, facebook og tiktok ved alt om dig hvis du giver dem lov. Jow der er såmænd nok at lære, hvis børn skal motiveres af IT og undgå at 'køre galt'.

TikTok er skabt af Kina for at underminere det vestlige samfund - skabe spild og had på nettet. Kineserne har ikke en gang selv TikTok, men en App "magen", hvorfor mon? De er da ikke interesseret i at skabe det samme had til hinanden med sexvideoer, challenges og hvad der nu end er på TikTok i resten af verdenen.

Vi burde boykotte sådan software fra Kina igennem IP filtrering og censurering fra den danske stat.

TikTok er ondt og bringer intet nyt på banen andet end mørke, ufred og vulgær opførsel!


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
Vi burde boykotte sådan

Vi burde boykotte sådan software fra Kina igennem IP filtrering og censurering fra den danske stat.

Det her er lidt en anden debat, men vi behøver sådan set ikke IP filtrering og censurering. Vi skal bare have mere fokus på den digitale etik i det danske samfund. Vi skal lærer børn såvel som voksne, hvad der er i orden og ikke i orden på internettet.

Desuden: TikTok er hverken den første eller værste App der bringer det dårlige frem i mennesker. Hjemmesider som 4Chan har længe været kendt som internettets røvhul og Parler har også ført enorme mængder had med sig. Så vil ikke give TikTok skylden. Det er nærmere den dårlige side af menneskeheden der er årsagen.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Nu bevæger vi os længere

Nu bevæger vi os længere væk fra emnets oprindelse, men jeg vil alligevel lige bringe et input i debatten..

Off topic slået til
-
Det kan godt være, at det skyldes menneskehedens dårlige adfærd. Men den måde de apps/services psykologisk er bygget op på, fremmer og tilskynder den adfærd. Det er der mange psykologer og forskere, der har forsket i og konkluderet. Især i forhold til sociale medier som Facebook, hvilket kan overføres til andre sociale medier, som Tik Tok.

Strukturer, der inkluderer inkludering/eksludering, popularitet/belønning, etc. Det er nogle mekanismer, der fremmer dårlig adfærd. Derfor er det langt fra nok blot at rådgive folk, da vi her taler om kraftige dopamin-frigivende digitale strukturer - og det ved vi jo alle er noget af det mest afhængighedsskabende, der findes. Og når først folk er afhængige, skal de have hjælp til, at tage en kold tyrker.

Så jeg stemmer i. IP bloker lortet, og lad fårene blive afvænnet. Så kan vi starte med, at få ryddet op i folks adfærd i det fysiske samfund bagefter, eller parallelt.
-
Off topic slået fra

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Nåja on topic, men

Nåja on topic, men relateret:

Man kunne lave en youtube kanal kaldet (Onkel Reje agtigt) 'Børnelokker Linux' beregnet på at lave videoer der frister ungdommen til at køre Linux.

Centeret omkring:
Spil - overraskende mange spil virker på Linux
Privatliv - hvorfor denne platform fremfor de andre
Gør det selv - installer din egen platform

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


Domiino
Domiino's picture
Antal: 633
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
Man kunne lave en youtube

Man kunne lave en youtube kanal kaldet (Onkel Reje agtigt) 'Børnelokker Linux' beregnet på at lave videoer der frister ungdommen til at køre Linux.

Så skal logoet være en pingvin med en trenchcoat!


Domiino
Domiino's picture
Antal: 633
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
Skal Linux har mere

Skal Linux har mere markedsandel på privat markedet, så skal der en kommerciel virksomhed stå bag reklamer og markedsføring af systemerne. Eller en form for sammenslutning af flere virksomheder / grupper der sammen laver en fælles markedsføring af Linux.


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
#67 Jep!

#67

Jep!

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


osjensen
osjensen's picture
Antal: 1674
Tilmeldt:
14-01-2007
User is online
Den lave markedsandel, er

Den lave markedsandel, er desværre global -
https://www.qwant.com/?t=images&q=Operating+System...
Selv i Afrika, kommer Linux desktoppen, ikke over 2%. Der er nok ikke penge i at sælge "pirat-kopier", af Ubuntu.

--------------------------------------------------------
Søg på linuxin:
https://duckduckgo.com/?q=+site%3Alinuxin.dk+%3F&i...


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
Skal Linux har mere

Skal Linux har mere markedsandel på privat markedet, så skal der en kommerciel virksomhed stå bag reklamer og markedsføring af systemerne. Eller en form for sammenslutning af flere virksomheder / grupper der sammen laver en fælles markedsføring af Linux.

Når du skriver "privat markedet" er det så server, desktop eller begge dele?
Fordi på desktop markedet tror jeg godt, at man kan undgå behovet for en kommerciel virksomhed. Det kræver bare at flere influencere, foreninger og græsrodsbevægelser bakker op om linux økosystemet.
Bare kig på OBS. Det er et open source program som de fleste youtube skabere anvender. Og programmer som Audacity bliver også anvendt i dette felt. Så det gælder vel kun at udbrede linux ibland diverse influencere. Hvis arbejdet bliver udført ordenligt kan youtube communitiet være reklame nok i sig selv.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Og programmer som Audacity

Og programmer som Audacity bliver også anvendt i dette felt.

Indtil for nylig var det i open source kredse vildt anerkendt og populært. Men så overtog Muse Group softwaren, og nu er der sjove ting og sager, nogle vil kategorisere som spyware, lagt ind i programmet. Der er i den forbindelse allerede lavet en fork ved navn Tenacity, (med den tvivlsomme kode fjernet) der kan forefindes på github, til dem der vil kompilere den. (Der er endnu ikke lagt færdige binære pakker op)

Blot til info.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


osjensen
osjensen's picture
Antal: 1674
Tilmeldt:
14-01-2007
User is online
Kommunerne har et fældes

Kommunerne har et fældes open-source samarbejde - OS2.
Er din kommune med?
https://os2.eu/offentlige-partnere
De kan bla. levere en Borger-Pc, med Ubuntu, til bibliotek eller borgerservice.
https://os2.eu/produkt/os2borgerpc
Det kunne vel også være til skoleeleverne?
Hvis de altså kunne få lov.
Der er i hvertilfælde en Kommunal "græsrodsbevægelse", der kan fremmes og støttes.

--------------------------------------------------------
Søg på linuxin:
https://duckduckgo.com/?q=+site%3Alinuxin.dk+%3F&i...


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Fordi på desktop

#70: Fordi på desktop markedet tror jeg godt, at man kan undgå behovet for en kommerciel virksomhed. Det kræver bare at flere influencere, foreninger og græsrodsbevægelser bakker op om linux økosystemet

Ja. Tror på det via ildsjæle igen kan spredes/accepteres som cool at 'tage ansvar' og derefter kommer det kommercielle. Community 'innovationsskub' via internettet, dernæst 'markedstræk' hvor virksomhederne står klar.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Ja. Tror på det via

Ja. Tror på det via ildsjæle igen kan spredes/accepteres som cool at 'tage ansvar' og derefter kommer det kommercielle. Community 'innovationsskub' via internettet, dernæst 'markedstræk' hvor virksomhederne står klar.

30 år og der er intet sket på den store klinge. Tror du det er realistisk i Danmark? Der sker jo ikke en skid, rent ud sagt.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
#74Vær den forandring du

#74

30 år og der er intet sket på den store klinge. Tror du det er realistisk i Danmark? Der sker jo ikke en skid, rent ud sagt.

Vær den forandring du ønsker, at se i verden.
If you don't start no shit, there won't be no shit.

At der ikke sker noget, er jeg ikke enig i. Hvis du besøger diverse biblioteker er det meget muligt, at du finder en computer med linux + Valve har ført en masse spil over til Linux igennem Proton. Og nu hvor steam deck snart kommer på markedet, så er det ikke til at sige hvad der vil ske.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Nu taler jeg om udbredelsen

Nu taler jeg om udbredelsen i Danmark.

Der sker ikke noget. Og jo, jeg begejstres også over bibliotekerne. Men det er nu en gammel historie. Det har været sådan siden midten af 00’erne, og jeg ved det, for jeg har selv oplevet det. Og jeg har svært ved at se hvordan, hvis ikke, som Domiino taler om, at der kommer en virksomhed indover.

Blomster, hippier og græsrodsbevægelser har vi med Linux i Danmark forsøgt os med siden sluthalvfemserne, og det har ikke rykket en meter.

Desuden.

********************

“Vær den forandring… etc.”

Jeg kan vel ikke bede dig om at vise mig lidt respekt? Jeg arbejder hver eneste dag på, at vise min omverden den bedste side af mig selv. Og jeg er generelt et positivt og godt menneske.
Jeg har prøvet mangt og meget i dette liv, og har ikke haft det nemt, men har suget til mig af megen lærdom fra de knubs jeg har fået her i livet. Da jeg er en del ældre end dig, vil jeg gerne bede om, at du viser mig den fornødne respekt, jeg fortjener. Især for, at have gjort mig umage for løbende, at vise en positiv og konstruktiv adfærd her i tråden.

Tak.

***********

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


Domiino
Domiino's picture
Antal: 633
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
Når du skriver "privat

Når du skriver "privat markedet" er det så server, desktop eller begge dele?
Fordi på desktop markedet tror jeg godt, at man kan undgå behovet for en kommerciel virksomhed. Det kræver bare at flere influencere, foreninger og græsrodsbevægelser bakker op om linux økosystemet.

Linux / BSD er jo fint inde på server markedet, og jeg tror IKKE at man får man virksomheder til at skifte fra Microsoft til Linux, de bruger meget Exchange, Office osv.

Bare kig på OBS. Det er et open source program som de fleste youtube skabere anvender. Og programmer som Audacity bliver også anvendt i dette felt. Så det gælder vel kun at udbrede linux ibland diverse influencere. Hvis arbejdet bliver udført ordenligt kan youtube communitiet være reklame nok i sig selv.
Nu snakker vi også om programmer på en PC der allerede har et OS, det er typisk også folk der har lidt IT kompetence, de kan selv finde de programmer de skal bruge.
Man skal længere ud og fange folk, helt ude ved købet af computeren, når de står nede i IT butikken og skal vælge en PC, skal de så købe en Windows PC eller en Linux PC?
De havde været fedt hvis producenterne havde lagt en custom installation på computeren, så man bare kunne vælge frit ved opstart af computeren, men så nemt er det desværre ikke :)


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Det kommer ikke uden

Det kommer ikke uden græsrøddeenes engagementet først. Hvis folk får en PC med Linux, vil de rynke på næsen med mindre der står et hold af supportere og fortæller om de mange fordele.
I 0'erne var det meget mere cool, fordi der var store fungerende brugergrupper. Linux events frekvensen dalede i takt med det ikke længere var bidende nødvendigt at få hjælp til installationerne.
Næste generation - Mac generationen - skal også overbevises for at se det er cool. Det er svært, når der placeres en Mac i alle TV serier og du bliver set ned på i skolen, hvis du ikke har een. Og det i en tid med fokus på genbrug. Og når vi, superbrugerne, giver op på forhånd og håber på virksomheder gider lave markedsføringen.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
30 år og der er intet

#74: 30 år og der er intet sket på den store klinge. Tror du det er realistisk i Danmark? Der sker jo ikke en skid, rent ud sagt.

Det er aldrig for sent at give op. Derfor ikke ;-)

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


Domiino
Domiino's picture
Antal: 633
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
Og det i en tid med fokus

Og det i en tid med fokus på genbrug.
Derfor har jeg også valgt at sælge enheder fra Circular Computing.

Og når vi, superbrugerne, giver op på forhånd og håber på virksomheder gider lave markedsføringen.
Det kommer ikke til at ske, hvorfor skal en virksomhed sælge Linux, de ikke kan sælge Office eller Antivirus sammen med?


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Det kommer ikke til at

#80: Det kommer ikke til at ske,

Office365 og nu Wndows365. MS er selv på vej på Linux med alle web-appsene og nu web-desktoppen - https://www.zdnet.com/article/microsoft-just-blew-... . 'Mersalget' kan være abonnementer på disse.
De siger så vidt jeg kan se, der også kommer en native Linux version af Windows365.

Jeg har i lang tid klaret mig fint med 365 produkterne i Linux i Chromium på arbejdet. Ville egentlig helst nøjes med Libre* men den går ikke Granberg. MS har ødelagt mulighederne for at det kommer til at ske, da de har så mange ting der hænger sammen med 365 og firmaets Active Directory. Men web appsene og sikkert også Desktoppen kører altså fint på Linux.
Selvfølgelig lægger de sten på vejen i forhold til at de rigtige Windows Office produkter til W10 har det fulde feature sæt. Men nøgleordet er platform uafhængighed så cloud delen er blevet det vigtigste.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Derfor har jeg også

#80: Derfor har jeg også valgt at sælge enheder fra Circular Computing.

Og du har helt klart fat i den lange ende her. Folk skal alligevel til at rode med skærm, batteri, harddisk, tastatur og blæser, hvis de vil have en 'ny' computer. Og det er ikke alle der har de skills.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
#81 Der er også dem der

#81

Der er også dem der nøjes med google docs (dog ikke når det kommer til virksomheder)
Og nextcloud arbejder også på at lave et google docs lignende system, hvor folk kan samarbejde i en åben standard (det er dog ikke helt færdigudviklet). Hvis et sådan system går hen og bliver færdiggjort og en normal eller semi-teknisk person kan sætte det op, så tror jeg at mange institutioner kunne blive tiltrukket af det (har set en del foredrag på nettet, hvor folk i institutioner kritisere google og microsoft for at samle data), så hvis der kommer en tredje løsning, der er nem at sætte op og kan kontrolleres af institutionen, så tror jeg godt at nextcloud kan give Wndows365 en smule konkurrence.

Det er bare et TankeSkud...


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Kan kun sige at min

#83:

Kan kun sige at min egen erfaring med Københavns Kommune er, at de under ingen omstændigheder vil have andet end Citrix. Og ikke kun Citrix: Citrix tvunget ned i en Windows opsætning, selvom det skriger til himlen, når man med Citrix burde være platform uafhængig.
En centraliseret desktop er nu godt nok men de insisterer altså også på at MS skal køre på klienterne (der er nok som sædvanligt en fra kommunen der kører rundt i en fin bil...).

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


Domiino
Domiino's picture
Antal: 633
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
#81 Fair nok, men hvorfor

#81
Fair nok, men hvorfor så vælge en Linux PC, hvis man alligevel har Windows kørende som en "virtuel maskine". Det ser jeg ingen mening i! Programmer skal kører nativ før at folk går med på den vogn, i sær de private, det kan godt være at superbrugerne i virksomhederne kan affinde sig med at alt kører i en Virtuel maskine som f.eks. Remote Desktop (som man virksomheder i forvejen bruger til medarbejderne).

Hr. og Fru. Hansen skal ikke til at starte deres Linux maskine op, for at åbne en MS VM og derefter deres mailprogram osv... null!

EU burde forbyde preinstallation af Windows på computerne, så kunden SELV skal kunne vælge deres distribution, så skal I se, så kommer der andre boller på suppen. Så kan folk i butikken sige vi vil gerne bede om 1 PC + 1 OS + 1 Officeprogram.


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Hr. og Fru. Hansen skal

#85: Hr. og Fru. Hansen skal ikke til at starte deres Linux maskine op, for at åbne en MS VM og derefter deres mailprogram osv... null!

He he - her er jeg på hjemmebane med mange års anvendelse af virtuelle desktops. Det er bare genialt. X2go, Citrix, VNC, RDP - mærkeligt tynde klienter ikke er kommet ud til folk. Men det gør det så nu.
Forestil dig en RaspBerry Pie 1G eller en vilkårlig dårlig bestykket PC der kan køre et nymodens skrivebord fordi det netop ikke kører på den ressourcefattige maskine.

Case 8) ovenfor: Hvis du køber en Rpi med minimum 4G RAM, installerer X2go server og eller Tigervncserver, sætter ssh portforwarding op på din router, hvor du har fast IP. Bummelum en energivenlig global persistent desktop ala Windows365, bare Linux. Så kan du nå dit shit alle steder fra bare du har ssh/putty og VNC/X2go klienten. Evt installation af Wireguard forbedrer løsningen.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Virtualisering er et

Virtualisering er et kompromis. Kompromiser opstår, når nogle vil en part rigtigt meget. De der vil denne ene part rigtigt meget er ikke Hr. og Fru Jensen. Det er systemadministratoren. Hvad vil Hr. og Fru Jensen? De vil bare åbne deres mailprogram. Kommer de til, at tage stilling til virtualisering? Måske, måske ikke. Men så længe du sætter noget manuelt op, som andre skal betjene, så kommer de på et eller andet tidspunkt til, at forholde sig til det. Hvad vil de? De vil stadig bare åbne deres mailprogram. Ikke forholde sig til tekniske løsninger.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


Domiino
Domiino's picture
Antal: 633
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
#86 Det lyder alt sammen

#86

Det lyder alt sammen fint - men det kan man ikke sælge en maskine på, tro mig, når man står i butikken med Hr. og Fru. Hansen, så skal man ikke snakke teknik. Jeg har selv stået i en lokal IT butik i 10 år. Jeg ved hvordan man sælger løsninger og den kan man ikke snakke teknik men man sælger løsninger.

Det samme er gældende når man har en webshop, så skal man ikke snakke for meget teknik, men man skal forstærke enhedens fordele på "dansk". Dem der har de tekniske egenskaber har alligevel ikke brug for hjælp til at finde det produkt de skal bruge.

Skal Linux udbredes til danskerne, så skal man have fat i Hr. og Fru. Danmark - ikke dem der allerede kan deres IT :)


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Skal Linux udbredes til

#88: Skal Linux udbredes til danskerne, så skal man have fat i Hr. og Fru. Danmark - ikke dem der allerede kan deres IT :)
Jeg vil påstå streamede skriveborde er nutiden og fremtiden, sorry guys. OK. Jeg sagde også IPhone aldrig blev til noget.... :-D

Det bliver da spændende hvor langt man kommer med windows365. Mht teknik: Jeg skrev blot lidt tekniske noter til vores tekniske segment, hvordan man banker det sammen på Linux/Rpi. Man kan også lave det med en 'droplet' på Digital Ocean.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Hvad vil de? De vil

#87: Hvad vil de? De vil stadig bare åbne deres mailprogram. Ikke forholde sig til tekniske løsninger.

Og hvis man lærer mormor bare at forbinde til PC'en ude i skyen hvor hun har alt, så er det 1) installer VDI klient på mormors gamle lort 2) forbind til skrivebordet med alle apps up-2-date og alle programmer åbne som da hun forlod det: Det er/bliver stykkekage.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Og hvis man lærer mormor

Og hvis man lærer mormor bare at forbinde til PC'en ude i skyen hvor hun har alt, så er det 1) installer VDI klient på mormors gamle lort 2) forbind til skrivebordet med alle apps up-2-date og alle programmer åbne som da hun forlod det: Det er/bliver stykkekage.

Men skal det aldrig vedligeholdes?

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Men skal det aldrig

#91: Men skal det aldrig vedligeholdes
Det er jo her det geniale er. Pædagoger og mormor er prototyper på dårlige bilister, så admin/svigersøn holder det ved lige.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


Heste_HunD
Antal: 27
Tilmeldt:
02-06-2020
User is offline
1: Jeg sku aldrig ha en

1: Jeg sku aldrig ha en computer (Købte dog en Amiga da jeg var 30).
2: Jeg sku aldrig ha en mobiltelefon (købte dog en da jeg 51).
3: Jeg sku aldrig ha en Smartphone (købte dog en da jeg var/er 59.
4: Jeg skal aldrig ha noget i skyen (jeg tro sgu den holder, hø).

P.S. Min mor købte farvefjernsyn i 1972.

Kun havet frygter ikke en tåbe


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Tjaa, hvis manden ikke har

admin/svigersøn holder det ved lige.

Tjaa, hvis manden ikke har nok beskæftigelse i sit arbejde og hans tid ikke er kostbar, så lyder det som en god løsning. Andre ville nok bruge deres liv på andre ting, inklusive mig selv.

Det er sidste gang jeg har administreret en andens maskine. Gør det ikke igen.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Men folkens - da de fleste

Men folkens - da de fleste mennesker over hele verden i 2021, nøjes med tablets og smartphones - så bliver det opad bakke, at få folk over på bærbare og stationære maskiner. Flertallet bruger deres tablet og smartphone til, at spille og være produktive på, undtagen gamere og professionelle, så vi skal nok ikke satse på, at tiltrække almindelige mennesker. Fordi de fleste er allerede garderet teknologisk med moderne enheder.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


Domiino
Domiino's picture
Antal: 633
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
Men folkens - da de fleste

Men folkens - da de fleste mennesker over hele verden i 2021, nøjes med tablets og smartphones - så bliver det opad bakke, at få folk over på bærbare og stationære maskiner. Flertallet bruger deres tablet og smartphone til, at spille og være produktive på, undtagen gamere og professionelle, så vi skal nok ikke satse på, at tiltrække almindelige mennesker. Fordi de fleste er allerede garderet teknologisk med moderne enheder.

Du siger noget - det der skal udbrede Linux er selvfølgelig Tablets og SmartPhones med Linux! Det har vi slet ikke snakket om endnu. Det er da klart at det er den vej vi skal gå!

Jeg personligt kører selv Sailfish OS og har (desværre) en Android tablet til at læse nyheder på.

Hvis nu vi kunne få en tablet på markedet der f.eks. kunne kører Gnome, eller noget andet der er responsivt til mindre skærme, så ville det måske være en vinder?


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Du siger noget - det der

Du siger noget - det der skal udbrede Linux er selvfølgelig Tablets og SmartPhones med Linux! Det har vi slet ikke snakket om endnu. Det er da klart at det er den vej vi skal gå!

Enig, og der er allerede ting, som PinePhone, Librem og andre ting. De ting kan evt. "reklameres med" i frivilligt øjemed, og folk kan blive instrueret i, at bruge den slags.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
#95 Smartphone - /e/ (e

#95

Smartphone
- /e/ (e Foundation)
- LineageOS
- Pinephone
- Ubuntu Touch
- Plasma Mobile
- GrapheneOS

Min gamle Samsung havde ikke meget plads på grund af google. Da jeg installerede /e/ kom der pludselig meget mere plads og der var ikke en masse apps som jeg aldrig brugt og ikke kunne fjerne.

Tablet
- Ubuntu Touch
- JingOS

Det er bare et TankeSkud...


Domiino
Domiino's picture
Antal: 633
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
Vi skal da bare have gang i

Vi skal da bare have gang i nogen LUG'er igen og holde installer-parties som i gamle dage... :)


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Tænkte om man kunne

#99:

Tænkte om man kunne annoncere Zoom eller Teams møder for at være mere moderne. Folk kan så bruge mobilen med Zoom mens computeren skal gennemgå forvandling.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


osjensen
osjensen's picture
Antal: 1674
Tilmeldt:
14-01-2007
User is online
Endelig - en butik, i et EU

Endelig - en butik, i et EU land.
https://www.ubuntushop.be/index.php/en/linux-phone...
Der kan levere en PinePhone, på et tidspunkt.

--------------------------------------------------------
Søg på linuxin:
https://duckduckgo.com/?q=+site%3Alinuxin.dk+%3F&i...


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Det er sidste gang jeg

#94: Det er sidste gang jeg har administreret en andens maskine. Gør det ikke igen.

Det kan jo lukkes ned så det er meget idiotsikkert. Både på Linux og Windows. Søndagsbillister skal reelt køre tog, mens de tror de kører bil. Mon ikke Windows365 også får mulighed for søndagsbilist-mode.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Det kan jo lukkes ned så

Det kan jo lukkes ned så det er meget idiotsikkert.

Har jeg prøvet, så brokkede vedkommende sig over ikke at kunne installere hvad der passede hende.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Har jeg prøvet, så

#103: Har jeg prøvet, så brokkede vedkommende sig over ikke at kunne installere hvad der passede hende.
Hvis hun vil installere kan hun sikkert også lære at lave zfs/btrfs rollback.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Hvis hun vil installere kan

Hvis hun vil installere kan hun sikkert også lære at lave zfs/btrfs rollback.

Hun brugte Windows og ville installere crackede spil indeholdende malware.

Anden gang, da hun kørte Linux Mint måtte jeg konstant fortælle hende hvordan maskinen skulle holdes opdateret, og sætte blocklists i hendes hosts-fil, så hun ikke klikkede på alle reklamerne i browseren. Senere hen installerede og konfigurerede jeg uBlock Origin og slog alle filterlister til.

Stadig måtte jeg altid opdatere hendes maskine, fordi hun ikke turde trykke på noget i verdens måske nemmeste Opdateringshåndtering i Linux Mint.

Og nej, hun havde ingen ekspertise, hun var mentalt hjerneskadet/retarderet.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
#105 Stadig måtte jeg altid

#105

Stadig måtte jeg altid opdatere hendes maskine, fordi hun ikke turde trykke på noget i verdens måske nemmeste Opdateringshåndtering i Linux Mint.

Hvis det var mig havde jeg nok slået automatisk opdatering til (også selvom jeg ikke har de store erfaringer med det)

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Hvis det var mig havde jeg

Hvis det var mig havde jeg nok slået automatisk opdatering til (også selvom jeg ikke har de store erfaringer med det)

Dengang eksisterede den funktion ikke.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
#107 Dengang eksisterede den

#107

Dengang eksisterede den funktion ikke.

Gud ske lov, at den eksistere idag.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Gud ske lov, at den

Gud ske lov, at den eksistere idag.

Jo tak! =D

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
hun var mentalt

#105: hun var mentalt hjerneskadet/retarderet
Ok. Så ville jeg nok være ovre i noget readonly rootfs, evt vha en liveUSB kopieret til harddisken:
Bruger kan installere, men når der slukkes er man tilbage til start. Hvis bruger skal bruge mail er det web mail. Men der kan laves persistent home, som så er det eneste der skal backes op.
Man kan også modificere grub/initrd/fstab på en normal installation, så der opnås det samme kiosk/bibliotek-mode setup.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Jeg ser hende ikke mere. Hun

Jeg ser hende ikke mere. Hun var en pain in the ass. Det var min kones tidligere tætte veninde.

-

Men fint nok. Jeg ville nok godt kunne gøre et forsøg med andre menneskers computere, end lige hendes. Men lige med hende rakte tålmodigheden ikke længere, ej heller med administration af hendes computer.

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
For lige at vende tilbage

For lige at vende tilbage til emnet
Hvis computere var designet på en anden måde, så tror jeg også at linux kunne blive mere udbredt.

Forestil jer følgende
I stedet for at harddisk, ssd og nvme er en del af computeren, så er det i stedet noget man kan tilføje / hotswappe igennem en harddisk bay. Tænk SD læser, men til nvme (eller lagermoduler hos Framework computeren). Hvis dette var tilfældet kunne computerbrugere nemt skifte mellem linux og windows efter behov.

Det er bare et TankeSkud...


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Feks diskless fat/thin

#112:
Feks diskless fat/thin clients med NFSROOT? Det kræver til info minimum 1G netværk, hvis det skal fungere OK som fat client.
Man kan lave det med en Synology NAS. Kan anbefale Ubuntus guides, f.eks. https://help.ubuntu.com/community/DisklessUbuntuHo...
Eller mere lokalt, som nævnt et stykke ovenfor: Et USB 3.1 etui med en NVMe disk. Kan anbefale at lave en installation med debootstick https://github.com/drakkar-lig/debootstick . Den kan man plugge i forskellige hosts.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 95
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
"Skrivebord profiler" til

"Skrivebord profiler" til skrivebords miljøerne

Nu har jeg lige set følgende: video af DistroTube, hvor han får KDE til at ligne Windows 11. Her tænker jeg det kunne være smart med en "profil / layout funktion" der gør det nemt at gemme og dele de forskellige desktop layouts. Så i fremtiden behøver man ikke justere layoutet ligesom Distrotube gør i videoen. I stedet kan man bare finde layoutet og få det sat op automatisk.

Forestil jer følgende:
En ven har et layout du gerne vil prøve og du har et layout som han/hun gerne vil prøve. I smider hver jeres layout på et usb og deler det med hinanden. Bliver I træt af det nye layout kan i gå ind i "layout profiler" og skifte tilbage til det layout i havde før.

Måske skifter man fra et windows layout til et mac layout eller også laver man nogle småjusteringer som man gerne vil gemme som en separat layoutprofil. Mulighederne er der i hvert fald + hvis man gemmer de forskellige layout kan man hurtigt sætte det op på en ny maskine.

Måske kan det endda være, at de forskellige profiler kan lagres i deres egen "container" lidt i stil med et AppImage (det her skal dog ikke tages bogstaveligt)

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
Antal: 1609
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Måske skifter man fra et

Måske skifter man fra et windows layout til et mac layout

Ubuntu Mate har haft denne funktion i Mate Tweak i mange år efterhånden. Men det er måske mere, end det, du efterspørger?

Defensiv partisk gatekeeping er giftigt

-----

International Linux/BSD gruppe på MeWE

https://mewe.com/join/linuxbsd


linuxuser42
Antal: 549
Tilmeldt:
05-01-2008
User is offline
Jeg kan godt se det hjælper

Jeg kan godt se det hjælper med at få det til at ligne Mac eller Windows, hvis man skal 'sælge' Linux som erstatning for disse. Og der er jo fantastiske justerings muligheder med de mange skrivebords miljøer.
Jeg har i mange år prøvet at justere og gemme dem alle som 'profiler' og det virker næsten. Bliver dog efterhånden mere tilhænger af at anbefale default settings, fordi det er dem der er foretrukket og gennemtestet fra projektet eller distributionens side. Foretrækker altså selv at sælge' hvor nemt det er at justere. Så kan folk også finde ud af det, når/hvis en upgrade ødelægger opsætningen.

--
Amager/Christianshavn - Send privat besked vedrørende nybegynder support


Jacques
Antal: 190
Tilmeldt:
11-01-2003
User is offline
Giftige / fjendtlige

#0: Giftige / fjendtlige aktører på linux communitiet
Yep, man skal ikke meget længere end til denne sides IRC kanal, hvor jeg personligt engang havde en virkelig lousy oplevelse med en bruger, jeg muligvis havde langet en flamsk baghåndsøretæve henover masken, havde der været umiddelbar fysisk nærhed.