Linux popularitet, forbedringer og markedsandel

TankeSkud
Antal: 71
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
Linux popularitet, forbedringer og markedsandel

Hvad skal der til for at linux bliver mere udbredt?

Det er et spørgsmål som jeg er begyndt at stille mig selv. Og det kommer til dels af markedsandelen hos linux.
I denne tråd vil jeg komme med forskellige bud og hvis I ønsker at bidrage med noget, så er I også velkommen til at give jeres input.

Hardware med linux præinstalleret
Det er irriterende, men virkeligheden er desværre, at størstedelen af hardware kommer præinstalleret med Windows. Selvfølgelig er der mærker som system76, dell, tuxedo, pine64, purism og lignende der har linux præinstalleret, men det er sjældent man ser disse mærker i diverse IT butikker. Hvis denne trend ændre sig kan chancerne for linux blive bedre.

Manglende integration af apps
The Linux Experiment har lavet følgende video, hvor han kommer med forslag på hvad linux kan lærer af Windows 11. Og her giver jeg ham ret i en række af hans pointer. Jeg kan specielt lide idéen med at vi skal inddrage Android noget mere, så vi kan anvende apps på linux. I videoen påpeger han også, at vi allerede har muligheden, men han indrømmer også, at det endnu ikke er ligeså finpudset.

Gaming
Der er stadig nogle spil, hvor man løber mod en mur (spil med anti-cheat).
Dog skal vi også være opmærksom på at Valve, Wine og Lutris har gjort en masse for at forbedre spille oplevelsen på linux, men selvom det er blevet bedre, så kunne jeg også forestille mig, at folk er utrygge eller forsigtige når det kommer til at skifte over til linux (fordi de frygter, at de ikke længere kan spille diverse spil).

Giftige / fjendtlige aktører på linux communitiet
Når jeg skriver aktører, så er det fordi disse personer både kan være en del af linux communitiet, såvel som individer udenfor communitiet. I linux communitiet, opfatte jeg disse typer som følgende:

-- Folk der bliver aggressive, hvis en ny bruger beder om hjælp.
-- Folk der hakker ned på andre fordi de bruger en anden distribution.
-- Distrokrige i det hele taget (det er fair, at gøre folk opmærksom på en shady markedstaktik fra firmaet bag en given distro, men man skal aldrig svine brugeren til).
-- Folk der går Freesoftware og prædiker det i sådan en grad at de bliver ekstremister.
-- Folk der tænder fuldstændig af fordi man udtaler GNOME "forkert" eller kalder WINE for en emulator.

Udenfor linux communitiet er der følgende:

-- Folk der spreder løgne og misinformation omkring linux.
-- BSD folk, der hader linux af en eller anden grund.
-- Windows folk der hader alt andet end windows.
-- Folk der nerd rager over den ene eller anden ting.

Hvis brugerne af linux fokusere på, at hjælpe de nye brugere frem for at spilde deres tid på disse giftige / fjendtlige aktører, så tror jeg ærlig talt at linux kan blive langt mere udbredt iblandt folket.

Linux brugergrupper er ikke længere så udbredte
Hvad jeg har kunne finde, så er der ikke de store antal brugergrupper i Danmark.
Jeg har fundet en brugergruppe på Als og en i Aarhus. Altså er der ikke mange steder, hvor folk kan møde og få hjælp fra andre linux brugere. Hvis brugergrupper igen blev mere udbredt (f.eks. hvis flere unge fik en interesse for linux og hjalp hinanden med tekniske problemer), så kunne jeg godt forestille mig, at linux kunne blive mere udbredt i samfundet.

Bedre lyd (pipewire)
Når det kommer til lyd, så har jeg haft nogle problemer når jeg skulle optage på min stationær.
Derudover har jeg også hørt fra andre, at lyd i Pulsaudio kan give problemer. På min bærbar har jeg ikke problemer med lyden, men derfor vil jeg ikke ignorere, at lyden er vigtig hvis linux skal blive mere udbredt.

Tricks og ekstra funktioner
Når det kommer til linux, så mener jeg at styresystemet har en række interessante funktioner og et enormt potentiale. Og det er netop dette som jeg tror er den største styrke ved linux. Det eneste problem fra min optik, er at det i mange tilfælde kræver en teknisk person at anvende potentialet fuldt ud. Her tænker jeg, at linux bør arbejde på at gøre de mange funktioner mere tilgængelige og tiltrækkende for den normale computerbruger (linux kan f.eks. kører MacOS igennem sosumi eller QEMU + gpu passthrough problemet er bare, at det kan være vanskeligt for den normale computerbruger)

Lad mig hører jeres tanker omkring emnet.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1517
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Godt skrevet. Enig i langt

Godt skrevet. Enig i langt det meste.

Til dit sidste punkt omkring tricks og ekstra funktioner, har jeg følgende, at byde ind med:

Af de ting du nævner, som mangler, der kan udfordre de kommercielle systemer og tiltrække nye brugere, skal tilgangen være så intuitiv og glidende og funktionel, at brugerne ikke tænker over, at de bruger et styresystem. På andre områder udfører Linux Desktoppen allerede dette: læs 1 klik driverinstallation, Software Centre, og andre ting, der gør skrivebordsoplevelsen bekymringsfri. - Det kan være Sosumi kan være mere integreret i et skrivebordsmiljø og være mere intuitiv? Det kan være, at Wine eller Lutris, Steam + Proton, eller andet kan være mere 1 klik og bekymringsfrit. At tredjeparts-programmer opfører sig mere kompatibelt med selve distributionen, dvs. at de er dybere integreret og bruger API's fra distributionen, f.eks. åbn fil med, deling i fil-manager, osv. - Eller kontroller blæser på grafikkort fra grafikkortets kontrolpanel, uden at gå i terminalen. Eller kontroller andre aspekter i driveren og grafikkortet. Programmer med mere integrerbar farveprofil. Når jeg bruger GNOME, Plasma eller Cinnamon, har jeg lagt mærke til, at f.eks. Adobe's farveprofiler ingen forskel gør. Her kan også laves noget, hvor programmer kan bruge skærmens og systemets farveprofiler rigtigt. At indstille lyd og latency i et program, uden at gå i terminalen. Igen, ting som brugere gerne vil indstille, men helst bare skal kunne gøre, uden at tænke over styresystemet, men som har relevans i forhold til de programmer/spil/arbejde de laver på maskinen. - Følelsen af, at Linux forsvinder, og at system, arbejde/spil og computer smelter sammen.

Det var nogle tips.

-

Så skal vi lige huske, at Wayland er utroligt spændende, og efterhånden er understøttet af Nvidia's proprietære driver. Og Wayland er modnet meget på det sidste. Wayland har mange forcer i forhold til Xorg og er meget mere moderne. Nu tænker jeg igen på grafisk arbejde og på spil, film og videoer. Wayland yder bedre og er hurtigere, end Xorg.

Nå, jeg tror vist, at det var det. Vi kan altid byde ind med mere.


linuxuser42
Antal: 516
Tilmeldt:
05-01-2008
User is online
Har også tænkt meget over

Har også tænkt meget over hvad der er Linux kvalitet #1 som kan give flere brugere. Og som boomerrepræsentant herinde bliver mit sædvanlige indslag noget inspireret af Pirsigs 'Zen og kunsten at vedligeholde en motorcykel'

Linux og kunsten at binde snørebånd

En Linux PC er bedre end en Windows PC, mest fordi den kan fixes af dig selv. Men det er ligesom at bygge sin egen carport: Man skal have tid og lyst til det. Til gengæld bliver den som du vil have den, den holder længere og er en hel del billigere.

Det sker tit man som Linux bruger undres over folk med stolthed i stemmen kalder sig “dårlig til IT”, eller ligefrem "IT-mongol". Så kommer der typisk også noget med at "det skal bare virke" eller "derfor holder jeg mig til MAC".

Der er selvfølgelig sket meget med brugbarheden af computeren idag i forhold til i firserne, da jeg købte min første computer. Dengang var det ikke normalt med en familie PC. Dengang købte man hardwaren og installerede selv operativsystemet, typisk DOS, forløberen for Windows. Og så fik man programmerne på disketter. Masser af disketter.

Idag køber man sin PC, tablet eller MAC mere eller mindre køreklar, så det eneste man skal gøre, før den kan bruges, er at taste navn og password ind.
Det betyder desværre, at PC vedligehold er "en by i Rusland" for flertallet. Mange sætter sig ikke ind i farerne ved ikke at besidde selv de mindste færdigheder og viden om computere. Passwords kan være 1234, der kan mangle opdateringer, der bliver måske ikke laver sikkerhedskopier, folk svarer "ja" uden at sætte sig ind i konsekvenserne. Og når computeren ikke "bare virker", ender den nemt i skraldespanden, for der er ingen der ved, hvordan man fixer den.

Vi har, med lidt forsimplet analogi, at gøre med en generation af computerbrugere som ikke kan “binde sko” og samtidig insisterer på “velcrobånds-lukninger”.
Dette faktum nyder fabrikanterne godt af. Der bliver solgt meget gammelt teknologi som nyt og folk tvinges ud i at købe nye PCere fordi de ikke ved - eller gider sætte sig ind i - det hvordan den gamle PC fixes.
Det er ikke kun hardware det drejer sig om. Mærkevare programmer som MS Office og operativsystemer som Windows bliver solgt i nye versioner uden det går op for folk, de næsten ikke får noget nyt for pengene.

Når man ikke uddanner sig opfører man sig meget sandsynligt risikabelt på internettet. Så køber man bare en sikkerhedspakke . Men hvis man ikke gider sætte firewall op og ikke laver regelmæssig virusscanning på Windows og fortsætter med 1234 passwords, kan det være ligemeget.

Som Linux bruger har man selv taget ansvaret for PC’en og operativsystemet. Men man er ikke alene. Man har en aktiv dialog med andre brugere i fællesskabet og kan få svar på næsten alle spørgsmål på internettet, f.eks Ubuntu Danmark og her på Linixin.dk. Vi kan med andre ord selv binde vores snørebånd.


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1517
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Det er kort sagt en lidt

Det er kort sagt en lidt bedre balance af “do yourself” og køreklar, som ikke mindst jeg og ovenstående taler om her.

Der forventes af alle computerbrugere, at de kan betjene deres maskine og system, ligesom at køre bil.

Spørgsmålet fra mig lyder da, er det for meget, når man skal systemadministrere, når man vil justere på et par knapper, der har indflydelse på det arbejde og de programmer man bruger. Her bør der være en grænse imellem intuitiv programbrug og nørdet systemadministration.

Du skal kunne administrere dit system på et lavere niveau.

Men du skal også bekymringsfrit bruge programmer på en måde, som jeg har nævnt ovenfor. Det skal ikke blandes sammen.


linuxuser42
Antal: 516
Tilmeldt:
05-01-2008
User is online
Der forventes af alle

#3: Der forventes af alle computerbrugere, at de kan betjene deres maskine og system, ligesom at køre bil
Ja. Hvor mange procent er det mon i realiteten? Jo færre det bliver desto mere behov for en idiotsikker android/chromebook/ios løsning. Kender mange der bruger deres pc som spøgelsesbilister på en motorvej. Når folk kører galt og ikke gider nobrain systemer længere er de klar.


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1517
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Det er mange, rigtigt mange.

Det er mange, rigtigt mange.

Og jeg har i mange år ønsket mig, at folk blev bedre til IT. Men det er en lidt anden snak.

Jeg vil mere bruge en analogi, som:

Hvis jeg skal skille mine højtalere ad eller pille ved kabler for, at justere noget bas eller treble, så kommer jeg til at arbejde på dem og ikke med dem.
Jeg kan derimod godt forstå, at det kan være nødvendigt at vedligeholde dem og passe godt på dem. Men hvis jeg skal justere et par småting, så skal det ikke være meningen, at jeg skal pille i indmaden.

Det samme gør sig vel gældende for de knapper, der bør være i programmer og i mellemlaget imellem indmaden af userspace og shell.

Hvis der er noget justering af lyd, billede, farver, driverkontrolpanel, mm. så bør der være flere intuitive knapper og menuer til at justere ting med i det grafiske lag. Sådan så når du bruger et program, arbejder med en opgave, skal spille et spil, eller andre ting, at du kan tilpasse ting nemt. F.eks. kompatibilitet af diverse ting.


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 71
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
Kunne man gøre det nemmere / hurtigere?

En Linux PC er bedre end en Windows PC, mest fordi den kan fixes af dig selv. Men det er ligesom at bygge sin egen carport: Man skal have tid og lyst til det. Til gengæld bliver den som du vil have den, den holder længere og er en hel del billigere.

Hvis Linux skal udbredes, så tror jeg vi skal væk fra eksempel med at bygge en carport. Linux skal i stedet blive mere simpelt, hurtig at installere og nemmere at arbejde med. Det skal næsten være ligesom at lave et pdf dokument og dele det på et usb eller online. Dog vil jeg også mene, at vi skal holde fast i det tekniske aspekt ved linux. Det tekniske aspekt skal bare være et niveau dybere i systemet.

Mulige løsninger

-- Behovet for terminalen skal minimeres. Der skal være flere grafiske brugerflader og hjælpe programmer (gerne med et tiltrækkende design, men det behøver ikke være et krav). Ønsker man ikke de mange brugerflader, skal man kunne slå det fra (enten med terminal eller en brugerflade i systemet).

-- Angående installation af linux, så kunne det være smart hvis diskprogrammet kunne installere linux igennem et kabel. På den måde har man endnu en måde, at installere linux. Og hvis man samtidige kunne indføre en funktion, hvor alle informationer, opsætning og lignende kunne overføres til den ny computer, så har man også mulighed for nemt at skifte over til en ny (eller gammel) computer, hvis det skulle blive aktuelt.

-- The Linux Experiment har også nævnt idéen med nemt at kunne overfører opsætningen i videoen Software Ecosystems og det kunne helt sikkert også være attraktivt. Og gøre det nemt for nybegyndere såvel som erfarende linux brugere.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1517
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
#6 Jeg tror aldrig i mit

#6

Jeg tror aldrig i mit liv, at jeg har været så enig med Tankeskud. :-D


linuxuser42
Antal: 516
Tilmeldt:
05-01-2008
User is online
Hvis Linux skal

#6: Hvis Linux skal udbredes, så tror jeg vi skal væk fra eksempel med at bygge en carport. Linux skal i stedet blive mere simpelt, hurtig at installere og nemmere at arbejde med. Det skal næsten være ligesom at lave et pdf dokument og dele det på et usb eller online
Vi er altså nået langt med nemme installations/liveusb'er. Det er fedt når folk selv installerer og tager ansvar for det de lægger på harddisken.
Jeg har selv lavet en distro der kunne klone sig selv med eller uden krypterede data så det kan blive simplerere om nødvendigt. Men man gør mange en bjørnetjeneste ved at 'blackboxe'. 'Don't get to comfortable' lyder et gammelt sysadm råd/advarsel mod at gemme for meget væk i automatik og forsimpling. Forståelsen går fløjten.

Terminalen til eksempel er det bedste der er opfundet siden havregryn. Det er simpelthen genialt at lære bash sproget og det at kunne scripte ting. Det er ingenlunde for svært og nørdet, når du kan sætte en 12 årig til at følge et script så han kan installere/compilere/opsætte og køre sin CS server.
Det er at sætte terminalen op på en piedestal, når man kalder det at 'nørde rundt'. Det skal sælges på coolfaktoren, ikke nørdfaktoren.

Men ja. Man ville nok kunne frembringe mange nye søndagsbilister med oneclick installers der ingen spørgsmål stiller og bare Linux-kværner din harddisk på rekordtid.
Da de så ikke har sat sig ind i noget, har vi konflikten klar, når de møder RTFM kravene.


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1517
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Man ville nok kunne

Man ville nok kunne frembringe mange nye søndagsbilister med oneclick installers der ingen spørgsmål stiller

Og så er der sådan nogle som mig, der ligger midt imellem. Kan administrere systemet, gør det, men vil også gerne have automatik, når jeg arbejder med programmer.
Dem er der altså pænt mange af, skal det siges.
Måske ikke ligeså mange som de "totale idioter, der kører galt," men rigtigt mange. - Det er sådanne typer - som jeg - der frustreres, når cool terminal går ind og skal fylde et hul, som knapper og menuer kunne have gjort.


linuxuser42
Antal: 516
Tilmeldt:
05-01-2008
User is online
Angående administration

#9:

Angående administration vha gui. Har altid haft ondt af dem der insisterer på GUI ved AD administration og samtidig ikke har lyst til powershell. Samme mht linux administration vha gui. Men self. Ville jeg undvære gparted eller gnome disks? Nix. Selvom jeg har lavet flere scripts der kan gøre samme. Bare godt at kende kommandoerne.
Grundideen om at mindske terminal brug er dog naiv IMO. Jeg kan forstå den, men vil hellere have folk går til Linux med en forståelse af terminalens fortræffeligheder end uden. Så er man nemmere at hjælpe.


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 71
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
#8Vi er altså nået langt

#8

Vi er altså nået langt med nemme installations/liveusb'er. Det er fedt når folk selv installerer og tager ansvar for det de lægger på harddisken.

Jeg siger heller ikke, at der ikke har været nogen udvikling. Jeg siger bare: "Barriers to entry" er mindre jo lettere det er, at installere / få adgang til linux. Hvis noget er let, så er det også let for den normale bruger at eksperimentere med det, men hvis noget bliver svært, så vil der være færre som eksperimentere eller stifter bekendtskab med linux. Derfor skal det være så simpelt som muligt, men med mulighed for gradvist at dykke dybere ned i sværhedsgraden og systemerne.

Men man gør mange en bjørnetjeneste ved at 'blackboxe'. 'Don't get to comfortable' lyder et gammelt sysadm råd/advarsel mod at gemme for meget væk i automatik og forsimpling. Forståelsen går fløjten.

Hvis man er sysadmin, så er det sikkert et godt råd, men hvis man er en standard bruger, så er det ikke rigtig relevant. Som standard bruger er det vigtigere med KISS (Keep It Stupid Simple) og Work smarter not harder.

Og bare lige så vi får det fastslået: Jeg vil ikke fjerne terminalen eller funktioner i terminalen. Jeg vil derimod give brugerne muligheden for at gøre tingene på den måde der passer dem bedst. Hvis du vil gøre det i en gui, så gør det i en gui, hvis du vil gøre det i terminalen, så gør det i terminalen. Det vigtigste er, at folk har friheden til at gøre det. Hvis ikke, hvordan kan vi så påstå at linux giver frihed til nye brugere.

Da de så ikke har sat sig ind i noget, har vi konflikten klar, når de møder RTFM kravene.

RTFM folkene er netop et eksempel på giftige / fjendtlige aktører på linux communitiet. Jeg kan godt se tingene fra deres perspektiv. De har lavet en manual der give enorme mængder informationer og fungere som en kæmpe ressource, hvis man skal lærer linux, men det hjælper ikke ligefrem linux comminitiet at nybegyndere bliver mødt med RTFM. Programmer, apps, drivere etc. bør fungere out of the box fra starten ellers skifter folk bare tilbage til windows.

Desuden: Hvis nybegynderne ikke oplever problemer med programmer, apps, drivere etc. så vil de slet ikke spørger til at starte med og derfor vil RTFM være langt mindre relevant (med mindre man vil have en dybere forståelse og bevidst opsøger viden omkring linux).

Det er bare et TankeSkud...


linuxuser42
Antal: 516
Tilmeldt:
05-01-2008
User is online
men hvis man er en

#11: men hvis man er en standard bruger, så er det ikke rigtig relevant. Som standard bruger er det vigtigere med KISS (Keep It Stupid Simple) og Work smarter not ha
Nej. Det gælder for alle brugere. Men det er så terminalen der med tiden viser sig at være smart og simpel! Det nogle kalder den stejle learning curve med unix kommandoer før man kan se lyset.
Jeg vil så påstå det allerede i de fleste store distros, f.eks. OpenSUSE Tumleweed/Leap, er meget begrænset hvad man skal i terminalen. Jeg var ihvertfald en anelse 'fremmedgjort' da jeg prøvede en Tumbleweed installation nyligt. Det var rystende Mac agtigt så 'smooth' det var.


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1517
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Det nogle kalder den stejle

Det nogle kalder den stejle learning curve med unix kommandoer før man kan se lyset.

Det er altså ikke alle brugere, der arbejder med computere på samme måde. Begge parter fortjener en plads i verden og ligeværdig respekt. Der er ikke kun en rigtig måde, at gøre computing på. Hvorfor kan de ikke leve side om side, og så kan man bruge shell hvis man lyster? Og ikke af nøde til de mest basale ting, der skulle være knapper og menuer til?


linuxuser42
Antal: 516
Tilmeldt:
05-01-2008
User is online
Hvorfor kan de ikke

#13: Hvorfor kan de ikke leve side om side, og så kan man bruge shell hvis man lyster?
Jamen. Men man godt klare sig, hvis man kun skal bruge computeren til medieafspiller, office og internet. Men det er simpelthen så integreret en del af Unix at du ikke kommer udenom den som superbruger .
Og som almindelig bruger er det ikke anbefalet at undgå den. Lidt ligesom at insistere på lydbøger for at undgå at lære at læse: Man skal bruge en til at læse for een når der ikke er lavet en lydbog.


Domiino
Domiino's picture
Antal: 622
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
Et par indskud

Nu har jeg selv personligt erfaring med salg af IT hardware / software via den virksomhed jeg tidligere arbejdede i - en CBC butik (en af de gode gamle IT butikker, hvor vi som sælgere også var teknisk minded, ikke som i Ølelefanten).

Min daværende chef ville IKKE have vi solgte "open source" programmer, heller ikke til Windows computere, da han ikke troede på programmernes langtidsholdbarhed, samtidigt kunne han ikke tjene igen og igen på abonnementer fra f.eks. Office 365.

Vi måtte heller ikke sælge installation af Linux, da problemet igen var, vores teknikere ikke kendte på systemerne, så de kunne ikke hjælpe hvis kunderne ringende ind og havde problemer.

Problemet med Linux / Open Source er, at der ikke er en kommerciel virksomhed der kan lave en samled markedsføring af produkterne, det er ene af små celler, der har hvert deres lille område. Sjovt nok, så ved virksomhederne GODT hvad Linux kan, og hvad Linux er god til, da de selv bruger dem til at være backend på mange af deres services.

FRIcomputer / LinuxPusher
Nu har jeg selv prøvet at sælge Linux computere med enten Mint eller Ubuntu (da det er klart de mest brugervenlige distros til nybegyndere). i snart 3 år, og jeg har ca. solgt 25 computere med Linux. Jeg har faktisk ikke fået nogen henvendelser med noget der ikke har virket. Folk har fået en lille intro til hvordan tingene virker, opdateringer osv. Og så har det bare kørt. Det er slet ikke mit indtjeningsområde, men jeg hygger mig med at få Linux ud til det danske folk :)


linuxuser42
Antal: 516
Tilmeldt:
05-01-2008
User is online
i snart 3 år, og jeg

#15: i snart 3 år, og jeg har ca. solgt 25 computere med Linux.
Sælger du dem med dual boot? Så kunne folk bruge det som deres 'rescue partition' og noget de stille og roligt kunne vænne sig til. Eller måske mere uset: En virtuel windows/mac som man kunne forbinde til, dvs i en VM. En slags payback til MS for WSL.

#15:
Det er sikkert svært at sælge, QED. Desværre. Jeg kunne unde dig at blive millionær på det ASAP. Din butik er så fin.


Domiino
Domiino's picture
Antal: 622
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
Nej ingen dualboot, jeg

#16: Nej ingen dualboot, jeg sælger helst heller ikke computere med Windows, det er LINUX eller ej :)

Det er ikke noget jeg tjener noget på, i hvert fald ikke nok til at få andet end en ekstra kop kaffe, men det er mere min ildsjæl omkring Open Source der driver værket. Jeg har ikke nogen lyst til at blive millionær på at sælge computere, det kræver meget tid også efter support, så skal jeg jo til at have ansatte og det magter jeg slet ikke :)

Jeg fører heller ikke noget lager, bestiller hjem fra min leverandør når en kunde bestiller en PC, så holder mine udgifter så langt nede jeg kan. Dog er mit lager fyldt med Kopper, T-Shirts og andet Linux sjovt fra da jeg købe LinuxPusher :)


Heste_HunD
Antal: 26
Tilmeldt:
02-06-2020
User is offline
”søndagsbilist”

Reelt set er jeg nok den som kommer tættest på at være den omtalte ”søndagsbilist” her i tråden. Jeg har INGEN programmerings kundskaber eller nogen særlig god forståelse af hvordan hardware interagerer.
Den form for analfabetisme har dog aldrig forhindret mig i, selv af samle flere computere fra bunden og selv installere operativsystemer. Det handler om interesse eller/og at gide.

Da jeg i 2015 besluttede mig for at forlade Windows 7 og hele Microsoft baduljen, handlede det om frihed. Altså ikke free som i gratis, men free som i frihed. Derfor linux.

Linux er heller ikke specielt svært at installere nu om stunder, i hvert fald ikke vis man bare skal have en simpel hjemme pc opsætning. Det hele foregår da også via GUI, hvis man vælger en fornuftig begynder distro. Hvis man har mere komplekse behov, så er der nok ingen vej uden om terminalen, men så er man nok også computer kyndig i forvejen.
Det hænder da også at jeg må ty til terminalen, hvis jeg fx ikke kan få et program fra de gængse software kilder. Men det handler jo bare om at finde en troværdig guide og klippe/klistre nogle kommandoer.
Det som jeg oplever som den største begrænsning af Linux, er hardware support, hvis en computer er for ny i forhold til distroen.

Befolkningen som flest er komplet uinteresserede i hvad diverse bigtech virksomheder serverer og æder bare det første og nemmeste, som bliver serveret for dem. Selv på regerings niveau evnes det ikke at lovgive fornuftigt. Lemmingerne fortsætter ud over kanten.

For mange år siden erkendte jeg at min usystematiske hjerne ikke egner sig til kode og anden matematisk galskab. Det vigtigste for mig er at mestre det backup program jeg bruger, så jeg altid kan omgøre mine bommerter, hurtigt. Jeg kan ikke regne – Men jeg har regnet den ud.

Kun havet frygter ikke en tåbe


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1517
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Befolkningen som flest er

Befolkningen som flest er komplet uinteresserede i hvad diverse bigtech virksomheder serverer og æder bare det første og nemmeste, som bliver serveret for dem. Selv på regerings niveau evnes det ikke at lovgive fornuftigt. Lemmingerne fortsætter ud over kanten.

Folk har en hverdag, der skal køre.


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1517
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Men det er simpelthen så

Men det er simpelthen så integreret en del af Unix

Visse systemer, har vist, at det kan lade sig gøre, at Gui og Shell kan leve hånd i hånd, uden at du nogensinde skal røre shell, uanset hvad du laver på maskinen, i og med applikationslaget imellem userland og shell er meget tykkere og rigere på API's, i kraft af at være binært baseret, og ikke source baseret på nedre niveau. Forstået sådan, at alt I/O der har med mus og keyboard at gøre er et objekt du kan flytte, forme og interagere med med mus og keyboard, i mordsætning til, at alt er en hard dependency på shell.
Så ikke al Unix er så afhængig af shell. Pas på med ikke at skære alt Unix-baseret over en kam.

Jeg gentager:

Der er ikke kun en rigtig måde, at gøre computing på.


Heste_HunD
Antal: 26
Tilmeldt:
02-06-2020
User is offline
Kortsigtet strategi,

#19:
Kortsigtet strategi, må jeg sige.

Kun havet frygter ikke en tåbe


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1517
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Kortsigtet strategi, må jeg

Kortsigtet strategi, må jeg sige.

Uddyb?

Er det lemmingeagtigt, at håbe på en rigere grafisk arbejdsgang på Linux og BSD?


linuxuser42
Antal: 516
Tilmeldt:
05-01-2008
User is online
Der er jo et stykke op

#22:
Der er jo et stykke op til Apple. Suk.
Jeg har modvilligt accepteret det at Mac tager søndagsbilisterne der ikke har tid.
Arhh.. næsten accepteret. Men respekt og Gretha Thunberg points til dem der synes Mac alligevel er lidt for uambitiøst.
Og jeg skal da nok heppe på jer der vil forbedre GUI baseret sysadm selvom der IMO er lavere hængende frugter at plukke.


osjensen
osjensen's picture
Antal: 1655
Tilmeldt:
14-01-2007
User is offline
Sådan siden år 2000, eller

Sådan siden år 2000, eller de sidste 20 år, har man kunnet installere og køre linux, uden at røre terminalen. Dengang Redhat og Mandrake Linux.

Siden hen, blev Ubuntu berømt, og alle HOWTOs, viser nu, hvordan alt gøres i terminalen, ganske som på Debian, som Ubuntu bygger på.
Men det er jo et VALG fra ca 2005, og måske, det valg man skal have ændret.
Sådan at de GUI baserede værktøjer, bliver fremmet.
Hvem gider udvikle GUI værktøjer, hvis brugerne konsekvent vejledes, til at bruge terminalen?

"Linux - er det ikke sådan noget Dos, hvor man skal skrive en masse"

--------------------------------------------------------
Søg på linuxin:
https://duckduckgo.com/?q=+site%3Alinuxin.dk+%3F&i...


Heste_HunD
Antal: 26
Tilmeldt:
02-06-2020
User is offline
Kortsigtet strategi,

#22: Kortsigtet strategi, må jeg sige.

Uddyb?

Er det lemmingeagtigt, at håbe på en rigere grafisk arbejdsgang på Linux og BSD?

Nej, Nej, Nej! Det vil da være kæmpe fordel for alle, på nær hulemænd. Når jeg siger lemminger handler det om folk som bare blindt og uden omtanke æder den nemmeste løsning, hver gang! Altså, primært kommercielle løsninger med monpol og en hæmningsløs trang til udnytte dine og mine data.

Kun havet frygter ikke en tåbe


osjensen
osjensen's picture
Antal: 1655
Tilmeldt:
14-01-2007
User is offline
Det er et mærkeligt setup,

Det er et mærkeligt setup, med en EU komisær, der bekæmper monopoler, og høst af private data. Alt i medens stat, kommuner og uddannelsesinstitutioner, bygger alt op på selv samme monopoler.

Der er måske grundlag for lidt optimisme -
https://dit.dk/da/Nyheder/2019/opensource
og Bornhack 2021, er på trapperne.
https://bornhack.dk/bornhack-2021/

Sker der noget denne gang, eller bliver forsøget kvalt af lobbyister, og indkøbs aftaler, i det offentlige?

--------------------------------------------------------
Søg på linuxin:
https://duckduckgo.com/?q=+site%3Alinuxin.dk+%3F&i...


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1517
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Mac tager søndagsbilisterne

Mac tager søndagsbilisterne der ikke har tid.

Og dygtige sysadmins, som vil gå direkte i hug med, at være kreative og produktive, og bruge tiden på det, og kun det.


linuxuser42
Antal: 516
Tilmeldt:
05-01-2008
User is online
Hvem gider udvikle GUI

#24: Hvem gider udvikle GUI værktøjer, hvis brugerne konsekvent vejledes, til at bruge terminalen
Præcis. Jeg ved godt hvad jeg ville vælge. Men hvad kan man gøre hvis man overalt sælger det at terminal er == nørd? Så må man gå grafik vejen (not).


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1517
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Igen, der er jo ingen der

Igen, der er jo ingen der påstår at både GUI og Shell ikke kan eksistere side om side med hinanden til brug for folks forskellige behov og lyster.
Det behøver jo ikke være enten eller.

Der er intet der er mere rigtigt, end andet.

Det her er jeg enig i.

Tankeskud skriver:

"-- Behovet for terminalen skal minimeres. Der skal være flere grafiske brugerflader og hjælpe programmer (gerne med et tiltrækkende design, men det behøver ikke være et krav). Ønsker man ikke de mange brugerflader, skal man kunne slå det fra (enten med terminal eller en brugerflade i systemet). "

Og som jeg selv har skrevet:

"Spørgsmålet fra mig lyder da, er det for meget, når man skal systemadministrere, når man vil justere på et par knapper, der har indflydelse på det arbejde og de programmer man bruger. Her bør der være en grænse imellem intuitiv programbrug og nørdet systemadministration.
Hvis jeg skal skille mine højtalere ad eller pille ved kabler for, at justere noget bas eller treble, så kommer jeg til at arbejde på dem og ikke med dem.
Jeg kan derimod godt forstå, at det kan være nødvendigt at vedligeholde dem og passe godt på dem. Men hvis jeg skal justere et par småting, så skal det ikke være meningen, at jeg skal pille i indmaden. "


Domiino
Domiino's picture
Antal: 622
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
#26 Sker der noget denne

#26
Sker der noget denne gang, eller bliver forsøget kvalt af lobbyister, og indkøbs aftaler, i det offentlige?

BANG! Der ramte du lige sømmet på hovedet!

Vi lærer vores unge at bruge enheder spækket med proprietær software der oven i købet ikke lærer de unge at tænke selvstændigt. Jeg mener ikke at Apple bidrager til uddannelse af de unges viden omkring hvordan IT virker og fungerer.


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1517
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Det bliver meget ideologisk

Tråden bliver meget ideologisk nu, så hvis vi skal tilbage på det pragmatiske, tekniske spor:

Hvis jeg køber en vaskemaskine, så skal jeg vaske tøj. Jeg skal ikke finde ud af hvordan lågen og tromlen virker. Jeg sætter den til strømmen og vandindtaget, og begynder at vaske tøj.


Domiino
Domiino's picture
Antal: 622
Tilmeldt:
26-03-2008
User is offline
Et godt salgsargument for

Et godt salgsargument for Linux generelt er at når man køber en PC eller installere Linux på en PC, så er det ens egen PC igen. Lige som i gamle dage. Ingen brug for registrering, ingen brug for abonnementer, ingen brug for tvungne opgraderinger (det kan så diskuteres hvor sikkert det er).

Da jeg købte min første PC, var den som den var med DOS 6.22 og senere Windows 3.11, den kørte ALTID medmindre der var noget fysisk i stykker på computeren. I dag aner man ikke om ens PC kan starte igen efter en opdatering. Det er noget jeg kender fra mange Windows brugere, de har sloges meget med printerproblemer i Windows 10 pga. nogen opdateringer.


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1517
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Og i tilfælde af disse

** Slettet af respekt for trådens indhold **


TankeSkud
TankeSkud's picture
Antal: 71
Tilmeldt:
29-07-2020
User is offline
Og i tilfælde af disse

Og i tilfælde af disse typer, der kører imod trafikken på motorvejen - anbefaler jeg en Chromebook eller en iPad. Dem kan man ikke f**ke op softwaremæssigt.

Det har ikke rigtig nogen relevans for emnet. Tråden handler om, hvad der kan gøres for at udbrede linux. Den handler ikke om Chromebooks og iPads.

Det er bare et TankeSkud...


OracleJMT
OracleJMT's picture
Antal: 1517
Tilmeldt:
26-05-2013
User is offline
Ok, sorry.

Ok, sorry.

Men læs #31 og #29 og evt. #1 #3 og #5


linuxuser42
Antal: 516
Tilmeldt:
05-01-2008
User is online
Ok. Her er et gigant

Ok. Her er et gigant vildskud til hr TankeSkud :-)
Linuxin.dk kunne have en support funktion hvor folk kunne komme med deres pc og få lavet Dualboot eller bare kørt over med en distro vi kan enes om at supportere.
Så kunne man dele landet op i zoner og dem der vil kunne tilmelde sig support gruppen. Hjælpen skulle self være 100% uforpligtende. Men man burde afkræve transport og forsendelsesomkostninger og måske et bidrag til Røde Kors eller lignende så folk ikke udnytter det.