• Opret dig
  • Glemt adgangskode

User account menu

  • Artikler
  • Forside
  • Forum
  • Nyheder
  • Log ind
Hjem
LinuxIN.dk

Snak med

Opret dig!

Af Anonym | 19.11.2005 09:48

Indtryk af FreeBSD

Artikel
Selvom dette er et GNU/Linux site tænkte jeg alligevel at en mindre artikel om FreeBSD kunne have interesse. Kan ikke direkte kaldes en anmeldelse, men mere blot mine indtryk af systemet i forhold til GNU/Linux som jeg har brugt i et par nu.

Af årsager jeg ikke helt ved, fik jeg lyst til at prøve at bruge FreeBSD på min stationære maskine i stedet for Gentoo GNU/Linux. Da jeg skulle til at finde en ISO med 6.0-RC1 faldt jeg sjovt nok over en ISO med 6.0-RELEASE (som blev officielt annonceret dagen efter), så heldigt for mig blev det den nyeste STABLE jeg fik leget med.

Installation
Jeg besluttede mig for at starte med en hurtig prøve installation med binære pakker, blot for at teste om det nu kunne køre med mit hardware. Specielt skulle lyd og 3D accelleration gerne virke. Installationsproceduren er menubaseret og minder om installeren til Debian og lignende. Altså ikke en "step-by-step" guided install, men blot en menu hvor man kan vælge en masse installationspunkter. Tager man dem oppefra og ned går det nok godt. Den måde at gøre tingene på synes jeg ganske godt om, da det giver en god kontrol og grundinstallationen var da heller ikke noget videre problem, når man har erfaring med den slags installationer. Ellers er processen fint beskrevet i den officielle Handbook.
Det forløb uden videre problemer og efter lidt rod med X kørte det da også ganske fint. Lyden var dejlig nem at installere, bare loade et modul, og så virkede det. Er ellers vant til at skulle sætte en masse alsa-ting op og få lavet en masse kernemoduler. Jeg fik nvidia-driverne ind og de kørte fint, bortset fra AGP understøttelse, hvilket jeg stadig bøvler lidt med. Ifølge 'glxgears' gav det noget lavere FPS, men så krævende er mine spil heller ikke at det gør det store. Kan kun mærkes i UT2004.
Så da jeg havde konstateret at det meste virkede som ønsket, tog jeg fat på en mere ren installation hvor jeg vil bygge alt fra grunden. Efter grundsystemet var inde, var det med lidt hjælp fra håndbogen ganske nemt at få 'cvsup' til at hente kildekoden til hele systemet. Så tog jeg fat på kernekonfiguration, som blot bestod af en enkelt overskuelig og veldokumeneret fil. Meget mere enkelt end at sætte Linux-kernen op synes jeg, der har et hav af mystiske muligheder. At bygge kernen og hele basis-systemet er ganske enkelt og igen godt forklaret i håndbogen. Med 'cvsup' kan man så løbende opdatere kildekoden til det nyeste og dermed på en måde hele tiden med nyeste stabile udgave af FreeBSD.

Daglig brug
Pakkesystemet var rimelig nemt at gå til da jeg kendte til Gentoo's portage, som jo er baseret på BSD's ports. Som udgangspunkt er der dog ikke noget smart program som 'emerge' til at håndtere det, men sådanne værktøjer kan nemt installeres og de fungerer ganske fint. De er dog knapt så avancerede som 'emerge', men jeg synes dog de på de fleste måder fungerer ganske godt.
Af programmer er udvalget jo omtrent det samme og FreeBSD's ports er ganske omfattende og holdes godt opdateret. I den forbindelse må jeg bare nævne siden www.freshports.org, som gør det dejlig nemt både at browse i ports udvalget og løbende holde sig opdateret med det man har installeret via e-mail.
Hvad angår performance så kører det hverken værre eller bedre end jeg er vant til med GNU/Linux. Omtrent samme opstartstid, samme RAM-forbrug osv. Ikke noget der.
Der hvor jeg nok har skulle sætte mig mest ind i noget nyt, er når det gælder konfiguration, opsætning og administration af systemet generelt. Filer placeres noget anderledes, config-filer er anderledes, opstartsprocessen er anderledes osv. FreeBSD har generelt som et princip at holde tingene så enkle som muligt (Keep It Simple Stupid), og det ses på både godt og ondt. Synes fx rigtig godt om den enkle måde /boot/loader.conf og /etc/rc.conf fungerer på.

Konklusion
Som man vel kan ane er det måske svært at se hvori forskellene mellem en BSD og en GNU/Linux er, og det er da rigtigt nok heller ikke i den daglige brug af programmer man bør kigge på hvis man er interesseret i bruge FreeBSD, men derimod i de mere bagvedliggende ting. Udviklingsformen er jo markant anderledes, da FreeBSD er en samlet organisation der udvikler hele systemt og har en fast plan for udviklingen, mens GNU og Linux jo er helt adskilte projekter som ikke nødvendigvis altid snakker sammen. BSD-folk er måske også mere konservative og stræber ikke efter at lave nye smarte features, men derimod gøre tingene ordentligt. Det ses da også i sikkerhedsmæssige sammenhæng, hvor jeg bestemt vil mene at BSDerne er foran og egentlig også med generel kvalitet af kode. Og licensen er selvfølgelig også markant anderledes, da BSD-licensen groft sagt giver folk lov til at gøre hvad som helst med koden, bare de ikke påstår de selv har lavet den.
Men i sidste ende er det nok bare lysten til at lære noget nyt der driver mig.
  • Log ind eller opret dig for at tilføje kommentarer

Kommentarer

Svar søges

den er sjov 0
llumos Unix-operativsystem, 0
Den er go 0
14. februar = I Love Free Software Day 0
Lokal fil-deling - for de dovne. 0

Seneste aktivitet

Reserve kernel og btrfs 2
En snak om Linux-kompatibel software 12
PCLinuxOS 28
"Intet realistisk alternativ" - mig i r*ven 17
Open source events i danmark? 3
Virtuel maskine? 4
Gode anmeldelser Zorin OS 17.3 8
Open Source-eksperimentet 5
Nulstilling af adgangskode 6
Ingen Mint 5
Linux App Store Flathub når 3 milliarder downloads 2
Digitaliseringsministeriet sætter gang i pilotprojekt om digital suverænitet 3
Mest sikker webbrowser 5
Firefox 2
Privatbeskeder 7
Backup/synkronisering? 3
BigLinux 5
Chatgpt satire 1
Læsning af databasefil i Firefox 2
Vanilla OS 15

© 2025 Linuxin og de respektive skribenter

Oprettet og drevet af nørder siden 2004 !