Dette spørgsmål tager de op i en af de nyere afsnit af podcasten Linux After Dark.
Der bliver svaret Docker og NixOs og andre. En af grundende er at man bliver udsat for über evangalisme fra frelste fanatikere, og derfor, måske i trods, ikke rigtig gider disse halvnye ting.
Jeg er aldrig kommet rigtigt for alvor igang med Arch pga blankøjede fanatikere, he he. Det får en til at tænke på, hvordan man virker på en inkarneret Mac/Win bruger...
Hvad har du valgt fra og hvorfor?
--
Mine opdaterede 'danske' Debian iso'er https://wwvaldemar.dk/indexiso.html
Dumme Linux citater: https://wwvaldemar.dk/jeg.pdf
Debian 12 demo: http://wwvaldemar.dk/d12demo.webm
24-05-2021
Jeg valgte, at prøve at dygtiggøre mig og prøve så mange operativsystemer og distros og værktøjer og programmer, som overhovedet muligt, da jeg bevægede mig væk fra Windows og computersikkerhed, som var min første 'skill' jeg lærte og blev dygtig til.
Jeg prøvede, at holde mig til "den alsidige, men sikre og hurtige, funktionelle desktop," som fokuspunkt hvor jeg kunne blive dygtigere rent teknisk. I starten ville jeg gerne på sigt have et IT job, som systemadministrator, men med tiden mistede jeg interessen for, at gå den vej og besluttede i stedet, at jeg ville blive god nok, sådan så jeg ville kunne hjælpe min kone og mine venner med opsætninger, troubleshooting, sikkerhed og vedligeholdelse. Det lykkedes sådan set, men interessen for, at distrohoppe faldt i takt med, at der opstod en vis mæthed for at blive ved med, at slå en død hest. Ofte handlede det bare om præferencer og temperament. 95% ville virke på alle platforme, med undtagelse af et par småting.
Så jeg har prøvet alle, og valget faldt på:
FreeBSD på serveren, MacOS/MicroOS på desktoppen, og Android på telefonen i form af Google Pixel. Ingen tablets mere, selvom jeg har været der. Ingen ChromeBooks. Windows på en Bootcamp partition til ældre spil, og PS5 og Xbox Series X til de hardcore spil.
Hvad jeg har prøvet - nogle gennem længere tid:
Ubuntu - har erfaring med
Linux Mint - har erfaring med
Linux Lite - har erfaring med
Bodhi Linux
Slackware - har erfaring med
Emmabuntüs - har erfaring med
Alpine Linux
NixOS
Arch Linux - har erfaring med
Manjaro - har erfaring med
Antergos - har erfaring med
Endeavour OS - har erfaring med
DragonflyBSD - har erfaring med
OpenSolaris/Illumos/OpenIndiana - har erfaring med
FreeBSD - har erfaring med
OpenBSD - har erfaring med
NetBSD - har erfaring med
Fedora - har erfaring med
OpenSUSE - har erfaring med
Debian Stable/Testing - har erfaring med
MX Linux - har erfaring med
Elementary OS - har erfaring med
KDE Neon - har erfaring med
Kubuntu - har erfaring med
PCBSD/TrueOS - har erfaring med
Ubuntu Mate - har erfaring med
Lubuntu - har erfaring med
Xubuntu - har erfaring med
Gentoo
Calculate Linux
Salix
Artix - har erfaring med
Alma Linux - har erfaring med
CentOS, før det blev til CentOS Stream - har erfaring med
RHEL Desktop - har erfaring med
SLES Desktop - har erfaring med
PCLinuxOS - har erfaring med
Og mange mange flere ...
Jeg er god til:
Drivere
Grafikopsætning
Lydopsætning
Troubleshooting og opsætning via. Google
Huske programindstillinger og programmer
Opsætning af umask/chmod indstillinger og andet sikkerhed
Opsætning af printere
Håndtering af tjenester via systemd
Opsætning af browser, Tor, VPN/proxy's
Opsætning af content/cross site scripting blockers
Optimering af HW acceleration, minimering af screen tearing
-
Så alt i alt er det jeg har dygtiggjort mig i:
Den sikre, hurtige multimedia-desktop.
Hvad jeg har valgt fra og hvorfor:
Jeg har valgt Ubuntu-familien, samt derivater fra, fordi jeg ikke bryder mig apt. Jeg bryder mig ikke om snap, og jeg bryder mig ikke om meget af den attitude med, at gøre tingene på deres egen måde, i eget hus, og ikke tage 100% fra upstream: Cinnamon, Mint in house-apps, Ubuntu Snap, særligt patchede kerner, patches oven på patches oven på ... Hacks, you name it. Det er også derfor, at jeg ikke kan lide Arch-derivater overhovedet. Manjaro, det hedengangne Antergos, EndeavourOS, Garuda, Debian derivater kan jeg heller ikke lide. - Selve Debian holder jeg meget af. Men man skulle også være et skarn hvis man ikke respekterede den ældste Linux distribution med den mest ædle historie.
- Jeg kan godt lide at bruge noget, der føles som at det kommer fra kilden, eller så tæt på, som det kan blive. Så tæt på standarderne, som muligt, uden alt for meget Ubuntu-ændringer i det. Og så kan jeg godt lide RPM. Jeg kan også bedre lide SeLinux, end AppArmor, og jeg kan lide, når det som standard har sikre defaults/profiler.
Jeg kan også godt lide nogle af de valg mht. btrfs compression, og zram Fedora laver. Jeg ville ønske OpenSUSE og MicroOS var gået over til det. Richard Brown har talt meget om, at de efter pres fra communitiet vil gå over til, at bruge virtuel ram/zram snarest muligt, i MicroOS. Btrfs Compression er givetvis noget der er i støbeskeen, men som Fedora har haft i lang tid også.
Så for mig handler det mest om præferencer for særlige teknikaliteter, eller mangel på samme, end det handler om 13 årige, der spiller smarte på nettet. Kunne ikke give en flyvende f*ck. De bør aldrig tages seriøst i forhold til ens valg af distro. Især ikke hvis man selv er voksen og fornuftig. Så bør man læse distros/styresystemers dokumentation, før man læser og ser ævl fra trolls på Reddit og Youtube. :-)
05-12-2009
#0: Der bliver svaret Docker og NixOs
Jeg bruger Docker en hel del. Det er skidesmart! NixOS har jeg aldrig hørt om :)
Inden jeg begyndte med Linux på desktoppen, var jeg nødt til at sætte mig ind i opsætning og drift af Linux-servere. Jeg blev forelsket i Linux og besluttede at det også skulle på desktoppen, men først efter at have konstateret, at Total Commander virkede fint under Wine.
Så jeg er rimeligt god til serverdrift og opsætning. Dog ikke mailservere, det er virkeligt langhåret at have med at gøre hvis det skal holdes nogenlunde spamfri.
Jeg er også ret ferm på kommandolinjen.
Jeg har aldrig sat mig ind i GUI-programmering for alvor, det gjorde jeg ellers meget til Windows med fx Delphi. Årsagen var de mange distroer, der var forskellige værktøjer til de forskellige familier, og det orkede jeg ikke at sætte mig ind i.
Systemnær programmering (kerne og drivere) har jeg heller aldrig orket at gøre noget ved selv om det må være vildt spændende.
05-01-2008
Docker er supercool, yes. Har brugt det på samme måde som Distrobox i mange år. Så kan man have både en Redhat (Centos) og en Debian på samme tid.
NixOS' pakke manager er imponerende. Er dog ikke hoppet på selve NixOS, det behøver man ikke for at få glæde af Nix.
--
Mine opdaterede 'danske' Debian iso'er https://wwvaldemar.dk/indexiso.html
Dumme Linux citater: https://wwvaldemar.dk/jeg.pdf
Debian 12 demo: http://wwvaldemar.dk/d12demo.webm
24-05-2021
NixOS' pakke manager er imponerende.
Ja, det er den sandelig. Jeg har brugt den på MacOS i stedet for Homebrew i en periode.
24-05-2021
på samme måde som Distrobox i mange år.
Blot til info, så alle ved det. :)
Distrobox er ikke selve container-programmet, men Distrobox gør brug af Podman for at kunne fungere. :)