Hørte emnet i en podcast: Er Linux svært?
Værterne i Linux After Dark er selvsagt farvede i deres svar. Men deres pointe var vel at så længe man ikke regner med at køre deciderede Windows og Mac programmer, men bare bruger de mange paralleller i Linux, så er det en 'god handel'.
Hvad ville du svare til potentielle nye brugere?
--
Mine opdaterede 'danske' Debian iso'er https://wwvaldemar.dk/indexiso.html
Dumme Linux citater: https://wwvaldemar.dk/jeg.pdf
Debian 12 demo: http://wwvaldemar.dk/d12demo.webm
Script: https://github.com/linuxuser42/dabien/blob/master/...
24-05-2021
Der er jo også mange crossovers (apps, der virker på alle platforme) efterhånden. Det eneste der egentlig er tilbage, der sådan rigtig mangler er MS Office og Adobe og måske AutoCad programmer.
Ellers mangler der faktisk ingenting.
Så kan man leve uden ovennævnte, så er Linux såmænd mere end klar til den almindelige hverdag på desktoppen.
26-03-2008
Linux er vel ikke meget sværere end Windows eller MacOS?
Prøv at sig til en total newbie Windows bruger at de skal gå ind og fejlfinde og et Wifi netværk der ikke virker, en printer der ikke vil printe eller når Windows får disse sjove fejl hvor alle ikonerne forsvinder fra deres skrivebord og ikonerne i startlinjen ikke virker....
Linux er som udgangspunkt ikke sværere at bruge end Windows eller MacOS - set ud fra en brugers synpunkt. Jeg ved ikke hvor tit jeg høre fra mange af mine kunder Hvorfor ligger der en mappe der hedder "OneDrive" der - hvordan fjerner jeg den. Hvorfor ligger der nogen underlige mapper under favoritter, dem har jeg da ikke lavet. Hvorfor får jeg alle mulige popups fra nogen der vil rense min computer for virus (ironi) :)
Jeg vil vove at påstå, at 90% af danskerne der bare bruger mail, internet og måske lidt skriveprogram en gang imellem er lige så godt stillet på en Linux PC som på en Mac eller Windows PC.
Der hvor Linux fejler er i den manglende markedsføring som Windows og MacOS selvfølgelig har og så deres intigration til brugernes mobiltelefoner og tablet, så når Moster Oda tager et billede på hendes mobil, så fremkommer den automatisk på hendes PC....
Freelance Webdesigner
24-05-2021
Hvis man har Dropbox eller Google Drive er det egentlig let nok, at få filer til, at komme frem på computeren. Der er mulighed på begge for, at dem til, at uploade automatisk til deres kameramapper. Der er så en kameramappe på Linux PC'en i Google Drive eller Dropbox-mappen, hvor billederne fremgår. Det er også muligt, at ændre de mapper til desktoppen i stedet. På Linux hedder Google Drive "Insync," og er et tredjepartsprogram, der fungerer ligesom Google Drive appen på Windows. Dropbox er bare Dropbox.
Man kan også bruge Nautilus til Google Drive, hvis man vil, i GNOME.
Derudover kan man bruge KDEConnect til, at sende sms-er fra telefonen på Linux PC'en, styre markøren og keyboardet fra smartphonen, se opkaldsliste, få notifikationer om opkald på Linux PC'en, når ens telefon ringer, styre terminalen/køre kommandoer fra telefonen. Man skal dog være tilknyttet Wifi, men det er de fleste jo (bare ikke mig)
18-09-2023
En snak man bør have med en potentiel linux-bruger er nok, om de har nogle favorit programmer, som de ikke kan undvære på nogen måde. Indebære svaret MS Office (365), iTunes, Photoshop eller Roblox, ja så ville jeg nok anbefale dem at blive på Windows/Mac. For de findes ikke til platformen, heller ikke som flatpak eller i ubuntu snaps. Der er vist også noget problematik med en del EA/Maxis-titler og deres anticheat software.
Det ville nok være mit startsted overfor en potentiel person.
05-12-2009
Linux er ikke sværere. Men chancen for at nogle i omgangskredsen kan hjælpe med et specifikt problem, er mindre.
24-05-2021
#5
Eller gider... Men den del kom først efter undertegnede blev træt i brækmusklen efter utallige krævende, gratis forespørgsler om hjælp. Fra nu af er der betaling ved kasse 1, og det gælder også familie og venner. Problem solved. ;-)
05-01-2008
#6: utallige krævende, gratis forespørgsler
Yep. Der må være en grænse for graden af gratisme. Hvis folk viser reel interesse og gåpåmod er det noget andet. Men med gratis PC hjælp uden indsats hiver man også brødet ud af munden på professionelle.
--
Mine opdaterede 'danske' Debian iso'er https://wwvaldemar.dk/indexiso.html
Dumme Linux citater: https://wwvaldemar.dk/jeg.pdf
Debian 12 demo: http://wwvaldemar.dk/d12demo.webm
Script: https://github.com/linuxuser42/dabien/blob/master/...
13-10-2007
#1: Det eneste der egentlig er tilbage, der sådan rigtig mangler er MS Office og Adobe og måske AutoCad programmer.
MS Office har jeg brugt i mange år på arbejdsmarkedet, og LibreOffice har jeg også brugt i mange år privat, og jeg savner ikke noget.
Nu er jeg heller ikke SuperPowerUser med MS Certificering, men jeg tror dog, at LibreOffice kan opfylde de flestes behov for en kontorpakke.
Adobe brugte jeg ikke, og mht.kommercielle CADprogrammer, kender jeg sådan set kun AutoCAD LT, og der synes jeg, at LibreCAD er et værdigt alternativ.
Nærmere mit kompetanceområde er diagramtegnings- og printudlægningssoftware, der i kommercielle udgaver koster spidsen af en jetjager og et ikke uvæsentligt vedligeholdelsesgebyr.
Her vil jeg nævne KiCAD som et godt frit alternativ. Jeg har selv brugt det i arbejdsmæssig sammenhæng, og det producerer fuldt professionelle resultater, men som så mange frie programmer, er interface og arbejdsgange anderledes og noget man skal vænne sig til. Autoruteren er dog ikke meget bevendt og kan i hvert fald ikke klare opgaven på egen hånd, men hvis man hjælper den lidt med rækkefølgen, er den til at arbejde med.
Så er man omstillingsparat, er det intet problem. Ellers må man jo betale for de kommercieller programmer og de styresystemer, de kan køre på. Så det!
Så der mangler sådan set ikke noget, man ikke kan få fra fri software.
24-05-2021
Så der mangler sådan set ikke noget, man ikke kan få fra fri software.
I din arbejdsgang. :)
02-06-2020
For de fleste ”almindelige” brugere er det sgu da ret nemt at bruge Linux, hvis man ikke har obskur eller sprit ny hardware. De er da ligeglade om styresystemet er Wayland, Pipewire eller HDR kompatibelt (jeg taler for mig selv), bare det ruller.
Problemet er vel nærmest at få skidtet installeret, MEN! De selv samme brugere vil for det meste heller ikke være i stand til at installere Windows og ej heller sætte systemet op ( jeg taler IKKE for mig selv).
Distro-Junglen er jo dog derude, så vejledning er nødvendig.
Kun havet frygter ikke en tåbe
24-05-2021
#10
Helt enig.
24-05-2021
For de fleste ”almindelige” brugere
Er gamere ikke almindelige brugere? Der er ret mange gamere på Linux efterhånden, også i Danmark. :) De venter på VRR, Wayland, HDR fuld support, og den håndholdte linuxbaserede Steam Deck hjælper med kompatibiliteten med spiltitler. Så der er fremgang. Men at sige, at gamere ikke er almindelige brugere, tja.. Det ved jeg nu slet ikke, om jeg er enig med dig i.
05-01-2008
#12:
Linux er billigt at lave software til hvis det skal være åben. Hvis du vil tjene kassen, no hard feelings, så er det ved at bundle det med noget på MS eller Apple, eller lave noget med en license management dims.
Plejer at sige Linux ikke er en decideret gamer platform,- ikke at man ikke kunne bruge det som een men det er måske mere besværlig.
--
Mine opdaterede 'danske' Debian iso'er https://wwvaldemar.dk/indexiso.html
Dumme Linux citater: https://wwvaldemar.dk/jeg.pdf
Debian 12 demo: http://wwvaldemar.dk/d12demo.webm
Script: https://github.com/linuxuser42/dabien/blob/master/...
24-05-2021
Sådan er det ikke længere. Linux er en fremragende gaming platform, og kører ofte Windows spil via. Steam bedre end Windows gør, hvis de ikke er med anticheat.
Wayland mangler sådan set bare at understøtte VRR og HDR ordentligt.
02-06-2020
#12:
Altså! Nu forholder det sig ikke sådan at jeg syntes gamere er mærkelige. Men dem som virkelig spiller de sidste nye krævende spil, har oftest helt ny og meget specifik hardware, som ikke er understøttet. Det er spillene tit heller ikke. Jeg vil ikke kalde den type af gamere for ”almindelige” , men nærmere specialister.
Hr og Fru Danmark derimod, vil oftest kunne spille deres ældre spil uden problemer på Linux.
Kun havet frygter ikke en tåbe
24-05-2021
Ikke understøttet i Ubuntu LTS, Mint og Debian Stable, måske. Men de rullende som Arch (eller Arch baserede, såsom Manjaro, og OpenSUSE Tumbleweed, samt Fedora eller Fedora Silverblue, Kinoite, eller Fedora forken Nobara, - Fedora der ikke er rullende, men alligevel ofte bliver opdateret, - understøtter mange flere nyere maskiner hurtigere, klart nok. Det er også dem der anbefales, at bruge, hvis man vil have succes med de nyeste spil. Ofte går der ikke mere end et par måneder, før et nyt Windows Steam spil er understøttet med seneste kerne på ny hardware.
Jeg har heller ikke nævnt noget om "mærkelig." Man er ikke altid mærkelig, når man ikke er almindelig, i mine øjne.
07-11-2020
Vi, der har et godt kendskab til Linux, skal også huske at tænke på, hvem vi anbefaler at bruge Linux.
Et par eksempler:
1. Jeg har brugt Linux on/off i 20 år (min første installation var Mandrake 10,2) og har efterhånden et godt kendskab til Linux, og kan hjælpe de fleste. Men jeg overvejer kraftigt, HVEM jeg anbefaler at skifte til Linux.
Min bror (som kan være ret nørdet) viste jeg både Mandriva og Ubuntu, men som jeg sagde til ham dengang, at der findes rigtigt mange distributioner derude, men der måske var 15-20 distributioner, hvor der var et fornuftigt stort brugerforum, og jeg viste ham vist Distrowatch.com, så han kunne læse og vælge. Han gik i gang, og efter at have prøvet flere forskellige distributioner havnede han på Linux Mint, som han nu har brugt de sidste 15 år.
2. I efteråret fik min mor en virus ind på hendes Windows 10 (Min bror havde slået hendes AV fra, grundet han ikke kunne komme ind på nogle sider :D ) han fik så den idé, at hun skulle begynde at bruge Mint. Hun er 80, og man skal ikke lave for meget om, det går sjældent godt. Da det er mig, som kommer til at skulle hjælpe hende, så fik jeg heldigvis snakket ham fra idéen.
3. Hjælper vi nogen med at komme igang med Linux, bør vi også hjælpe dem tilbage til Windows. Tilbage i tiden, hvor det var den ganmle hjemmeside, var der nogle fra forummet, som fik en ung pige i gang med Fedora, som på daværende tidspunkt brugte LVM filsystemet. Hun savnede ret hurtigt Windows, og forsøgte selv at geninstallere Windows, men hun ikke få lov til at formatere harddisken grundet LVM (sikkert et Windows problem).
Hun spurgte flere gang om hjælp i forummet, men fik det åndsvage svar - "At når hun kunne installere Fedora selv, så kunne hun selv komme tilbage. For man skulle spørge om hjælp til Windows i et Linuxforum"
Jeg kunne ikke lade den ligge, og fik skabt kontakt til hende, og hjulpet hende igennem skiftet. Jeg vandt ikke popularitets konkurrencen på Linuxin det år.
Jeg hjælper gerne andre med at komme i gang med Linux, og også at vende tilbage til Windows, hvis ikke skiftet bliver som ønsket. OG jeg advarer ALLE - flere gange, om at Linux ikke er Windows, at rigtigt mange ting bare fungerer på en anden måde, end på Windows.
24-05-2021
Godt skriv, men LVM er volume manager, ikke filsystem. :)