
Filstrukturen.
Hvis du kommer fra Windows verdenen vil du nok have meget svært ved at forstå filstrukturen i Linux, den er bygget på et helt andet koncept der stammer fra UNIX.
Den nemmeste måde at forstå det på er nok at bruge det, jeg vil alligevel prøve at beskrive det så du er lidt forberedt til din installation af Linux.
I Linux starter filstrukturen altid med /, der til dels kan sammenlignes med denne computer i Windows, som du kan se i illustrationen har du derunder dine biblioteker, det vil sige at hvis du skal bruge en fil der hedder test.txt fra biblioteket news på illustrationen, vil den absolutte sti være /var/spool/news/test.txt.
Der eksisterer ikke noget C: eller D: lad mig give et eksempel, du har en maskine med en harddisk på 50 Gb.
Du har nogle hjemme biblioteker på din maskine og vil gerne afsætte 10 Gb til disse brugere, i Linux verden ligger hjemmebiblioteker i /home.
Så kan du gøre det at du partitionerer 40 Gb til din / partition og 10 Gb til /home så har brugerne 10 Gb at bruge af, og systemet bliver ikke påvirket hvis /home løber tør for plads.
En anden måde at forklare / opbygningen på er ved at forklare mountningen af et Cd-rom drev.
Når du vil hive fat i dit cd-rom drev skal du først mounte det, det gøres til et tomt bibliotek, normalt til /mnt/cdrom eller /media/cdrom, eksempelvis :
# mount /dev/cdrom /mnt/cdrom
Hvis der ligger en fil i roden af cd-romen der hedder test.txt er dens absolutte sti så /mnt/cdrom/test.txt
Mounte kan sammenlignes med at linke et filsystem til et tomt bibliotek, det betyder at man kan mounte hvad som helst til hvor som helst. Blande forskellige partitioner og filsystemer under /.
Når vi booter kan vi sætte Linux til at mounte ting automatisk det kan f. eks være et share til en filserver, en ny partition eller hvis du dual booter mellem Linux og Windows. Hvis du skal bruge dine mp3 filer på Windows partitionen kan du mounte den manuelt til f. eks /win når du skal bruge filerne, ellers kan det gøres automatisk ved opstart ved at editere konfigurations filen /etc/fstab.
Fleksibiliteten af en sådan filstruktur gør at brugeren f. eks slet ikke vil bemærke at han eller hun vil bevæge sig ind på en filserver.
Linux er altid case sensitiv dvs a og A er to forskellige bogstaver. Man bruger ikke fil extentions på tre karakterer, som i Windows, altså er * alle filer, ikke *.* som vi kender fra Windows.
Læs også:
Del 1:
http://www.linuxin.dk/node/8879
Del 2
http://www.linuxin.dk/node/87
Del 4
http://www.linuxin.dk/node/90
01-01-1970
Hvad er Linux?