Jeg kan ikke lade være med at blive arrig over den første kommentar:
"I stedet for at gøre artiklen til et rent reklameindslag for Ubuntu, så kunne man med fordel i det mindste have nævnt, at Ubuntu altså ikke er synomymt med Linux. Der findes mange (og imo bedre) Linux-systemer.
Et link til eksempelvis distrowatch.com havde været på sin plads - sitet giver et hurtigt overblik over de mest populære Linux-systemer."
Jeg er for så vidt enig i hvad manden siger - men han gør lige hele linuxverdenen en bjørnetjeneste;
han forvirre brugeren - genialt, nu sad der lige et par glade EB læsere og tænkte "det lyder da spændende" blot for at finde ud af at de aldrig kommer til at gøre det helt rigtige...
er det tilladt at være bare lidt træt af linux-nørders manglende situations fornemmelse, og deres markedsføring af vores styresystem?
meget fint, ubuntu ER ikke synonym med linux, men lad det da for en i ***** blive det udaftil, dem der har behov for mere, skal nok selv finde ud af det!
#1 Der skrives at det er Linux-Systemet Ubuntu der bruges, hvilket betyder et bestemt system af mange. Så der siges intet om at Ubuntu ER Linux. Synes den artikel er meget god. Desuden kan man hellere ikke starte ud med at pressentere folk for hele Gnu/Linux verdenen, da dette blot vil forvire folk. Så snart de kommer ind i det, skal dette nok komme helt af sig selv. Og skulle der være nogle der ikke får det lært, kan dette også være ligemeget. Det handler ikke om hvilke distro'er folk benytter, men blot at de benytter en. Det vil gavne Gnu/Linux uanset. Forstår ikke hvorfor folk ikke kan leve med at der findes distro'er som ikke vil blive brugt eller kendt af alle. Vær dog glad for at at det går fremad, uanset hvilken distro...
#2 prøv at læs de kommentare der kommer længere nede på eb - det ligner noget her fra siden, som IMO ikke er særligt positivt eller godt for linux i det heletaget.
#0
Det er jo dét det hele handler om :) At man som et almindeligt menneske kan (med lidt energi) få sat tingene op og tilmed få glæde af flere af sine PC'ere end det ville have været muligt med Windows.
#1
Helt enig, det er simpelthen for tåbeligt at agere på den måde.
I alle henseender ér Ubuntu nok også det bedste valg når folk starter ud med Linux, ikke nok med at det er nemt, der er efterhånden også mange andre man kan spørge om hjælp samt gode guides så som vores egen ubuntu.linuxin.dk
Og som #3 fint pointerede, så er artiklen også udformet på en sådan måde, at man faktisk ikke får indtrykket at Ubuntu ER Linux.
Altså, når man skal score ved alle det gælder om at få sagt tingene på en positiv måde. Men når det er linux der skal sælges, synes det somom nogle brugere glemmer at koble hjernen ind.
I stedet for at bekalge sig over, at artiklen ikke linker til distrowatch, samt at den fremhæver ubuntu, kunne vedkommende jo have valgt at uddybe artiklen - eksempelvis således:
"Når den glade ubuntu-bruger bliver endnu mere vant til at bruge linux, opdager han måske, at andre former for linux er endnu bedre end ubuntu til nogle formål. Eksempelvis findes der arter af linux der er endnu bedre til gamle computere end ubuntu.
Det er nemlig noget af filosofien bag linux - at man skal have valgfrihed. Så linux er ikke bare et styresystem, men en masse forskellige muligheder. Den lette indgang til linux er at bruge ubuntu, fordi det er nemt at gå til for begyndere, men bliver man bidt af det er mulighederne for at få et system der passer 100% til ens behov til stede - eller blot et system man synes passer bedre til ens IT-filosofi (hvis man har sådan en) end ubuntu.
For mange linux-brugere er computeren nemlig ikke kun et arbejdsredskab, men også en filosofi om, at IT-programmer bør være åbne for enhver at benytte og ændre. Sådan kan det gå når man downloader ubuntu - i starten er det bare et godt styresystem, men ligeså stille går man hen og filosoferer sig frem til, at hele ideen bag linux er bedre end ideen bag windows."
Sådan et svar havde forklaret, hvad det egentligt er vedkommende mener - uden at lyder som et surt opstød fra en mavesur linuxbruger.....
#6 helt enig - dog mener jeg at han lige netop på EB, hvor menig mand læser osv, bare burde unlade at svare, og gemme sit mere sofistikerede svar til et forum som dette...
Med risiko for at lyde latterlig og demonstrativ mod hele ånden bag opensource, så handler punk 1. i markedsføring hvist om ikke at forvirre brugeren.
Linux, GNU og opensource har mange værdier, men meget af det skal opdages af brugen selv, i det omfang brugeren bliver moden til det.
Fair nok, til at starte med vil de forbinde linux med ubuntu, men tager de skiftet, vil de opdage en hel verden af muligheder... de skal bare selv opdage den. Det er altid federe at lære det selv, istedet for at blive belært om det, det burde de fleste linux brugere kunne nikke genkendene til :P
Tja kan da sige, at der jeg startede med Linux i sin tid, troede jeg også kun der fantes et par enkelte. Jeg troede forskellen på dem, var alderen ligesom Win95, Win98 mm.
Jeg startede med Redhat fordi jeg havde hørt at det var det man skulle bruge, men skiftede så til Debian da jeg hørte fra en Linux bruger at den var bedst (Jeg troede det var en ny version, efter redhat) ... Det var først efter skiftet fra redhat til debian at jeg begyndte at forstå mig på det. Fandt en liste over de forskellige distro'er, og begyndte at finde oplysninger om hvad det var for noget, eftersom dette ikke ligefrem er en lille liste...
Jeg blev positivt overrasket, da jeg læste, hvor stor omtale af Linux og opensource, der var på eb.dk.
Og så installerede jeg i dag OpenSuse (dual-boot installation) på en nabos computer - hun har i et stykke tid været lidt irriteret på nogle ting i hendes Windows.
For snart 2 år siden gjorde jeg det samme hos en tidligere kollega, der lige havde fået en ældre computer - sin første - med Windows af sin svigersøn.
Han - kollegaen - havde prøvet at bruge min computer nogle gange, og følte sig derfor ikke tryg ved at bruge Windows.
For et par måneder siden blev vi enige om, at der ikke var nogen grund til at have Windows på den ret lille harddisk.
De 2 omtalte personer er ca. 60 år gamle, men det er jeg jo også snart.
Det er en udmærket artikel (den må være blevet lagt forkert - den er endt i Ekstra Bladet) - ikke mindst på grund af eksemplet med børnespillene, hvor han fandt en løsning på problemet.
Med hensyn til den første kommentar: Et link til Distrowatch ville have været dumt som snot. For folk, der ikke er kendt med Linux-distributionerne, vil et besøg på DW direkte årsag til frygtelig forvirring og afvisning.
Jeg synes, at det giver god mening, at manden har lavet en Ubuntu-anmeldelse og ikke en Linux-anmeldelse.
Tja - som "ikke detaljenørd" er det rart med en Linuxudgave som faktisk installerer sig selv. Gennem en del år har jeg prøvet adskillige udgaver af Linux, og hver gang hoppet af på grund af sværhedsgraden.
En del bøger er det også blevet til, men indlæringskurven har været for stejl.
Min foretrukne Linuxudgave er Ubuntu, som kører på to bærbare i udskiftelige harddiske.
Jeg har også leget med pendrive Linux både ubuntu og mandriva persistent.
Men ubuntu er den nemmeste, selvom jeg godt kan se, at eks. Suse har meget mere at byde på.
Men det er vigtigt at holde fanen højt, hvis vi skal bevare EDB-friheden.
Og computerprogrammer behøver vel ikke absolut at være svært.
#13 Det er ikke så meget sværhedsgraden det handler om, når Linux folk ikke bryder sig om for meget automatik. Det er mere et spørgsmål om Silvan konceptet. Alt skal være "Gør det selv-selv". Hvad de så mangler at forstå, er at det ikke er alle der gider at handle i Silvan, ofte fordi de ikke selv kan sætte de ting på, som de slæber med hjem derfra. Men dette betyder ikke at disse folk ikke ønsker det Silvan har at byde på.
Det med Gratis er faktisk i det hele taget et af problemerne. Hvis Gnu/Linux kostede penge, hvilket kun få gør, og endnu færre ved. Så ville der være en anden seriøsitet omkring det. Lidt en skam at folk ikke forstår at det kan være gratis, og samtidig godt.
Var oppe at diskutere med en i weekenden omkring OpenOffice. Der var en der spurgte til en Offcie pakke, og jeg nævner OOo. I samme øjeblik for jeg at vide af en anden, at den skal man holde sig fra, da det er noget gratis bras. Jeg spørger om han har prøvet det, hvor jeg får at vide, at det behøver han ikke. Når det er gratis kan det ikke være særlig godt, og så er der ingen grund til at spilde tid med det.
Put en Ubuntu CD i en PC forretning, hvor prisen er sat 500kr. over Windows XP, og jeg tør næsten væde på at denne sælger bedst den første måned...
Det er fordi de fleste er vant til en klassisk finansieringsmodel, hvor det er (styk)salg der er indtjeningsgrundlaget.
Men indtjeningen kan jo ske på så mange andre måder, ved service, reklamer, sponsorater, salg af perifære ydelser til kerneproduktet osv.
Samtidig er IT i dag så udbredt (læs almindelig), at kun de færreste forventer at blive milliardærer i branchen. Derfor er priserne på software og systemer også relativt lave, i hvertfald når det gælder hyldevarer. Taler vi specialudviklet software eller software med en meget begrænset kundekreds, eksempelvis systemer til kommuner eller Forsvaret, er prisen helt anderledes høj.
#15 enig - men leave it be... nogle ting må og skal opdages af brugeren selv.
Der er meget at komem efter i opensource, men folk bliver ikke fanget i et timelangt foredrag om hvor godt det er - du kommer til at lyde præddikene, og bedrevidene, hvilket ikke er mega anset i vores lille danmark.
#16 helt enig, eller hvis der blev lavet en speciel "Ubuntu" eller "suse" bærbar, der bar logo osv, alt understøttet til et par hundrede over prisen på en tilsvarende hp... Derudover ville den skulle markedsføres som sikker osv...
Nu må vi jo også have lidt perspektiv her - det er en artikel om en mand med at par børn og hans oplevelse af at prøve et andet styresystem end windows - og den giver en glimrende afspejling af Linux i det lys. Det er jo totalt uden for artikels målsætning at begynde at snakke om open source principler, fri vs. gratis, det brede valg af distroer etc.
Det er sådan noget folk sætter sig ind i når de først er begyndt at kigge på linux. Og sådanne artikler kan sagtens inspirere flere folk til at begynde netop det. Så skal det andet nok komme ind senere, hvis det er betaget af systemet. Og hvis ikke og de bare er glade for et funktionelt system de har fået gratis, så er det også glimrende.
Jeg kan ikke se, at open source-modellen er så meget anderledes end at få en mobiltelefon til en krone og følgende betale for de tjenester, der hører med.
Kommentarer20
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
"I stedet for at gøre artiklen til et rent reklameindslag for Ubuntu, så kunne man med fordel i det mindste have nævnt, at Ubuntu altså ikke er synomymt med Linux. Der findes mange (og imo bedre) Linux-systemer.
Et link til eksempelvis distrowatch.com havde været på sin plads - sitet giver et hurtigt overblik over de mest populære Linux-systemer."
Jeg er for så vidt enig i hvad manden siger - men han gør lige hele linuxverdenen en bjørnetjeneste;
han forvirre brugeren - genialt, nu sad der lige et par glade EB læsere og tænkte "det lyder da spændende" blot for at finde ud af at de aldrig kommer til at gøre det helt rigtige...
er det tilladt at være bare lidt træt af linux-nørders manglende situations fornemmelse, og deres markedsføring af vores styresystem?
meget fint, ubuntu ER ikke synonym med linux, men lad det da for en i ***** blive det udaftil, dem der har behov for mere, skal nok selv finde ud af det!
Re: Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
Ja, det er tilladt.
Mvh
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
#0
Det er jo dét det hele
Det er jo dét det hele handler om :) At man som et almindeligt menneske kan (med lidt energi) få sat tingene op og tilmed få glæde af flere af sine PC'ere end det ville have været muligt med Windows.
#1
Helt enig, det er simpelthen for tåbeligt at agere på den måde.
I alle henseender ér Ubuntu nok også det bedste valg når folk starter ud med Linux, ikke nok med at det er nemt, der er efterhånden også mange andre man kan spørge om hjælp samt gode guides så som vores egen ubuntu.linuxin.dk
Og som #3 fint pointerede, så er artiklen også udformet på en sådan måde, at man faktisk ikke får indtrykket at Ubuntu ER Linux.
Sig det positivt
I stedet for at bekalge sig over, at artiklen ikke linker til distrowatch, samt at den fremhæver ubuntu, kunne vedkommende jo have valgt at uddybe artiklen - eksempelvis således:
"Når den glade ubuntu-bruger bliver endnu mere vant til at bruge linux, opdager han måske, at andre former for linux er endnu bedre end ubuntu til nogle formål. Eksempelvis findes der arter af linux der er endnu bedre til gamle computere end ubuntu.
Det er nemlig noget af filosofien bag linux - at man skal have valgfrihed. Så linux er ikke bare et styresystem, men en masse forskellige muligheder. Den lette indgang til linux er at bruge ubuntu, fordi det er nemt at gå til for begyndere, men bliver man bidt af det er mulighederne for at få et system der passer 100% til ens behov til stede - eller blot et system man synes passer bedre til ens IT-filosofi (hvis man har sådan en) end ubuntu.
For mange linux-brugere er computeren nemlig ikke kun et arbejdsredskab, men også en filosofi om, at IT-programmer bør være åbne for enhver at benytte og ændre. Sådan kan det gå når man downloader ubuntu - i starten er det bare et godt styresystem, men ligeså stille går man hen og filosoferer sig frem til, at hele ideen bag linux er bedre end ideen bag windows."
Sådan et svar havde forklaret, hvad det egentligt er vedkommende mener - uden at lyder som et surt opstød fra en mavesur linuxbruger.....
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
Med risiko for at lyde latterlig og demonstrativ mod hele ånden bag opensource, så handler punk 1. i markedsføring hvist om ikke at forvirre brugeren.
Linux, GNU og opensource har mange værdier, men meget af det skal opdages af brugen selv, i det omfang brugeren bliver moden til det.
Fair nok, til at starte med vil de forbinde linux med ubuntu, men tager de skiftet, vil de opdage en hel verden af muligheder... de skal bare selv opdage den. Det er altid federe at lære det selv, istedet for at blive belært om det, det burde de fleste linux brugere kunne nikke genkendene til :P
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
Jeg startede med Redhat fordi jeg havde hørt at det var det man skulle bruge, men skiftede så til Debian da jeg hørte fra en Linux bruger at den var bedst (Jeg troede det var en ny version, efter redhat) ... Det var først efter skiftet fra redhat til debian at jeg begyndte at forstå mig på det. Fandt en liste over de forskellige distro'er, og begyndte at finde oplysninger om hvad det var for noget, eftersom dette ikke ligefrem er en lille liste...
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
Og så installerede jeg i dag OpenSuse (dual-boot installation) på en nabos computer - hun har i et stykke tid været lidt irriteret på nogle ting i hendes Windows.
For snart 2 år siden gjorde jeg det samme hos en tidligere kollega, der lige havde fået en ældre computer - sin første - med Windows af sin svigersøn.
Han - kollegaen - havde prøvet at bruge min computer nogle gange, og følte sig derfor ikke tryg ved at bruge Windows.
For et par måneder siden blev vi enige om, at der ikke var nogen grund til at have Windows på den ret lille harddisk.
De 2 omtalte personer er ca. 60 år gamle, men det er jeg jo også snart.
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
Med hensyn til den første kommentar: Et link til Distrowatch ville have været dumt som snot. For folk, der ikke er kendt med Linux-distributionerne, vil et besøg på DW direkte årsag til frygtelig forvirring og afvisning.
Jeg synes, at det giver god mening, at manden har lavet en Ubuntu-anmeldelse og ikke en Linux-anmeldelse.
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
En del bøger er det også blevet til, men indlæringskurven har været for stejl.
Min foretrukne Linuxudgave er Ubuntu, som kører på to bærbare i udskiftelige harddiske.
Jeg har også leget med pendrive Linux både ubuntu og mandriva persistent.
Men ubuntu er den nemmeste, selvom jeg godt kan se, at eks. Suse har meget mere at byde på.
Men det er vigtigt at holde fanen højt, hvis vi skal bevare EDB-friheden.
Og computerprogrammer behøver vel ikke absolut at være svært.
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
Ikke eet ord om frihed, kontrol, diversitet af leverandører, gennemsigtig udvikling, osv... Som i mine øjne er den væsentligste styrke ved GNU/Linux.
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
Var oppe at diskutere med en i weekenden omkring OpenOffice. Der var en der spurgte til en Offcie pakke, og jeg nævner OOo. I samme øjeblik for jeg at vide af en anden, at den skal man holde sig fra, da det er noget gratis bras. Jeg spørger om han har prøvet det, hvor jeg får at vide, at det behøver han ikke. Når det er gratis kan det ikke være særlig godt, og så er der ingen grund til at spilde tid med det.
Put en Ubuntu CD i en PC forretning, hvor prisen er sat 500kr. over Windows XP, og jeg tør næsten væde på at denne sælger bedst den første måned...
#16
Det er fordi de fleste
Det er fordi de fleste er vant til en klassisk finansieringsmodel, hvor det er (styk)salg der er indtjeningsgrundlaget.
Men indtjeningen kan jo ske på så mange andre måder, ved service, reklamer, sponsorater, salg af perifære ydelser til kerneproduktet osv.
Samtidig er IT i dag så udbredt (læs almindelig), at kun de færreste forventer at blive milliardærer i branchen. Derfor er priserne på software og systemer også relativt lave, i hvertfald når det gælder hyldevarer. Taler vi specialudviklet software eller software med en meget begrænset kundekreds, eksempelvis systemer til kommuner eller Forsvaret, er prisen helt anderledes høj.
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
Der er meget at komem efter i opensource, men folk bliver ikke fanget i et timelangt foredrag om hvor godt det er - du kommer til at lyde præddikene, og bedrevidene, hvilket ikke er mega anset i vores lille danmark.
#16 helt enig, eller hvis der blev lavet en speciel "Ubuntu" eller "suse" bærbar, der bar logo osv, alt understøttet til et par hundrede over prisen på en tilsvarende hp... Derudover ville den skulle markedsføres som sikker osv...
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB
Det er sådan noget folk sætter sig ind i når de først er begyndt at kigge på linux. Og sådanne artikler kan sagtens inspirere flere folk til at begynde netop det. Så skal det andet nok komme ind senere, hvis det er betaget af systemet. Og hvis ikke og de bare er glade for et funktionelt system de har fået gratis, så er det også glimrende.
Re: Glad ubuntu-bruger i dagens EB