Debian eller Ubuntu?
Hey.
Garanteret et dumt spørgsmål, men spørger alligevel.
Jeg har været en meget glad Ubuntu bruger i snart halvandet år, og jeg har da i sinde at blive ved med at bruge Linux. Men jeg tænker lidt om Debian ville komme til at kører bedre på min maskine?
Også for at få lidt udfordring i opsætningen. Jeg ville ikke på nuværende tidspunkt vælge andet end Debian med Gnome, da det falder i min smag. Jeg vil ikke vende mig til et nyt desktop, og slet ikke KDE.
Debian er vel den dist, der bliver testet mest? Der er ihvertfald rimelig lang tid mellem software opdateringer. Jeg har ikke brug for alt det som Ubuntu giver mig med fra std. og hvis jeg har, installere jeg det bare i Debian.
Håber I forstår lidt af hvad jeg vil frem til?
Mvh. Michael
Garanteret et dumt spørgsmål, men spørger alligevel.
Jeg har været en meget glad Ubuntu bruger i snart halvandet år, og jeg har da i sinde at blive ved med at bruge Linux. Men jeg tænker lidt om Debian ville komme til at kører bedre på min maskine?
Også for at få lidt udfordring i opsætningen. Jeg ville ikke på nuværende tidspunkt vælge andet end Debian med Gnome, da det falder i min smag. Jeg vil ikke vende mig til et nyt desktop, og slet ikke KDE.
Debian er vel den dist, der bliver testet mest? Der er ihvertfald rimelig lang tid mellem software opdateringer. Jeg har ikke brug for alt det som Ubuntu giver mig med fra std. og hvis jeg har, installere jeg det bare i Debian.
Håber I forstår lidt af hvad jeg vil frem til?
Mvh. Michael
Kommentarer39
Re: Debian eller Ubuntu?
Re: Debian eller Ubuntu?
Re: Debian eller Ubuntu?
Re: Debian eller Ubuntu?
Her er en alternativ men "sjov" ide: Bind dine snørrebånd sammen og løb et marathon. Det lærer du også noget ligegyldigt af.
#3
Hørt om testing? Det er
Hørt om testing? Det er de færreste der benytter Debian Stable som desktop system og dem der gør det har en grund til at have et system der ikke ændre sig i lang tid.
#2
Så stor forskel er der heller ikke mellem Debian og Ubuntu at man ligefrem kan sige at man får en bedre forståelse af systemet. Så skulle du vælge at installere et basis system og så derefter selv installere alle pakker via apt-get og på den måde lære lidt.
#3 "og du er samtidig sikret
Ubuntu og Debian fungere rimelig meget ens mht. til Opgraderinger og Opdateringer. Ingen af dem opgradere software løbende. De kommer begge med løbende opdateringer (Fejl og sikkerheds mæssige). Opgraderinger sker i begge tilfælde stort set KUN ved nye distro udgivelser, og det er her forskellen ligger på dem. Ubuntu udgiver hver 6md en ny distro version, hvor med debian det kan tage over 2 år. Men du får ikke nye programmer med ubuntu, uden at opgradere systemet. Det er ikke en rolling release...
Re: Debian eller Ubuntu?
Re: Debian eller Ubuntu?
Hvis du vil lære, så installer Arch Linux. Der lære du under installation, opsætning samt næsten hver gang du installere et nyt program du skal have sat op til at fungere ordenligt.
Arch
Re: #3
der er vel kommet ny version sådan noget som hver andet år. :-)
Re: Debian eller Ubuntu?
Re: Re: Debian eller Ubuntu?
#11 Hvad er det lige man lærer
#13
Jeg ved ikke hvilken
Jeg ved ikke hvilken distribution du hentyder til men ud fra navnet må det være endnu en distribution der er bygget på Ubuntu og endelig en med et godt navn. :P
Ej spøg til side. Du kan sagtens bruge Ubuntu til at lære hvordan et Linux system er bygget op men jeg er ikke helt klar over hvor smart det vil være. Alene det faktum at Ubuntu har tilføjet en lang række autokonfigurationsscripts inde i de enkelte pakker gør at lidt det sjove ryger af det. Fx sætter Xorg jo sig selv op og mange pakker kommer også med en smart guide til hvordan opsætningen skal laves. Meget godt hvis man skal sætte et system hurtigt op men du lære nok ikke det helt store. Men du kan da også droppe alt dette og så lære noget.
Arch Linux er bare mere enkelt opbygget helt fra grunden så du skal ikke til at fravælge en masse for at komme til at lære noget. Det sker helt af sig selv. Desuden er der mange gode værktøjer til Arch som fx PKGBUILD, makepkg, abs samt AUR som alle gør livet lidt nemmere for os der gerne vil kunne have muligheden for at justere pakkerne.
Men ingen tvivl om at du sagtens kan bruge Ubuntu, Debian eller et helt andet system end Arch til at lære Linux. Men vi er blot mange der er glade for Arch pga. de følger KISS og ikke tænker på at det skal være begyndervenligt men derimod brugervenligt for dem der ved hvordan tingene skal gøres.
#12
Arch kan formes og farves helt som du vil. Hvis du vil have det pænt og hurtigt så vælger du klart nok kun de deamons du skal bruge samt vælger et pænt tema til din desktop. Om systemet bliver overskueligt er et spørgsmål du selv må finde svaret på for det er forskelligt til person til person. Jeg mener selv det er overskueligt fordi man ikke kan undgå at lære hvordan tingene hænger sammen og hvordan mappestrukturen er opbygget.
Og husk så:
http://privat.archlinux.dk/Arch_humor.jpg
:)
Det var egentlig noget jeg kunne bruge til noget. Jeg har i tidernes morgen sat lidt servere op, ikke noget vild prof, men stadigvæk bare i konsol. Altså det hele skulle manuelt konfigureres. Jeg synes det er spænende at man selv kan bestemme lidt mere, og lærer mere om det, så kan man også hurtigere fejlfinde, hvis det skulle ske.
Med baggrund på mit ubuntu brug i halvandet år, og server opstilling i 3-5 år (OVERHOVEDET ikke hver dag) - er jeg så klar til en gang Arch?
#15
Arch er ikke så svært
Arch er ikke så svært som jeg ofte er kritiseret for at gøre det til. Hvis du bare kan finde ud af at slå ting op på en wiki så er du egentlig godt på vej. http://wiki.archlinux.org bliver siden du kommer til at bruge igen og igen og dokumentationen er ganske god (især på engelsk).
Ellers kan du få hjælp ved det danske community:
http://www.archlinux.dk
http://forum.archlinux.dk
IRC: #archlinux.dk @ irc.freenode.net
Vi er et lille men stærkt community og hvis du skriver på forummet skal du nok få svar. Ellers så smut forbi IRC kanalen og få en hyggesnak.
Re: #15
Arch er ikke så svært
Jeg sidder faktisk og læser lidt på Wiki, dog på Dansk (The Arch Way) - Jeg burde nok skifte over til engelsk for at få fuld forståelse for det :)
Men det er kanont at nogle kan hjælpe :)
Jeg blev ikke færdig med det sidste spørgsmål. Mente nu også mere om det kørte stabilt, altså Steam.
Arch spørgsmål
#17
Dual boot har intet med
Dual boot har intet med distributionen at gøre men din boot manager. Arch Linux bruger grub til dette. Bare sørg for ikke at overskrive Windows under installationen af Arch (vælg for guds skyld ikke auto-paritonering da den "plejer" at formatere alle diske og partioner).
Men altså. Det er intet problem og jeg har selv en dual boot med Arch Linux og Vista.
#18
Kører steam i Windows?
Kører steam i Windows? For så er det da ligemeget hvilken distribution du vælger eftersom Windows ikke bliver påvirket. Hvis du kører steam under Linux så har Arch den nyeste version af wine. Du skriver ikke hvad du spiller over steam men selve steam kører fint med wine i dag. Det er nok mere spillene du skal spørge efter om de kører fint under Wine.
Re: Debian eller Ubuntu?
Ja, okay. Det er Dod:S,CS:S,CS,CZ og Red Alert 3 jeg spiller. Det giver et problem, det er jeg klar over.
Jeg vil jo helst være fri for Windows :)
#21
Dit spørgsmål har
Dit spørgsmål har intet med Arch Linux at gøre men nærmere wine. Gå ind på følgende side for at tjekke om dine spil er understøttet:
http://appdb.winehq.org/
Hardware og Arch
Re: #19
Re: Re: #19
#23
Du kan da også vælge
Du kan da også vælge at selv installere en boot manager efter eget ønske som kan gøre samme arbejde. Du kan jo vælge at dele disken op med Windows, installere Windows og derefter installere Linux hvor du så vælger at installere grub til at håndtere partionerne.
Du kan lave dual boot uanset hvilket system eller Linux distribution du forsøger at ligge ind. Det kommer blot an på din boot manager.
#24
Hvis
Hvis hardwaregenkendelsen skulle svigte under Arch så er det altså ikke værre at du skriver inde i rc.conf hvilke moduler du vil have indlæst under boot manuelt. Men du skal klart nok selv installere de drivere der er nødvendige som fx diverse drivere til Xorg samt nvidia hvis du har behov for dette.
Drivere
Men det tager jeg jo bare til den tid. Skal lige igang med det inden :)
Mange tak for hjælpen!
Re: Debian eller Ubuntu?
Og så vidt jeg har forstået har arch pacman som på sin vis kan sammenlignes med apt. Og dertil mit spørgsmål, hvor mange, og hvor nye pakker findes i archs manager system?
#29
Arch Linux benytter sig
Arch Linux benytter sig af Rolling Release systemet som betyder at der ikke udgives nogen release version af distributionen men derimod opdateres alle pakker når der komme nye versioner af programmerne. Altså har du ikke et system der er låst fast til en bestemt brugeroplevelse hvor der så kun kommer sikkerhedsopdateringer men derimod et system hvor der altid forsøges at have de nyeste versioner af de forskellige programmer. Der er ganske vidst et testing repo. men dette er blot et sted hvor usikre pakker lige kommer ind for at blive gennemtestet. Ellers er normal praksis at de fleste opdateringer kommer direkte til de alm. repo.
Antallet af pakker er ikke voldsomt stort hvis man ser i forhold til Debian men hvis man aktivere core, extra og community har man en ganske udmærket bunke programmer som for de fleste er nok. Derudover er det den kæmpe store AUR database hvor brugerne selv kan upload deres PKGBUILD* filer og herved selv bygge pakker. Der findes flere programmer der gør det nemt, hurtigt og effektivt at benytte pakker fra AUR hvor et af dem hedder yaourt.
Men selvom Arch holder sig til nyeste versioner er programmerne er det stadig stabilt. Antallet af "uheld" med pakkerne er faldet drastisk i de seneste år og hvis man blot husker at tjekke Archlinux.org en gang om ugen så er man ret godt sikret. (husk nu også at læse de informationer som pacman selv kommer med når der opdateres og installeres pakker).
*PKGBUILD filer er en beskrivelse af hvordan pakker kan bygges. Man henter ganske enkelt filen ned og bruger kommandoen makepkg som så bygger en pakke ud fra beskrivelsen fra filen og som du herefter kan installere med pacman.
Re: Debian eller Ubuntu?
Repositories information (total of packages in repos): 4302
Repositories information (number of packages by repo):
:: testing -> 133 pkgs
:: core -> 172 pkgs
:: extra -> 2048 pkgs
:: community -> 1819 pkgs
:: archlinuxfr -> 130 pkgs
AUR har 12719 pakker der ikke ligger i community. Nogen af de pakker der ligger på archlinuxfr kommer fra AUR. Men antallet siger lidt om hvor mange pakker der egentlig kommer fra alm. brugere. AUR kan tjekkes her: http://aur.archlinux.org/
Re: Debian eller Ubuntu?
Så tror jeg næsten at jeg hopper ud i det her i weekenden.
Min eneste frygt var nemlig at det var et system med et minimalt antal pakker. Og man skulle compile sig frem til det meste. For ligeså meget som jeg holder af linux, ligeså meget hader jeg at compile :)
#32
compile er ikke så
compile er ikke så slemt hvis det bare drejer sig om en PKGBUILD. Jeg har ikke et eneste program installeret som jeg måtte compile udenom PKGBUILD systemet. Jeg plejer selv at sørge for at lave en PKGBUILD de gange jeg er stødt på det og så selv upload den til AUR. En ældre artikel på dansk om PKGBUILD kan findes her:
http://www.archlinux.dk/?page_id=4
Held og lykke med projektet. Bare spørg hvis der er problemer.
Re: Debian eller Ubuntu?
Dengang var det af nød - nu skulle det så være cool! God fornøjelse.
Bare jeg har muligheden for at konfigurere og tilrette de pakker, der generer, er det fint for mig. Og det kan man som regel på ALLE linux distributioner og ikke kun Arch.
#34
"Bare jeg har muligheden
"Bare jeg har muligheden for at konfigurere og tilrette de pakker, der generer, er det fint for mig. Og det kan man som regel på ALLE linux distributioner og ikke kun Arch."
Da jeg går ud fra at du er Ubuntu bruger, vil jeg gerne have lov til at spørge hvordan du konfigurerer og tilretter dine pakker? Meget gerne fremgangsmetoden, tak ;)
#34 "Dengang var det af
Var det måske for dig, men sku ikke for en stor del af disse brugere. Selve arbejdet for at få bygget et brugbart system op, var en af de største glæder ved at benytte forskellige alternativer af styresystemer. Samtidig så er der ikke en bedre følelse af at have total kontrol over sin maskine. Nu har jeg selv smækket Ubuntu på min masine, da den nye her skulle prøves, og det køre da rimelig godt i forhold til de forrige versioner. Men man har lidt af sin gamle windows følelse af at køre med det. Der er ikke alt jeg har helt styr på. F.eks. har jeg stadig ikke helt styr på hvor modules bliver loadet ud fra, og deamons man deaktivere bliver ind imellem auto genaktiveret ved system update.
#0
Hvis du har tid til at
Hvis du har tid til at læse wiki-sider og til at konfigurere dit system skal du prøve Arch Linux.
Når dit system er sat op har du en langt bedre forståelse for, hvordan det er sat op (og dermed hvordan du fejlretter).
Jeg kommer selv fra Ubuntu (har kørt Linux lidt under 1 år) og skiftede til Arch for 4-6 uger siden - For mig er det ikke så meget længden af ens Linux-erfaring, men nærmere ens indstilling til tingene, der afgør om man kan lære Arch og andre distros.
Re: Debian eller Ubuntu?
Nogen kan lide at konfigurere - andre kan lide at tingene bare virker. :)
Re: Debian eller Ubuntu?
Hvis man gerne vil have adgang til en masse programmer, men samtidig gerne vil lære noget om sit GNU/Linux system er Debian imho en god distro at vælge.
Der findes en masse god dokumentation og der er mange der bruger Debian så hjælpen er ikke så langt væk hvis man har brug for den.
I modsætning til at lære at gå med snørebåndene bundet sammen (som en eller anden foreslog) er en mere grundlæggende viden om dit system noget, du rent faktisk kan bruge til noget ..og så er vi, der er glade for GNU/Linux jo ofte folk der ikke er bange for at forstå mere af de teknologier vi bruger i det daglige.